SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 23
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Izračun talnega ogrevanja za stanovanjsko hišo : diplomska naloga
Evald Robič, 1998, diplomsko delo

Ključne besede: talno ogrevanje, transmisijske izgube, toplotno ugodje
Objavljeno: 26.07.2007; Ogledov: 4142; Prenosov: 0

3.
4.
5.
RAČUNALNIŠKO PODPRTO KONSTRUIRANJE PROGRESIVNEGA ORODJA ZA PREOBLIKOVANJE PLOČEVINE
Franc Robič, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava postopek projektiranja progresivnega orodja za preoblikovanje pločevine. Na začetku so opisane teoretične osnove o orodjih za preoblikovanje pločevine in določanju parametrov potrebnih za konstruiranje, nato pa sledi postopek modeliranja orodja. Opisan je potek in nekateri načini modeliranja, kakor tudi izdelava tehnične dokumentacije s 3D računalniškim programom Catia. Na koncu sledijo izsledki dela.
Ključne besede: konstruiranje, CAD, PDM, progresivno orodje, prostorsko modeliranje, Catia
Objavljeno: 02.06.2009; Ogledov: 2774; Prenosov: 411
.pdf Celotno besedilo (33,12 MB)

6.
PRIMERJAVA LOBIRANJA V ZDA IN EU
Žiga Robič, 2010, diplomsko delo

Opis: Z vstopom Slovenije v Evropsko unijo smo sprejeli tudi njeno zakonodajo, ki pomembno vpliva na vsakdanje življenje prebivalcev. Zelo pomembno pa je vedeti, kako vplivati na ljudi, ki odločajo o teh zadevah, in na zakonodajo samo. Temu pa je namenjeno lobiranje, ki je ena glavnih dejavnosti vplivanja na zakonodajo v EU in drugod po svetu. Zato smo se odločili v diplomski nalogi posvetiti primerjavi lobiranja med Evropsko unijo, ki je dokaj mlada in neizkušena tvorba na področju uravnavanja lobiranja, in Združenimi državami Amerike, imenovanimi tudi »zibelka« lobiranja, saj se je to tam tudi razvilo in je zaradi tega tudi zakonsko urejeno ter splošno družbeno sprejeto. Zanimala nas je predvsem razlika v pravni ureditvi lobiranja ter strategija lobiranja za dosego ciljev v ZDA in EU. S kritično analizo smo predstavili slabosti in prednosti posameznih področij ter podali predloge za izboljšave lobiranja v Evropski uniji. Ugotovili smo, da je lobiranje bolj razvito v ZDA, predvsem glede pravne ureditve; imajo zakone in pravila, ki natančno opredeljujejo in omejujejo dejavnosti lobistov, poleg tega pa vodijo obvezen register, medtem ko EU nima tega področja še dovolj urejenega. Glede strategij nismo zaznali tako bistvenih razlik.
Ključne besede: lobiranje, strategija, Evropska unija, ZDA, pravna ureditev
Objavljeno: 30.11.2010; Ogledov: 3858; Prenosov: 886
.pdf Celotno besedilo (832,64 KB)

7.
PRIMERJALNA ANALIZA ČLOVEŠKEGA IN SOCIALNEGA KAPITALA MED SLOVENSKIMI PODJETNIKI IN PODJETNICAMI
Kristjan Robič, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: V okviru diplomskega seminarja smo se posvetili primerjavi človeškega in socialnega kapitala med slovenskimi podjetniki in podjetnicami, torej nas je zanimalo ali je spol eden od dejavnikov, ki vplivajo na človeški in socialni kapital. V teoretičnem delu smo predhodno predstavili pojma podjetništvo ter podjetnik, nato smo predstavili nekatere razlike med podjetniki in podjetnicami, v nadaljevanju pa smo s teoretičnega vidika podrobneje predstavili človeški in socialni kapital. Aplikativni del smo izpeljali s pomočjo anketnega vprašalnika, na katerega so odgovarjali slovenski podjetniki in podjetnice. Razdeljen je bil v dva sklopa vprašanj, in sicer na vprašanja o človeškem ter na vprašanja o socialnem kapitalu. Ugotovili smo, da je spol eden izmed dejavnikov, ki vplivajo na človeški in socialni kapital, saj imajo podjetnice večji človeški kapital, medtem ko imajo podjetniki večji socialni kapital. Ugotovili pa smo tudi, splošno gledano, da tako moški kot ženske dobro izkoriščajo obe obliki kapitala za dobrobit svojega podjetja in poslovanja. S pomočjo raziskave smo želeli prispevati k boljšemu razumevanju konceptov človeškega in socialnega kapitala, ter na ta način dodati delček k nadaljnjim razmišljanjem in opredeljevanjem omenjenih področij.
Ključne besede: podjetništvo, podjetnik, človeški kapital, socialni kapital, primerjava človeškega in socialnega kapitala med podjetniki in podjetnicami, analiza človeškega in socialnega kapitala.
Objavljeno: 27.01.2011; Ogledov: 1273; Prenosov: 174
.pdf Celotno besedilo (411,21 KB)

8.
OVIRE PRI INTEGRACIJI/INKLUZIJI OTROKA S CEREBRALNO PARALIZO V REDNI RAZRED OSNOVNE ŠOLE
Minja Robič, 2010, diplomsko delo

Opis: Integracija otrok s cerebralno paralizo v redne razrede osnovne šole je danes zelo razširjen model izobraževanja otrok s posebnimi potrebami. Le-ta pa prinaša poleg pozitivnih učinkov tudi nekatere težave. Glavni namen diplomske naloge je bil ugotoviti, s kakšnimi ovirami in težavami se ob vstopu otroka s cerebralno paralizo v redno osnovno šolo srečujejo starši, učitelji, otrokovi sošolci ter otrok sam. V prvem delu so navedena teoretična izhodišča, v drugem delu pa so na podlagi praktičnega primera, s pomočjo anketnega vprašalnika, intervjuja in opazovanja, predstavljene ovire in težave, ki jih ima otrok ob vstopu v redno osnovno šolo. Rezultati so pokazali, da se težave kažejo v slabši usposobljenosti učiteljev za delo z otroki s cerebralno paralizo. Posledično tudi sošolci niso informirani o tem, zato težje razumejo prilagoditve in pomoč, ki jo sošolec potrebuje. Manjšo oviro predstavlja tudi dejstvo, da otrok zaradi slabših pogojev osnovne šole ne obiskuje v domačem kraju. Tako se po pouku ne more veliko družiti s svojimi sošolci in sklepati večja prijateljstva. Otrok s cerebralno paralizo se v šoli dobro počuti. Večje težave ima le na področju matematike in pozornosti. Drugih večjih težav raziskava ni pokazala. Sklepam lahko, da je integracija ob zadostnem sodelovanju vseh, ki so vključeni v vzgojno-izobraževalni proces zelo uspešna, kljub nekaterim prej naštetim težavam.
Ključne besede: cerebralna paraliza, integracija, ovire pri integraciji, sodelovanje staršev, individualiziran program
Objavljeno: 04.11.2010; Ogledov: 2338; Prenosov: 564
.pdf Celotno besedilo (949,41 KB)

9.
UVEDBA TRAČNEGA TRANSPORTERJA NA POŠTNI ENOTI 3102 CELJE
Dalia Robič, 2011, diplomsko delo

Opis: V vseh podjetjih sta danes ključnega pomena hitrost in učinkovitost. V tem konkurenčnem času se podjetja borijo in si prizadevajo k hitrejšemu, učinkovitemu ter razvijajočemu se delu, saj se zavedajo, da bodo preživele le najbolj fleksibilne in najbolj uveljavljene organizacije. Pošta Slovenije je že več let na tržišču, saj je prenos podatkov, paketov in raznovrstnih storitev ključnega pomena tako v poslovnem kot tudi zasebnem življenju.. Predstavili bomo delo na Poštni enoti 3102 Celje. V teoretičnem in praktičnem delu bo predstavljena uvedba in približen izračun ter učinki uvedbe tračnega transporterja v omenjenem podjetju.
Ključne besede: tračni transporter, elektronska tehtnica, sprejem
Objavljeno: 27.10.2011; Ogledov: 1546; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (1,45 MB)

10.
OGREVANJE OTROŠKEGA VRTCA Z LESNO BIOMASO
Tomaž Robič, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je opisana študija ogrevanja na lesno biomaso. Obstoječa kotlovnica ima dotrajane kotle na kurilno olje, ki so potrebni menjave. Glavni cilj je poiskati najboljšo možnost prenove kotlovnice, tako da bo ta ekološko in ekonomsko sprejemljiva. Izračunali smo celotne toplotne izgube zgradbe in na podlagi izgub določili potrebno toplotno moč kotla. Potrebno je bilo izbrati ustrezne kotle za ogrevanje z zemeljskim plinom, lahkim kurilnim oljem in lesno biomaso, ter izdelati ekonomsko analizo delovanja, primerjati različne kotle ter analizirati možnost soproizvodnje toplote in električne energije. Na podlagi analize smo ugotovili, da je najbolj rentabilna in obenem ekološko sprejemljiva rešitev med vsemi variantami ogrevanja postavitev nove kotlovnice z uporabo kotlov na lesno biomaso.
Ključne besede: obnovljivi viri energije, lesna biomasa, posodobitev ogrevanja, soproizvodnja, energetska izkaznica, ekonomska upravičenost
Objavljeno: 20.11.2012; Ogledov: 1202; Prenosov: 171
.pdf Celotno besedilo (4,56 MB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici