| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 16
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Cultural Tourism as a Tool for Sustainable Development of Rural Areas
2022, zbornik

Opis: The monograph represents one of the results of the joint University of Maribor and University of Montenegro research groups in the frame of the bilateral project BI-ME_21-22-020, partially funded by Slovenian Research Agency ARRS and Montenegrin Ministry of Education, Science, Culture and Sports. In 6 chapters, it addresses the problem of uneven tourism development, which could be reduced by further development of cultural tourism. Both, Slovenia nad Montenegro, have rich and diverse cultural heritage, which represents an important tourism resource. Research conclusions show that the key to the future successful development of sustainable tourism in both countries lies in the design and upgrading of cultural tourism experiences. The monograph combines a range of authors, disciplines, approaches and methods, thus, proving once again that tourism is a very rich and diverse interdisciplinary field.
Ključne besede: cultural tourism, heritage tourism, literay tourism, wine tourism, rural areas, Slovenia and Montenegro
Objavljeno v DKUM: 20.09.2022; Ogledov: 458; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (40,31 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...
Gradivo je zbirka in zajema 6 gradiv!

2.
Posavska književna dediščina in njeno vključevanje v turizem : Antologija posavskih literatov. Literarno ustvarjanje v Posavju od reformacije do današnjih dni
Mojca Bračun, 2021

Opis: Monografija prinaša del izsledkov projekta ŠIPK – Slomškov literarni festival, ki ga je leta 2020 Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru izvedla skupaj z Društvom 1824 iz Brežic. Namen raziskave je bil analizirati in ovrednotiti literarno dediščino Posavja in Brežic od protestantizma do danes ter jo vključiti v turistično ponudbo z novim turističnim proizvodom, imenovanim Slomškov literarni festival. Skozi raziskovanje se je potrdilo, da je oblikovanje dodatnega turističnega proizvoda s področja kulturnega turizma v Brežicah potrebno, saj sodi kraj med turistično najbolj obiskane slovenske občine. Ugotovitve so pokazale, da imajo posavski ustvarjalci zajeten in pester opus, ki ga je mogoče vključiti v festivalsko dogajanje v kraju, hkrati pa tudi v razstave in koncertne dogodke po drugih posavskih mestih. Tovrstno vključevanje literarne dediščine v turistično ponudbo sodi med aktualne trende na področju kulturnega turizma. K zelo pomembnemu rezultatu našega projekta, ki ga velja dodatno izpostaviti, prištevamo nastanek svojevrstne antologije posavske književnosti, ki je del te monografije, saj je skozi raziskovanje, prebiranje in analize nastal obsežen seznam ustvarjalk in ustvarjalcev, podatkov o njih samih in o njihovih delih.
Ključne besede: turizem, literarna dediščina, Posavje, Brežice, festival, muzej
Objavljeno v DKUM: 30.03.2021; Ogledov: 843; Prenosov: 46
URL Povezava na datoteko
Gradivo je zbirka in zajema 1 gradivo!

3.
Literarni turizem in priložnosti za njegov razvoj v Sloveniji : Louis Adamič - pisatelj z zgodbo, ki povezuje Slovenijo, Balkan in Združene države Amerike
Jasna Potočnik Topler, 2020

Opis: V znanstveni monografiji predstavljamo literarni turizem z vidika analize in vrednotenja literarne dediščine ter pišemo o njeni umestitvi v turistično ponudbo. Prinašamo pregled temeljne znanstvene in strokovne literature področja in pojasnjujemo, kako se književnost umešča v kontekst turizma, literarnega turizma in doživljanja kulture. Gre za monografijo, ki se osredinja na dela Louisa Adamiča (1898–1951), še posebej na njegova romana Vrnitev v rodni kraj (angl. The Native’s Return) in Moja rojstna dežela (angl. My Native Land). V njima se prepletajo področja turizma, literarne teorije in književnosti. Monografija kot vir nadaljnjega razvoja literarnega turizma v Sloveniji analizira in vrednoti literarno dediščino Louisa Adamiča. V knjigi so prav tako ponujena priporočila, kako dediščino obravnavanega avtorja aktivneje vključiti v turistično ponudbo – predstavljeni so koncepti literarnega turizma z metodologijo področja, kar je lahko vodilo upravljalcem turističnih destinacij in drugim turističnim deležnikom pri snovanju novih turističnih proizvodov ali pri nadgradnji obstoječih.
Ključne besede: literarni turizem, literarna dediščina, dediščinski turizem, kulturni turizem, Louis Adamič, slovenska književnost, ameriška književnost, podoba destinacije.
Objavljeno v DKUM: 25.11.2020; Ogledov: 1031; Prenosov: 49
URL Povezava na datoteko

4.
Po poti modre frankinje : modra frankinja kot osnova vinskega turizma v Sevnici
Jasna Potočnik Topler, Andrej Lisec, Vita Petek, Katja Murkovič, Vasja Omahne, Jana Podvinšek, 2019, strokovna monografija

Opis: Vse več destinacij vidi svojo priložnost preboja na trg skozi vinski turizem. Oblikujejo se novi produkti, sklepajo nova partnerstva in tržijo nova doživetja. V sklopu Študentskega inovativnega projekta za družbeno korist (ŠIPK) 2016–2020 se je skupina študentov različnih fakultet Univerze v Mariboru v sodelovanju z Zavodom za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica lotila priprave nove vinske poti, ki v ospredje postavlja modro frankinjo. Vinogradnike, vinarje, gostinske in nastanitvene obrate, lokalne kulturne in naravne znamenitosti ter druge privlačnosti Občine Sevnica smo združili pod enim imenom – »Modra vinska pot«. Gre za ime, ki v slovenskem jeziku nosi dva pomena. Če ga razumemo dobesedno, pomeni ʻmodro barvo grozdne kožice modre frankinjeʼ, hkrati pa besedo ʻmodroʼ razumemo kot ʻmodrost in odgovornostʼ. Monografija predstavlja Sevnico, njeno zgodovino in njene značilnosti. Opredeljena je turistična ponudba območja in podrobneje predstavljen vinski turizem na izbrani destinaciji. Oblikovana je nova vinska pot, ki med seboj povezuje lokalne pridelovalce vina modre frankinje, ne manjkajo pa niti gostilne in restavracije, ki to vino uporabljajo kot sestavino svojih jedi. Povezovanje lokalnih ponudnikov in njihovo tesno sodelovanje tako pri realizaciji projekta kot pri njegovem nadaljnjem nadgrajevanju sta bistveni za prepoznavnost Sevnice po produktih, ustvarjenih iz modre frankinje.
Objavljeno v DKUM: 17.02.2020; Ogledov: 1240; Prenosov: 83
URL Povezava na datoteko
Gradivo je zbirka in zajema 10 gradiv!

5.
Živalski frazemi v štajerskem južnopohorskem narečju
Zinka Zorko, Anja Benko, 2015, izvirni znanstveni članek

Opis: V razpravi sta na glasoslovni ravni predstavljena štajerska južnopohorska govora Mislinje in Oplotnice, saj je mislinjski govor štajerski in ne koroški, kot je vrisano na Karti slovenskih narečij Tineta Logarja in Jakoba Riglerja. Raziskovanje frazeologije kot jezikovne vede se je začelo v 70-ih letih dvajsetega stoletja. Tako imenovana živalska frazeologija predstavlja živali, živeče v domačem in tujem okolju. Živalski frazemi so zapisani v oplotniškem govoru in izpisani iz Pleteršnikovega Slovensko-nemškega slovarja (1894).
Ključne besede: živalski frazemi, štajersko južnopohorsko narečje, mislinjski govor, oplotniški govor
Objavljeno v DKUM: 19.02.2018; Ogledov: 1797; Prenosov: 643
.pdf Celotno besedilo (3,77 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Življenje in delo Jožefa Borovnjaka
Anja Benko, 2009, recenzija, prikaz knjige, kritika

Ključne besede: ocene in poročila, biografije, Jožef Borovnjak
Objavljeno v DKUM: 31.01.2018; Ogledov: 1228; Prenosov: 346
.pdf Celotno besedilo (237,66 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Marko Jesenšek (ur.): Od Megiserja do elektronske izdaje Pleteršnikovega slovarja
Anja Benko, 2009, recenzija, prikaz knjige, kritika

Ključne besede: ocene in poročila, leksikografija, slovarji
Objavljeno v DKUM: 31.01.2018; Ogledov: 995; Prenosov: 125
.pdf Celotno besedilo (228,44 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
9.
Poročilo z Dnevov Maksa Pleteršnika: Izzivi sodobnega slovenskega slovaropisja. Pišece, 13. in 14. 9. 2010
Anja Benko, 2011, recenzija, prikaz knjige, kritika

Ključne besede: ocene in poročila, slovenščina, jezikoslovje, leksikografija, Slovenija
Objavljeno v DKUM: 29.05.2017; Ogledov: 1181; Prenosov: 312
.pdf Celotno besedilo (359,60 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Besedje stare kmečke delovne šege na Koroškem - steljeraje
Anja Benko, 2010, izvirni znanstveni članek

Opis: V prispevku v obliki narečnega slovarja predstavljam besedje stare koroške kmečke delovne šege – steljeraje. Izhodišče je DVD-posnetek, ki so ga naredili domačini na kmetiji Golak na Dolgi Brdi pri Prevaljah na Koroškem leta 2007. Koroško mežiško delovno besedje s področja steljeraje je primerjano s koroškim podjunskim.
Ključne besede: koroško narečje, ljudski običaji, poljedelstvo, steljeraja, narečni slovarji, dialektologija, jezikoslovje
Objavljeno v DKUM: 18.05.2017; Ogledov: 1941; Prenosov: 508
.pdf Celotno besedilo (370,33 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.26 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici