| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 160
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Logistika podjetja Henkel Slovenija : magistrsko delo
Matej Ribič, 2010, magistrsko delo/naloga

Opis: Skladiščenje, transport in nasploh logistika je dejavnost, ki je v večini podjetji še vedno slabo izkoriščena in ji namenjajo premalo pozornosti, čeprav lahko prav na teh področjih znatno privarčujejo. To je tudi glavni razlog, da smo se v tej nalogi odločili, da posvetimo pozornost logistiki in izboljšavam na tem področju. Zaradi omejenosti prostora in velike rasti proizvodnje se podjetje Henkel Slovenija pri skladiščenju, notranjem transportu in odpremi končnih izdelkov srečuje z nepotrebnimi ozkimi grli, ki bi lahko imela za poledico zastoje proizvodnje in s tem povezano izgubo finančnih prihodkov. V nalogi smo podali nekaj rešitev, kako bi lahko podjetje povečalo pretočnost palet, izkoriščenost skladiščne mehanizacije ob zmanjšanju napak.
Ključne besede: skladišča, palete, 3PL, SSCC, transport
Objavljeno: 03.09.2010; Ogledov: 3373; Prenosov: 454
.pdf Celotno besedilo (1,25 MB)

3.
4.
5.
PRENOVA LABORATORIJSKE TALILNE PEČI - IZDELAVA PROGRAMSKE OPREME
Andrej Ribič, 2014, diplomsko delo

Opis: Laboratorijska talilna peč je eksperimentalno in pedagoško orodje, namenjeno raziskovanju na področju uravnavanja temperature v prostoru. V diplomskem delu sta opisani obnova talilne peči in izdelava programske opreme. Večji poudarek je tudi na opisu delovanja in nastavljanju parametrov PID regulatorja po eksperimentalni metodi. Krmilniški program je bil razvit za industrijski krmilnik OMRON CJ1G-H. Programiranje, izvedeno v obliki lestvičnega diagrama s funkcijskimi bloki, je bilo izpeljano s pomočjo programa CX-Programer. Uporabniški vmesnik, tako imenovani SCADA sistem, pa je bil izdelan s pomočjo OMRON-ovega CX-Supervisor Developerja. V diplomskem delu so prav tako opisani tipanje temperature s pomočjo termočlenov, njihove lastnosti in izdelava le-teh. Na koncu so podani rezultati PID uravnavanja temperature ter delovanje in analize naše obnovljene peči.
Ključne besede: Talilna peč, termočlen, regulacija temperature, PLK, SCADA
Objavljeno: 03.04.2014; Ogledov: 1178; Prenosov: 141
.pdf Celotno besedilo (5,21 MB)

6.
7.
8.
RAZVOJ IN ANALIZA MODELA PLINSKEGA ODVODNIKA
Janez Ribič, 2011, doktorska disertacija

Opis: Plinski odvodnik je prenapetostna zaščitna naprava in je pomemben del prenapetostne zaščite v zgradbah. Tehnološko še vedno ni dovršen. Njegova velika prednost je ta, da lahko prevaja velike tokove, vendar še vedno obstajajo problemi s samogasnostjo. Razvojni inženir išče na tem področju vedno nove tehnološke rešitve. V veliko pomoč pri tem bi jim bil ustrezen model plinskega odvodnika. V ta namen je bil dopolnjen obstoječi model plinskega odvodnika kot model “črne škatle”. Obstoječi model ima določene omejitve. Z njim medvsem ni možno raziskovati določenih fizikalnih zakonitosti, ki so bistvene za delovanje plinskega odvodnika. V tej doktorski disertaciji je ta model dopolnjen. Novi model zajema pomembna fizikalna dogajanja, ki so osnova delovanja plinskega odvodnika: proženje, prevajanje, ugasnitev električnega obloka in možen ponovni vžig zaradi dielektričnega preboja vročega plina. Poseben poudarek v tej doktorski disertaciji je bil posvečen problemu samogašenja električnega obloka. Razviti so bili geometrijski modeli raznih vrst plinskih odvodnikov na osnovi izračunov električne poljske jakosti po metodi končnih elementov. Končni izsledki so pokazali, da je vnovično proženje delovanja plinskega odvodnika močno odvisno od sproščene toplote v plin plinskega odvodnika in velikosti električne poljske jakosti. Somagasnost plinskega odvodnika je bila izvedena z zmanjšanjem električne poljske jakosti z uvedbo optimirane oblike elektrod. Novi model plinskega odvodnika je zanesljivo orodje pri razvoju novih odvodnikov in za izboljšanje karakteristik obstoječih.
Ključne besede: plinski odvodnik, elektroenergetski sistemi, matematični model, metoda končnih elementov, kinetična teorija plinov, električni oblok
Objavljeno: 05.05.2011; Ogledov: 2431; Prenosov: 257
.pdf Celotno besedilo (24,88 MB)

9.
RAZISKAVA UPRAVIČENOSTI IZGRADNJE SONČNE ELEKTRARNE
Blaž Keršič, 2012, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu so predstavljeni projekti izgradnje sončnih elektrarn ter vsi potrebni koraki, od investitorja, ki v projekt vloži denarna sredstva, do obratovanja sončne elektrarne. Začetna poglavja opisujejo pomembnost pridobivanja električne energije iz obnovljivih virov, ter prednosti, ki jih prinašajo. Analizirali smo stanje v Sloveniji in v tujini ter naredili primerjavo glede na število prebivalcev in velikost proizvodnje. Sledil je pregled vira sončeve energije ter razpoložljivosti sončevega sevanja. Predstavili smo zgodovino in zgradbo sončnih celic, izkoristke, ter možnosti za povečanje proizvodnje električne energije. Nadaljevali smo s predstavitvijo uporabljenega računalniškega programa RETScreen 4. Na koncu smo predstavili rezultate simulacij, na podlagi katerih smo naredili ekonomsko raziskavo in jih komentirali. To nam je omogočilo ocenitev donosnosti projektov.
Ključne besede: sonce, raziskava, RETScreen, sončna elektrarna
Objavljeno: 11.02.2013; Ogledov: 1557; Prenosov: 144
.pdf Celotno besedilo (5,62 MB)

10.
GENERIRANJE SIGNALOV PRESKUSNIH TOKOV V MATLABU
Kristijan Kutnjak, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je izdelana analiza preskusnih tokov ter model udarnega generatorja v programskem okolju Matlab/Simulink za udarne tokovne vale valovne oblike 8/20 µs in 10/350 µs. Za računalniški izračun parametrov modela udarnega generatorja ter izris rezultatovje uporabljeno programsko okolje Matlab. Rezultati izračunov, dobljenih s pomočjo modela, so primerjani z rezultati meritev na dejanskem generatorju udarnih tokov v Laboratoriju za močnostna preskušanjazavoda ICEM. S pomočjo udarnih tokov je preskušen plinski odvodnik.
Ključne besede: udarni tokovni val, matematični model, prenapetostni odvodnik, preskusi, Matlab, Simulink
Objavljeno: 19.09.2013; Ogledov: 1080; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (3,47 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici