| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 13
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Varnostni vidiki sistemov za avtomatizacijo doma : magistrsko delo
Nejc Vidrih, 2020, magistrsko delo

Opis: Sistemi za avtomatizacijo doma uporabnikom izboljšajo kvaliteto in varnost bivanja ob zmanjšani porabi virov. S prednostmi avtomatizacije pride tudi tveganje kibernetskih napadov, na katere želimo opozoriti. V magistrskem delu naredimo pregled arhitektur in implementacij takšnih sistemov ter predstavimo področje kibernetske varnosti. Predstavimo tudi nekaj najpogostejših varnostnih ranljivosti interneta stvari. V praktičnem delu preizkusimo varnost izbranih komercialnih in odprtokodnih sistemov ter varnost lastnega sistema za avtomatizacijo doma. Predstavimo varnostne popravke, ki smo jih vnesli v lastno razvit sistem, na podlagi odkritih ranljivosti. Ugotovimo, da omejena strojna oprema pogosto ne nudi možnosti za implementacijo potrebnih varnostnih mehanizmov.
Ključne besede: Kibernetska varnost, internet stvari, senzorska omrežja
Objavljeno v DKUM: 03.07.2020; Ogledov: 650; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (3,62 MB)

2.
Ravnanje z radioaktivnimi odpadki v Sloveniji : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Varstvoslovje
Ana Vidrih, 2019, diplomsko delo

Opis: Izboljšanje kakovosti in udobja našega bivanja, ki ga dosegamo z uporabo virov ionizirajočega sevanja, bi z napačnim pristopom reševanja neizogibnih in neželenih produktov, ki nastajajo pri tem in zahtevajo posebno skrb, lahko za človeka in njegovo okolje pomenilo katastrofalne radiološke obremenitve. Govorimo o ravnanju z radioaktivnimi odpadki, ki so v resnici nevarni, a imamo po mnenju strokovnjakov znane in preizkušene rešitve. Če bi bil problem reševanja z radioaktivnimi odpadki (krajše RAO) le stvar stroke, ne bi bil tako težaven. Ob tem se namreč poraja tudi občutljivo družbeno in politično vprašanje. Za uresničevanje varnega ravnanja z radioaktivnimi odpadki v Sloveniji je potreben učinkovit in sistematičen pristop že v pravni ureditvi. Znano je, da smo z RAO sposobni ravnati tako, da danes in tudi v prihodnosti ne bo škodljivih posledic v okolju. V Sloveniji je za radioaktivne odpadke in izrabljeno gorivo dobro poskrbljeno. Trenutno so varno shranjeni v začasnih skladiščih, poleg tega pa smo v fazi načrtovanja izgradnje odlagališča za nizko- in srednjeradioaktivne odpadke. Na lokaciji Vrbina v občini Krško bomo v naslednjih nekaj letih, za danes začasno skladiščene NSRAO, zagotovili trajno in varno rešitev, na povsem pasiven način. Tako bodo nekoč trajno odloženi odpadki postali nenevarni, njihova radioaktivnost bo upadla, naša generacija (uživalka koristi od jedrske energije) pa ne bo po nepotrebnem preložila bremena na kasnejše generacije. Veliko težje se bomo v prihodnosti spoprijemali z visokoradioaktivnimi odpadki (gre predvsem za izrabljeno gorivo), ki kljub majhni količini, zaradi svoje visoke aktivnosti in dolge življenjske dobe, predstavljajo nevarnost več tisočletij. Končna rešitev zanje pa ni le slovenski, temveč globalni problem.
Ključne besede: diplomske naloge, radioaktivni odpadki, varno ravnanje, skladiščenje, odlagališče NSRAO, Agencija za radioaktivne odpadke, Slovenija
Objavljeno v DKUM: 09.07.2019; Ogledov: 1106; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (1,70 MB)

3.
Superprevodni materiali v konvencionalnih aplikacijah
Anže Vidrih, 2017, magistrsko delo

Opis: Superprevodnost je lastnost materiala, kjer je v določenih pogojih specifična ohmska upornost enaka nič, kar pa predstavlja prednost v določenih pogledih. Posledica znanstvenih raziskav na področju superprevodnosti materiala, je čedalje večja praktična uporabnost. Na področju prenosnih vodov in kablovodov, je pri naraščanju potreb energije in omejitev konvencionalnih vodov zamenjava toliko primernejša. V določenih pogojih je prednost višjih tokov in manjših izgub prednostni kriterij pred ekonomskim kriterijem varčnega obratovanja in obratno. Smotrnost uporabe superprevodnega kablovoda bodo pokazale študije narejene posebno za izbrane primere.
Ključne besede: superprevodnost, metoda končnih elementov, kablovod, ekonomska študija
Objavljeno v DKUM: 26.10.2017; Ogledov: 994; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (4,88 MB)

4.
Regulation of metabolic changes in shredded cabbage by modified atmosphere packaging
Andrej Plestenjak, Tomaž Požrl, Janez Hribar, Tatjana Unuk, Rajko Vidrih, 2008, izvirni znanstveni članek

Opis: The influence of different storage conditions on the storability of packaged shredded cabbage has been studied. The cabbage cultivar Fieldrocket was cut and packaged in glass jars and in polyethylene (PE) or polypropylene (PP) film. Several initial atmospheres were established within the packaged cut cabbage: 100 % N2, 5 % O2/95 % N2, 10 % O2/90 % N2, normal atmosphere (NA), 70 % O2/30 % N2 and 100 % O2. Samples were stored at two different temperatures of 0 and 10 °C for 7 days. Variation in CO2 and O2 concentrations was higher at 10 °C compared to 0 °C and the highest at the atmosphere consisting of 70 % O2/30 % N2. A decrease of O2 below 3–5 % and an increase of CO2 above 2–5 % in the packed product resulted in the appearance of anaerobic metabolism. An initial atmosphere consisting of 100 % O2, and a storage temperature of 0 °C resulted in delayed anaerobic metabolism compared to other atmospheric conditions and storage temperature of 10 °C. Rinsing of fresh cut cabbage also resulted in lower accumulation of acetaldehyde and ethanol. A higher variation in CO2 and O2 concentrations, and consequent accumulation of anaerobic metabolites had a negative influence on the sensorial properties of the cut cabbage. The higher permeability of PE film compared to PP and glass enabled faster exchange of CO2 and O2, which resulted in lower accumulation of anaerobic metabolites. However, a higher O2 concentration had a negative influence on the colour of fresh-cut cabbage. The best results were achieved by packing the fresh-cut cabbage in PE film with an initial atmosphere of 100 % O2 and stored at 0 °C.
Ključne besede: cabbage, modified atmosphere, packaging, polyethylene, polypropylene, respiration, anaerobic metabolism
Objavljeno v DKUM: 24.07.2017; Ogledov: 823; Prenosov: 73
.pdf Celotno besedilo (156,50 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Pomen ustvarjalnega mišljenja pri kriminalističnih nalogah : diplomsko delo univerzitetnega študija
Matej Vidrih, 2016, diplomsko delo

Opis: Mišljenje je poseben duševni proces, katerega kompleksnost nima meja, zato še danes predstavlja trn v peti psihologom in znanstvenikom, ki želijo ta pojem proučevati. O mišljenju vemo vse več informacij, vse več panog in ved se ukvarja z njim in njegovim pomenom v svoji stroki. Tudi kriminalistika ni izjema, saj je mišljenje pri reševanju kriminalističnih nalog ključnega pomena za rešitev naloge. Ravno zaradi svoje specifičnosti in stroke se je v kriminalistiki razvila posebna vrsta mišljenja imenovana kriminalistično mišljenje. Z vidika reševanja problemskih nalog povezanih z našo stroko je zlasti pomembno ustvarjalno mišljenje, ki preiskovalcu omogoči uporabo kreativnosti, drugačnosti in specifičnosti pri njegovem načinu mišljenja. Ustvarjalno mišljenje je izjemnega pomena v vseh fazah kriminalističnega dela, ki zahtevajo različne pristope, metode in strukture mišljenja, ki jih preiskovalec uporablja. Pri tem velja opozoriti, da je ustvarjalnost v veliki meri odvisna od posameznikovih osebnostnih lastnosti, znanja, izkušenj in drugih dejavnikov, ki lahko v danem trenutku ključno vplivajo na mišljenje posameznika in njegovo ustvarjalnost. Te značilnosti so ključnega pomena predvsem v trenutkih sestavljanja hipotez in verzij preiskovalca, odkrivanju sledi in kasneje zaslišanju osumljenca, kjer njegova percepcija in apercepcija skupaj z njegovimi izkušnjami in znanjem vpliva na ustvarjalnost. Ravno ustvarjalnost preiskovalcu omogoči večji obseg pozornosti, drugačno mišljenje od ostalih in s tem bolj raznoliko mišljenje, ki je velikokrat pot do končne rešitve. Velja še poudariti, da je ustvarjalnost preiskovalca velikokrat povezana s težavnostjo kriminalistične naloge, saj težavnejše naloge zahtevajo večjo umsko gibkost in večjo stopnjo kreativnosti posameznika.
Ključne besede: kriminalistika, kriminalistično preiskovanje, kriminalistični proces, ustvarjalno mišljenje, intuicija, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 14.11.2016; Ogledov: 1074; Prenosov: 114
.pdf Celotno besedilo (505,44 KB)

6.
ODPRTOKODNE REŠITVE ZA UPRAVLJANJE PAMETNIH HIŠ
Nejc Vidrih, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi predstavimo internet stvari in uporabo naprav te kategorije v pametni hiši. Razložen je princip odprte kode in lastnosti, ki so povezane z internetom stvari. Naredimo pregled obstoječih naprav za pametne hiše in komunikacijskih protokolov, s katerimi te komunicirajo. Z uporabo računalnika Raspberry Pi razvijemo sistem pametne hiše upravljane z mobilno iOS aplikacijo, razvito z programskim jezikom Swift. Razvijemo tudi razširitev za hiter dostop do izbranih funkcionalnosti in avtomatsko upravljanje z uporabo iBeacon tehnologije. Opišemo tudi izzive interneta stvari in predlagamo idejno rešitev sistema pametne hiše.
Ključne besede: internet stvari, odprta koda, pametna hiša, iOS
Objavljeno v DKUM: 07.09.2016; Ogledov: 1571; Prenosov: 198
.pdf Celotno besedilo (7,69 MB)

7.
Družbeno vzdušje v Zavodu za prestajanje kazni zapora Ljubljana : diplomsko delo
Maša Vidrih, 2016, diplomsko delo

Opis: Že sama omemba zavoda za prestajanje kazni zapora v ljudeh vzbudi negativne občutke, tako rekoč odpor. Ko sem se odločila za pisanje diplomske naloge, katere poglavitni namen je ugotavljanje družbenega vzdušja v Zavodu za prestajanje kazni zapora Ljubljana, sem najprej pomislila, da se konec koncev že pravzaprav ve, kakšno družbeno vzdušje prevladuje v zaporih. Da zapor ni kraj, kjer lahko pričakuješ karkoli pozitivnega in dobrega, tako od razmer kot tudi od ljudi. Tako kot povsod, pa naj bo to doma, v službi, v krogu znancev ali pa navsezadnje v zaporu — vsako okolje zaznamuje določeno družbeno vzdušje, na katerega vplivajo različni dejavniki. V diplomski nalogi sem se posvetila odkrivanju dejavnikov, ki vplivajo na družbeno vzdušje v ljubljanskem zaporu. Predhodne raziskave so pokazale, da se je družbeno vzdušje v zavodih za prestajanje kazni zapora v zadnjih letih poslabšalo. Med najslabše izmerjenimi je bilo prav v ZPKZ Ljubljana. S preverjanjem socialne klime marca 2014 sem poskušala ugotoviti in prikazati, kakšno je družbeno vzdušje v ZPKZ Ljubljana. V pomoč so mi bili rezultati predhodnih raziskav, da sem te lahko primerjala z novo pridobljenimi in na podlagi tega ugotavljala, ali je prišlo do sprememb v družbenem vzdušju. Po opravljeni analizi intervjujev z obsojenimi in na podlagi izpolnjenih anket zaposlenih sem najprej ugotovila, da se rezultati obsojencev in zaposlenih močno razlikujejo, da so nekateri kontradiktorni, kot da ne bi bili del istega sistema. Po rezultatih intervjujev z obsojenci je razvidno, da v ZPKZ prevladuje slabo družbeno vzdušje, na kar po njihovem mnenju v največji meri vpliva velika prezasedenost zavoda ter slaba komunikacija med obsojenimi in strokovnim kadrom. Medtem pa zaposleni, v tem primeru po večini pravosodni policisti, ki so izpolnili razdeljene ankete, menijo, da se družbeno vzdušje v zavodu iz leta v leto slabša, a je kljub temu dobro. Po mnenju zaposlenih bi se izboljšalo predvsem, če bi uredili problem prezasedenosti zavoda, da bi k temu prav tako pripomogla boljša organizacija dela in med drugim tudi pošteno plačilo pravosodnih policistov.
Ključne besede: zapori, zaporniki, pazniki, družbeno vzdušje, razmere, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 12.04.2016; Ogledov: 1653; Prenosov: 169
.pdf Celotno besedilo (636,28 KB)

8.
Biološki terorizem : varnostna ureditev v RS z opisom pisemsko sumljivih pošiljk
Igor Vidrih, 2014, diplomsko delo

Opis: Terorizem predstavlja eno izmed največjih groženj današnji moderni družbi. Še posebej veliko grožnjo predstavlja biološki terorizem, ki je zaradi svojih nepredstavljivih posledic na civilno prebivalstvo ena najbolj krutih in sprevrženih metod teroristov pred katero ni nihče varen. Zato sem v diplomskem delu opredelil biološki terorizem, njegove začetke, in sredstva katera teroristi uporabljajo v namen biološkega orožja. Prav tako pa sem v diplomski nalogi opisal varnostne postopke v primeru biološkega terorizma v RS in varnostne ukrepe ter navedel in opisal tudi primer ukrepanja v primeru sumljive pisemske pošiljke v RS. V diplomskem delu smo tako ugotovili, da biološki terorizem v Republiki Sloveniji ne predstavlja resne grožnje, saj do danes v zgodovini RS ni bilo še nobenega napada. Kljub nizki stopnji ogroženosti, je RS ustrezno pripravljena na napad po standardih, ki so primerljivi glede na stopnjo ogroženosti z drugimi državami.
Ključne besede: terorizem, biološki terorizem, pisemske pošiljke, preprečevanje, varnostni ukrepi, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 29.01.2015; Ogledov: 1376; Prenosov: 234
.pdf Celotno besedilo (386,38 KB)

9.
The effect of grazing pressure on species richness, composition and productivity in North Adriatic Karst pastures
Sonja Škornik, Matej Vidrih, Mitja Kaligarič, 2010, izvirni znanstveni članek

Opis: We studied the effects of sheep grazing intensity and abandonment on plant species richness and composition, plant life forms and the productivity of North Adriatic Karst pastures. The experimental sites were under controlled grazing regimes (heavy, moderate, light and abandonment) for 10 years. Data were collected during one season; plant species composition, the number of species and above-ground and below-ground biomass were evaluated. Species richness was significantly reduced with increasing grazing intensity and abandonment. The greatest differences in species composition were recorded for the heavily grazed site owing to the appearance of a group of grasslands species typical of nutrient-rich soil. Heavy grazing increased therophytes and decreased the proportion of chamaephytes and geophytes. Above-ground productivity at the season's peak was typical of subhumid grasslands (up to 500 g ▫$m^-2$▫) and was significantly the highest in the abandoned pasture. Below-ground biomass was significantly the lowest in the heavily grazed sites and the highest in those that were moderately or lightly grazed. We could conclude that grazing intensification and abandonment have significant effects on the structure of these pastures. Low- or moderate-intensity (4-7 sheep ▫$ha^-1$▫) grazing seems to be the most appropriate treatment since it can maintain the species richness and typical floristic composition of those pastures.
Ključne besede: botany, grasslands, pastures, Karst
Objavljeno v DKUM: 07.06.2012; Ogledov: 1344; Prenosov: 90
URL Povezava na celotno besedilo

10.
STANDARDIZACIJA NA PODROČJU SONČNIH ELEKTRARN
Anže Vidrih, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo predstavlja standardizacijo s področja sončnih elektrarn. Standardi predstavljeni v diplomski nalogi zajemajo standardizacijo sončnih elektrarn kot celoto, posamezne gradnike in sončne celice. Prav tako so predstavljeni standardi s področja elektrotehnike, ki so posredno povezani s sončnimi elektrarnami. Vsa oprema in sončni moduli morajo zadostiti določenim pogojem, ki jih predpisujejo v Mednarodni elektrotehniški komisiji (IEC). Pri tem so pogoji določeni tako, da posamezni element sončne elektrarne deluje brezhibno, v skladu z zakoni in standardi. Cilj diplomskega dela je zbrati standarde s področja sončnih elektrarn in jih predstaviti na enem mestu. Tako je v diplomskem delu predstavljenih preko 40 standardov s kratkimi opisi glavnih značilnosti. Za lažje razumevanje standardov s področja sončnih elektrarn so v uvodnih poglavjih predstavljeni tudi obnovljivi viri, sončno sevanje in sončne celice.
Ključne besede: sončne elektrarne, standardizacija, obnovljivi viri energije, sončna energija
Objavljeno v DKUM: 26.09.2011; Ogledov: 2242; Prenosov: 246
.pdf Celotno besedilo (1,80 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici