| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 40
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Fatigue crack initiation from microstructurally small Vickers indentations
Tomaž Vuherer, Andrej Godina, Zijah Burzić, Vladimir Gliha, 2007, izvirni znanstveni članek

Opis: The resistivity of coarse grain steel against crack initiation in the presence of micro defects is discussed. Samples of material with martensitic microstructure were prepared by adequate thermal treatment. Microstructurally small Vickers indentations were used as an artificial micro defect. The compressive residual stresses are due to the irreversibility of plastic deformation. The moment of indenting enables to prepare samples with and without effects of residual stresses. The stress level for crack initiation depends on the actual indentation size. The location of initiated cracks is affected by the presence and character of residual stresses.
Ključne besede: welded joints, micro defect, coarse grain HAZ, crack initiation, crack growth, stress concentration, fatigue limit, Vickers, residual stresses
Objavljeno: 03.07.2017; Ogledov: 638; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (1,02 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Nadzor procesa izdelave kavnega aparata TK4
Rok Kramar, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem se opredelil predvsem na oddelek zaključnega strokovnega pregleda termičnih aparatov v podjetju BSH Nazarje in na to, kako poteka končni funkcijski nadzor kavnega aparata TK4. Oddelek tehnologije pripravi laboratoriju zaključnega strokovnega pregleda posebna navodila za preizkušanje in kontroliranje aparatov. V kolikor želimo slediti konkurenci na trgu in izdelovati le kakovostne aparate, je potrebno v oddelku zaključnega strokovnega pregleda, zaradi nenehnih sprememb in novosti na aparatu stalno spreminjati in prilagajati meritvene parametre na meritvenem obrazcu. Opisal sem probleme s katerimi se srečujejo kontrolorji, kako jih rešujejo in s katerimi vrstami napak se najpogosteje srečujejo.
Ključne besede: kavni aparat, kontrola, montaža, nadzor, proces
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 679; Prenosov: 43
.pdf Celotno besedilo (25,91 MB)

3.
Analiza sposobnosti procesa valjanja na osnovi merjenja vibracij
Primož Galun, 2015, diplomsko delo

Opis: Pri valjanju aluminijskega traku (folije) se zaradi vibracij, ki nastanejo pri valjanju, začnejo pojavljati napake na izdelku in poškodbe strojnih delov (ležajev, zobnikov, osi- ). Da bi ugotovili, če so vibracije, ki nastanejo pri valjanju v mejah dopustnih vrednosti, ki jih predpisuje smernica VDI 2056 in čim prej ugotovili poškodbe strojnih delov ter napake na izdelku, smo namestili senzorje za merjenje vibracij. Po namestitvi senzorjev in vse pripadajoče opreme, smo izvedli meritve vibracij na najbolj obremenjenih delih pri valjanju. Namen diplomske naloge je predstaviti, kako pravočasno ugotoviti napake pri valjanju folije, obrabljenost in poškodbe strojnih delov z merjenjem vibracij. S tem bomo tudi zmanjšali stroške vzdrževanja in proizvodnje, saj bodo zastoji manjši.
Ključne besede: sposobnost procesa, valjanje, vibracije
Objavljeno: 14.04.2015; Ogledov: 658; Prenosov: 176
.pdf Celotno besedilo (3,65 MB)

4.
Analiza procesa obdelave okvirja mikrovalovne pečice s pomočjo optičnega digitalizatorja
Matej Vurcer, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava računalniško podprto merjenje okvirja mikrovalovne pečice v dveh fazah obdelave in na treh primerkih. S pomočjo meritev se analizira ravnost naležne površine vrat pečice. Opisan je postopek priprav na merjenje z optičnim digitalizatorjem ter praktična izvedba meritev in obdelava merilnih podatkov s pomočjo programske opreme. Na koncu sledi analiza ter zaključne ugotovitve.
Ključne besede: meritve dimenzij, optični digitalizator, kontrola kakovosti, trikoordinatno merjenje, trikoordinatno skeniranje, analiza proizvodnega procesa
Objavljeno: 02.07.2014; Ogledov: 982; Prenosov: 104
.pdf Celotno besedilo (9,02 MB)

5.
Umerjanje optičnih in tipalnih trikoordinatnih merilnih naprav
Primož Černič, 2013, magistrsko delo

Opis: Sledljivost meritev je osnovni pogoj za zagotavljanje ustrezne ravni kakovosti merjenja. Za zagotavljanje sledljivosti je treba vzpostaviti neprekinjeno verigo primerjav, vse do primarnega etalona na nacionalni oziroma mednarodni ravni. Merilne naprave je treba umerjati s sledljivimi etaloni ali instrumenti po navodilih, ki jih podajajo normativni dokumenti. V magistrskem delu so predstavljeni etaloni, ki se uporabljajo na področju umerjanja optičnih in tipalnih trikoordinatnih merilnih naprav, ter standardi, tehniške specifikacije in vodila za njihovo umerjanje. Normativni dokumenti in etaloni s področja tipalne trikoordinatne merilne tehnike so dobro razviti in standardizirani, medtem ko jih na področju optične trikoordinatne merilne tehnike praktično ni. Ker je optično trikoordinatno merjenje relativno nova tehnologija, so tudi standardi in etaloni še v razvoju. Na Fakulteti za strojništvo v Mariboru je bil razvit etalon za umerjanje optičnih trikoordinatnih merilnih naprav. V magistrski nalogi sta predstavljena postopek za kalibracijo tega etalona in postopek za njegovo uporabo pri preskušanju optičnih merilnih naprav.
Ključne besede: umerjanje, sledljivost, koordinatna merilna tehnika, standard, etalon
Objavljeno: 16.12.2013; Ogledov: 1492; Prenosov: 191
.pdf Celotno besedilo (3,12 MB)

6.
Pregled metod in orodij za zagotavljanje kakovosti
Matjaž Ceraj, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavljam metode in orodja, s katerimi organizacije izboljšujejo kakovost procesov in proizvodov, povečujejo produktivnost ter zmanjšujejo stroške, in tako dosegajo poslovno odličnost. Na začetku diplomskega dela sem splošno opredelil in predstavil kakovost, merjenje kakovosti proizvodov in storitev, sisteme kakovosti in celovito obvladovanje kakovosti. V nadaljevanju sem predstavil nekatere izmed bolj uporabljenih metod in orodij za zagotavljanje kakovosti. Opisal sem njihove prednosti, področja uporabe ter postopek izvedbe.
Ključne besede: Metode in orodja za zagotavljanje kakovosti, management kakovosti, konkurenčnost, poslovna odličnost.
Objavljeno: 11.12.2013; Ogledov: 5416; Prenosov: 2016
.pdf Celotno besedilo (5,60 MB)

7.
Načrtovanje in preverjanje kakovosti žerjava
Simon Lesjak, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava načrtovanje in preverjanje kakovosti žerjava glede na prevzemne družbe. Prevzemne družbe podjetju podajo določene omejitve in predpise, ki jih podjetje mora upoštevati pri izdelovanju izdelka. V diplomskem delu smo izdelali vzorčni model za pripravo dokumentacije, ki na ustrezen način predstavlja dokaz o ustrezni kakovosti poljubnega izdelka. Podali smo natančne smernice in navodila prevzemne družbe GL o načrtovanju in preverjanju kakovosti žerjava podjetja Palfinger Marine, d.o.o.
Ključne besede: žerjav, preverjanje skladnosti, prevzemna družba
Objavljeno: 17.10.2013; Ogledov: 954; Prenosov: 202
.pdf Celotno besedilo (4,64 MB)

8.
Zagotavljanje ustrezne kakovosti meritev pri nadzoru proizvodnega procesa sestavnega dela kompresorja
Tilen Vraničar, 2012, magistrsko delo

Opis: V prvi polovici predstavljenega magistrskega dela sta opisani teorija pogreškov ter merilna negotovost, druga pa najprej vsebuje opis obdelave cilindra na bloku kompresorja in način merjenja obravnavanih dimenzij oziroma oblik, čemur sledijo eksperimentalne meritve s pripadajočimi rezultati. Cilj magistrske naloge je, da z izvedbo eksperimentalnih meritev dokaže sprejemljivost postopka merjenja premera cilindra in merjenja valjnosti cilindra. Po predhodno določenem protokolu so se eksperimentalne meritve premera cilindra izvedle na pnevmatskem merilnem stroju Stotz, meritve valjnosti pa na merilnem stroju Hommel. Statistična obdelava podatkov je pokazala na slabo ponovljivost meritve kalibracijskih obročev naprave Stotz. Po teoriji je bila izračunana tudi skupna merilna negotovost meritve premera cilindra, izračun pa je pokazal, da s trenutnim načinom merjenja ne moremo z veliko verjetnostjo zagotavljati točnosti meritev. Sprejemljivost postopka meritve valjnosti je bila dokazana s primerjalnimi meritvami, in sicer smo valjnost istega cilindra izmerili na dveh različnih koordinatnih merilnih strojih Zeiss ter na obravnavanem merilnem stroju Hommel. Po primerjavi podatkov, dobljenih iz meritev, smo ugotovili, da je postopek meritve valjnosti na stroju Hommel sprejemljiv.
Ključne besede: merilna negotovost, standardni odmik, merilni pogrešek, meritev, premer, valjnost, krožnost, toleranca, pnevmatska merilna naprava
Objavljeno: 29.06.2012; Ogledov: 1590; Prenosov: 214
.pdf Celotno besedilo (5,84 MB)

9.
Kalibracija granitnega kotnika : SOP 20
Bojan Ačko, Andrej Godina, 2003, elaborat, predštudija, študija

Ključne besede: tehnološke meritve, kalibracija naprav, granitni kotnik, akreditacija postopkov
Objavljeno: 01.06.2012; Ogledov: 845; Prenosov: 31
URL Povezava na celotno besedilo

10.
Kalibracija libel do nagiba [plus minus] 3 mm/m : SOP 19
Bojan Ačko, Andrej Godina, 2003, elaborat, predštudija, študija

Ključne besede: tehnološke meritve, kalibracija naprav, libele, akreditacija postopkov
Objavljeno: 01.06.2012; Ogledov: 969; Prenosov: 36
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.33 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici