| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 13
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv uporabe pripovedovanja zgodb v aktivizmu blagovnih znamk na vedenje potrošnikov
Ana Vuzem, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava vpliv tehnike pripovedovanja zgodb, specifično na področju aktivizma blagovne znamke, na vedenje potrošnikov. Teoretični del opredeljuje izbrano marketinško tehniko, področje aktivizma blagovne znamke in morebitno vedenje potrošnikov. Empirični del, v katerem se na podlagi izbranih primerov aktivističnih kampanj, ki uporabljajo tehniko pripovedovanja zgodb in na podlagi že obstoječega modela, analizira pomen odziva potrošnikov, pa razkriva, da je pripovedovanje zgodb, če je uporabljeno v kombinaciji z avtentičnim izkazovanjem poslanstva, vrednot in s skladanjem besed z dejanji blagovne znamke, lahko učinkovito sredstvo za okrepitev ugleda in zaupanja blagovni znamki.
Ključne besede: blagovna znamka, pripovedovanje zgodb, aktivizem, vedenje potrošnikov
Objavljeno v DKUM: 17.08.2023; Ogledov: 331; Prenosov: 66  (2 glasa)
.pdf Celotno besedilo (6,37 MB)

2.
Intervencije za preprečevanje nasilja nad medicinskimi sestrami
Ana Vuzem, 2023, diplomsko delo

Opis: Uvod: Nasilje nad medicinskimi sestrami je zelo razširjen in velikokrat spregledan problem. Pomembno je, da medicinske sestre znajo prepoznati potencialno nasilnega pacienta in se z njim soočiti. Namen zaključnega dela je raziskati in predstaviti intervencije za preprečevanje nasilja nad medicinskimi sestrami. Metode: Za pripravo zaključnega dela smo opravili pregled literature. Literaturo smo ob upoštevanju vključitvenih in izključitvenih kriterijev pridobili v mednarodnih podatkovnih bazah: PubMed, CINAHL in Cochrane Library. Uporabljena je bila deskriptivna metoda. Potek iskanja literature smo prikazali s pomočjo diagrama PRISMA, analizo vsebine smo prikazali v tabeli, skupne karakteristike raziskav pa smo predstavili v sintezni tabeli. Rezultati: V podatkovnih bazah smo identificirali 629 raziskav, od katerih smo jih v končno analizo vključili 8. Ugotovili smo, da sta se kot najboljši način za preprečevanje nasilja izkazala dodatno izobraževanje zaposlenih in vključevanje večkomponentnih intervencij. Razprava in sklep: Ker je nasilje nad medicinskimi sestrami zelo razširjen problem, je pomembno, da poznajo tehnike in načine za njegovo preprečevanje. Prav tako je pomembno, da se zavedajo pomena ničelne tolerance do nasilja. Temo je treba dodatno raziskati in podpreti z dokazi.
Ključne besede: medicinske sestre, nasilje, preprečevanje
Objavljeno v DKUM: 16.06.2023; Ogledov: 272; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (767,34 KB)

3.
Razvoj metode po-obdelave trirazsežnih rekonstrukcij medicinskih preiskav z računalniško tomografijo : magistrsko delo
Špela Ekselenski, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je opisan proces razvoja metode in določanja ustreznih parametrov po-obdelave trirazsežnih rekonstrukcij segmentacij preiskav z računalniško tomografijo (CT). Raziskava je omejena na primere večjih kostnih defektov lobanjskih kosti. V delu je naprej predstavljen postopek segmentacije in trirazsežne rekonstrukcije rezultatov CT preiskave v obliki DICOM podatkov. Na osnovi enega primera je predstavljen vpliv debeline sloja CT preiskave na velikost stopničastega efekta in gostoto trikotnikov mreže rekonstruiranega modela. Enak primer je potem uporabljen za predstavitev posameznih operacij po-obdelave za glajenje, zmanjševanje gostote trikotnikov, sproščanje in urejanje mreže rekonstruiranega modela. Predstavljeni sta tudi metodi ocenjevanja učinka glajenja in določanja odstopanja od začetne trirazsežne geometrije. Glede na rezultate raziskave ne enem primeru z dvema različnima debelinama slojev preiskave sta bila izbrana dva postopka z različnimi vrednostmi parametrov po-obdelave, ki sta bila uporabljena za po-obdelavo trirazsežnih rekonstrukcij desetih različnih primerov CT preiskav lobanj. Opravljena je bila analiza učinkov posameznih operacij po-obdelave na gladkost modela, gostoto trikotnikov in zagotavljanje dopustnega odstopanja od prvotne geometrije rekonstrukcije. V zaključku so podane glavne ugotovitve predstavljene raziskave in podane smernice za nadaljnje delo na obravnavanem področju.
Ključne besede: segmentacija, poobdelava, odstopanja, trirazsežna rekonstrukcija, računalniška tomografija.
Objavljeno v DKUM: 07.02.2022; Ogledov: 492; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (2,12 MB)

4.
Informiranost nosečnic o cepljenju proti oslovskemu kašlju v nosečnosti
Anja Omerzu, 2019, diplomsko delo

Opis: Oslovski kašelj je nalezljiva bolezen, ki se kljub rednemu programu cepljenja še vedno pojavlja v Sloveniji. Bolezen je najbolj nevarna za dojenčke, mlajše od 1 leta starosti. Obolevanje dojenčkov lahko zmanjšamo s cepljenjem nosečnic. Namen raziskave je bil ugotoviti, ali so nosečnice obveščene o možnostih in koristih cepljenja proti oslovskemu kašlju med nosečnostjo.
Ključne besede: Pertussis, preventiva, promocija, imunizacija, obolevnost, ozaveščenost, precepljenost.
Objavljeno v DKUM: 15.10.2019; Ogledov: 1019; Prenosov: 0

5.
Preizkus natančnosti dentalnega trirazsežnega optičnega skenerja
Špela Ekselenski Vuzem, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje proces ugotavljanja natančnosti trirazsežnega optičnega skenerja, ki se uporablja v dentalni medici v namene izdelave fiksnih protetičnih konstrukcij. Cilj diplomske naloge je ugotoviti, s kolikšno natančnostjo bi bilo mogoče skener uporabljati za meritve v strojništvu. Predstavljen je opis merilnega instrumenta, tj. optičnega skenerja, postopke meritev ter predlagane izboljšave. V namene povečane natančnosti meritev sem v programskem okolju SolidWorks skonstruirala vpenjalno ploščo, ki je bila izdelana s selektivnim laserskim sintranjem., katere postopek izdelave je opisan. Analiza rezultatov je predstavljena z grafi povprečnih odstopanj meritev od nominalnih dimenzij merilnih kladic, standardnih odklonov in obsega meritev, kjer so predstavljeni minimalni in maksimalni rezultati meritev posameznih in povprečnih vrednosti merilnih kladic.
Ključne besede: Optično skeniranje, merilne kladice, natančnost.
Objavljeno v DKUM: 11.09.2017; Ogledov: 1105; Prenosov: 214
.pdf Celotno besedilo (55,46 MB)

6.
RAST IN RAZVOJ OTROKA DO ŠESTEGA MESECA STAROSTI
Nina Vuzem, 2016, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča. Vsak otrok je drugačen, vsak je enkratna in neponovljiva osebnost. Za normalno rast in razvoj otroci med drugim potrebujejo tudi ustrezno prehrano, ki je za novorojenčka zagotovo dojenje. Otrokov napredek v rasti in razvoju se kontrolira ob vsakem sistematskem pregledu in cepljenjih v dispanzerju za otroke, kjer ima pomembno vlogo tudi medicinska sestra. Metodologija raziskovanja. V diplomskem delu smo uporabili deskriptivno metodo dela. V študiji primera smo uporabili tehniko intervjuja. Vprašanja odprtega tipa so se nanašala na ugotavljanje potreb po zdravstveni negi v sklopu štirinajstih osnovnih življenjskih aktivnosti Virginije Henderson. Rezultati. V raziskavo je bila vključena dojenčica in njeni starši. Ugotovili smo, da so starši deklice zadovoljni z informacijami, ki jih dobijo pri pediatrinji, da ji zaupajo in upoštevajo nasvete. Nosečnost je sicer potekala brez težav, dojenje je steklo in deklica je cepljena po programu. Sklep. Vsako obdobje življenja je pomembno, rojstvo otroka in njegovo prvo leto pa še toliko bolj, saj takrat otrok najhitreje raste in se razvija. Ker je še majhen in nezmožen poskrbeti zase, mu pri tem pomagajo starši s pomočjo medicinske sestre in celotnega tima v dispanzerju za otroke. Odgovornost in skrb za otrokov razvoj je zagotovo prioriteta sodobne družbe.
Ključne besede: rast, razvoj, otrok, zdravstvena nega, medicinska sestra, dispanzer za otroke, cepljenje.
Objavljeno v DKUM: 02.12.2016; Ogledov: 1438; Prenosov: 243
.pdf Celotno besedilo (358,52 KB)

7.
Uravnavanje temperature v rastlinjaku s pomočjo toka tekočine med dvema steklenima ploščama
Boštjan Vuzem, 2016, magistrsko delo

Opis: Zaradi pregrevanja zraka v običajnih rastlinjaku v poletnih mesecih smo prišli na misel, da bi s tankim slojem tekočine med dvema steklenima stenama prestregli del vpadne toplote in obenem hladili notranjost rastlinjaka. Tako smo najprej izračunali temperaturo za običajni rastlinjak in nato še za z 1cm debelim slojem vode hlajeni. Pri tem smo morali izračunati vse toplotne tokove, ki vstopajo in izstopajo v rastlinjak. Še posebej pa je pomembna določitev absorpcije dela toplote v vodi. Izračunali smo tudi, kako se spreminja temperatura v rastlinjaku ob spreminjanju vstopne hitrosti hladilne tekočine in ob spremembah vstopne temperature hladilne tekočine. Nekatere rezultate smo preverili s simulacijo v programu Ansys CFX. Računi so pokazali , da bi bilo mogoče s primerno nizko vstopno temperaturo in primerno hitrostjo hladilne tekočine regulirati temperaturo zraka v rastlinjaku.
Ključne besede: uravnavanje temperature, rastlinjak, tok tekočine, absorpcija toplote
Objavljeno v DKUM: 11.10.2016; Ogledov: 1378; Prenosov: 158
.pdf Celotno besedilo (3,53 MB)

8.
DONOSNOST ZAVAROVALNIC V JAVNI TER ZASEBNI LASTI V SLOVENIJI IN EVROPI
Mihael Vuzem, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu želimo predstaviti zavarovalniški sektor na področju Slovenije in Evropske unije. Analiza zavarovalniškega trga je zanimiva, ker je za uspešno delovanje na tem področju potrebno dobro poznavanje finančnega sektorja in hkrati obvladovanje raznovrstnih tveganj, ki se pojavljajo na trgu zavarovalništva. Zavarovalništvo se zaradi svojega pomena ne more primerjati z drugimi finančnimi sektorji. Ne glede na zakonodajo, ki obstaja v vsakem narodnem gospodarstvu, je zavarovalništvo podvrženo posebnim zavarovalniškim zakonom, ki določajo parametre za zaščito zavarovancev. Ker velja Slovenija v primerjavi z visoko razvitimi evropskimi državami za srednje do dobro razvito državo, želimo prikazati morebitne razlike med Slovenijo in drugimi državami Evropske unije. Delo je sestavljeno iz treh delov. V prvem delu predstavimo stanje in dinamiko zavarovalniškega sektorja v Sloveniji. Vključili smo podatke drugih evropskih držav, kot so Nemčija, Avstrija, Švica, Velika Britanija in Hrvaška, ki nam služijo kot mera za primerjavo Slovenije z omenjenimi evropskimi državami. V drugem delu je poudarek na pretekle raziskave zavarovalništva v Sloveniji in v Evropski uniji. Franjo Štiblar je izdal dve raziskavi, ki sta podali dobro sliko o zavarovalništvu in izhodno točko za naše analitično poglavje. Ključno poglavje je analitični del, v katerem bomo analizirali in primerjali slovenski zavarovalniški sektor z drugimi državami Evropske unije v razdobju od leta 2008 do 2012. Jedro analize bodo dejavniki donosnosti, ki vplivajo na zavarovalniški sektor. Dejavnike smo razdelili na donosnost sredstev, kapitala in prodaje. Z njihovo pomočjo bomo določili v kateri regiji in katera lastniška struktura je uspešnejša v zavarovalniškem sektorju. Ugotovitve so bile jasne. Donosnost prodaje je ključna za zavarovalniški sektor, kot kazalec uspešnosti. Ob tem so zavarovalnice najbolj učinkovite, ko imajo na razpolago zasebno lastniško strukturo brez državnega vpliva in ob zahodnoevropskem tržnem režimu.
Ključne besede: kazalci uspešnosti, asimetrija informacij, premije, škodni rezultat, profit na premijo, donosnost sredstev, donosnost kapitala.
Objavljeno v DKUM: 11.08.2016; Ogledov: 1119; Prenosov: 182
.pdf Celotno besedilo (2,69 MB)

9.
ČAROVNIŠKI PROCESI NA GRADU HRASTOVEC V LETIH 1661–1685
Manja Vuzem, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu Čarovniški procesi na gradu Hrastovec v letih 1661–1685 so obravnavani čarovniški procesi na gradu Hrastovec na podlagi še neobjavljenih virov. Predstavljena je zgodovina gradu in gospostva Hrastovec s pripadajočim deželskim sodiščem. Opisano je, zakaj in kako je prišlo do t. i. čarovniških procesov v Evropi in slovenskih deželah ter v kakšnem obsegu so se procesi izvajali na gradu Hrastovec. Z orisom kazensko-pregonske zakonodaje je predstavljen potek čarovniškega procesa od ovadbe do končne sodbe. V osrednjem delu diplomske naloge so predstavljeni čarovniški procesi, ki so potekali pred deželskim sodiščem na gradu Hrastovec. Transliterirani in prevedeni so še neobjavljeni viri, ki govorijo o procesih na Hrastovcu med leti 1661 in 1685. Gre za zapisnike s procesov proti Magdaleni Ferk in Simonu Kupčiču, za izjavo Jurija Vokinca in stroškovnik procesa proti Marjeti Augustiner.
Ključne besede: čarovništvo, čarovniški procesi, grad Hrastovec, deželsko sodišče, 17. stoletje, Volk Lovrenc Lampertič
Objavljeno v DKUM: 07.10.2014; Ogledov: 3918; Prenosov: 724
.pdf Celotno besedilo (8,68 MB)

10.
LITERARNI PRISPEVKI IN RUBRIKE V IZBRANEM ČASOPISJU MED PRVO SVETOVNO VOJNO
Manja Vuzem, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja pregled literarnih objav v vodilnih slovenskih političnih časnikih in literarnih revijah med 1. svetovno vojno. Predvsem tematsko so analizirane leposlovne objave v Slovencu, Slovenskem narodu, Ljubljanskem zvonu ter Domu in svetu. V prvem delu naloge so predstavljene obravnavane periodične publikacije. V času prve svetovne vojne je na Slovenskem izhajalo okoli devetdeset različnih časopisov, časnikov in revij. V osrednjem delu so po kronološkem redu predstavljena vsa literarna besedila, ki so bila objavljena v naštetih publikacijah. Izpostavljeno je tudi razmerje med avtoricami in avtorji.
Ključne besede: Slovenec, Slovenski narod, Ljubljanski zvon, Dom in svet, prva svetovna vojna, literarne objave
Objavljeno v DKUM: 07.10.2014; Ogledov: 1532; Prenosov: 176
.pdf Celotno besedilo (941,64 KB)

Iskanje izvedeno v 0.26 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici