| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
MOTIVACIJA ZAPOSLENIH V DAVČNI UPRAVI
Anja Hudernik, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Dandanes se tudi v davčni upravi podobno kot v ostalih organizacijah zavedajo, da je učinkovitost in uspešnost njihovega delovanja odvisna predvsem od sposobnih, strokovno usposobljenih in visoko motiviranih zaposlenih. Tako je zapisano tudi v Poslovni strategiji davčne uprave, kjer je v četrtem strateškem cilju posebna pozornost namenjena razvoju uslužbencev. Za uspešno motiviranje zaposlenih je potrebno poznati njihove potrebe, jih nagraditi s privlačnimi nagradami, natančno postaviti cilje in naloge dela, uskladiti nagrade z delovno uspešnostjo posameznika, jim dajati ustrezne povratne informacije o njihovem delu ter jim zagotoviti poznavanje samega sistema ter predvsem vero v njegovo pravičnost. Varčevalni ukrepi Vlade Republike Slovenije, ki zasledujejo cilje znižanja stroškov dela v javnem sektorju in posledično zmanjšanje števila zaposlenih, nižanje plač in drugih prejemkov, ukinitev uspešnosti itd., nas spodbujajo k razmišljanju, na kakšen način motivirati uslužbence, jih zadržati v okviru svojih organizacij in jih hkrati usposobiti oziroma razvijati, da bodo pri opravljanju svojih nalog in zadolžitev izkazovali nadpovprečno zavzetost, pripadnost in željo po razvijanju dodatnih kompetenc in znanj. Nedvomno je, da obstaja kar nekaj motivacijskih dejavnikov za zaposlene v davčni upravi, ki pomembno vplivajo na stopnjo motivacije in zavzetost zaposlenih. Zaradi številnih posebnosti in vedno novih vladnih omejitev pa je čutiti nezadovoljstvo in nemotiviranost uslužbencev, ki uresničujejo cilje in poslanstvo davčne uprave.
Ključne besede: motivacija, davčni uslužbenci, plačni sistem, ocenjevanje, napredovanje, nagrade
Objavljeno: 07.12.2011; Ogledov: 1387; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (800,39 KB)

2.
REORGANIZACIJA DAVČNE UPRAVE REPUBLIKE SLOVENIJE
Anja Hudernik, 2014, magistrsko delo

Opis: Davčna uprava Republike Slovenije je organ v sestavi Ministrstva za finance, ki izvaja naloge davčne službe oziroma dejavnost pobiranja davkov. Organizacijsko strukturo sestavljajo Generalni davčni urad in davčni uradi. Poslanstvo davčne uprave je prizadevanje za vzpostavitev enega najbolj poštenih in učinkovitih sistemov za prostovoljno izpolnjevanje davčnih obveznosti v Evropski uniji. V zadnjih letih smo priča vedno večjemu uvajanju sprememb in novosti. Pojavljajo se novi vzorci organizacije in postopkov za prilagoditev spreminjajočemu se okolju. Od davčne uprave se zahtevajo višji standardi delovanja kot so veljali v preteklosti. Hitra komunikacija zahteva razpršeno odločanje. Potrebno je slediti novi tehnologiji, taki, ki zagotavlja zaupanje in varnost informacij. Odločilnega pomena pri doseganju ciljev je prav informacijska in komunikacijska tehnologija, zato je davčna uprava RS v svojih obeh Poslovnih strategijah temu področju dala poseben poudarek. Za cilj si je zadala zagotovitev takšnega informacijskega okolja, ki bo učinkovito podpiralo procese delovanja in bo sposobno hitrega prilagajanja spremembam davčnega sistema in potrebam odjemalcev. Prenova informacijskega sistema DURS se je zgodila v letu 2010 in predstavlja pomemben mejnik korenitih organizacijskih sprememb davčne uprave. S sloganom »Skupaj spreminjamo DURS na bolje«, ki si ga je davčna uprava zapisala v sam projekt prenove informacijskega sistema, se ni spremenil le ta, pač pa se je spremenila davčna uprava kot taka. Prenova informacijskega sistema je namreč posegla prav v vsa delovna področja s ciljem racionalizacije procesov delovanja davčne uprave. V magistrskem delu je s teoretičnega, praktičnega in tudi primerjalnega vidika prikazano, da je prenova informacijskega sistema zelo močno vplivala na organizacijske spremembe davčne uprave, da so se posamezni procesi delovanja s tem sicer res zelo racionalizirali, vendar pa so na določenih segmentih negativno vplivali na samo organizacijo. Ugotovljeno je tudi, da v projektu sprememb zadan slogan »Skupaj spreminjamo DURS na bolje« ni bil ravno v celoti uresničen. Poseben poudarek bo v nalogi dan projektu združitve davčne in carinske uprave, ki je zagledala luč sveta prav pred kratkim. Sosednja republika Avstrija je tovrstno reformo izvedla v letu 2005 in s tem postala ena izmed boljših finančnih uprav v EU, zato je v nalogi s primerjalnega vidika prikazana organizacijska ureditev finančne uprave republike Avstrije, katere dobro prakso je smiselno uvesti tudi v slovenski davčni sistem.
Ključne besede: davčna uprava, davčna služba, carinska uprava, finančna uprava, davčni zavezanec, poslovna strategija, organizacijska struktura.
Objavljeno: 14.10.2014; Ogledov: 1860; Prenosov: 237
.pdf Celotno besedilo (1,44 MB)

Iskanje izvedeno v 0.03 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici