| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Izbor metod pri proučevanju fenomena čezmejnih združitev in prevzemov
Anita Maček, Rasto Ovin, 2012, izvirni znanstveni članek

Opis: Avtorja ponazarjata možen izbor metodoloških korakov pri raziskavi fenomena, za katerega ne obstajajo uradni statistični podatki, primarnih podatkov pa od udeležencev v transakcijah ni moč dobiti. Gre za merjenje ekonomskih učinkov čezmejnih združitev in prevzemov. Članek prikazuje izvirno rešitev, s katero sta avtorja zaobšla ta problem. Enostavnost metode zbiranja podatkov, ki je v primerjavi s primerljivimi raziskavami sicer inovativna, je bilo treba za robustnost rezultatov kompenzirati z uporabo večih statističnih testov. Glede na to, kako so dobljeni rezultati prestali statistične preizkuse, je moč sklepati, da je bila ocena stiliziranih dejstev na osnovi uporabljene temeljne metode (ankete) dovolj zanesljiva.
Ključne besede: podjetje, prevzemi podjetij, združitve podjetij, neposredne tuje investicije, ankete, statistična analiza
Objavljeno v DKUM: 06.09.2023; Ogledov: 217; Prenosov: 0

2.
Elderly population and labour market stabilization in Europe : the case of Slovenia
Rasto Ovin, Marko Divjak, Živa Veingerl Čič, Anita Maček, 2021, izvirni znanstveni članek

Ključne besede: elderly population, economic activity, labour market, HRM gap in Slovenia
Objavljeno v DKUM: 01.09.2023; Ogledov: 212; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (423,90 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Smart cities marketing and its conceptual grounds
Anita Maček, Rasto Ovin, Urška Starc Peceny, 2019, pregledni znanstveni članek

Ključne besede: smart cities, marketing, economics, conceptual grounds
Objavljeno v DKUM: 29.08.2023; Ogledov: 229; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (731,77 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
How to reduce discrimination in the workplace : the case of Austria and Taiwan (R.O.C.)
Vito Bobek, Anita Maček, Sarah Anna Bradler, Tatjana Horvat, 2018, izvirni znanstveni članek

Opis: To intervene against discriminatory in the workplace is tremendously important because discriminatory practices have an enormous economic impact, along with a severe impact on psychological health, which can result in illnesses such as depression and burnout. Such intervention requires a multidimensional approach, including the whole organization and a systematic procedure. The aim of this paper is to offer suggestions on how to reduce discrimination in the workplace in Austria and Taiwan. To reach this aim, a qualitative study was conducted. It showed that education, active positioning of companies, leadership and diligent selection of employees, discussion and analysis, psychological support, governmental policies, and aspects of language and talking gender-wise are the most important steps to decrease or eliminate discrimination in the workplace.
Ključne besede: discrimination, business practices, leadership, workplace
Objavljeno v DKUM: 10.10.2018; Ogledov: 1587; Prenosov: 204
.pdf Celotno besedilo (738,53 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Cultural foundations of female entrepreneurship in Mexico : challenges and opportunities
Martha Cantú Cavada, Vito Bobek, Hazbo Skoko, Anita Maček, 2018, izvirni znanstveni članek

Opis: This paper analyses possible challenges and opportunities that Mexican female entrepreneurs face during the establishment of new enterprises. Based on in-depth interviews with female entrepreneurs and entrepreneurship experts, authors researched opportunities in the form of governmental and non-governmental institutional support, growing entrepreneurship, social awareness and women empowerment. However, lack of credibility, fear of vulnerability to criticism and social pressure are some challenges associated with gender egalitarianism. In such, the authors proved that Mexican culture impacts women in some ways more than the others. Institutional collectivism was the cultural dimension with higher positive impact on women, followed by gender egalitarianism with a neutral to positive impact and the power distance with a neutral influence on women.
Ključne besede: female entrepreneurship, culture, Mexico, challenges, opportunities
Objavljeno v DKUM: 03.05.2018; Ogledov: 1463; Prenosov: 202
.pdf Celotno besedilo (764,53 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Želja po nadziranju mednarodnih tokov kapitala se veča - ale se vrača Keynes?
Rasto Ovin, Anita Maček, 2006, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: Keynesianska država se je izkazala za neučinkovito ter je v poznih sedemdesetih letih potonila pod težo rastočih deficitov in inflacije. Milostni strel je predstavljala internacionalizacija kapitalskih računov. Ta ni bila toliko izbor nacionalnih ekonomskih politik, kolikor jo je povzročil tehnološki napredek z znanimi posledicami za poslovno prakso. Rast produktivnosti je zahtevala večje trge, čemur je sledil razvoj nadnacionalnih gospodarskih družb. S stališča razvoja mednarodnih tokov kapitala v tem prispevku avtorja analizirata sodobne pojave merkantilistične realne politike in njihove možne posledice.
Ključne besede: kapital, mednarodni tokovi kapitala, keynesianizem, ekonomska politika, globalizacija
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 923; Prenosov: 30
URL Povezava na celotno besedilo

7.
Stilizirana dejstva o učinkih čezmejnih združitev in prevzemov na gospodarsko rast in razvoj v evropskih državah
Anita Maček, Rasto Ovin, 2008, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: Navkljub velikemu številu študij na temo vpliva tujih neposrednih investicij in znotraj njih čezmejnih združitev in prevzemov na gospodarsko rast in razvoj, enotnega mnenja o njem ni mogoče podati. Rezultati študij so namreč zelo različni in dajejo celo nasprotujoče si ugotovitve. Vpliv tovrstnih tokov kapitala na omenjeni kategoriji je zato treba raziskati na drugačen način: s povezavo načel makroekonomskih in mikroekonomskih raziskav, kjer je izpostavljena t. i. totalna analiza. Prispevek prikazuje totalno analizo o učinkih, ki jih je moč povezati z ocenami vpliva teh procesov na gospodarsko rast v evropskih razvitih in tranzicijskih državah.
Ključne besede: kapital, prevzemi podjetij, združitve podjetij, gospodarska rast, gospodarski razvoj
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 1153; Prenosov: 46
URL Povezava na celotno besedilo

8.
Čezmejne združitve in prevzemi kot dejavnik tranzicije v EU : doktorska disertacija
Anita Maček, 2009, doktorska disertacija

Opis: Naraščanje obsega mednarodnih tokov kapitala in znotraj njih čezmejnih združitev in prevzemov je prineslo nove priložnosti za podjetja, ki so udeležena v tovrstnih mednarodnih transakcijah. Po drugi strani pa z vnašanjem strukturnih sprememb v gospodarstvu čezmejne združitve in prevzemi povzročajo tudi določen pritisk na ekonomsko politiko države prejemnice tujih investicij. Slednji se je v zadnjih letih dodatno povečal predvsem zaradi poseganja tovrstnih procesov v strateške panoge držav prejemnic, poleg tega pa so se v vlogi tujih investitorjev pojavili tudi t.i. skladi državnega premoženja, ki lahko v primeru večjih nakupov ogrozijo ekonomske cilje posamezne države – prejemnice tuje investicije. Študije, ki bi raziskovale zgolj posledice procesov čezmejnih združitev in prevzemov na gospodarstvo države prejemnice, predvsem zaradi težav s pridobivanjem podatkov v literaturi niso tako pogoste kot študije, ki zajemajo celotne neposredne tuje investicije. Dodatno pa so osredotočene predvsem na analizo posameznih makroekonomskih in finančnih posledic tovrstnih procesov ali pa se nanašajo na skupino podjetij ali panog. Medtem ko so prve preširoke, da bi lahko prepoznale razlike med posameznimi skupinami držav, so slednje preozke, da bi lahko pojasnjevale in ugotavljale stilizirana dejstva. Za raziskovalce in realno ekonomsko politiko so ta gotovo zanimiva, saj omogočajo vpogled v realna dogajanja na omenjenem področju. ...
Ključne besede: tranzicija, združevanje, mednarodno podjetje, gospodarstvo, ekonomska politika, Evropska unija, neposredne tuje investicije, institucionalizem, liberalizacija, konvergenca, EU, ekonomika prehoda, mednarodni tokovi kapitala, keynesianizem, podjetje, investicije, razvoj, globalizacija, ekonomske teorije, prevzemi podjetij, združitve podjetij, makroekonomija, matematična ekonomija, matrike, empirične raziskave
Objavljeno v DKUM: 30.05.2012; Ogledov: 2568; Prenosov: 191
.pdf Celotno besedilo (1,21 MB)

9.
Iskanje izvedeno v 0.46 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici