| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 22
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
KARAKTERIZACIJA REDUCIBILNIH ŠESTKOTNIKOV ELEMENTARNIH BENZENOIDNIH GRAFOV
Milan Černel, 2011, diplomsko delo

Opis: Benzenoidni graf je končen povezan v ravnino vložen graf brez presečnih vozlišč, v katerem je vsako lice omejeno s pravilnim šestkotnikom z dolžino stranice ena. Benzenoidni graf G je elementaren, če vsaka povezava pripada nekemu 1-faktorju grafa G. Šestkotnik h elementarnega benzenoidnega grafa je reducibilen, če tudi po odstranitvi mejnih povezav in vozlišč tega šestkotnika, graf ostane elementaren benzenoidni graf. Karakteriziramo reducibilne šestkotnike elementarnega benzenoidnega grafa. Karakterizacija je osnova za algoritem, s katerim se ugotovi zaporedje reducibilnih šestkotnikov, ki dekompozirajo graf iz te družine, v času O(n2). Poleg tega je predstavljen algoritem, ki dekompozira elementarni benzenoidni graf z največ eno perikondenzirano komponento v linearnem času.
Ključne besede: graf, vrh, dolina, lice, benzenoidni graf, 1-faktor, reducibilni šestkotnik, dekompozicija reducibilnih lic
Objavljeno: 30.05.2011; Ogledov: 1815; Prenosov: 120
.pdf Celotno besedilo (582,11 KB)

3.
Igranje igre Mastermind z evolucijskimi algoritmi
Niki Veček, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga je razdeljena na dva večja sklopa. V prvem sklopu je predstavljena teorija evolucijskih algoritmov, s poudarkom na genetskih algoritmih. Sledi kratek primer uporabe genetskih algoritmov pri iskanju maksimuma matematične funkcije na določenem intervalu. Drugi del diplomske naloge je posvečen predstavitvi igre Mastermind in genetskemu algoritmu za igranje te igre. Genetski algoritem je podrobno analiziran, predstavljena pa je tudi implementacija v programskem jeziku C++ ter konkretni primer izvajanja. Ob koncu tega sklopa so predstavljeni še drugi algoritmi za igranje igre Mastermind, katerim sledijo primerjave posameznih algoritmov z implementiranim algoritmom.
Ključne besede: evolucijski algoritmi, optimizacija, genetski algoritmi, Mastermind
Objavljeno: 11.04.2012; Ogledov: 1467; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (514,72 KB)

4.
Characterization of reducible hexagons and fast decomposition of elementary benzenoid graphs
Andrej Taranenko, Aleksander Vesel, 2008, izvirni znanstveni članek

Opis: A benzenoid graph is a finite connected plane graph with no cut vertices in which every interior region is bounded by a regular hexagon of a side length one. A benzenoid graph G is elementary if every edge belongs to a 1-factor of G. A hexagon h of an elementary benzenoid graph is reducible, if the removal of boundary edges and vertices of h results in an elementary benzenoid graph. We characterize the reducible hexagons of an elementary benzenoid graph. The characterization is the basis for an algorithm which finds the sequence of reducible hexagons that decompose a graph of this class in ▫$O(n^2)$▫ time. Moreover, we present an algorithm which decomposes an elementary benzenoid graph with at most one pericondensed component in linear time.
Ključne besede: mathematics, graph theory, benzenoid graphs, 1-factor, hexagons, reducible hexagons, reducible face decomposition
Objavljeno: 07.06.2012; Ogledov: 1026; Prenosov: 49
URL Povezava na celotno besedilo

5.
NAJMANJŠA DOMINANTNA MNOŽICA KRALJIC
Tomaž Bahč, 2012, diplomsko delo

Opis: Delo je razdeljeno na tri poglavja. V prvem poglavju so predstavljeni osnovni pojmi iz teorije grafov in algoritmičnih pristopov, ki so potrebni za razumevanje drugega in tretjega poglavja. V drugem poglavju je predstavljen Problem najmanjše dominantne množice kraljic. V tem poglavju sta predstavljena dva pristopa k reševanju tega problema in sicer sestopanje ter dinamično programiranje. V tretjem poglavju je predstavljena implementacija obeh pristopov iz drugega poglavja v programskem jeziku C++. Implementacija je v celoti objavljena kot priloga na zgoščenki.
Ključne besede: dominantna množica, najmanjša dominantna množica kraljic, sestopanje, dinamično programiranje
Objavljeno: 23.11.2012; Ogledov: 1138; Prenosov: 108
.pdf Celotno besedilo (982,31 KB)

6.
Android aplikacija za predstavitev študijskih programov FNM
Tadej Seme, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu se bomo seznanili z izdelavo Android aplikacije za predstavitev študijskih programov FNM. V prvem delu bomo predstavili operacijski sistem Android, si pogledali njegovo zgodovino, arhitekturo in napovedi uporabe za prihodnost. Sledi predstavitev jezika XML, saj naša aplikacije pridobiva podatke iz XML dokumentov, ki so shranjeni na spletnem strežniku. Pogledali si bomo tudi tehnologije in programska orodja, ki smo jih uporabili pri razvoju aplikacije. Sledi predstavitev načrta in implementacija aplikacije, kjer bomo predstavili nekaj najpomembnejših razredov in metod, ki smo jih uporabili. Celotna implementacija aplikacije je objavljena kot priloga na zgoščenki.
Ključne besede: Android OS, XML, mobilne aplikacije
Objavljeno: 21.10.2013; Ogledov: 896; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (1,22 MB)

7.
Problem izomorfizma podgrafov ravninskih grafov
Aleksander Kelenc, 2013, magistrsko delo

Opis: V problemu izomorfizma podgrafov imamo podana dva grafa G in H. Za njiju je potrebno ugotoviti, ali graf G vsebuje podgraf, ki je izomorfen grafu H. Problem je v splošnem NP-poln. V magistrskem delu se omejimo na problem izomorfizmov podgrafov ravninskih grafov. V prvem poglavju so opisani osnovni pojmi in definicije, ki jih potrebujemo v nadaljevanju. V drugem poglavju so najprej opisani drevesna dekompozicija, delni izomorfizem, meja delnega izomorfizma in konsistentnost. Potem je opisan postopek za učinkovito iskanje izomorfizmov podgrafov v ravninskih grafih z omejeno drevesno širino. Nadalje predstavimo, kako pokrijemo poljuben ravninski graf s podgrafi, ki imajo omejeno drevesno širino. Na koncu je podan algoritem za iskanje izomorfizmov podgrafov ravninskih grafov, ki teče v linearnem času za vsak povezan graf H z omejeno velikostjo.
Ključne besede: izomorfizem podgrafov, ravninski graf, drevesna dekompozicija, dinamično programiranje
Objavljeno: 19.09.2013; Ogledov: 1233; Prenosov: 159
.pdf Celotno besedilo (431,03 KB)

8.
Rimsko dominantno število
Jasmina Starčevič, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena t.i. rimska dominacija, gre za eno izmed različic običajne dominacije. V prvem delu so na kratko povzeti osnovni pojmi iz teorije grafov. V nadaljevanju govorimo o značilnostih dominantne množice in dominantnega števila.V tretjem delu podrobneje spoznamo lastnosti RDF in rimskega dominantnega števila.Proučevana so tudi rimska dominantna števila ciklov,poti, polnih n-delnih grafov,dreves in kartezičnega produkta.V zadnjem delu definiramo povezavo med vrednostjo dominantnega in rimskega dominantnega števila pri istih grafih.
Ključne besede: dominantno število, 2-pakiranje, rimska dominantna funkcija, rimsko dominantno število, rimski grafi
Objavljeno: 03.04.2014; Ogledov: 1004; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (12,91 MB)

9.
Hevristike za iskanje najmanjše dominantne množice
Blaž Kajser, 2014, magistrsko delo

Opis: V problemu iskanja najmanjše dominantne množice imamo podan graf G, za katerega moramo poiskati najmanjšo podmnožico vozlišč, za katero velja, da predstavlja dominantno množico. V splošnem je problem NP-poln, zato za iskanje najmanjše dominantne množice uporabimo hevristike. Magistrsko delo je sestavljeno iz štirih poglavij. V prvem poglavju so povzete osnovne definicije iz teorije grafov, ki jih v nadaljevanju potrebujemo za razumevanje magistrskega dela. Prav tako so v prvem poglavju definirane posebne družine grafov. V drugem poglavju sledi definicija dominantne množice in dokaz, da je odločitveni problem dominantne množice NP-poln problem. Predstavljene so tudi že znane zgornje in spodnje meje dominacijskega števila posameznih grafov. V naslednjem poglavju so predstavljene posamezne hevristike in njihova implementacija na problemu iskanja najmanjše dominantne množice v grafu. V zadnjem, četrtem poglavju pa so predstavljeni rezultati testiranja prej opisanih hevristik za problem najmanjše dominantne množice na kartezičnih, direktnih in krepkih produktih poti in ciklov.
Ključne besede: teorija grafov, dominantna množica, dominacijsko število, NP-poln problem, hevristike
Objavljeno: 07.10.2014; Ogledov: 900; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (563,23 KB)

10.
1-factors and characterization of reducible faces of plane elementary bipartite graphs
Andrej Taranenko, Aleksander Vesel, 2012, izvirni znanstveni članek

Opis: As a general case of molecular graphs of benzenoid hydrocarbons, we study plane bipartite graphs with Kekulé structures (1-factors). A bipartite graph ▫$G$▫ is called elementary if ▫$G$▫ is connected and every edge belongs to a 1-factor of ▫$G$▫. Some properties of the minimal and the maximal 1-factor of a plane elementary graph are given. A peripheral face ▫$f$▫ of a plane elementary graph is reducible, if the removal of the internal vertices and edges of the path that is the intersection of ▫$f$▫ and the outer cycle of ▫$G$▫ results in an elementary graph. We characterize the reducible faces of a plane elementary bipartite graph. This result generalizes the characterization of reducible faces of an elementary benzenoid graph.
Ključne besede: mathematics, graph theory, plane elementary bipartite graph, reducible face, benzenoid graph
Objavljeno: 31.03.2017; Ogledov: 298; Prenosov: 162
.pdf Celotno besedilo (139,73 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici