| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Primerjava med izbranimi mikroorganizmi: probiotični in patogeni sevi
Mojca Fifer, 2023, magistrsko delo

Opis: Uvod: Mikroorganizmi so vseživljensko pomembni in prisotni v našem življenju. Poznamo patogene, komenzalne in oportunistične seve mikroorganizmov. Mnogi sevi mikroorganizmov so tudi probiotiki. Zaradi obširnosti mikroorganizmov smo se osredotočili samo na rodove Enterococcus, Streptococcus, Bacillus, Clostridioides, Escherichia in Klebsiella. Postavili smo si raziskovalna vprašanja, ki so se nam zdela ključna pri raziskovanju patogenih in probiotičnih sevov mikroorganizmov. Metode: S sistematičnim pregledom strokovne domače in tuje literature smo iskali probiotične in patogene mikroorganizme. Uporabili smo metodo PRISMA in v obliki tabel prikazali rezultate. Na podlagi pregleda literature smo po bazah podatkov pridobili 18.260 člankov, odstranili duplikate in članke analizirali glede ustreznosti. V magistrski nalogi smo vključili 62 preglednih in izvirno znanstvenih člankov, ki so vsebinsko ustrezali naši raziskovani temi. Rezultati: Ugotovili smo, da obstajajo iste taksonomsko vrste, ki imajo koristne in škodljive značilnosti. Probiotične seve uporabljajo pri zdravljenju bolezni, ki jih ob okužbah povzročajo patogeni sevi. Probiotični in patogeni sevi se razlikujejo v virulenci, toksičnosti, odpornosti na okolje z ekstremnimi pH vrednostmi, odpornosti proti antibiotikom in metabolitih. Razprava in sklep: Na podlagi rezultatov ugotavljamo, da ne moremo kategorizirat taksonomskih vrst na patogene ali probiotične mikroorganizme, zato je potrebno nujno poznavanje specifičnih lastnosti posameznih sevov mikroorganizma.
Ključne besede: Bacillus, Escherichia, Klebsiella, Lactobacillus, Clostridioides
Objavljeno v DKUM: 14.12.2023; Ogledov: 293; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (1,52 MB)

2.
Vpliv različnih probiotikov na rast in preživetje bakterije Escherichia coli v mleku
Dunja Šulc, 2017, magistrsko delo

Opis: Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki dokazano pozitivno učinkujejo na zdravje gostitelja, če jih zaužije v zadostnih količinah. Probiotični sevi imajo različne mehanizme delovanja in opravljajo specifične naloge. Na trgu je dostopnih vedno več probiotičnih izdelkov, predvsem v obliki prehranskih dopolnil. Zaradi potrošniške industrije moramo biti pozorni, da za probiotike štejemo zgolj izdelke, ki so analizirani in vsebujejo probiotične seve, katerih učinke potrjujejo klinične raziskave. V magistrskem delu smo preverili vpliv različnih probiotikov na rast in preživetje bakterije Escherichia coli v mleku.
Ključne besede: probiotiki, pozitivni učinki probiotikov, Escherichia coli, klasične gojitvene metode štetja mikroorganizmov, PCR, metoda agar spot.
Objavljeno v DKUM: 18.01.2018; Ogledov: 2192; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

3.
Rotaviral RNA found on various surfaces in a hospital laundry
Sabina Fijan, Andrej Steyer, Mateja Poljšak-Prijatelj, Avrelija Cencič, Sonja Šostar-Turk, Srečko Koren, 2008, izvirni znanstveni članek

Opis: The aim of this investigative study was to determine the presence of rotaviral RNA at various control points (CP) of a hospital laundry. One of the possible sources of hospital infections is inappropriately laundered and disinfected hospital textiles. RT-PCR and nested PCR for gene amplification using specific primers following RNA isolation were used to determine the presence of rotaviral RNA on swabs. In addition, rotavirus suspensions were inoculated on marked surfaces as positive controls for different surfaces (cotton textiles, folding table and industrial dryer). Rotaviral RNA was found on various laundry surfaces: technical equipment, storage shelves, transport vehicles, personnel's hands, damp textiles, and folded laundry. Rotaviral RNA was also detected at all positive controls on tested surfaces after 24 h. Based on the results, it is very important to take into consideration the proper handling of textiles after washing as one of the precautions against hospital-acquired infections. This paper reports the presence of rotaviral RNA for the first time on surfaces in laundries and equipment, as well as textiles.
Ključne besede: laundry hygiene, rotaviruses, hospital-acquired disease prevention, sanitary measures, occupational health
Objavljeno v DKUM: 01.06.2012; Ogledov: 2752; Prenosov: 93
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici