| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 13
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
Nizkotemperaturna kristalizacija kristalov A1(OH)3 velikosti 1-10 um
1991, diplomsko delo

Ključne besede: glinica, aluminij, aluminijev hidroksid
Objavljeno: 26.07.2007; Ogledov: 1678; Prenosov: 0

4.
VPLIV UPORABE SINTETIČNIH ZEOLITOV 4A IN 13X NA PRAŠIČJO GNOJEVKO
Vanina Krajnc, 2012, magistrsko delo

Opis: V hlevu za prašiče Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede smo v sodelovanju s podjetjem Silkem iz Kidričevega izvedli poskus za ugotavljanje vpliva uporabe sintetičnih zeolitov 4A in 13X na prašičjo gnojevko. Poskuse smo opravljali s ciljem znižanja smradu pri kmetijski proizvodnji, kar je za preživetje kmetijske proizvodnje pomemben cilj, saj so v EU opazni trendi po spreminjanju okoljskih standardov in zakonodaje zaradi zahtev po višji kakovosti sobivanja med kmetijskimi proizvajalci in ostalo populacijo. Menimo, da je izbira tematike naše naloge smiselna in aktualna. Premešano gnojevko smo razporedili v šestnajst enakih posod, od katerih jih je bilo osem namenjenih zeolitu 4A, ostalih osem pa zeolitu 13X. Testirali smo naslednje odmerke zeolitov: 0 g/L (kontrola), 4 g/L, 8 g/L in 12 g/L. V tretjem in četrtem tednu smo poleg obstoječih vzorcev naredili še dodatni vzorec zeolita 4A z največjim odmerkom, ki je znašal 30 g/L. Poskus je potekal en mesec in sicer v času od 11.7.2011 do 10.8.2011. Ročno in strojno mešanje kot tudi merjenje temperature in pH smo opravljali vsak dan ob istem času. Vzorce gnojevke smo jemali enkrat tedensko in jih po odvzemu prepeljali v kemijski laboratorij Ikema, kjer je bila izvedena analiza vsebnosti celokupnega in amonijskega dušika, fosforja, celokupnega organskega ogljika, kalija in suhe snovi. S poskusom smo želeli ugotoviti, ali lahko z dodatki zeolita zmanjšamo vsebnost določenih kemičnih spojin v gnojevki in tako posledično zmanjšamo smrad. Rezultati sicer nakazujejo na želeno delovanje zeolitov, vendar pa velika variabilnosti podatkov onemogoča zanesljivo znanstveno sklepanje. Zmanjšanje smradu je bilo organoleptično zaznati s strani izvajalcev poskusa in laborantov, vendar pa na voljo nismo imeli ustrezne metode, s katero bi to te zaznave lahko dokazali.
Ključne besede: sintetični zeoliti / zeolit 4A / zeolit 13X / prašičja gnojevka / kemijske lastnosti / temperatura / pH / zmanjševanje smradu
Objavljeno: 14.06.2012; Ogledov: 1770; Prenosov: 175
.pdf Celotno besedilo (2,67 MB)

5.
Sprejem agresivnega pacienta na oddelek za psihiatrijo
Andrej Horvat, 2014, diplomsko delo

Opis: Agresija in nasilje predstavljata velik problem v družbi. Agresija se lahko izrazi v različnih oblikah, od blagih, kot je povzdignjen glas, pa vse do nenadnega fizičnega napada. Najpogosteje je prisotna verbalna agresija, kot so grožnje, izzivanja. Agresivni izbruhi imajo neugoden vpliv na zdravje, varnost in dobro počutje ostalih pacientov in oddelčnega osebja. Medicinske sestre in zdravstveni tehniki imajo visoko stopnjo tveganja, da so žrtve agresivnega vedenja s strani pacientov. V diplomskem delu smo opisali najpogostejše duševne motnje, ki so povezane z agresijo, ter vlogo medicinske sestre in ostalih članov zdravstvenega tima pri sprejemu agresivnega pacienta. Opisana je komunikacija z agresivnim pacientom in deeskalacijske tehnike, ki se uporabljajo v praksi. Diplomsko delo je teoretičnega značaja. Pri pisanju diplomskega dela smo uporabili deskriptivno metodo dela. S pomočjo sistematičnega iskanja literature po knjižnicah in bibliografskih bazah ter z iskanjem spletne literature, zloženk smo pregledali in kritično analizirali domačo in tujo strokovno literaturo ter vire, ki se navezujejo na našo temo. Podatke smo preučili, uredili, analizirali, sistematizirali in jih zapisali v računalniškem programu Microsoft Word. S prebiranjem domače in tuje literature smo ugotovili, katere motnje so najbolj povezane z agresijo. Ugotovili smo tudi, da z uporabo posebnih tehnik v praksi lahko zmanjšamo stopnjo agresivnosti. Agresija je pogost spremljevalec duševnih motenj. Ustrezen pristop k agresivnemu pacientu zmanjša stopnjo agresije in s tem tudi lajša nadaljnjo obravnavo na oddelku. Zelo pomembni so preventivni ukrepi. Ocena stopnje tveganja za agresivno vedenje je eden najpomembnejših dejavnikov v preprečevanju agresivnega vedenja. K pacientu usmerjena komunikacija omogoča razvoj dobrega terapevtskega odnosa. Uporaba deeskalacijskih tehnik lahko prepreči stopnjevanje in izbruh agresije in zmanjša potrebo po bolj restriktivnih ukrepih za obvladovanje agresije.
Ključne besede: agresija, duševne motnje, obravnava, komunikacija, deeskalacija.
Objavljeno: 08.07.2014; Ogledov: 2689; Prenosov: 607
.pdf Celotno besedilo (514,42 KB)

6.
INTEGRACIJA SISTEMA VZDRŽEVANJA V REŽIM EVROPSKEGA SISTEMA ZA UPRAVLJANJE VLAKOV NA SLOVENSKEM TEN-T OMREŽJU
Andrej Pulko Horvat, 2013, diplomsko delo

Opis: Implementacija evropskega sistema za upravljanje vlakov (ERTMS) bo imela resne posledice na vzdrževalni proces pri železniškem infrastrukturnem upravljavcu Slovenske železnice. Za obvladovanje prehoda iz današnjega vzdrževalnega procesa v režim ERTMS je potreben sistemski pristop k vzdrževanju, kjer so določeni vsi potrebni elementi, njihove relacije in zahtevane lastnosti, da zagotovijo tehnično zanesljivost in stroškovno učinkovitost železniške inteligentne infrastrukture (ŽII). Upravljanje vzdrževalnega sistema zahteva metodološke pristope za ugotavljanje upravičenosti tehničnega sistema do vzdrževalnega procesa, nadgradnje ali zamenjave. Za dosego višnje stopnje liberalizacije transportnega evropskega železniškega trga je potreben tudi proaktivni odnos lastnika in proizvajalca za hitrejšo realizacijo.
Ključne besede: vzdrževalni sistem, železniška inteligentna infrastruktura, železniška interoperabilnost, ERTMS, RAMS, LCC.
Objavljeno: 05.09.2013; Ogledov: 1019; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (2,78 MB)

7.
VPLIV VEZIV NA FIZIKALNE LASTNOSTI AKTIVIRANIH ZEOLITOV
Tomaž Fakin, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga predstavlja raziskavo na področju aglomeracije delcev zeolita in preučevanja vpliva različnih veziv na fizikalne lastnosti aktiviranega granulata. Zeoliti so kristalinični, hidratizirani alumosilikati s tridimenzionalno strukturo, ki vsebuje veliko praznin in kanalov, zato je njihova uporaba zelo raznovrstna. Najdemo jih v industriji pralnih sredstev, kot ionske izmenjevalce in nosilce katalizatorjev, v zadnjem času pa predstavljajo tudi perspektivno področje adsorbentov. Testirali in načrtovali smo proces granulacije zeolita LTA s srednjo velikostjo delcev 4 μm na granulirnih krožnikih. Za pripravo granulatov z želeno velikostjo delcev med 2 mm in 3,15 mm smo preizkusili različno razpoložljivo opremo. Proces proizvodnje aktiviranega granulata zeolita obsega tri stopnje: mešanje granulirnega materiala z navlaževanjem, granuliranje in aktiviranje granulata. Za preučevanje vpliva veziv na fizikalne lastnosti aktiviranega zeolita smo testirali granulat, ki smo ga pripravili z dodajanjem različnih koncentracij naslednjih veziv: natrijevim vodnim steklom, bentonitom in borovo kislino. Za izbrane vzorce granulatov so bile izvedene meritve sorpcijskih lastnosti pod farmakološkimi pogoji, pri čemer je bila posebej obravnavana možnost manipulacije adsorpcije zeolitnega granulata v odvisnosti od velikosti granulata ter vrste in koncentracije veziva. Merjenje sile zloma granul je potekalo z namenom ugotavljanja učinkovitosti veziva pri kompaktiranju granulirnega materiala, saj sta kompaktnost in odpornost materiala na mehanske sile ključni za uporabo granulata v številnih aplikacijah. Iz raziskave izhaja, da smo uspeli proizvesti granulate, ki se po izmerjenih silah zloma granul lahko primerjajo s konkurenčnimi izdelki.
Ključne besede: zeolit, kompaktiranje, granuliranje, granulirni krožnik, aktiviranje, adsorpcija, mešanje, natrijev silikat
Objavljeno: 28.03.2011; Ogledov: 2081; Prenosov: 330
.pdf Celotno besedilo (7,47 MB)

8.
SINTEZA BOEHMITA S TERMIČNO OBDELAVO ALUMINIJEVEGA TRIHIDROKSIDA
Aleš Lorber, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga predstavlja raziskavo na področju pridobivanja aluminijevega trihidroksida, njegove predelave ter obdelave in ne nazadnje samega produkta. Dotaknili smo se zgodovine pridobivanja in pridelovanj, ter kako so posamezne faze pridobivala svoja današnja imena. Odkrili smo tudi najbolj značilne oblike struktur posameznih faz aluminijevega trihidroksida in na kratko predstavili njihove strukture. V diplomski nalogi smo predstavili tudi boksit, kako nastaja v naravi, kje so njegova nahajališča in kaj vse lahko iz njega pridobivamo. Gre za surovino brez katere si dandanes življenje težko predstavljamo, saj iz njega pridobivamo številne produkte od aluminijevega oksida, aluminija, tudi železa, germanija, natrija, silicija in številne druge produkte, ki so v današnjem svetu uporabni za najrazličnejše namene. Osnovni proces predelave boksita je skozi zgodovino v osnovi ostal nespremenjen. Imenuje se bayerjev proces, za katerega je leta 1888 patent ustvaril avstrijski kemik Karl Josef Bayer. Skozi zgodovino so se spreminjali le posamezni sklopi in materiali ter naprave, s katerimi se je ta proces izvajal, sam patent pa ostaja enak. Patent je bil izredno veliko odkritje in ga še danes uporabljajo po celem svetu, od Amerike, Evrope, Rusije pa vse do Avstralije. Zraven same predelave boksita in pridobivanja različnih komponent, pa smo se v diplomski nalogi ukvarjali tudi s sodobnimi analiznimi metodami, kot so TGA (termogravimetrijo) in XRD (rentgenska praškovna difrakcija). Le-te smo v sami nalogi podrobno predstavili in jih tudi praktično uporabili pri eksperimentalnem delu. Uporabili smo tudi napravo Gemini VII, ki nam je pomagal pri določanju specifične površine, ki je bila tudi glavna naloga praktičnega dela diplomske naloge, saj smo morali pridobiti aluminijev oksid hidroksid s specifično površino večjo od 250 m2/g. V praktičnem delu diplomske naloge smo se usmerili na aluminijeve trihidroksid, ki smo ga s termično obdelavo skušali predelati tako, da je dobil novo kristalografsko strukturo in tako želeno površino. Termično obdelavo smo opravili v različnih pečeh, glavni cilj pa je bil, iz malih laboratorijskih in pilotnih peči preiti na peč z večji kapacitetami, ki bi nam služila za proizvodnjo termično obdelanega aluminijevega trihidroksida v aluminijev oksid hidroksid s specifično površino večjo od 250 m2/g. Po številnih poskusih smo cilj tudi dosegli in se naučili in dodobra spoznali, kako se material obnaša v posameznih pečeh in pri različnih temperaturah in zadrževalnih časih.
Ključne besede: boksit, bayerjev proces, aluminijev trihidroksid, boehmite, kalcinacija, rotacijska peč, BET, žaro izguba.
Objavljeno: 21.06.2012; Ogledov: 1583; Prenosov: 169
.pdf Celotno besedilo (2,39 MB)

9.
RAZISKAVE AFINITETE ZEOLITOV ZA PARE RAZLIČNIH TOPIL
Gregor Mlakar, 2015, magistrsko delo

Opis: V sklopu magistrskega dela Raziskave afinitete zeolitov za pare različnih topil smo preučevali adsorpcijo različnih organskih topil na različne tipe zeolitov. Poizkuse smo izvedli tako, da smo zeolit natehtali v petrijevko in ga položili v eksikator, kamor smo na dno nalili izbrano topilo. Tako smo zeolit izpostavili hlapom izbranega topila. Količino adsorbiranega topila smo določali gravimetrično. Določili smo maksimalno količino adsorbiranega topila za posamezen zeolit ter časovni potek adsorpcije in rezultate predstavili v grafični obliki. Testirali smo adsorpcijo acetona, toluena in etanola na različne zeolite tipa 13X, 4A in ZSM-5. Naredili smo primerjavo adsorpcije 96 % etanola in 100 % etanola. Rezultati kažejo, da hidrofobni zeoliti tipa ZSM-5 bolje adsorbirajo 100 % etanol, hidrofilni zeoliti tipa 13X in 4A pa 96 % etanol. Nastale so tudi razlike znotraj posameznega tipa zeolitov, za kar smo podali možne razlage. Opravili smo tudi termogravimetrične analize posameznih vzorcev z adsorbiranim acetonom in ugotovili, da desorbirana količina acetona ni bila za vse vzorce enaka količini adsorbiranega acetona. Sklepamo lahko, da so hidrofilni vzorci med pripravo na termogravimetrično analizo dodatno vezali vlago iz zraka.
Ključne besede: adsorpcija, zeolit, aceton, toluen, etanol, termogravimetrična analiza.
Objavljeno: 07.05.2015; Ogledov: 902; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (2,89 MB)

10.
SINTEZA ZEOLITOV S FAUJASITNIM STRUKTURNIM TIPOM NA POL-INDUSTRIJSKEM NIVOJU
Tamara Kokot, 2015, diplomsko delo

Opis: Zeoliti so kristalinični aluminosilikatni materiali s tridimenzionalno mikroporozno strukturo, ki vsebuje veliko praznin v obliki por in kanalov. Sintetični zeoliti sodijo med pomembnejše anorganske materiale s široko uporabo v številnih industrijskih panogah. Zeoliti s faujasitnim strukturnim tipom se uporabljajo kot molekularna sita za ločevanje in čiščenje tehničnih plinov ter kot adsorbenti. Zeolita s faujasitnim strukturnim tipom, zeolita X in Y, imata enako kristalno strukturo, razlikujeta se le v razmerju vgrajenih silicijevih in aluminijevih atomov. Diplomska naloga v prvem delu obsega optimizacijo sinteze zeolitov s faujasitnim strukturnim tipom na laboratorijskem nivoju. Optimizacija sinteze na laboratorijski ravni obsega študij vplivov razmerja med reaktanti (SiO2/Al2O3, Al2O3/H2O, Na2O/H2O) ter vpliv dodatka kristalizacijskih jeder na proces kristalizacije faujasitnega tipa zeolita. Preučili smo vpliv mešanja in doziranja komponent na pripravo aluminosilikatnega gela, in vpliv segrevanja, temperature ter časa kristalizacije aluminosilikatnega gela na karakteristične lastnosti pripravljenih zeolitov, kot so velikostna porazdelitev delcev, oblika delcev, kalcijeva in magnezijeva izmenjalna kapaciteta, vodna adsorpcijska kapaciteta, idr. Na podlagi dobljenih rezultatov na laboratorijskem nivoju smo izvedli prenos sinteze na pilotni reaktor z volumnom 1200 L. Namen sinteze na pilotnem reaktorju je sintetizirati fazno čist in kristaliničen zeolit z optimalnimi morfološkimi lastnostmi. Za sintezo na pilotnem reaktorju smo v kratkem času zmešali demineralizirano vodo, natrijevo vodno steklo, natrijev hidroksid in natrijev aluminat. Natrijevo vodno steklo in natrijev aluminat sta produkta podjetja Silkem d. o. o. Hidrogel za sintezo zeolita X smo najprej starali, nato hitro segreli na temperaturo kristalizacije. Sinteza zeolita Y je identična sintezi zeolita X, le da smo po staranju dodali gel s kristalizacijskimi jedri. Nastala zeolita, zeolit X, z molskim razmerjem M(SiO2/Al2O3)=2,44, in zeolit Y, z molskim razmerjem M(SiO2/Al2O3)=3,74, sta bila fazno čista in dobro kristalinična, z optimalno porazdelitvijo delcev in visoko kapaciteto vodne adsorpcije.
Ključne besede: zeolit, faujasit, sinteza, zeolit X, zeolit Y
Objavljeno: 01.12.2015; Ogledov: 821; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (4,87 MB)

Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici