| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
GRADNJA PODATKOVNEGA SKLADIŠČA ZA ANALIZO USPEŠNOSTI ŠTUDENTOV
Dejan Kolmanič, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: V prvem delu diplomskega dela predstavimo razvoj podatkovnih skladišč skozi zgodovino, njihovo načrtovanje, izgradnjo in uporabo. Podrobneje sta prikazana dva uveljavljena in najpogosteje uporabljena pristopa izgradnje. Nato na praktičnem primeru prikažemo faze izgradnje podatkovnega skladišča za izvajanje analiz o uspešnosti študentov. Izvajanje analiz je prikazano s tehnologijo OLAP, s pomočjo katere lahko analiziramo podatke in posledično pridobimo nove informacije. Primer zajema postopek dimenzijskega modeliranja s pomočjo zvezdne sheme, primere ETL procesov in izgradnjo OLAP kocke. Uporabo OLAP kocke smo nato prikazali na zanimivih primerih analiziranja, ampak žal le s testnimi podatki.
Ključne besede: podatkovno skladišče, dimenzijsko modeliranje, ETL, OLAP
Objavljeno: 14.09.2011; Ogledov: 1831; Prenosov: 208
.pdf Celotno besedilo (2,09 MB)

3.
ANALIZA IN PRIMERJAVA OLAP-ORODIJ
Simon Ivanuša, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je namenjeno analizi in primerjavi proizvajalcev orodij OLAP, splošnemu razumevanju in predstavitvi tehnologije sprotne analitične obdelave podatkov. Predstavljeni so zametki razvoja podatkovnih skladišč in večdimenzionalnega podatkovnega modela, prikazani so gradniki in elementi dimenzijskega modeliranja ter funkcije, ki jih opravljajo in ponujajo. V sklopu dela predstavljamo tudi analizo konkurenčnih proizvajalcev orodij OLAP. Predstavljena je arhitektura posameznega proizvajalca orodij OLAP in analiza uporabe posameznega orodja OLAP na testnem podatkovnem skladišču in v naprej načrtovanem večdimenzionalnem podatkovnem modelu. Prikazani so ključni rezultati primerjav na podlagi raziskav, analiz in ugotovitev.
Ključne besede: OLAP, podatkovna kocka, podatkovno skladišče, dimenzijsko modeliranje, analiza, primerjava
Objavljeno: 04.09.2012; Ogledov: 1884; Prenosov: 305
.pdf Celotno besedilo (4,67 MB)

4.
PODATKOVNO SKLADIŠČE ZA ANALIZO PODATKOV V TURIZMU ZA MLADE
Jernej Krajnc, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sta predstavljena načrtovanje in izgradnja podatkovnega skladišča za analizo podatkov v turizmu. Najprej je opisan namen podatkovnih skladišč, sledi pa opredelitev metod za njihovo izdelavo. Osrednji del predstavljajo dejanski problemi, ki so se pojavljali med razvijanjem podatkovnega skladišča, in njihove rešitve. Treba je bilo pridobiti tudi podatke turistične agencije, ki smo jih nato vključili v izdelavo podatkovnega skladišča in analizirali. Prav tako so predstavljeni podatki o uporabljenem programskem okolju, podan je podroben opis uporabljenih komponent in prikazane so končne analize, opravljene na podlagi pridobljenih rezultatov.
Ključne besede: dimenzijsko modeliranje, podatkovno skladišče, pridobivanje in obdelava podatkov, OLAP
Objavljeno: 19.09.2013; Ogledov: 1608; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

5.
ANALIZA IN PRIMERJAVA ORODIJ ZA INTEGRACIJO PODATKOV
Tomaž Hrnčič, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga je namenjena predstavitvi, analizi in primerjavi treh izbranih orodij za integracijo podatkov: Pentaho Data Integration, Oracle Data Integrator in Microsoft SQL Server Integration Services. Prav tako je predstavljen splošen problem integracije, ter način, ki je potreben za njegovo razrešitev. Razložen je pojem ETL in naloge njegovih korakov v procesu integracije. Diploma na kratko opiše tudi vlogo ter arhitekturo podatkovnih skladišč, ki se uporabljajo ob izvajanju omenjenih postopkov. Na praktičnem primeru je izvedena analiza virov podatkov, na osnovi katere je zgrajen model podatkovnega skladišča, ter podrobno opisan in izveden postopek integracije podatkov za vsa omenjena orodja. Za dosego zanesljive primerjave orodij, so vsi procesi ETL izvajani pod enakimi pogoji in tehnologijami podatkovnih baz. Na koncu so prikazani rezultati primerjav po izbranih merilih na podlagi analiz in izkušenj, ter predstavljene splošne ugotovitve.
Ključne besede: ETL, podatkovno skladišče, integracija, analiza, primerjava orodij
Objavljeno: 19.09.2013; Ogledov: 1404; Prenosov: 140
.pdf Celotno besedilo (2,07 MB)

6.
INFORMACIJSKA PODPORA NAPOVEDOVANJU ZNAČILNOSTI PROMETA NA PODLAGI ČASOVNIH SERIJ PODATKOV
Andrej Sevčnikar, 2013, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo se osredotočili na napovedovanje značilnosti prometa na osnovi podatkov časovnih vrst. Za dosego cilja smo v magistrski nalogi proučili področje integracije podatkov in podatkovnih skladišč, z uporabo katerega smo izdelali celovit pogled na podatke, ki je nujno potreben za nadaljnjo manipulacijo s podatki. Osrednja tematika magistrske naloge so modeli za napovedovanje podatkov časovnih vrst, s katerimi smo napovedovali gostoto prometa, pri tem pa preverjali napovedno napako. Določili smo najbolj optimalne modele za napovedovanje gostote prometa. Pokazali smo, da je pravilna predpriprava podatkov oziroma učenje modelov na podlagi dobro zasnovanih časovnih okvirjev izredno pomembno za pravilno napoved prometa, hkrati pa določili optimalno število časovnih okvirjev, pri katerih je napovedna napaka še sprejemljiva.
Ključne besede: podatkovno skladišče, integracija podatkov, časovne vrste, podatkovno rudarjenje, gručenje, promet, napovedovanje
Objavljeno: 16.12.2013; Ogledov: 1301; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (3,55 MB)

7.
ANALITIČEN SISTEM ZA UPRAVLJANJE VELIKIH PODATKOVNIH BAZ APACHE CASSANDRA
Matej Višnar, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je namenjeno predstavitvi podatkovne baze NoSQL Apache Cassandra, predstavitvi njene arhitekture in podatkovnega modela ter predstavitvi njenih prednosti in slabosti. Prikazali bomo načine za manipulacijo s podatki in podrobneje opisali ukaze CQL in ukaze v ukaznem vmesniku CLI. Apache Cassandro smo primerjali z relacijsko podatkovno bazo in na ta način predstavili razlike med njima ter opisali, kdaj je smiselno uporabiti Apache Cassandro. Za primerjavo baz smo izdelali tudi performančne teste, s katerimi smo preverili razliko v hitrosti pri dodajanju in branju podatkov med Apache Cassandro in relacijsko podatkovno bazo MySQL.
Ključne besede: Apache Cassandra, podatkovna baza NoSQL, poizvedovalni jezik Cassandra
Objavljeno: 21.11.2014; Ogledov: 1293; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (1,68 MB)

8.
RAZVOJ MODULA ZA LOKALIZACIJO APLIKACIJE BONITETNI SISTEM V TEHNOLOGIJI ASP.NET
Matjaž Klančnik, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili eno izmed rešitev prevajanja in zamenjave besedil v aplikaciji bonitetni sistem. Zamenjavo in spremembo besedil lahko dela skrbnik aplikacije in za to ne potrebuje razvijalca. To pomeni, da smo s to nadgradnjo aplikacijo uporabniku naredili zelo prijazno. Dobro smo spoznali bazo IBM DB2 in programsko orodje ASP.NET. Implementirali smo krmilni sistem za prevajanje, ki skrbi za to, da se besedila v bazi ne podvajajo. Z entitetno-relacijskim modelom smo zgradili sistem, ki ob nalaganju strani aplikacije naloži samo besedila, ki jih potrebujemo za odprto stran in ne vseh besedil naenkrat. To je ključnega pomena za hitro delovanje aplikacije. S pomočjo kontrol Telarik smo zgradili nove kontrole, ki so uporabniku prijazne za vnos prevodov in spremembo besedil.
Ključne besede: Telerik, ASP.NET, lokalizacija, IBM DB2, Bonitetni sistem, prevajanje aplikacije.
Objavljeno: 06.09.2016; Ogledov: 898; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (3,86 MB)

9.
Outsourcing medical data analyses
Boštjan Brumen, Marjan Heričko, Andrej Sevčnikar, Jernej Završnik, Marko Hölbl, 2013, izvirni znanstveni članek

Opis: Background: Medical data are gold mines for deriving the knowledge that could change the course of a single patient’s life or even the health of the entire population. A data analyst needs to have full access to relevant data, but full access may be denied by privacy and confidentiality of medical data legal regulations, especially when the data analyst is not affiliated with the data owner. Objective: Our first objective was to analyze the privacy and confidentiality issues and the associated regulations pertaining to medical data, and to identify technologies to properly address these issues. Our second objective was to develop a procedure to protect medical data in such a way that the outsourced analyst would be capable of doing analyses on protected data and the results would be comparable, if not the same, as if they had been done on the original data. Specifically, our hypothesis was there would not be a difference between the outsourced decision trees built on encrypted data and the ones built on original data. Methods: Using formal definitions, we developed an algorithm to protect medical data for outsourced analyses. The algorithm was applied to publicly available datasets (N=30) from the medical and life sciences fields. The analyses were performed on the original and the protected datasets and the results of the analyses were compared. Bootstrapped paired t tests for 2 dependent samples were used to test whether the mean differences in size, number of leaves, and the accuracy of the original and the encrypted decision trees were significantly different. Results: The decision trees built on encrypted data were virtually the same as those built on original data. Out of 30 datasets, 100% of the trees had identical accuracy. The size of a tree and the number of leaves was different only once (1/30, 3%, P=.19). Conclusions: The proposed algorithm encrypts a file with plain text medical data into an encrypted file with the data protected in such a way that external data analyses are still possible. The results show that the results of analyses on original and on protected data are identical or comparably similar. The approach addresses the privacy and confidentiality issues that arise with medical data and is adherent to strict legal rules in the United States and Europe regarding the processing of the medical data.
Ključne besede: medical data, disclosure control, medical confidentiality, data analysis, data security
Objavljeno: 02.08.2017; Ogledov: 544; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (3,34 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici