| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 43
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
Iot vmesnik za namene zaprtega vodenja znotraj senzorskega omrežja.
Tomas Matjašec, 2021, diplomsko delo

Opis: Tema diplomske naloge je bil razvoj IoT-vmesnika za namene zaprtozančnega vodenja znotraj senzorskega območja, kjer smo morali vzpostaviti povezavo med mikrokrmilnikom, Wi-Fi modulom in omrežjem. Nato smo določili protokol, preko katerega smo komunicirali z omrežnimi napravami. Za testiranje smo uporabili namizni računalnik, na katerega smo namestili UDP-server, ki je služil za analizo in shranjevanje podatkov iz IoT-vmesnika. Podatke smo pošiljali v paketih po 4 bajte. Na vsaki strani smo implementirali funkcije, ki so skrbele za rokovanje s prejetimi in oddanimi paketi.
Ključne besede: IoT, Wi-Fi modul, UDP-komunikacija, namenski protokol
Objavljeno: 18.10.2021; Ogledov: 34; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (2,22 MB)

2.
Čitalnik vodomerov s pomočjo računalniškega vida
Sani Horvat, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen postopek zajemanja in obdelave slik vodomerov ter obdelava podatkov (številk), ki jih pridobimo s pomočjo računalniškega vida, tako da jih je možno prikazati na oddaljenem mestu v digitalni obliki. Vse to se izvede z mikroračunalnikom Raspberry Pi, ki ima priključeno kamero. Glavna tema naloge je računalniški vid, ki je ključen del tega sistema.
Ključne besede: Računalniški vid, prepoznava znakov, obdelava slik, obdelava podatkov
Objavljeno: 18.10.2021; Ogledov: 35; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (2,15 MB)

3.
Razvoj sistema za elektronsko stabilizacijo usmerjene antene zemeljskega radarja
Benjamin Klinc, 2021, diplomsko delo

Opis: Diploska naloga opisuje proces izdelave tri osne stabilizacijske platforme, katera skrbi za enakomerni kot meritve zemeljskega radarja. V nalogi je opisan proces izdelave modela v programu Solidworks ter, kakor tudi komponente, uporabljene za izdelavo sistema. Ključen del naloge je programska koda, katera nam iz podatkov vztrajnostnega merilnika izračuna kot, kateri je reguliran z regulatorjem PID in z moduliranim PWM signalom vodi brezkrtačni motor.
Ključne besede: gimbal, 3-osna stabilizacija
Objavljeno: 18.10.2021; Ogledov: 9; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (3,17 MB)

4.
Merilni sistem za merjenje viskoznosti živil
Branko Hudolin, 2021, diplomsko delo

Opis: Živimo v obdobju, ko je avtomatizacija preprostih in najzahtevnejših procesov prisotna, tako v podjetjih kot v vsakdanjem življenju. V nalogi je opisan pristop do načrtovanja natančnega merilnega sistema, ki mora vsebovati implementirano avtomatizacijo za zagotavljanje uporabnosti, kot npr. pri vseh novejših izdelkih na trgu in v industriji. Naloga temelji na izdelavi avtomatiziranega merilnega sistema s tremi postajami za tehtanje živil do 150 g, v območju natančnosti ± 0,1 g. Merilni sistem je prilagojen za namensko testiranje in omogoča shranjevanje, analizo in prikaz merilnih rezultatov. Poudarek je na izbiri primernega senzorja za prepoznavanje zunanjih vplivov, kot so temperatura, vibracije in udarna obremenitev. Pri takšnih merilnih sistemih so le-ti neizogibni. Velik del diplomskega dela predstavlja tudi programski del merilnega sistema. V delo je vključeno povezovanje teoretičnih metod z razvojem v podjetju.
Ključne besede: tehtnica, merilna celica, viskoznost, Arduino Mega, HX711, LCD zaslon
Objavljeno: 20.09.2021; Ogledov: 74; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (2,44 MB)

5.
Precizna navigacija v zaprtem prostoru s pomočjo uporabe UWB tehnologije
Emin Pamuk, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sta opisana delovanje in izvedba pozicioniranja v zaprtem prostoru s pomočjo tehnologije UWB. Ključni del naloge je oddajnik DW1000, ki temelji na tehnologiji UWB, podpira frekvenčne pasove od 3GHz do 6,5GHz in je popolnoma programljiv. Med moduli poteka izmenjava sporočil, pri čemer lahko beležimo čas pošiljanja in prejemanja sporočil ter preračunamo čas preleta signala. Signal UWB potuje s svetlobno hitrostjo. Na osnovi časa preleta lahko določimo razdaljo med dvema moduloma. Za pridobivanje koordinat na podlagi razdalj uporabimo matematični postopek trilateracije.
Ključne besede: UWB, DW1000, trilateracija, pozicioniranje v zaprtem prostoru
Objavljeno: 03.11.2020; Ogledov: 163; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (1,39 MB)

6.
Omrežno nelinearno vodenje sistema zračne levitacije
Jure Ivartnik, 2020, magistrsko delo

Opis: Zaključno delo opisuje regulacijo plovca v sistemu zračne levitacije z izvedbo dveh različnih regulacijskih algoritmov na oddaljenem računalniku ter vplive mrežnega vodenja na izvedbo regulatorja. Vsebina naloge zajema opis komponent zračne levitacije, matematično modeliranje, izvedbo simulacije s programskim paketom Matlab/Simulink, implementacijo PID-regulatorja in regulatorja na osnovi drsnega režima. Delo vključuje primerjavo vodenja v mrežnem in nemrežnem načinu zaprtozančnega vodenja. Cilj naloge je načrtati regulatorja tako, da bosta zmožna voditi sistem preko UDP-komunikacijskega protokola z zakasnitvami.
Ključne besede: Sistem zračne levitacije, UDP-komunikacija, mikrokrmilnik, nelinearni regulator.
Objavljeno: 03.11.2020; Ogledov: 143; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (4,32 MB)

7.
Sledilnik za poljskega zajca z uporabo tehnologije LoRaWAN
Tadej Plej, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo temelji na izgradnji sledilnika za poljskega zajca z uporabo tehnologije LoRaWAN v sodelovanju z inštitutom IRNAS Rače. Sledilnik je zasnovan za zajemanje lokacije in merjenje mikroklime poljskih zajcev. Opisan je postopek načrtovanja električne sheme in risanje tiskanega vezja v programskem okolju Altium Designer, opis programske kode, prikaz pridobljenih podatkov na grafičnem vmesniku in testiranje sledilnika.
Ključne besede: sledilnik, LoRa, LoRaWAN, internet stvari
Objavljeno: 21.11.2019; Ogledov: 405; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (2,44 MB)

8.
Izdelava prototipa zorilnice in razvoj energetskega dela ter regulacije za izvajanje procesa suhega zorenja mesa
Blaž Kralj, 2019, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo prikazali postopek izdelave in razvoja prototipa zorilnice za suho zorenje mesa. Samostojno smo izdelali konstrukcijo, kjer smo se osredotočili na primernost umestitve v bivalni prostor ter zagotavljanje možnosti za optimalno delovanje. Ustreznost mehanskih in električnih komponent smo testirali eksperimentalno. Iskali smo najboljša razmerja med funkcionalnostjo, kvaliteto in ceno. PI-regulator temperature smo izdelali na podlagi izmerjenih stopničnih odzivov in prenosne funkcije. Njegovo delovanje smo zaradi uporabe termoelektričnega hlajenja notranjosti zorilnice lahko uporabili tudi za regulacijo relativne vlažnosti. Medsebojne odvisnosti konstrukcije, električnih komponent in regulatorja smo optimizirali. S tem smo dosegli zastavljeni cilj izdelave prototipa zorilnice za suho zorenje mesa, katere kakovost delovanja je primerljiva s profesionalno zorilnico.
Ključne besede: zorilnica mesa, 3D-modeliranje, identifikacije, vodenje temperature, vodenje vlage
Objavljeno: 12.11.2019; Ogledov: 1335; Prenosov: 180
.pdf Celotno besedilo (3,12 MB)

9.
Vodenje koncentracije solnega aerosola halogeneratorja
Matjaž Kovačič, 2019, magistrsko delo

Opis: Vsebina magistrskega dela zajema razvoj naprave za proizvajanje solnega aerosola, ki je namenjena za izvajanje haloterapije. Konstrukcija naprave, ki jo je bilo treba narediti iz ločenih segmentov, ki bodo enostavno snemljivi ter s tem omogočali čiščenje naprave po vsaki terapiji, je bila narejena s pomočjo 3D-modeliranja in 3D-tiska. Uporabljen je nov pristop merjenja solnih aerosolov, ki skupaj z brezžičnim modulom pošilja podatke na mikrokontrolno enoto halogeneratorja. Opravili smo meritve različnih nastavitev hitrosti vpihovanja aerosolov, s čimer smo pridobili dinamično obnašanje sistema, za katerega smo določili matematični model. Na podlagi odzivov smo načrtali PI-regulator, pri katerem smo za optimalno delovanje sistema v regulacijsko zanko vstavili neposredno vejo, t. i. feedforward branch. S tem smo dosegli uspešno regulacijo aerosolov, ker pa je razvoj naprave še v začetni fazi, so prisotne motnje v delovanju, ki bodo v prihodnosti odpravljene in optimizirane.
Ključne besede: halogenerator, haloterapija, solna soba, aerosol, zaprtozančni regulator
Objavljeno: 12.11.2019; Ogledov: 365; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (2,90 MB)

10.
Nonlinear control of a one-dimensional self-balancing system with an inertia wheel
Marko Boršić, 2019, magistrsko delo

Opis: The master’s thesis describes the development of a one-dimensional self-balancing system with an inertia wheel. The plan was to establish all the theoretical knowledge that was gathered throughout the process of studying at the University and to finish the practical model which has the ability to balance in one dimension. The paper contains a description of constructing the mechanical part of the pendulum, developed in SolidWorks software. It also contains the execution of the mathematical model of the inverted pendulum. The simulation was conducted in Matlab/Simulink software. Based on the results of the simulation, the design of the controller for the EC motor was made. Designed controllers and measured data required for the active balance of the system were implemented on the microcontroller STM32F4. To measure the angle and angle velocity, the gyroscope and accelerometer on the MPU6050 sensor were used. The results of the simulation and of the practical model are presented in this paper.
Ključne besede: modeling, inertia wheel, backstepping, state space, sliding mode
Objavljeno: 29.03.2019; Ogledov: 1186; Prenosov: 213
.pdf Celotno besedilo (3,00 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici