| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 111
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
Agroecology in Slovenia
Ana Vovk Korže, 2016, pregledni znanstveni članek

Opis: The article presents to agroecology (AE) as a sustainable approach in Slovenia. AE deals with contents as the ecology in agriculture, organic farming, sustainable agriculture, green agriculture, permaculture, ecoremediations, integrated farming and natural agriculture. According to the official definition the term AE means the use of traditional practices that are consistent with the characteristics of the local environment and do not limit only on food production, but also on food processing (recipes), products made from natural materials, especially wood, stone and construction as well as on ways of sustainable relationship to nature (water storage, attitude to water use, attitude to soil, shallow ploughing, attitudes toward animals, plants). We have discovered the concept of AE and its use in Slovenia. In Slovenia the term is limited to the understanding of the importance ecology in agriculture. The representatives of the Slovenian institutions of the Chamber of agriculture and forestry who have a similar project on the topic of AE, designed for agricultural consultants, having described different form of AE. In project Agroecology at the Faculty of Arts we develop educational modules for teaching AE in practise.
Ključne besede: agroecology, agriculture, ecoremediation, organic farming, permaculture
Objavljeno: 16.04.2018; Ogledov: 609; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (177,06 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Climate changes in North Africa and the possibilities of adapting to it with ecosystem approaches
Ana Vovk Korže, Manuela Štefane, 2016, pregledni znanstveni članek

Opis: The article deals with geographical characteristics of North Africa with the focus on climate changes which are reflected in particular by the increase in the average temperatures and decrease of precipitation. These conditions have a direct impact on the reduction of agriculture and on the changes in land use. Further on, this has a direct impact on the way of life of people. The use of ecosystem technologies (imitation of nature) can be an easy and effective way to contain water in the region. Water also has a significant role in survival. Therefore, the use of ecoremediation (imitation of nature) in North Africa could mitigate climate changes.
Ključne besede: North Africa, climate changes, ecosystem technology, ecoremediations
Objavljeno: 16.04.2018; Ogledov: 534; Prenosov: 68
.pdf Celotno besedilo (181,29 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Vrednotenje trajnostne zasnove Dvojezične strategije zaščite vodnih virov
Ana Vovk Korže, 2015, izvirni znanstveni članek

Opis: Dokument s polnim naslovom "Dvojezična strategija zaščite vodnih virov s konceptom trajnostnega razvoja čezmejnega projektnega območja" je nastal v okviru projekta Trajnostno upravljanje z vodnimi viri na čezmejnem območju med Slovenijo in Hrvaško v letih 2014 in 2015. Dvojezična strategija je osnova za izvajanje projektnih aktivnosti v regiji, saj vključuje rešitve za odvajanje in čiščenje odpadne vode ter sisteme za zaščito površinske in podtalne vode. Ker dosedanje izkušnje kažejo, da so strategije napisane sektorsko in da kljub poudarjanju trajnosti v resnici niso trajnostno zasnovane, smo z metodo štirih kapitalov (M4K), ki se uporablja za vrednotenje trajnosti, opravili analiziral Dvojezične strategije z vidika trajnostne zasnove. Merili smo povezanost predlaganih ukrepov v Dvojezični strategiji z štirimi kapitali, ki veljajo za steber trajnostnega razvoja (ekonomski, socialni, okoljski in človeški kapital). Rezultat trajnostne zasnove Dvojezične strategije je pomemben za načrtovalce projektov v regiji ter lokalno skupnost, saj pokaže povezljivost med različnimi področji s ciljem, da se tovrstne strategije izogibajo ozko sektorskim pristopov, ki nimajo pozitivnega vpliva na življenje ljudi.
Ključne besede: trajnostni razvoj, upravljanje z vodami, ekosistemski pristop, čezmejna območja, Podravje, Pomurje
Objavljeno: 16.04.2018; Ogledov: 490; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (286,92 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Knjižne novosti v mednarodnem letu prsti
Ana Vovk Korže, 2015, recenzija, prikaz knjige, kritika

Opis: Leto 2015 je razglašeno za Mednarodno leto prsti kot odziv na številne grožnje, ki degradirajo ta izredno pomemben naravni vir. Za varovanje prsti in odgovoren odnos do njih je potrebno izobraževanje in ozaveščanje vseh ciljnih skupin, ne le tistih, ki imajo neposreden stik s prstmi, temveč vseh, predvsem mladih. Raziskave kažejo, da premalo poznamo prsti in da je skromno znanje, pridobljeno v izobraževalnem sistemu, težko prenosljivo v prakso. S krepitvijo procesa samooskrbe mnogi iščejo dodatna znanja o prsteh. Kot odziv povečane potrebe za izobraževanje so napisane knjige Metodologija raziskovanja prsti v geografiji, Ekosistemski pogled na prsti, Naravni čistilni sistemi ter Ekoremediacije in prilagajanje na podnebne spremembe.
Ključne besede: prsti, ekoremediacije, ekosistemi, knjižne novosti, predstavitve knjig, Metodologija raziskovanja prsti v geografiji, Ekosistemski pogled na prsti, Naravni čistilni sistemi, Ekoremediacije in prilagajanje na podnebne spremembe
Objavljeno: 16.04.2018; Ogledov: 573; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (102,82 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
Ekosistemski pristop za razumevanje prsti v geografiji
Ana Vovk Korže, 2015, izvirni znanstveni članek

Opis: Ob Mednarodnem letu tal (prsti) 2015 potekajo različne aktivnosti za dvig ozaveščanja o pomenu prsti v ekosistemu. Prst že dolgo nima samo pridelovalne vloge, ampak opravlja številne druge vloge, od zadrževanja vode, čiščenja vode, potek procesa humifikacije in številne druge. Zato smo v prispevku na primeru Dravinjskih goric prikazali pomen poznavanja ekosistemske vloge prsti. Najprej je potrebno prsti prepoznati na terenu, za bolj natančno poznavanje prsti pa je potrebno opraviti analize posameznih lastnosti prsti. Za pridobitev ekosistemskega vpogleda v razširjenost prsti določimo biotope, to so združbe prsti. Sestavljajo jih podatki o reliefu, naklonu, nadmorski višini, ekspoziciji in razširjenosti vegetacije. Dodatni podatki se nanašajo na vodno bilanco v prsti in zmožnost zadrževanja vode v prsti. Ekosistemski pogled na prsti nam pomaga dovolj zgodaj razumeti občutljivost prsti in zato je prepoznan kot sintezni pristop za varovanje prsti.
Ključne besede: prsti, biotop, ekosistem, organske snovi, analize prsti
Objavljeno: 16.04.2018; Ogledov: 456; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (544,34 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
Razumevanje pojma "ekosistemski pristop"
Ana Vovk Korže, 2008, pregledni znanstveni članek

Opis: Človekove aktivnosti v pokrajini povzročajo spremembe v ekosistemih. Naše prilagajanje na spremembe v ekosistemu je počasno, saj se začne pri zavedanju vrednot narave in spreminjanju ustaljenih navad. Družbene spremembe (tehnološke in institucionalne) so lahko hitre in presegajo zmogljivosti sprememb drugih delov ekosistema (npr. hitra poraba naravnih virov presega njihovo obnovo). Prav zato je potrebno pristopiti k odgovornemu odnosu do ekosistemov in njihovih storitev. Eden od pristopov za sožitje med človekom in naravo je ekosistemski pristop.
Ključne besede: ekosistemi, ekoremediacije, trajnostni razvoj, geografija, ekologija
Objavljeno: 15.03.2018; Ogledov: 669; Prenosov: 79
.pdf Celotno besedilo (137,11 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Od Maribora do Bele krajine
Ana Vovk Korže, Sara Repolusk, Kristina Pečovnik, Vito Lavrenčič, 2017, slovar, enciklopedija, leksikon, priročnik, atlas, zemljevid

Opis: Bela Krajina je najbolj jugovzhodna pokrajina v Sloveniji. Poleg izrazitih kraških značilnosti je Bela krajina znana kot ravnik, saj je geološko del Slunjske plošče. Prav ta odprtost proti vzhodu omogoča neposredne vplive iz Panonske kotline ter Kvarnerja. Geografska pestrost privablja mnoge, da si ogledajo ta del Slovenije. V priročniku je nanizana predstavitev panonskih, alpskih in kraških pokrajin, ki jih lahko opazujemo na poti med Mariborom in Belo krajino. Opisi pokrajin so geografski, posebna pozornost je namenjena naravnogeografskim dejavnikom, torej geološko-litološki podlagi, vodam, podnebju, prsti in vegetaciji. Raba tal kot rezultat prepleta naravnih in družbenih značilnosti je najbolj viden element v pokrajini. Soavtorji prispevkov posameznih pokrajin so študentje geografije. Strokovno so spoznavali na to pokrajino na terenskem delu v okviru predmeta Geografija slovenskih pokrajin.
Ključne besede: Bela krajina, Jugovzhodna Slovenija, nizki kras, reka Kolpa, Črnomelj
Objavljeno: 20.02.2018; Ogledov: 1145; Prenosov: 136
.pdf Celotno besedilo (4,06 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici