| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
NOVOSTI PRISILNE PORAVNAVE PO ZFPPIPP-F NA PRIMERU PODJETJA MERKUR D.D.
Andreja Grobelnik, 2014, magistrsko delo

Opis: Podjetja, ki zaidejo v finančne težave in postanejo kratkoročno in dolgoročno plačilno nesposobna, imajo na razpolago prisilno poravnavo ali stečajni postopek. Stečajni postopek pomeni konec obstoja oz. delovanja podjetja, prisilna poravnava pa predstavlja njegovo preživetje. V teoretičnem delu magistrske naloge smo najprej opredelili krizo podjetja in pomen tega, da podjetje nenehno spremlja svoje poslovanje, da pravočasno zazna prve znake krize, saj le tako lahko pravočasno uvede potrebne ukrepe za rešitev iz krize. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da podjetje zaide v stečaj. Nadalje predstavljamo novosti prisilne poravnave po ZFPPIPP-F, ki je uvedla kar nekaj novosti. Njena bistvena novost je postopek preventivnega prestrukturiranja, ki omogoča podjetju, da lahko to prestrukturiranje izvede že v fazi, ko insolventnost še ni nastopila. Novela ZFPPIPP-F je uvedla tudi dva nova ukrepa, in sicer da se lahko podjetje prestrukturira z izčlenitvijo novih družb ter prestrukturira zavarovane terjatve. Predstavljamo tudi vsebino načrta finančnega prestrukturiranja ter sam postopek prisilne poravnave od uvedbe do zaključka. V empiričnem delu pa smo proučevali novosti prisilne poravnave po ZFPPIPP-F ter njihove učinke na primeru podjetja Merkur d.d., ki je v zadnjem predlogu prisilne poravnave predlagala izvedbo izčlenitve zdravega dela na dve novoustanovljeni družbi, to sta Merkur trgovina d.d. in Merkur nepremičnine d.d. Nad družbo Merkur d.d. se bo po izvedbi izčlenitve začel stečajni postopek. Ugotovili smo, da je prisilna poravnava zelo zahteven sodni postopek, ki se ga je potrebno lotiti zelo skrbno in natančno, saj za podjetje predstavlja še zadnjo možnost, preden se nad njim začne izvajati stečajni postopek.
Ključne besede: kriza podjetja, prisilna poravnava, novosti ZFPPIPP-F, finančno prestrukturiranje, Zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju.
Objavljeno: 27.01.2015; Ogledov: 2080; Prenosov: 515
.pdf Celotno besedilo (1,39 MB)

2.
OBDAVČITEV ŠTUDENTSKEGA DELA IN NJEGOVA PRAVNA UREDITEV
Andreja Grobelnik, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo obravnavali pravno ureditev in obdavčitev študentskega dela v Sloveniji ter v Nemčiji. Proučili smo glavne razlike in podobnosti pri nas in v Nemčiji. Glavna razlika je ta, da so nemški študentje izenačeni z ostalimi državljani ter da jim teče delovna doba za opravljeno delo. Naravnani so k študiju, pri nas pa postavljajo na prvo mesto delo in delovne izkušnje. Razlika je tudi v tem, da si morajo študenti v Nemčiji sami plačevati posamezne prispevke in zavarovanja ter dohodnino. Študentom v Sloveniji plačujejo te prispevke delodajalci, plačati si morajo samo dohodnino, pa še to le, če znesek presega 400 eur. Podobnost, ki jo imamo z Nemčijo je ta, da imamo agencije za posredovanje začasnih in občasnih del študentom oz. dijakom ter da je študentsko delo obdavčeno šele nad določenim zneskom študentovega zaslužka. Študentsko delo prinaša tako prednosti kot tudi slabosti študentom oz. dijakom ter delodajalcem. Večina lastnosti študentskega dela, ki so za študenta prednost, so za podjetja oz. delodajalce slabost in obratno. Pri študentskem delu se pogostokrat pojavljajo tudi zlorabe. Najpogostejše zlorabe so zloraba napotnic in zloraba statusa. Zakon o malem delu bi najbolj ogrožal študente, saj bi jih omejeval na določeno število ur. Študenti bi si morali prosta delovna mesta deliti z brezposelnimi osebami in upokojenci. Kljub nekaterim prednostim, ki bi jih prinašal ta zakon, so volilci zavrnili ta zakon. Študentsko delo omogoča študentu finančno samostojnost, izboljšanje življenjskega standarda, pridobivanje delovnih izkušenj in tudi možnost kasnejše zaposlitve v podjetju. Po drugi strani pa se mu zaradi prekomernega dela preko študentskega servisa podaljša čas študija. Za delodajalca pa predstavlja študent cenejšo delovno silo, sveže znanje, ideje ter delovno energijo. Študentsko delo ima v Sloveniji pomembno vlogo tako za študente kot tudi za delodajalce.
Ključne besede: študent, študentsko delo, pravna ureditev študentskega dela, obdavčitev študentskega dela, Slovenija, Nemčija, študentski servis.
Objavljeno: 08.12.2011; Ogledov: 2797; Prenosov: 413
.pdf Celotno besedilo (772,67 KB)

Iskanje izvedeno v 0.06 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici