SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 75
Na začetekNa prejšnjo stran12345678Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
PRENOVA PROIZVODNE HALE V PODJETJU ALPLES D.D. Z METODO SIMULACIJE
Peter Fajfar, 2009, diplomsko delo

Opis: V podjetju Alples d.d. iz Železnikov poteka proizvodnja elementov v dveh proizvodnih halah. To predstavlja določen organizacijski problem, ki se rezultira v neoptimalnem toku materiala, pojavljajo se časovne izgube, veliko je medobratnega transporta, kar posledično privede do poškodbe elementov. S postavitvijo skladišča se bodo v eni izmed hal sprostile skladiščne površine v izmeri 6000 m2. Zaradi tega se ponuja možnost, da se do določene mere združi proizvodnjo. Ker kljub sproščenemu prostoru ne bo mogoče združiti celotne proizvodnje, je glavni cilj te diplomske naloge, da se poišče optimalne rešitve za glavnino proizvodnje ter se smiselno predvidi postavitev strojev v proizvodnji. Delo mora potekati čim bolj tekoče in hitro ter s čim manjšimi medfaznimi zalogami in medobratnim transportom. Rešitev bomo poiskali s pomočjo programa Flexsim, v katerem lahko simuliramo neko realno stanje in vidimo, kakšen je vpliv neke spremembe na celotno stanje.
Ključne besede: Flexsim, Simulacija, Proces, Stanje, Izboljšava
Objavljeno: 04.06.2009; Ogledov: 1670; Prenosov: 128
.pdf Celotno besedilo (3,14 MB)

5.
6.
AGENTNI MODEL RAZVOJA EKOLOŠKEGA KMETIJSTVA
Nejc Finžgar, 2010, diplomsko delo

Opis: Ekološko kmetijstvo predstavlja človeku in naravi najprijaznejši način kmetovanja. Z namenom, da bi ugotovili, kako se bo ekološko kmetijstvo razvijalo pri nas, si pri predvidevanju pomagamo s simulacijskimi modeli. Cilj pričujoče diplomske naloge je bil zgraditi poskusni agentni model razvoja ekološkega kmetijstva v Sloveniji in ugotoviti, ali je ta način modeliranja primeren za proučevanje tega procesa. Na podlagi rezultatov lahko sklepamo, da si z agentnim modeliranjem lahko pomagamo pri predvidevanju razvoja ekološkega kmetijstva.
Ključne besede: dogodkovna simulacija, agentno modeliranje, ekološko kmetijstvo
Objavljeno: 02.09.2010; Ogledov: 1980; Prenosov: 242
.pdf Celotno besedilo (2,27 MB)

7.
DOLOČITEV STRATEGIJ NA MODELU PREHODNOSTI ČLOVEŠKIH VIROV ZA DOSEGANJE CILJNIH STANJ
Blaž Bavec, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava določitev strategij za doseganje ciljnih stanj v hierarhičnih sistemih človeških virov. Rešitev je razvita z objektno orientiranim programskim jezikom Java in integriranim razvojnim orodjem Eclipse. Predstavljeni so osnovni koncepti teorije sistemske dinamike in optimizacije z uporabo genetskih algoritmov in njihova implementacija. Model sistemske dinamike obravnava tri stanja z možnostjo razširitve na poljubno število stanj. Za optimizacijo je uporabljena metoda genetskih algoritmov za reševanje enodimenzionalnih in dvodimenzionalnih problemov. Rešitev na testnih primerih nam kot rezultat vrne strategijo, ki nam zagotovi dinamiko sistema skladno s ciljnimi stanji.
Ključne besede: Človeški viri, Ciljna stanja, Sistemska dinamika, Genetski algoritmi, Java, Optimizacija
Objavljeno: 24.11.2010; Ogledov: 1592; Prenosov: 123
.pdf Celotno besedilo (3,99 MB)

8.
ANALIZA FUNKCIONALNOSTI IN UČINKOVITOSTI SISTEMOV ZA PODPORO SKUPINSKEMU ODLOČANJU
Robert Babčec, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava analizo sistemov za podporo skupinskemu odločanju z vidika funkcionalnosti in učinkovitosti. Izvedli smo dva eksperimenta s sistemoma, ki podpirata proces skupinskega odločanja, v katerih so udeleženci preko faz odločitvenega procesa zbirali ideje za slogan podjetja. Oblikovan je bil vprašalnik, ki je obsegal 53 vprašanj na temo dela s sistemi za podporo skupinskemu odločanju. Zbrane meritve iz poročil orodij in pridobljene ocene iz vprašalnikov smo uporabili pri preučevanju razlik med orodjema. Ugotovili smo pomembne razlike med orodji v učinkovitosti in določenih funkcionalnostih. Rezultati primerjav bodo služili kot podlaga za razvoj sistemov za podporo skupinskemu odločanju in sodelovanju, ki predstavlja nov korak k izboljšanju primarne aktivnosti odločanja v organizacijah.
Ključne besede: Sistemi za podporo skupinskemu odločanju, proces skupinskega odločanja, funkcionalnosti orodij, učinkovitosti orodij, neparametrični test
Objavljeno: 10.01.2011; Ogledov: 1511; Prenosov: 388
.pdf Celotno besedilo (3,55 MB)

9.
3D VIZUALNO MODELIRANJE Z UPORABO ODPRTOKODNEGA ORODJA BLENDER
Jernej Černe, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo izgradnjo enostavnih modelov strežnih sistemov po principu dogodkovne simulacije z odprtokodnim orodjem Blender. Uvodoma je predstavljeno orodje Blender ter izvedena primerjava različnih orodij, ki omogočajo 3D modeliranje. Podan je postopek izgradnje simulacijskega modela z grafičnim vmesnikom ter s pomočjo jezika Python. Realizirana je programska koda, ki omogoča izpis ustrezne statistike v tekstovno datoteko, kar zagotavlja pridobitev standardnih rezultatov simulacijskih tekov. Podane so smernice za uporabo podobnih odprtokodnih rešitev v podjetjih.
Ključne besede: Odprta koda Blender 3D Sitem strežbe Simulacija Statistična analiza
Objavljeno: 01.09.2011; Ogledov: 1602; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (1,88 MB)

10.
OPTIMIZACIJA APLIKACIJSKEGA SLOJA TRINIVOJSKE ARHITEKTURE
Rihard Škorjanec, 2011, diplomsko delo

Opis: Z diplomskim delom smo želeli ugotoviti optimalno število strežnikov srednjega-aplikativnega sloja v uporabljeni trinivojski arhitekturi. Z merjenjem časov, ki so potrebni za izvedbo izbranih opravil ene izmed aplikacij, smo določili časovne porazdelitve za simulacijski model. Trinivojsko arhitekturo opazovane organizacije smo predstavili s simulacijskim modelom, v katerem smo s spreminjanjem parametrov ugotavljali vplive posameznih parametrov na odzivnost podatkovnega ter posledično aplikativnega sloja. Skupaj z merjenjem izvedbenih časov smo spremljali pogostost uporabe strežnikov in obremenitev le-teh. Tako smo lahko potrdili odločitev o uporabi sistema Microsoft Network Load Balancing za izravnavo obremenitve aplikativnih strežnikov. Da bi ugotovili ozka grla izbrane strojne opreme, smo z uporabo Performance Monitor merili zasedenost pomnilnika in procesorja določenega strežnika. Zbrani in analizirani podatki ter rezultati simulacijskega modela prispevajo k potrditvi izbranih tehnoloških pristopov ter podpori pri predlogu potrebnih sprememb.
Ključne besede: simulacijski model, trinivojska arhitektura, izravnava obremenitve strežnikov, monitor zmogljivosti
Objavljeno: 22.08.2011; Ogledov: 1232; Prenosov: 122
.pdf Celotno besedilo (1,84 MB)

Iskanje izvedeno v 0.04 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici