| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 56
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
Frequency range optimization for continuous wave Terahertz imaging
Blaž Pongrac, Andrej Sarjaš, Dušan Gleich, izvirni znanstveni članek

Opis: S krajšimi valovnimi dolžinami kot mikrovalovi in večjo globino prodora v material kot infrardeča svetloba, valovi v TeraHertz-nem (THz) spektru ponujajo edinstvene možnosti testiranja materialov. THz tehnologija ponuja neinvazivna in nedestruktivna testiranja v obliki spektroskopije in slikanja. Najbolj uporabljeni sistemi za THz slikanje so sistemi spektroskopije v časovni domeni. Vendar sistemi spektroskopije frekvenčne domene ponujajo odlično frekvenčno ločljivost in so primerni za biomedicinske aplikacije. THz-no slikanje na podlagi spektroskopije v frekvenčnem prostoru je časovno kompleksno in ima pomanjkljivosti zaradi napak pri generiranju THz valov. V tem članku je predstavljen nov princip enodimenzionalnega zajemanja s THz valovi. Predlagana optimizacija frekvenčnega območja temelji na konvolucijski nevronski omreži. Predstavljena je frekvenčna optimizacija za določitev optimalnega frekvenčnega območja za zajem podatkov. Optimalno frekvenčno območje ali pasovna širina morata biti dovolj široka za učinkovito zaznavanje faze in morata biti na presečišču več spektralnih odtisov v opazovanem mediju. Presek spektralnih odtisov je ocenjen z uporabo predlaganega algoritma za optimizacijo frekvenčnega območja, ki temelji na konvolucijski nevronski mreži in algoritmu za občutljivost okluzije. Predlagani algoritem izbira samodejno najobčutljivejši frekvenčni pas THz spektra in omogoča zelo hitre zajeme za pregled in klasifikacijo objektov.
Ključne besede: terahertz, spectroscopy, imaging, convolutional neural network, occlusion sensitivity, optimization
Objavljeno v DKUM: 07.12.2023; Ogledov: 27; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (8,82 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Event-triggered second-order sliding mode controller design and implementation
Andrej Sarjaš, Dušan Gleich, 2023, izvirni znanstveni članek

Opis: The paper presents an event-triggered higher-order sliding mode controller design. The event-triggering technique is the alternative approach to real-time controller execution, unlike the classic time-triggering technique, which is not time-dependable and is governed by the triggering policy. The technique is suitable for system resource relaxation in case of computation burden or network usage mitigation. The paper describes the stability analysis of the super-twisted sliding mode controller based on input-to-state stability notation. The stability analysis introduces a triggering policy related directly to the ultimate boundness of the system states and preselected sliding variables. The controller time execution with the selected triggering condition prevents the exhibition of the Zeno phenomena, where the minimal inter-event time of the controller has a positive non-zero lower bound. The minimal value of the inter-event time is related directly to the controller parameters and triggering bound, the selection of which is given with the derived stability conditions regarding the designer’s objective. Preventing the fast nonlinear controller execution, especially close to the sliding manifold, also alleviates the chattering phenomena effectively, which is a primal drawback, and limits the usage of the controller on various systems. The method’s efficiency is verified with the hardware-in-the-loop system, where the dynamic and robustness of the triggering approach are compared to the standard time-triggered execution technique.
Ključne besede: event triggering, sliding mode control, super-twisted controller, chattering alleviation
Objavljeno v DKUM: 07.12.2023; Ogledov: 28; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (2,52 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Samosprožilno mrežno vodenje z nelinearnim modelom na osnovi globokega učenja : magistrsko delo
Sebastjan Vogrinčič, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga opisuje modeliranje nelinearnih dinamičnih sistemov in implementacijo samosprožilnega dogodkovnega vodenja na sistemu zračne levitacije z namenom reševanja sodobnih problemov vodenja, kot je preobremenjenost omrežja. Najprej smo vzpostavili komunikacijo med sistemom in računalnikom z namenom priprave podatkov. Sledila je faza globokega učenja in validacija modela. Na koncu smo načrtali ustrezen algoritem, ki posodablja izhod regulatorja glede na predikcijo modela. Z magistrskim delom smo predvsem dokazali delovanje obravnavanega vodenja na hitrem nelinearnem in nestabilnem sistemu. Ugotovili smo, da je zanesljivost takega vodenja predvsem odvisna od natančnosti modela. Samosprožilno vodenje je lahko riskantno, zato je za industrijsko aplikacijo potrebno vpeljati dodatne varnostne mehanizme.
Ključne besede: samosprožilno vodenje, dogodkovno proženje, nelinearni model, globoko učenje, NARX.
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 109; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (4,37 MB)

4.
Sinteza in implementacija modelno-referenčnega adaptivnega regulatorja za sistem gretja : diplomsko delo
Klemen Kričaj, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sta opisana načrtovanje in implementacija adaptivnega regulatorja na realnem sistemu prve stopnje ter primerjava s klasičnimi regulatorji. Regulacija se izvaja v programu MATLAB, parametri adaptivnega regulatorja se določijo z MIT-pravilom. Realni sistem predstavljata mikroračunalnik STM32 Nucleo, na katerem poteka regulacija, in grelnik, na katerega je priključen senzor temperature.
Ključne besede: adaptivni regulator, MRAS, adaptivno vodenje
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 70; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (2,61 MB)

5.
Razvoj robotskega manipulatorja za detekcijo objektov z uporabo konvolucijske nevronske mreže : diplomsko delo
Jon Tofant, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo izdelali robotski manipulator. V ta namen smo razvili algoritme za izvajanje giba iz točke v točko ter linearnega giba. Pri izvajanju teh gibov smo uporabili kvadratni, kubični ter sinusni profil poti. Ustvarili smo grafični vmesnik za nadzorovanje robotskega manipulatorja. Robot smo nadgradili s kamero. Z uporabo nevronske mreže in strojnim vidom smo izdelali aplikacijo, kjer vrh robota sledi roki uporabnika. Algoritme gibanja in profile poti smo predhodno simulirali z uporabo programa MSC Adams.
Ključne besede: Robotika, Kinematika, Python, STM32, Adams
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 123; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (24,08 MB)

6.
Vektorsko vodenje zračne potisne sile togo vpetega pogona : diplomsko delo
Uroš Kukovič, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava vektorsko vodenje potiska zračnega ventilatorja, ki vpliva na naklon celotnega mehanizma. Vektorsko vodenje se doseže z nagibnim mehanizmom (ang. gimbal) in se uporablja v letalstvu s poudarkom na vojaških bojnih letalih za povečanje okretnosti letalskega plovila. Opisani koncepti se lahko uporabijo tudi kot podlaga za izvedbo vektorskega vodenja raketnega pogona. Diplomsko delo zavzema opis koncepta vektorskega vodenja s primeri 3D modeliranja mehanizma. Nazadnje obsega še sintezo zaprto-zančnega sistema in njegovo implementacijo. Rezultati prikazujejo učinkovitost vektorskega vodenja za povečanje okretnosti letalnega sistema.
Ključne besede: vektorsko vodenje, zračni potisk, letalstvo, okretnost, zaprto-zančni sistem
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 109; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (23,88 MB)

7.
8.
9.
Nelinearno adaptivno vodenje zaprto-zančnega pozicionirnega sistema na osnovi bariernih funkcij ter drsnega režima : magistrsko delo
Žiga Grilc, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljeno adaptivno vodenje regulatorjev v drsnem režimu z uporabo bariernih funkcij. Z adaptivnim vodenjem smo poskušali zmanjševati oziroma popolnoma odstraniti brstenje na izhodu regulatorja, ki predstavlja največji problem regulatorjev v drsnem režimu. Najprej smo implementirali adaptivno vodenje pozicije z uporabo SMC in STA regulatorja, kjer nam je uspelo popolnoma odstraniti vpliv brstenja. Nato pa še adaptivno vodenje hitrosti z uporabo SMC regulatorja, kjer nam je uspelo zmanjšati amplitudo brstenja.
Ključne besede: Pozicionirni sistem, regulator v drsnem režimu, adaptivno vodenje, barierna funkcija
Objavljeno v DKUM: 27.06.2023; Ogledov: 207; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (4,19 MB)

10.
Vgrajen sistem za zaznavanje vozil na parkiriščih z uporabo magnetnega senzorja : diplomsko delo
Timotej Merklin, 2022, diplomsko delo

Opis: Cilj zaključnega dela je bil razvoj vgrajenega sistema z magnetnim senzorjem in SIM- modemom za namene detekcije vozil na parkiriščih. Za dosego cilja smo morali ustvariti povezave med mikrokrmilnikom, senzorjem in modemom ter med modemom in omrežjem. Po pisanju funkcij magnetnega senzorja smo na terenu opravili meritve s pomočjo naprave, vozila in računalnika. S pomočjo meritev smo načrtovali sistem zaznave vozil. Ob zaznavi vozila smo podatke s pomočjo NB-IoT komunikacije posredovali na podatkovno bazo, do kamor bi lahko dostopali s pomočjo internetne ali mobilne aplikacije.
Ključne besede: IoT, detekcija vozil, magnetni senzor, NB-IoT
Objavljeno v DKUM: 04.01.2023; Ogledov: 459; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (1,75 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici