| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
ZNAČILNOSTI POMURSKE AVTOCESTE IN VPLIV NA PROMETNE TOKOVE
Andreja Kovačič, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava značilnosti pomurske avtoceste in njen vpliv na prometne tokove. Gradnja pomurskega avtocestnega kraka je že od vstopa v EU povzročala številne težave prebivalcem zaradi vsakodnevno več tisoč prepeljanih težkih tovornjakov ob glavni cesti med Mariborom in mednarodnim mejnim prehodom Dolga vas. To dokazujejo tudi statistični podatki o obremenjenosti potniškega in tovornega prometa med izgradnjo pomurskega odseka. Vendar pa tudi dokončana gradnja pomurske avtoceste ni zadovoljila njenih uporabnikov, vzrok temu je neustrezna širina voznih pasov in odstavni pasi, ki niso speljani po celotni trasi avtocest. Vse to statistično gledano ne ustreza gostoti prometa. V diplomski nalogi se osredotočam na problematiko pomurske avtoceste in njen vpliv na prometne tokove. Uvodoma predstavljam stanje cest pred začetkom gradnje pomurske avtoceste in V. evropskega koridorja, prometno obremenitev slovenskega cestnega omrežja ter analizo obremenjenosti regionalne ceste G1( Lenart — Gornja Radgona — MMP Dolga vas). V nadaljevanju podrobneje opisujem gradnjo pomurske avtoceste, odsek Cogetinci — Vučja vas kot tudi prednosti in negativni vpliv gradnje pomurske avtoceste na regionalne ceste. V diplomi analiziram obremenjenost potniškega in tovornega prometa ter samo prometno varnost na pomurski avtocesti. V zaključku diplomske naloge primerjam obremenjenost cest pred začetkom gradnje in trenutnim stanjem dokončanega pomurskega avtocestnega kraka.
Ključne besede: pomurska avtocesta, obremenjenost cest, odstavni pas, potniški in tovorni promet
Objavljeno: 09.06.2010; Ogledov: 2705; Prenosov: 258
.pdf Celotno besedilo (3,23 MB)

2.
PROUČITEV PODJETJA VALJI D.O.O. IN PLANIRANJE NJEGOVE POLITIKE PODJETJA
Andreja Kovačič, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Valji d. o. o. Štore je podjetje za proizvodnjo valjev in ulitkov. V podjetju proizvajajo metalurške in nemetalurške valje za gumarsko, kemično, tekstilno, živilsko in druge industrije, različne ulitke za strojegradnjo in druge namene ter metalurške in valjčne kokile. Pri ustanavljanju podjetja in v njegovem razvoju ima planiranje politike podjetja temeljni in izhodiščni pomen. V današnjem času — času svetovne gospodarske krize — je poslovanje podjetij vedno bolj občutljivo in tvegano. Bolj uspešna so tista podjetja, ki znajo jasno in učinkovito gledati naprej. V prvem delu diplomskega seminarja smo predstavili proučevano podjetje in trenutno situacijo v podjetju. Nadalje smo predstavili obstoječo politiko podjetja. Seznanili smo se s splošnimi, temeljnimi in poslovnimi strategijami podjetja ter prikazali lastniško, organizacijsko, kadrovsko, tehnično-tehnološko in premoženjsko strukturo podjetja. Ostajanje v preteklosti in priseganje na »preverjene« rešitve lahko ogrozi zmožnost podjetja za preživetje v dinamičnem svetu, kjer obstoječe strategije niso več enako učinkovite kot nekdaj. V zadnjem poglavju smo napisali predlog vizije podjetja Valji d. o. o. Učinkovita vizija navdihuje ljudi za delo v smeri njenega uresničevanja: vodstvo zaposlene motivira, da skupaj krmarijo podjetje v želeno smer in ga usmerjajo proti želenim ciljem. Neučinkovita vizija, ki je zamegljena in se pretirano nanaša na preteklost, je preveč kompleksna ali nebistvena in lahko podjetju povzroči celo več škode kot odsotnost vizije. Nadalje smo s shemo za profiliranje vrednot proučili vrednote ključnih udeležencev podjetja — zastopa jih direktor podjetja in podpirajo jih lastniki podjetja. V nadaljevanju smo proučili prednosti in slabosti obravnavanega podjetja, raziskali okolje podjetja ter možnosti in nevarnosti za podjetje, ki izhajajo iz okolja. Podjetje, ki zna »videti« in razumeti svojo prihodnost, zmore prepoznati možnosti in nevarnosti, ki ga čakajo in se lahko nanje primerno pripravi. Vse to smo proučevali, da smo lahko prišli do izhodišč, s pomočjo katerih smo določili prihodnjo politiko podjetja. Skladno z mariborskim modelom integralnega managementa, ki nam je služil kot osnova za naše raziskovanje, smo politiko podjetja razdelili na poslanstvo, smotre in temeljne cilje.
Ključne besede: planiranje politike podjetja, poslanstvo podjetja, smotri, temeljni cilji, vrednote ključnih udeležencev podjetja, vizija podjetja, strategije podjetja, strukture podjetja, prednosti in slabosti, možnosti in nevarnosti, Valji d. o. o.
Objavljeno: 06.01.2011; Ogledov: 3191; Prenosov: 348
.pdf Celotno besedilo (543,90 KB)

3.
PROUČEVANJE RAZVOJNIH MOŽNOSTI PODJETJA: MOŽNE METODE IN PRESOJA NJIHOVE UPORABNOSTI
Andreja Kovačič, 2014, magistrsko delo

Opis: Danes, v času gospodarske in finančne krize, je bistvenega pomena, da vsako podjetje pozna svoje razvojne možnosti, saj je razvoj pogoj za preživetje. Današnji trg je poln sprememb, podjetja pa morajo te spremembe zaznati ter se prilagajati potrebam trga. Treba se je prilagajati zahtevam kupcev, cenam surovin in energentom, demografskim spremembam, razvoju znanosti in tehnologij, globalizaciji itd. Pri uvajanju sprememb v podjetje so ključnega pomena poleg vodstva vsi zaposleni, ki pa morajo biti primerno motivirani ter ustrezno zavzeti za spremembe. Magistrska naloga je sestavljena iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu smo najprej opredelili pojem okolja podjetja, nato pa sledi predstavitev posameznih metod za proučevanje zunanjega okolja podjetja. V drugem sklopu teoretičnega dela smo predstavili možne metode za proučevanje podjetja, ki so analiza resursov in/ali zmožnosti podjetja, analiza podstruktur podjetja ter sinteza notranjih dejavnikov. Aplikativni del magistrske naloge smo pričeli s predstavitvijo podjetja Valji d. o. o. Predstavili smo nastanek in dejavnost podjetja Valji d. o. o., opredelili osnovne značilnosti ter fazo razvoja podjetja. Metode, ki smo jih predstavili v teoretičnem delu magistrske naloge, smo v aplikativnem delu uporabili na primeru podjetja Valji d. o. o. Aplikativni del smo zaključili s presojo uporabnosti metod na primeru podjetja Valji d. o. o. ter s podajo ocene razvojnih zmožnosti in priložnosti podjetja Valji d. o. o.
Ključne besede: rast in razvoj, zunanje okolje podjetja, notranji dejavniki podjetja, Valji d. o. o.
Objavljeno: 21.07.2014; Ogledov: 1353; Prenosov: 214
.pdf Celotno besedilo (1,10 MB)

4.
ORGANIZACIJSKA KLIMA V PERIOPERATIVNI ZDRAVSTVENI NEGI
Andreja Kovačič, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo predstavili rezultate raziskave o organizacijski klimi, izvedeni v perioperativni zdravstveni negi Univerzitetnega kliničnega centra Maribor in Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Teoretični del predstavi perioperativno zdravstveno nego in organizacijsko klimo, njene lastnosti, dimenzije, načine spreminjanja, zgodovino raziskovanja, povezave s komunikacijo, motivacijo in nagrajevanjem zaposlenih ter vodenjem. Ugotovili smo, da organizacijska klima vpliva na počutje in učinkovitost zaposlenih. Slab pretok informacij, nepravilna komunikacija in preobremenjenost zaposlenih povzročajo stres in konflikte ter vplivajo na odnos do dela in pacientov. Odnosi med zaposlenimi med seboj ter zaposlenimi in vodstvom so dobri, vendar obstajajo številni dejavniki, ki lahko vplivajo in izboljšajo raven organizacijske kulture. Značilna je ugotovitev raziskave, da je organizacija dela slaba, da gre za pomanjkanje zaposlenih, pot in način informiranja zaposlenih sta pomanjkljiva, zaposlene ne motivirata dovolj možnost izobraževanja in višina plače, kakor tudi ne možnost napredovanja. Dobljene rezultate smo analizirali in izdelali predlog optimalnega modela dejavnikov za izboljšanje organizacijske klime.
Ključne besede: Organizacijska klima, perioperativna zdravstvena nega, zaposleni, model dejavnikov organizacijske klime.
Objavljeno: 20.08.2015; Ogledov: 827; Prenosov: 151
.pdf Celotno besedilo (1,67 MB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici