| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 39
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Precizna navigacija v zaprtem prostoru s pomočjo uporabe UWB tehnologije
Emin Pamuk, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sta opisana delovanje in izvedba pozicioniranja v zaprtem prostoru s pomočjo tehnologije UWB. Ključni del naloge je oddajnik DW1000, ki temelji na tehnologiji UWB, podpira frekvenčne pasove od 3GHz do 6,5GHz in je popolnoma programljiv. Med moduli poteka izmenjava sporočil, pri čemer lahko beležimo čas pošiljanja in prejemanja sporočil ter preračunamo čas preleta signala. Signal UWB potuje s svetlobno hitrostjo. Na osnovi časa preleta lahko določimo razdaljo med dvema moduloma. Za pridobivanje koordinat na podlagi razdalj uporabimo matematični postopek trilateracije.
Ključne besede: UWB, DW1000, trilateracija, pozicioniranje v zaprtem prostoru
Objavljeno: 03.11.2020; Ogledov: 90; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (1,39 MB)

2.
Omrežno nelinearno vodenje sistema zračne levitacije
Jure Ivartnik, 2020, magistrsko delo

Opis: Zaključno delo opisuje regulacijo plovca v sistemu zračne levitacije z izvedbo dveh različnih regulacijskih algoritmov na oddaljenem računalniku ter vplive mrežnega vodenja na izvedbo regulatorja. Vsebina naloge zajema opis komponent zračne levitacije, matematično modeliranje, izvedbo simulacije s programskim paketom Matlab/Simulink, implementacijo PID-regulatorja in regulatorja na osnovi drsnega režima. Delo vključuje primerjavo vodenja v mrežnem in nemrežnem načinu zaprtozančnega vodenja. Cilj naloge je načrtati regulatorja tako, da bosta zmožna voditi sistem preko UDP-komunikacijskega protokola z zakasnitvami.
Ključne besede: Sistem zračne levitacije, UDP-komunikacija, mikrokrmilnik, nelinearni regulator.
Objavljeno: 03.11.2020; Ogledov: 61; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (4,32 MB)

3.
Sledilnik za poljskega zajca z uporabo tehnologije LoRaWAN
Tadej Plej, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo temelji na izgradnji sledilnika za poljskega zajca z uporabo tehnologije LoRaWAN v sodelovanju z inštitutom IRNAS Rače. Sledilnik je zasnovan za zajemanje lokacije in merjenje mikroklime poljskih zajcev. Opisan je postopek načrtovanja električne sheme in risanje tiskanega vezja v programskem okolju Altium Designer, opis programske kode, prikaz pridobljenih podatkov na grafičnem vmesniku in testiranje sledilnika.
Ključne besede: sledilnik, LoRa, LoRaWAN, internet stvari
Objavljeno: 21.11.2019; Ogledov: 279; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (2,44 MB)

4.
Izdelava prototipa zorilnice in razvoj energetskega dela ter regulacije za izvajanje procesa suhega zorenja mesa
Blaž Kralj, 2019, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo prikazali postopek izdelave in razvoja prototipa zorilnice za suho zorenje mesa. Samostojno smo izdelali konstrukcijo, kjer smo se osredotočili na primernost umestitve v bivalni prostor ter zagotavljanje možnosti za optimalno delovanje. Ustreznost mehanskih in električnih komponent smo testirali eksperimentalno. Iskali smo najboljša razmerja med funkcionalnostjo, kvaliteto in ceno. PI-regulator temperature smo izdelali na podlagi izmerjenih stopničnih odzivov in prenosne funkcije. Njegovo delovanje smo zaradi uporabe termoelektričnega hlajenja notranjosti zorilnice lahko uporabili tudi za regulacijo relativne vlažnosti. Medsebojne odvisnosti konstrukcije, električnih komponent in regulatorja smo optimizirali. S tem smo dosegli zastavljeni cilj izdelave prototipa zorilnice za suho zorenje mesa, katere kakovost delovanja je primerljiva s profesionalno zorilnico.
Ključne besede: zorilnica mesa, 3D-modeliranje, identifikacije, vodenje temperature, vodenje vlage
Objavljeno: 12.11.2019; Ogledov: 1135; Prenosov: 161
.pdf Celotno besedilo (3,12 MB)

5.
Vodenje koncentracije solnega aerosola halogeneratorja
Matjaž Kovačič, 2019, magistrsko delo

Opis: Vsebina magistrskega dela zajema razvoj naprave za proizvajanje solnega aerosola, ki je namenjena za izvajanje haloterapije. Konstrukcija naprave, ki jo je bilo treba narediti iz ločenih segmentov, ki bodo enostavno snemljivi ter s tem omogočali čiščenje naprave po vsaki terapiji, je bila narejena s pomočjo 3D-modeliranja in 3D-tiska. Uporabljen je nov pristop merjenja solnih aerosolov, ki skupaj z brezžičnim modulom pošilja podatke na mikrokontrolno enoto halogeneratorja. Opravili smo meritve različnih nastavitev hitrosti vpihovanja aerosolov, s čimer smo pridobili dinamično obnašanje sistema, za katerega smo določili matematični model. Na podlagi odzivov smo načrtali PI-regulator, pri katerem smo za optimalno delovanje sistema v regulacijsko zanko vstavili neposredno vejo, t. i. feedforward branch. S tem smo dosegli uspešno regulacijo aerosolov, ker pa je razvoj naprave še v začetni fazi, so prisotne motnje v delovanju, ki bodo v prihodnosti odpravljene in optimizirane.
Ključne besede: halogenerator, haloterapija, solna soba, aerosol, zaprtozančni regulator
Objavljeno: 12.11.2019; Ogledov: 277; Prenosov: 55
.pdf Celotno besedilo (2,90 MB)

6.
Nonlinear control of a one-dimensional self-balancing system with an inertia wheel
Marko Boršić, 2019, magistrsko delo

Opis: The master’s thesis describes the development of a one-dimensional self-balancing system with an inertia wheel. The plan was to establish all the theoretical knowledge that was gathered throughout the process of studying at the University and to finish the practical model which has the ability to balance in one dimension. The paper contains a description of constructing the mechanical part of the pendulum, developed in SolidWorks software. It also contains the execution of the mathematical model of the inverted pendulum. The simulation was conducted in Matlab/Simulink software. Based on the results of the simulation, the design of the controller for the EC motor was made. Designed controllers and measured data required for the active balance of the system were implemented on the microcontroller STM32F4. To measure the angle and angle velocity, the gyroscope and accelerometer on the MPU6050 sensor were used. The results of the simulation and of the practical model are presented in this paper.
Ključne besede: modeling, inertia wheel, backstepping, state space, sliding mode
Objavljeno: 29.03.2019; Ogledov: 1035; Prenosov: 200
.pdf Celotno besedilo (3,00 MB)

7.
RAZVOJ DVOOSNEGA SERVO-SISTEMA ZA SONČNE PANELE
Jernej Polak, 2018, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektnem delu je predstavljen sistem za vodenje sončnih panelov, regulacija, modeliranje DC motorjev, implementacija algoritmov za zaprto-zančno vodenje DC motorja ter komunikacija s serijskim vmesnikom. Namen dela je razvoj dvoosnega servo-sistema za sončne panele, ki sledijo soncu po matematičnem modelu. Cilj dela je sistem, ki je zmožen slediti referenčni poziciji. Uporabljene so metode, kot je matematično modeliranje sistema, načrtovanje regulatorja, implementacija algoritmov in nastavljanje parametrov regulatorja. Na koncu je preizkušeno delovanje regulacije z realnima DC servo-motorjema.
Ključne besede: Vodenje, Regulacija, DC servo-motor, Fotonapetostni sistem
Objavljeno: 06.02.2019; Ogledov: 382; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (1,78 MB)

8.
Sistem za testiranje in kalibriranje giroskopskih platform
Boštjan Plaskan, 2018, diplomsko delo

Opis: V podjetju Dat - Con d.o.o. se ukvarjajo s pan-tilt enotami, ki se uporabljajo kot nosilci termovizijskih kamer, laserjev in se ponavadi nameščajo na premikajoče se objekte, kot so avtomobili ter ladje. Zaradi teh dejavnikov smo se odločili, da bi bilo potrebno izdelati platformo za testiranje in kalibriranje omenjenih sistemov. V diplomskem delu smo opisali in izdelali takšen sistem. Naprej smo opisali delovanje giroskopa, posameznih pan in tilt enot, teoretično ozadje, nato pa smo se lotili izdelave. Pri tem smo sodelovali s strojniki, s katerimi smo lahko izbrali ustrezno obliko sistema in razmerja gonil. Za konec pa smo še predstavili program, s katerim smo testirali našo platformo, ter naredili preizkus, s katerim smo hoteli doseči stabilizacijo z natančnostjo 1 mradian.
Ključne besede: giroskopske platforme, tilt enote, giro, drsni obroči, diplomske naloge
Objavljeno: 08.01.2019; Ogledov: 686; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (1,76 MB)

9.
Vodenje avtonomnega robota z interno lokalizacijo ter kartiranjem prostora
Aleš Tivadar, 2018, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V tem delu so predstavljene strojne in programske rešitve za izgradnjo avtonomnega robota. Pri zajemu zunanjih podatkov okolice robot računa interno lokalizacijo ter s pomočjo informacije o prepotovani razdalji in smeri, robot kartira okolico v neznanem prostoru. V delu so opisane komponente za natančno merjenje veličin, zraven pa poudarjene regulacije, ki pripomorejo h kalibraciji sistema na zunanjo okolico.
Ključne besede: regulacija, avtonomni robot, labirint, zaprtozančno vodenje, tehnika flood fill
Objavljeno: 24.05.2018; Ogledov: 830; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (2,54 MB)

10.
Nadzor temperature ter vlage v kletnih prostorih
Blaž Kovač, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je prikazan način, kako lahko s pomočjo razvojne ploščice Arduino merimo in spremljamo temperaturo in vlago v prostoru. Vse podatke o trenutnem stanju temperature in vlage pošiljamo uporabniku. V jedru naloge so opisani izbrani elementi, predstavljene so metode, s katerimi lahko izvajamo meritve, ter rezultati testiranja. Glede na dane pogoje smo izbrali senzor, ki meri temperaturo in vlago hkrati, in naredili napravo, ki je postavljena v željenem prostoru. Modul je preko kabla povezan do modema in pošilja signal nazaj na spletno stran.
Ključne besede: Arduino, merilnik temperature in vlage, klet
Objavljeno: 26.10.2017; Ogledov: 522; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (3,33 MB)

Iskanje izvedeno v 0.26 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici