SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 40
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
Konstrukcija naprave za kontrolo končnih meril z laser interferometrom
Jože Podgoršek, 1991, diplomsko delo

Ključne besede: tehnološke meritve, meritve dolžin
Objavljeno: 26.07.2007; Ogledov: 1457; Prenosov: 0

4.
Interno komuniciranje v času sprememb : diplomsko delo
Andrej Podgoršek, 2004, diplomsko delo

Objavljeno: 28.09.2007; Ogledov: 1342; Prenosov: 236
.pdf Celotno besedilo (515,39 KB)

5.
ZUNANJE KOMUNICIRANJE V MINISTRSTVU ZA OBRAMBO
Borut Podgoršek, 2009, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je ugotoviti, kako so zunanji in notranji novinarji ter fotoreporterji zadovoljni z profesionalnostjo službe za odnose z javnostjo. Pri tem mislim predvsem na najbolj izpostavljeni službi, torej civilno in vojaško službo za odnose z javnostmi na MO ter GŠSV. Z raziskavo mnenja med ljudmi, ki sodelujejo z omenjenima službama, sem želel ugotoviti tudi, ali si želijo več tiskovnih konferenc in ali si želijo enotno službo za odnose z javnostmi, ki bi pokrivala tako civilni kakor tudi vojaški del.
Ključne besede: Komuniciranje, javnost, služba za odnose z javnostmi, Ministrstvo za obrambo, Slovenska vojska
Objavljeno: 03.06.2009; Ogledov: 1394; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (1,09 MB)

6.
IZBIRNI PREDMET PROGRAM OSNOVNOŠOLSKEGA IZOBRAŽEVANJA FOTOGRAFIJA
Katarina Podgoršek, 2009, diplomsko delo

Opis: Trenutno izbirne vsebine Fotografija ni na seznamu izbirnih vsebin v osnovnih šolah. V nalogi smo poskušali ugotoviti, ali obstaja interes osnovnih šol po vpeljevanju izbirne vsebine Fotografija v osnovne šole in kakšen je odnos učencev 7., 8. in 9. razredov osnovnih šol do fotografije. Na tej podlagi smo si zadali nalogo, da pripravimo umestitev predmeta Fotografija v osnovnošolski sistem izbirnih vsebin. Ugotavljanje pomena, opredelitve, analize in primerjave ter umestitve v druge vsebine predmetov v osnovni šoli bo gotovo zanimivo branje za vsakogar, ki ga zanimajo multimedijske usmeritve. Namen naloge je namreč doseči, da se fotografija kot taka ne more pojavljati v okviru nekega predmeta kot pojem, temveč je osnova, iz katere izhaja večina multimedijskih predstavitev. Saj je tudi trg delovne sile usmerjen po širše usposobljenih delovnih profilih. Profilih, ki bi lahko v delovnem procesu namesto ene funkcije združevali oziroma izvajali dve ali več funkcij. Zato smo se odločili, da naredimo raziskavo med učenci zadnje triade v osnovni šoli o poznavanju fotografije na splošno in ali bi predmet ob mogoči umestitvi med obvezne izbirne vsebine tudi obiskovali. Poleg učencev smo se odločili v raziskavo vključiti tudi odgovorne osebe osnovnih šol in jih povprašati, ali so pripravljeni podpisati izjavo o vpeljavi fotografije kot obvezni izbirni predmet v 7., 8. in 9. razred. Ugotovili smo, da odgovorne osebe — ravnatelji ali pomočniki ravnateljev radi pristopijo k sodelovanju predvsem takrat, ko se osebno potrudiš poiskati stik z njimi. So zelo odprti za nove ideje in naklonjeni širjenju ponudbe otrokom iz naslova izbirnih vsebin. Ali, če citiram ga. Magdo Siard (pomočnica ravnateljice na OŠ Brod) »Srčno upam, da predlog doseže Ministrstvo za šolstvo in šport, saj se otroci resnično želijo naučiti pravilno fotografirati.« Učenci so pri izpolnjevanju anket morali med drugim tudi napisati, ali jih bo fotografija spremljala skozi življenje. Večina je odgovorila z da in tudi napisala, v kakšnem smislu vidijo pomen fotografije v svojem življenju. Kar 6,20% učencev povezuje fotografijo z delom, ki ga bodo opravljali po zaključenem šolanju, in 0,91% učencev meni, da bo to njihov poklic. Iz analize anket ugotavljamo, da učence zadnje triade osnovne šole predmet Fotografija kot obvezna izbirna vsebina zanima.
Ključne besede: Izbirna vsebina, osnovna šola, fotografija, učenci.
Objavljeno: 14.12.2009; Ogledov: 2664; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (5,22 MB)

7.
8.
Načrtovanje logističnega outsourcinga
Anže Podgoršek, 2013, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi opisujemo logistični outsourcing kot priložnost za ustvarjanje konkurenčne prednosti. Uvodoma smo spoznali nekaj teoretičnih osnov ter nato skozi kratko SWOT analizo opisali prednosti, slabosti, priložnosti in nevarnosti najema logističnih storitev z vidika najemojemalca. V nadaljevanju smo ocenili možnosti za razvoj logističnih storitev na območju Slovenije in SAŠA regije. Tu smo med drugim predstavili nekatera tuja podjetja, ki na naših tleh že vrsto let uspešno poslujejo in ponujajo svoje logistične kapacitete. Na podlagi preteklih povpraševanj, ki jih je zabeležilo podjetje Pfeifer, d. o. o., smo nato pripravili podroben načrt izvajanja zunanje logistične oskrbe in na koncu ocenili še investicijo ter predstavili njen pomen za omenjeno podjetje.
Ključne besede: Outsourcing, skladiščenje, transport, distribucija.
Objavljeno: 17.10.2013; Ogledov: 797; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (2,46 MB)

9.
Ugotavljanje vpliva zlitinskih elementov na lastnosti vermikularne litine z ekonomsko analizo nastalih stroškov
Vid Podgoršek, 2014, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo v splošnem govori o postopkih litja vermikularne litine, vplivu elementov na njene lastnosti s primerjavo vrednosti, kot jih predvideva teorija. Vsebuje še analizo nastalih stroškov pri reševanju problema v podjetju Omco Feniks Slovenija, d. o. o. V prvem poglavju je razloženo, kaj je livarstvo, opisane so železove litine, vermikularna litina in pojasnjen je vpliv zlitinskih elementov na lastnosti litine. Nato sledi predstavitev postopkov in naprav za preiskavo mikrostrukture ter nekaj podatkov o programu za statistično obdelavo podatkov. Na koncu poglavja so razloženi osnovni pojmi statistične analize in pojasnjena je teorija stroškov. V drugem delu je opisana celotna tehnologija litja vermikularne litine v podjetju Omco Feniks Slovenija, d. o. o. Postopek zajema pripravo modelov, taljenje železovih zlitin, izdelavo jeder in peščenih form ter ulivanje in čiščenje ulitkov. Vključeni so še še pomožni procesi, kot sta skladiščenje in vzdrževanje. V tem poglavju so tudi opisani različni postopki pridobivanja sive litine z vermikularnim grafitom z izhodiščno sestavo in obdelavo taline. Predstavljen je kupec oziroma njegovi odlitki za ladijske motorje, ki so iz omenjene litine, ter samo podjetje Omco Feniks Slovenija, d. o. o. V raziskovalnem delu so najprej določene mehanske, kemijske in metalografske lastnosti vzorcev EN-GJV-350. Sledi statistična obdelava rezultatov v programu R z izračunom korelacij in določanjem statistične značilnosti le-teh oziroma s primerjavo izmerjenih vrednosti in značilnosti, kot jih predvideva teorija. Pri vplivu lastnosti in elementov na raztezek so napravljeni in utemeljeni tudi še linearni modeli. Pri tem je bilo ugotovljeno, da ima ključno vlogo element magnezij, hkrati pa linearni modeli po večini niso smiselni. Vzrok je najverjetneje v pojavu multikolinearnosti in zaradi prisotnih osamelcev. Raziskovalni del vključuje še opis problema, ki ga je imelo podjetje, in analizo nastalih stroškov pri tem.
Ključne besede: Vermikularna litina, mikroskopija, zlitinski elementi, tehnologija litja vermikularne litine, statistična analiza, program R, analiza stroškov.
Objavljeno: 05.05.2014; Ogledov: 913; Prenosov: 209
.pdf Celotno besedilo (14,61 MB)

10.
INTERESNA DEJAVNOST V VRTCIH KOT OBLIKA IN NAČIN ZA RAZVOJ USTVARJALNOSTI
Leonida Podgoršek, 2010, diplomsko delo

Opis: Temo za diplomsko nalogo sem si izbrala na področju tehnike in tehnologije, ki sem jo obdelala teoretično in spremljala v praksi skozi izvajanje interesne dejavnosti »Lutkovna delavnica«. Otrokom sem želela prikazati tehniko kot prijetno, zanimivo in novo izkušnjo ter drugačno pot do uporabnega izdelka. Najboljši način, kako tehniko približati otrokom, pa je seveda izvajanje tehnične dejavnosti skupaj z otroki. Z diplomsko nalogo » Interesna dejavnost v vrtcih kot oblika in način za razvoj ustvarjalnosti« sem želela spoznati otrokove spretnosti, njihovo vztrajnost, natančnost, ustvarjalnost, delovne navade in medsebojno sodelovanje. Naloga je zgrajena iz teoretičnega, empiričnega in praktičnega dela. Poudarek je bil na izkustvenem učenju, preko katerega so otroci poskušali doseči zastavljeni cilj. Teoretični del zajema otrokove razvojne značilnosti, igro, opredelitev dejavnosti, opis tehnike in tehnologije. V empiričnem delu je predstavljena metoda akcijskega raziskovanja, obdelava podatkov na podlagi opazovalnega lista. Praktični del pa zajema pripravo za izvajanje interesne dejavnosti, program interesne dejavnosti, operacijske liste, dnevnike dela in fotozapis. Podatke, ki sem jih dobila z izdelavo diplomske naloge, so spodbudni in dajejo smernice, motivacijo ter nove predloge za prakso.
Ključne besede: Interesna dejavnost, lutka, seznanitev, načrtovanje, izvajanje, vrednotenje, ustvarjalnost, tehnika in tehnologija v predšolskem obdobju.
Objavljeno: 23.12.2010; Ogledov: 2928; Prenosov: 321
.pdf Celotno besedilo (3,36 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici