| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 17
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Management razjed zaradi pritiska v akutni kirurški obravnavi pacienta
Doroteja Pavlič Kerndl, 2019, magistrsko delo

Opis: Izhodišča: Management RZP je del zdravstvene nege, ki zahteva poznavanje dejavnikov tveganja, principov ocene tveganja, preprečevanja, identifikacije in zdravljenja. Celostni pristop k preprečevanju in obravnavi RZP od izvajalcev zdravstvene nege zahteva dodatna znanja in izkušnje. Namen magistrskega dela je opredeliti in opisati management RZP v akutni kirurški obravnavi pacienta. Metode: Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji raziskovanja. Izvedli smo deskriptivno študijo z metodo anketiranja. Kot raziskovalni instrument smo uporabili anketni vprašalnik, ki smo ga sestavili na podlagi izsledkov literature. Za prikaz rezultatov smo uporabili metodo deskriptivne statistike in metode inferenčne statistike. Za potrditev hipotez smo uporabili Spearmanov koeficient korelacije, T –test in Mann-Whitney test. Rezultati: Rezultati so pokazali, da je med spremenljivkama ovire za nedosledno izvajanje preventivnih ukrepov ter dejavniki organizacije korelacija šibka, negativna (rs=-0,129; p=0,212). Mann-Whitney test je pokazal, da obstajajo statistično pomembne razlike med delovno dobo in preventivnim delovanjem. Izvajalci zdravstvene nege z daljšo delovno dobo v povprečju višje ocenjujejo področje preventivnega delovanja pri RZP (Z=-2,919; p=0,004). Ugotavljamo tudi, da med izvajalci zdravstvene nege z dodiplomsko in podiplomsko izobrazbo ter tistimi s srednješolsko izobrazbo obstajajo statistično pomembne razlike pri prepoznavi preventivnih ukrepov in obravnavi pacienta z RZP (Z=-2,418; p=0,016). Diskusija in zaključek: RZP je pomemben kazalnik kakovosti zdravstvene nege, vendar kljub napredku, obstoju smernic in novih znanj ostaja pojavnost RZP nespremenjena že več desetletij. Management RZP v akutni kirurški obravnavi pacienta zajema ocenjevanje tveganja za nastanek RZP, preventivno delovanje, v primeru pojava RZP pa temeljito multidisciplinarno obravnavo pacienta z RZP. Izobraževanje izvajalcev zdravstvene nege na področju preventivnega delovanja je ključnega pomena in predstavlja temeljno aktivnost zdravstvene nege v obravnavi RZP.
Ključne besede: poškodba tkiva zaradi pritiska, management, preventiva, znanje, ovire
Objavljeno: 07.05.2019; Ogledov: 749; Prenosov: 198
.pdf Celotno besedilo (1023,39 KB)

2.
Primerjava funkcionalnega izida po poškodbi sprednje križne vezi
Anja Košič, 2019, magistrsko delo

Opis: Izhodišča, namen: Koleno je eden izmed osnovnih sklepov, ki omogočajo gibanje in premikanje, zaradi nenehnih obremenitev je izpostavljeno poškodbam. Posledica poškodbe sprednje križne vezi je zmanjšana funkcija kolena, omejitve pri vsakodnevnih aktivnostih in nezmožnost športnih aktivnosti, zato je pogosto potrebno kirurško zdravljenje in/ali dolgotrajna rehabilitacija. Cilj po poškodbi je vrnitev k aktivnostim brez omejitev in bolečin. Namen raziskave je bil pridobiti in predstaviti subjektivno oceno stanja kolenskega sklepa po končanem zdravljenju pri pacientih, ki so utrpeli poškodbo sprednje križne vezi. Raziskovalna metodologija in metode: Za teoretična izhodišča, pregled in analizo literature smo uporabili deskriptivno metodo dela. Empirični del naloge predstavlja na kvantitativni metodologiji temelječa raziskava. Zbiranje podatkov je potekalo s pomočjo anketnih (IKDC in Lysholm) vprašalnikov. V raziskavi, ki je potekala od septembra 2018 do decembra 2018, smo anketirali 100 pacientov, ki so utrpeli poškodbo sprednje križne vezi. Dobljene podatke smo statistično obdelali in analizirali s pomočjo računalniških programov Microsoft Office Excel 2016 in IBM SPSS 25.0. Rezultati: Rezultati raziskave so pokazali, da se pogosteje poškodujejo moški (70%). Pred poškodbo je bilo športno aktivnih 95% posameznikov, glavni vzrok za poškodbo je bila prav športna aktivnost (73%). Po zaključenem zdravljenju se je odstotek aktivnih posameznikov znižal, vendar je ostalo športno aktivnih 78% anketirancev. Največ težav so navajali pri aktivnostih, ki vključujejo skoke, doskoke ter spremembo smeri gibanja. Razprava in zaključek: Poškodbe sprednje križne vezi so zaradi izjemnih zahtev v športu vse pogostejše. Pomembno je čimprejšnje zdravljenje, rehabilitacija in multidisciplinarna obravnava posameznika, saj lahko le tako dosežemo varno vrnitev k predpoškodbenim aktivnostim.
Ključne besede: kolenski sklep, poškodbe, rehabilitacija, sprednja križna vez, športna aktivnost, zdravljenje.
Objavljeno: 06.03.2019; Ogledov: 864; Prenosov: 168
.pdf Celotno besedilo (1,35 MB)

3.
Obravnava pacienta z utesnitvenim (kompartment) sindromom
Žan Pudgar, 2018, diplomsko delo

Opis: Kompartment sindrom je urgentno stanje, za katerega je potrebno veliko izkušenj in znanja, dobro klinično prepoznavanje ter pravočasno ukrepanje. Namen diplomske naloge je bilo opisati obravnavo pacienta s kompartment sindromu.V diplomskem delu smo uporabili deskreptivno metodo dela z analizo domače in tuje literature, izvedli smo sistematični pregled literature. Literaturo smo iskali v tujih bazah podatkov: SAGE journals, CINAHL in ScienceDirect. Prikaz iskalne strategije smo izvedli po metodologiji PRISMA. Prepozno diagnosticiranje kompartment sindroma vodi v nepopravljive poškodbe mišic. Ko se pojavi sum na kompartment sindrom je potrebno opraviti merjenje mišičnega tlaka, če vrednost presega 30 – 35 mmHg, je velika možnost za pojav kompartment sindroma. Ena povečana meritev ne zadostuje za postavitev diagnoze. Šele več povečanih meritev, ki se stopnjujejo oz. ne zmanjšujejo poda okvirno klinično sliko. Posebno pozornost je potrebno nameniti bolečini, barvi okončin in gibljivosti.Kljub temu, da je kompartment sindrom dobro poznano urgentno stanje, je potrebno veliko izkušenj ter dobro poznavanja znakov in simptomov. Prav tako je za dobro izhodišče potrebno hitro in ustrezno ukrepanje.
Ključne besede: Diagnosticiranje, merjenje tlaka v mišičnih predelkih, zdravstvena nega, bolečina, zdravljenje
Objavljeno: 03.07.2018; Ogledov: 1036; Prenosov: 125
.pdf Celotno besedilo (1,16 MB)

4.
Hypodontia prevalence and pattern in women with epithelial ovarian cancer
Anita Fekonja, Andrej Čretnik, Iztok Takač, 2014, izvirni znanstveni članek

Opis: Objective: To analyze the possible association between hypodontia and epithelial ovarian cancer (EOC), with the special interest in hypodontia pattern. Materials and Methods: One hundred twenty women with EOC treated at the Department of Gynecologic and Breast Oncology at the University Clinical Centre and 120 gynecologically healthy women of the same average age were reviewed for the presence and pattern of hypodontia. Collected data were analyzed for frequency, tooth type, location per jaw and side, number of missing teeth per person, and family history of hypodontia. Results: The results of the study showed prevalence of hypodontia in 19.2% of women with EOC and in 6.7% of women in the control group (P = .004). The most frequently missing teeth for women with EOC and women in the control group were maxillary second premolars and maxillary lateral incisors, respectively. Unilateral occurrence of hypodontia was more common than bilateral occurrence in women with EOC (P = .034). Of women with EOC and hypodontia, 21.7% reported a positive family history of hypodontia compared with no report in the control group of women with hypodontia (P = .150). Conclusions: The results statistically support possible association between EOC and hypodontia. Because hypdontia can be recognized early in life, this finding could possibly help in earlier detection of EOC, resulting in better prognosis and treatment in earlier stages of the disease. Earlier EOC diagnosis and treatment could save many lives.
Ključne besede: hypodontia, tooth agenesis, ovarian cancer, neoplasms
Objavljeno: 07.08.2017; Ogledov: 716; Prenosov: 278
.pdf Celotno besedilo (64,81 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
MODELIRANJE INTERAKCIJ MED IZVORI ENERGIJE IN TKIVOM V OPERATIVNEM KIRURŠKEM ZDRAVLJENJU
Breda Jerenko, 2016, magistrsko delo

Opis: Pri operativnem zdravljenju uporabljamo različne izvore energije za sam operativni poseg z namenom rezanja tkiva in zaustavljanja krvavitev. Namen magistrskega dela je raziskati obnašanje tkiva pri različnih nastavitvah moči generatorja ter vizualno primerjati vplive energij na tkivo. Z napačnimi nastavitvami energij lahko tkivo in samo okolico tkiva poškodujemo. Izdelali smo scenarij za simulacijsko okolje, kjer smo simulirali delovanje elektrokirurške enote. Eksperimentalno raziskavo smo izvajali z elektrokirurškim generatorjem FORCE FX-8 in uporabili tri najpogostejše načine elektrokirurškega rezanja in koagulacije tkiva: bipolarno, monopolarno in ultrazvočno delovanje. Zaradi hitrih tehnoloških sprememb in velike konkurence proizvajalcev na tržišču prihajajo v operacijske dvorane nenehno novi aparati in instrumenti. Izobraževanje zaposlenih v operacijskih dvoranah s pomočjo simulacijskih postopkov predstavlja možnost metode učenja, ki ponuja varno okolje in učinkovito učenje brez etičnih dilem in ogrožanja pacienta, hkrati pa spodbuja in omogoča tudi zaposlenim, da obnovijo teoretična znanja za pravilno in ustrezno ravnanje v raznolikih situacijah v klinični praksi.
Ključne besede: elektrokirurgija, elektrokirurška enota, hemostaza, koagulacija
Objavljeno: 12.05.2016; Ogledov: 606; Prenosov: 79
.pdf Celotno besedilo (2,54 MB)

6.
Hypodontia phenotype in patients with epithelial ovarian cancer
Anita Fekonja, Andrej Čretnik, Danijel Žerdoner, Iztok Takač, 2015, izvirni znanstveni članek

Opis: Background: Ovarian cancer is usually diagnosed in an advanced stage and the present clinical and diagnostic molecular markers for early OC screening are insufficient. The aim of this study was to identify potential relationship between the hypodontia and epithelial ovarian cancer (EOC). Patients and methods: A retrospective study was conducted on 120 patients with EOC treated at the Department of Gynaecologic and Breast Oncology at the University Clinical Centre and 120 gynaecological healthy women (control group) of the same mean age. Women in both groups were reviewed for the presence of hypodontia and the patients with EOC also for clinicopathological characteristics of EOC according to hypodontia phenotype. Results: Hypodontia was diagnosed in 23 (19.2%) of patients with EOC and 8 (6.7%) controls (p = 0.004; odds ratio [OR] = 3.32; confidence interval [CI], 1.42-7.76). There was no statistically significant difference in patients with EOC with or without hypodontia regarding histological subtype (p = 0.220); they differed in regard to FIGO stage (p = 0.014; OR =3.26; CI, 1.23%8.64) and tumour differentiation grade (p = 0.042; OR = 3.1; CI, 1.01-9.53). Also, bilateral occurrence of EOC was more common than unilateral occurrence in women with hypodontia (p = 0.021; OR = 2.9; CI, 1.15-7.36). We also found statistically significant difference between the ovarian cancer group and control group in presence of other malignant tumours in subjects (p < 0.001). Conclusions: The results of the study suggest a statistical association between EOC and hypodontia phenotype. Hypodontia might serve as a risk factor for EOC detection.
Ključne besede: hypodontia, epithelial ovarian cancer, risk factor, early stage diagnosis
Objavljeno: 30.12.2015; Ogledov: 764; Prenosov: 246
.pdf Celotno besedilo (806,62 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Interdisciplinary approach to tool-handle design based on medical imaging
Gregor Harih, Andrej Čretnik, 2013, izvirni znanstveni članek

Opis: Products are becoming increasingly complex; therefore, designers are faced with a challenging task to incorporate new functionality, higher performance, and optimal shape design. Traditional user-centered design techniques such as designing with anthropometric data do not incorporate enough subject data to design products with optimal shape for best fit to the target population. To overcome these limitations, we present an interdisciplinary approach with medical imaging. The use of this approach is being presented on the development of an optimal sized and shaped tool handle where the hand is imaged using magnetic resonance imaging machine. The obtained images of the hand are reconstructed and imported into computer-aided design software, where optimal shape of the handle is obtained with Boolean operations. Methods can be used to develop fully customized products with optimal shape to provide best fit to the target population. This increases subjective comfort rating, performance and can prevent acute and cumulative trauma disorders. Provided methods are especially suited for products where high stresses and exceptional performance is expected (high performance tools, professional sports, and military equipment, etc.). With the use of these interdisciplinary methods, the value of the product is increased, which also increases the competitiveness of the product on the market.
Ključne besede: product design, ergonomics, medical imaging, reverse engineering, innovation
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 857; Prenosov: 294
.pdf Celotno besedilo (2,38 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
Open-source software in medical imaging: case-based study with interdisciplinary innovative product design
Gregor Harih, Andrej Čretnik, 2012, izvirni znanstveni članek

Opis: Namen: V zadnjem času je bilo razvitih precej celovitih rešitev odprtokodne programske opreme za medicinske slike, ki ponujajo zmogljiva orodja za slikovno upravljanje, vizualizacijo, skladiščenje in analizo. Namen članka je predstaviti odprtokodno programsko opremo za delo z medicinskimi slikami in njene značilnosti ter jo primerjati s komercialnimi rešitvami. Metode: Predstavljen je primer razvoja optimalne velikosti in oblike ročaja ročnega orodja s pomočjo brezplačne odprtokodne programske opreme '3D Slicer'. Večina avtorjev priporoča valjasto oblikovanost ročajev, da bi povečali udobje in učinkovitost uporabnika ter preprečili kumulativna travmatična obolenja, vendar optimalna oblika ročaja še ni bila ugotovljena. Namen raziskaveje predstaviti metode, s katerimi je mogoče pridobiti obliko ročaja v optimalni drži roke za krepki oprijem s čim bolj optimalno porazdelitvijo pritiska na mehka tkiva. Uporabili smo magnetno resonančno preiskavo in individualno izdelan kalup, ki je ohranjal optimalno držo roke med preiskavo. Program '3D Slicer' je bil uporabljen za segmentacijo in 3D rekonstrukcijo na osnovi MR slik. 3D model roke je bil nato 'izvožen' v komercialni program za računalniško podprto konstruiranje optimalnega ročaja orodja. Rezultati: Meritve premerov na 3D rekonstrukciji so pokazale, da so bili položaji zadržani z le majhnimi odstopanji, kar maksimizira največjo silo kontrakcije prstov. Tako oblikovan optimalni ročaj zagotavlja 25 % večjo kontaktno površino v primerjavi z optimalnim valjastim ročajem in s tem zmanjšuje tudi kontaktne tlake, kar povečuje učinkovitost in udobje ter (zelo verjetno) preprečuje kumulativna travmatična obolenja. Zaključki: Prikazan primer potrjuje ustreznost odprtokodne programske opreme za medicinske slike kot (večinoma) brezplačno in učinkovito orodje, podobno kot (neredko drage) druge komercialne rešitve.
Ključne besede: tool handle, software, open source, ergonomics, segmentation, medical imaging, hand model, 3D
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 942; Prenosov: 25
URL Povezava na celotno besedilo

9.
RAZVOJ VIRTUALNEGA MODELA ČLOVEŠKE ROKE ZA ERGONOMSKO OBLIKOVANJE IZDELKOV
Gregor Harih, 2014, doktorska disertacija

Opis: Velik del ročnih opravil je še vedno opravljen s pomočjo ročnih orodij. Pravilna zasnova ročaja orodja je tako lahko ključnega pomena za preprečevanje obolenj. Obstoječe metode načrtovanja upoštevajo valjaste ročaje in podajajo smernice za določitev optimalnih premerov za povečanje zmogljivosti in zviševanje udobja ob zmanjševanju možnosti za nastanek akutnih in kumulativnih travmatičnih obolenj. Oblika ročaja in materiali ročaja doslej niso bili podrobneje raziskani, kar bi imelo vpliv na izboljšanje ergonomije izdelka. Za premostitev omejitev glede določitve oblike ročaja, smo razvili anatomsko natančen statični virtualni model človeške roke v optimalnem krepkem oprijemu za neposredno oblikovanje ročaja orodja, ki temelji na interdisciplinarnem pristopu na osnovi medicinskega slikanja. Da bi odpravili omejitve glede pravilne določitve materiala ročaja orodja, smo uporabili metodo končnih elementov za simulacijo človeškega prsta ob oprijemu ročaja iz različnih materialov. Rezultati so pokazali, da ročaj orodja, ki temelji na razvitem virtualnem modelu človeške roke, zagotavlja bistveno večjo kontaktno površino in udobje v primerjavi s cilindričnim ročajem. Z večjo kontaktno površino in anatomsko obliko ročaja je mogoče preprečiti prekomerne deformacije mehkega tkiva in s tem prekomerne obremenitve na roko. Numerični izračuni so pokazali, da običajni materiali ročajev orodij ne zmanjšujejo kontaktnega tlaka ob oprijemu, predlagane hiper-elastične pene, ki upoštevajo nelinearno mehansko obnašanje mehkega tkiva pa lahko znatno zmanjšajo kontaktni tlak in hkrati ohranijo zadostno stopnjo stabilnosti. Rezultati tako potrjujejo domnevo, da lahko pravilna oblika in material ročaja orodja povečata učinkovitost in udobje in s tem zmanjšata tveganje za nastanek akutnih in kumulativnih travmatičnih obolenj.
Ključne besede: razvoj izdelka, ergonomija, virtualni model človeške roke, ročaj orodja, medicinsko slikanje, oblika ročaja, udobje, metoda končnih elementov, izbira materiala, kontaktni tlak, simulacija oprijema, hiper-elastične pene
Objavljeno: 12.05.2014; Ogledov: 1511; Prenosov: 189
.pdf Celotno besedilo (4,76 MB)

10.
TRAVMATOLOŠKI PACIENT IN ALKOHOLNI DELIRIJ
Petra Zupanič, 2014, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Odvisnost od alkohola je velik problem današnjega časa. Ljudje posegajo po alkoholnih pijačah, da si lajšajo skrbi in tegobe vsakdanjika. Alkoholni delirij, kot posledica odtegnitve alkohola, je problem, s katerim se medicinska sestra lahko sreča na vsakem oddelku. V diplomskem delu smo s pomočjo slovenske in tuje literature opisali odnos do alkohola, alkoholni delirij, travmatološkega pacienta z delirijem ter vlogo medicinske sestre pri pacientu z alkoholnim delirijem. Namen raziskave: Namen diplomskega dela je predstaviti in opozoriti na pomen pravočasnega prepoznavanja alkoholnega delirija, s čimer lahko preprečimo možne neželene dogodke, ter ugotoviti prepoznavanje simptomov delirija med izvajalci zdravstvene nege. Metode: V empiričnem delu diplomskega dela predstavljamo raziskavo, ki je bila izvedena med zdravstvenimi delavci na oddelku za travmatologijo v UKC Maribor. Podatke smo zbrali s pomočjo anketnega vprašalnika, ki je vseboval 18 vprašanj zaprtega tipa. Rezultati in razprava: Rezultati raziskave potrjujejo domnevo, da zdravstvene delavce delo s pacienti v alkoholnem deliriju bolj obremenjuje kot delo z ostalimi pacienti. Anketiranci so mnenja, da imajo dovolj znanja za obvladanje težav pacientov v alkoholnem deliriju, kljub temu pa si večina želi dodatno izobraževanje o tovrstni problematiki in še posebej o uporabi posebnih varovanih ukrepov pri pacientih z delirijem.
Ključne besede: travmatološki pacient, medicinska sestra, alkohol, alkoholni delirij, zdravstvena nega.
Objavljeno: 06.03.2014; Ogledov: 2209; Prenosov: 211
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici