| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 85
Na začetekNa prejšnjo stran123456789Na naslednjo stranNa konec
1.
Kreacije po navdihu francoske mode : diplomsko delo
Tjaša Rojnik, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavana francoska moda. Predstavljena je Francija, kot država in prestolnica mode. Podrobneje smo raziskali njeno zgodovino mode, ki je raznolika in se je skozi obdobja veliko spreminjala. Opisali smo umetniške stile, ki so nanjo vplivali, najpomembnejše modne hiše, ki so znane v Franciji in po svetu. Cilj diplomskega dela je bil oblikovati žensko modno kolekcijo na osnovi zgodovini mode v Franciji. Modna kolekcija temelji na inspiraciji umetnosti in mode z obdobja rokokoja. Tako je nastalo osem kompletov oblačil. Izdelan in analiziran model je predstavljen s fotografijo.
Ključne besede: Francija, zgodovina mode, rokoko, francoski stil oblačenja, kolekcija ženskih oblačil, konstrukcija oblačil
Objavljeno v DKUM: 04.03.2024; Ogledov: 111; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (8,93 MB)

2.
Neustavljiv v svoji koži - ženska rekreativna športna oblačila za obilne postave : magistrsko delo
Monika Kuharič, 2022, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava ženska rekreativna športna oblačila za obilne postave. Prvi del obravnava ženske obilne postave, tabele mer ter rekreativna ženska oblačila večjih oblačilnih velikosti in pripomočke za stabiliziranje mehkih tkiv obilnih telesnih postav, ki jih nudi trg. Predstavljeni so nekateri tekstilni material za šport in tehnologije izdelave športnih oblačil. V drugem delu magistrskega dela so predstavljeni rezultati ankete in intervjuja s fokusno skupino petih oseb, njihove telesne mere in silhuete postav, ki so služile za pridobitev potrebnih informacij za razvoj funkcionalnega športnega oblačila za obilne ženske postave. Oblačilo nudi oporo in prilagajanje dimenzijam trebušnega predela. Izdelan je prvi poskusni prototip oblačila, na osnovi njegovega preskušanja na testni osebi je podan predlog drugega prototip funkcionalnega športne oblačila za obilne ženske postave, ki se mu v prihodnosti obeta, da prodre na trg.
Ključne besede: obilne postave, tabele mer, velike oblačilne velikosti, ženska športna oblačila
Objavljeno v DKUM: 30.09.2022; Ogledov: 576; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (4,85 MB)

3.
Oblikovanje in razvoj varovalnih gozdarskih oblačil : magistrsko delo
Katarina Remic, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljen razvoj varovalnih gozdarskih hlač. Prvi del obsega raziskovalno fazo, ki obravnava pregled osebne varovalne opreme za delo v gozdu na splošno in podrobneje varovalna oblačila. Poleg razčlembe zahtev varovalnih oblačil ta faza vključuje tudi pregled varovalnih oblačil, ki jih nudi trg. V drugem delu magistrskega dela so predstavljeni rezultati ankete, ki so, na podlagi odgovorov in komentarjev profesionalnih sekačev, nadalje služili kot izhodišče za oblikovanje varovalnih hlač. Oblikovana rešitev varovalnih hlač sloni na ergonomiji dela sekačev, funkcionalnih tekstilijah in modnem videzu in je prikazana s pomočjo konstrukcijskih skic, ki natančno prikazujejo hlače ter vse njihove funkcionalne detajle.
Ključne besede: varovalne gozdarske hlače, varovalna oblačila, osebna varovalna oprema, sečnja, varno delo, nezgode, delo v gozdu
Objavljeno v DKUM: 09.09.2022; Ogledov: 579; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (10,18 MB)

4.
Konstrukcija ženskega krila : diplomsko delo
Domen Kosi, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega predstavitev zgodovine ženskega krila – od njenega nastanka do pregleda razvoja kril v 20. stoletju. Predstavljene so osnove konstruiranja temeljnih krojev posameznih oblik kril, kot tudi poimenovanja različnih silhuet in dolžin kril. Praktični del zajema oblikovanje kolekcije šestih ženskih kril z inspiracijo v scenskih podlagah za risani film Trnuljčica iz leta 1959. Kolekcija ženskih kril je razčlenjena s konstrukcijskimi skicami in opisi modelov. Izdelana je kosovnica materialov ter predstavljeno konstruiranje in modeliranje krojev ter krojni deli za izdelavo prototipa. Rezultat diplomskega dela je žensko krilo, katerega inspiracija je predstavljena skozi fotografijo in razpravo.
Ključne besede: krilo, konstrukcijska skica, konstruiranje in modeliranje krojev, prototip
Objavljeno v DKUM: 13.10.2021; Ogledov: 760; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (3,32 MB)

5.
Modeliranje in prototipiranje detajlov tekstilnih form : diplomsko delo
Sara Kurbus, 2021, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomskega dela je bil ustvariti detajle, ki estetsko nadgradijo oblačilo in pritegnejo pozornost. Za realizacijo teh ciljev smo črpali nam zanimive detajle iz različnih virov, katerih kombinacije smo prikazali v kolekciji petih modelov ženskih oblek. Pripravili smo konstrukcijske skice in z računalniškim programom OptiTex smo modelirali detajle ter izbran prototip obleke za izdelavo. Iz prototipne tkanine smo sešili detajle oblačil in prototip obleke ter predstavili prototipe tekstilnih form.
Ključne besede: tekstilne forme, detajli oblačil, modeliranje oblačil, prototipiranje oblačil.
Objavljeno v DKUM: 29.09.2021; Ogledov: 537; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (1,92 MB)

6.
Obleka pripoveduje zgodbo : diplomsko delo
Mergime Rexhaj, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja raziskavo kostumografa, od teoretičnega dela do prototipa, z namenom ustvariti kostum za gledališko igro. Kot inspiracija je bil izbran grški mit o Meduzi. Teoretični del predstavlja antično Grčijo, vključno z umetnostjo in mitologijo tega obdobja. Podana je tudi razčlenitev področja kostumografije in način raziskovanja v oddelku za kostumografijo ter področja, na katera mora biti oblikovalec pozoren med procesom izdelave prototipa kostuma za igro. Praktični del vključuje razvoj krojev kostumov, mask in dodatkov kostuma ter predstavi izdelavo prototipov. Za lik Meduze sta bila izdelana dva kostuma, eden pred njeno preobrazbo in drugi po njej, vsakemu je dodana tudi obrazna maska.
Ključne besede: Grška mitologija, Meduza, umetnostna zgodovina, kostumografija, gledališče, obrazne maske, konstruiranje oblačil, prototipiranje oblačil in dodatkov
Objavljeno v DKUM: 20.09.2021; Ogledov: 716; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (4,73 MB)

7.
Celostne oblačilne podobe oblačil za različne tipe postav : diplomsko delo
Anja Stajnko, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega podroben pregled tipov ženskih postav skozi človeštvo in kakšen je vpliv socialnih omrežij na telesno samopodobo. Opredelili smo, kaj je lepotni ideal in kako vpliva na družbo. Izpostavili smo pravila izbiranja oblačil glede na tipe postav, ki hkrati odražajo osebno identiteto in izboljšajo telesno samopodobo posameznice. Podrobneje so bili proučeni tipi telesnih postav in predstavljeni nasveti, s katerimi lahko prekrijemo ali poudarimo telesne značilnosti ter s tem izboljšamo telesno samopodobo. Raziskali smo Instagram profile in z anketnim vprašalnikom pridobili informacije o telesni samopodobi anketiranih žensk oziroma mnenja o njihovih tipih telesnih postav, vplivih socialnih omrežij na njihovo telesno samopodobo in načinu oblačenja glede na njihov tip telesne postave.
Ključne besede: telesni tipi postav, zunanji videz, telesna samopodoba, ideali, celostne oblačilne podobe, zgodovina telesnih postav, družbena omrežja
Objavljeno v DKUM: 10.09.2021; Ogledov: 964; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (3,24 MB)

8.
Rekonstrukcija uniforme mariborske narodne garde iz leta 1848/49 : diplomsko delo
Barbara Pučko, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se je osredotočalo na rekonstruiranje uniforme mariborske narodne garde iz leta 1848/49, z namenom razvoja krojev suknjiča in hlač, ki jo sestavljata in potrebe po izdelavi njene replike. Original uniforme mariborske narodne garde hrani Pokrajinski muzej Maribor. Cilj diplomskega dela je bil na podlagi zgodovinskih virov ter analize in dekompozicije uniforme izvesti rekonstrukcijo krojev suknjiča in hlač s pomočjo virtualnega prototipiranja uniforme v 3D okolju programa Optitex PDS 3D. Rezultati diplomskega dela je rekonstrukcija kroja uniforme mariborske narodne garde iz leta 1848/49, ki je prikazana v obliki virtualnih prototipov suknjiča in hlač, ki se lahko uporabita tudi kot virtualna razstavna eksponata v Pokrajinskem muzeju Maribor.
Ključne besede: uniforma, mariborska narodna garda, 1848/48, rekonstrukcija
Objavljeno v DKUM: 01.07.2021; Ogledov: 1038; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (3,54 MB)

9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.35 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici