| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 32
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Delo slovenske policije v času epidemije koronavirusa SARS-Cov-2
Dejan Pavlović, 2020, magistrsko delo

Opis: Varnost je zelo pomembna dobrina, ki jo moramo varovati. Poznamo različne institucije, ki varujejo našo varnost, kot so policija, vojska in zasebno-varnostne službe. Do sedaj smo bili vajeni, da našo varnost ogrožajo storilci kaznivih dejanj, naravne nesreče in druge grožnje, ki so nam znane. Problem pa nastopi, ko se pojavi nova oblika grožnje, ki nam je bila do sedaj neznana. To se je zgodilo pozimi 2019 na Kitajskem v mestu Vuhan. Pojavil se je novi koronavirus z imenom SARS-CoV-2. Virus se zelo hitro širi kapljično ali z dotikom površin, na katerih se SARS-CoV-2 nahaja. Povzroči bolezen z imenom COVID-19. Simptomi te bolezni so zelo podobni gripi. Ti simptomi so visoka temperatura, kašelj, kihanje in v težjih oblikah tudi težje dihanje. Najbolj ogrožena je starejša populacija ljudi, ki imajo kronična obolenja. Novi koronavirus je našo varnost ogrozil v takšni meri, da je Vlada Republike Slovenije razglasila epidemijo. V magistrskem delu smo skušali opisati delo slovenske policije v času epidemije SARS-CoV-2. To smo storili tako, da smo izvedli anketo na Postaji letališke policije Brnik, Policijski postaji Kranjska Gora in na policijskih postajah za izravnalne ukrepe Kranj, Koper, Ljubljana, Maribor, Nova Gorica in Murska Sobota. Na podlagi odgovorov smo ugotovili, da je bil za policiste v času epidemije največji izziv, da ostanejo zdravi in da okužbe ne prenesejo naprej na nekoga drugega. Kljub upoštevanju varnostnih ukrepov pri opravljanju svojega dela so se policisti počutili bolj ogroženo kot sicer. V sklopu magistrskega dela smo izvedli tudi anketo, prek katere smo preverjali zadovoljstvo Slovencev in Slovenk v času epidemije SARS-CoV-2. Ugotovitve ankete so pokazale, da je večina Slovencev in Slovenk zadovoljnih in da podpirajo policijo pri opravljanju svojega dela. Policisti so kljub novi in neznani grožnji opravljali svoje delo v času epidemije SARS-CoV-2 uspešno in učinkovito.
Ključne besede: magistrska dela, policijsko delo, epidemija, koronavirus, SARS-CoV-2
Objavljeno: 29.11.2020; Ogledov: 405; Prenosov: 191
.pdf Celotno besedilo (1,39 MB)

2.
Sodelovanje med starši in šolo pri konstruktivnem spoprijemanju učencev z neuspehom
Sanja Pavlović, 2019, magistrsko delo

Opis: Starši si od nekdaj prizadevajo, da bi bili njihovi otroci kar se da uspešni. Za otrokovo uspešnost so pripravljeni narediti in žrtvovati marsikaj. Vendar pa se starši razlikujejo v dojemanju, kaj za otroka predstavlja uspeh in kaj neuspeh. Namen magistrske raziskave je bil na vzorcu staršev otrok od drugega do šestega razreda osnovne šole proučiti njihova stališča do neuspeha. Želeli smo ugotoviti, kakšno je njihovo pojmovanje neuspeha ter kako zaznavajo njegov vpliv na otrokovo učenje in na kakovost njegovega znanja. Preverjali smo tudi, kako se starši odzivajo na otrokov neuspeh, s kom se o tem posvetujejo in ali bi si o konstruktivnem spoprijemanju z otrokovim neuspehom želeli izvedeti več in na kakšen način. V raziskavo je bilo vključenih 110 staršev otrok, ki obiskujejo osnovne šole v Celju in njegovi širši okolici, od tega je bilo 41 očetov in 69 mater. Za merjenje navedenih konstruktov smo uporabili anketni vprašalnik, ki smo ga v celoti oblikovali s pomočjo vprašalnika, uporabljenega v raziskavi Haimovitz in Dweck (2016). Vprašalnik je meril v treh sklopih, in sicer stališča, odzive in želje z lestvico stališč, lestvico odzivov in lestvico želja ter s štirimi vprašanji delno zaprtega tipa. Rezultati so pokazali, da imajo starši do neuspeha bolj pozitiven kot negativen odnos in da se na neuspeh otrok odzivajo bolj konstruktivno kot nekonstruktivno. Razlike med poročanjem mater in očetov pretežno niso bile statistično pomembne, enako velja za korelacijo prepričanja o neuspehu in samoporočanim odzivanjem. Čeprav ima raziskava določene omejitve, je pomemben prispevek k ozaveščanju staršev o pomembnosti vpliva njihovih stališč o neuspehu na njihove otroke, saj je veliko staršev izrazilo željo po znanju na tem področju. Zato smo oblikovali smernice, ki bi lahko staršem in učiteljem pomagale pri konstruktivnejšem spoprijemanju z neuspehom otrok.
Ključne besede: Neuspeh, stališča, starši, konstruktivni odziv, miselna naravnanost, učitelji.
Objavljeno: 29.08.2019; Ogledov: 461; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (1,67 MB)

3.
Motivacija in zavzetost igralcev odbojkarskega kluba ACH Volley
Uroš Pavlović, 2018, diplomsko delo

Opis: Motivacija je pojem, ki smo ga že vsi slišali že neštetokrat in ga takoj znamo z nečim povezati ali dobimo neko asociacijo, povezano z njim. Vemo, da za doseganje nekih ciljev in rezultatov potrebujemo motivacijo. Vsak izmed nas se včasih spopada s pomanjkanjem le – te. Ljudje smo si različni in tudi nivo motivacije je pri vsakem posamezniku drugačen. Veliko lažje bi nam bilo, če bi vedeli iz kje izvira motivacija, kakšne vrste motivacije obstajajo in kako postaneš motiviran. Tudi beseda zavzetost nam je vsem dobro znana, ne vemo pa, kako lahko primanjkljaj le – te škoduje določeni organizaciji, podjetju ali v našem primeru, športnemu klubu. Brez motivacije in zavzetosti se ne bi doseglo v življenju prav nič, to nam je kot športnikom zelo dobro znano. Vse to smo podrobno opisali, razložili in analizirali v našem diplomskem projektu.
Ključne besede: motivacija, zunanja motivacija, notranja motivacija, zavzetost, ACH Volley
Objavljeno: 24.10.2018; Ogledov: 305; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (1,14 MB)

4.
Geo-information technology for disaster risk assessment
Đorđe Ćosić, Sađan Popov, Dušan Sakulski, Ana Pavlović, 2011, izvirni znanstveni članek

Opis: The Serbian territory (including the territory of the former Yugoslavia) has been continuously exposed to different hazards, often with tragic consequences. Earthquakes and floods, usually followed by landslides, are the most dominant hazards in that region. Disaster risk reduction, prevention and early warning, as an integral part of sustainable development, do not exist in Serbia. That is one of the main reasons why the disaster-related damage is high. Despite very long experience in engineering and resources management in Serbia, there are no scientifically supported and standardized disaster risk-assessment procedures. Expertise only exists in the field of engineering-based hazard assessment. The risk-assessment method proposed in this research includes, apart from hazards, parameters such as vulnerability, exposure and safety. It considers the environmental and social components of risk management. The proposed method, implementing combined mathematical and 3D GIS tools, was applied for the Danube River, Petrovaradin (the city of Novi Sad) area, for which data were available. The relationship between the risk parameters is calculated and graphically presented. Methods like this one should contribute to a shift from a passive disaster-related defense to a proactive disaster risk management, as well as from emergency management only, to disaster prevention, preparedness and mitigation activities, in Serbia and the Western Balkan Region.
Ključne besede: hazard, vulnerability, safety, resilience, coping capacity, risk assessment, risk management, geographic information systems, earthquake, landslide, flooding, exceedance
Objavljeno: 13.06.2018; Ogledov: 367; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (418,04 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
The challenges in new tourist destination development within the area of ecological network Natura 2000
Duško Pavlović, Mladen Knežević, Božica Radoš, 2016, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: Natura 2000 is often equated with protected areas where human activities are significantly limited or even excluded in order to preserve biodiversity. However, Natura 2000 is based on other settings. Most of the activities and projects in the Natura area can be carried out with the mitigation of possible negative impacts. Sometimes they need only minor adjustments. Proposals of major development projects or changes in land use should undergo the evaluation of acceptability for the ecological network. If the assessment is positive, the procedure will be allowed if it is in the Natura area. As such, the Natura 2000 can provide new opportunities for rural areas, for example through eco-tourism and recreation. The paper will provide a SWOT analysis of micro location of building a new transport route, which is aimed at the development of new tourist destinations in the protected area.
Ključne besede: Natura 2000, a tourist destination, a new traffic railway route, Slovenia
Objavljeno: 03.11.2017; Ogledov: 867; Prenosov: 285
.pdf Celotno besedilo (945,34 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Ocenjevanje uspešnosti in učinkovitosti organizacije varovanja javne prireditve - Blejski dnevi
Dejan Pavlović, 2017, diplomsko delo

Opis: Blejski dnevi so najbolj obiskana javna prireditev (v nadaljevanju prireditev) na Bledu. Ker je varnost zelo pomembna dobrina, smo se odločili, da bomo ocenili uspešnost in učinkovitost organizacije varovanja Blejskih dni. Uspešnost in učinkovitost organizacije varovanja Blejskih dni smo ocenili na podlagi več kriterijev. Prvi kriterij na podlagi katerega smo ocenjevali uspešnost in učinkovitost organizacije varovanja Blejskih dni, je analiza poročil o poteku varovanja Blejskih dni, analiza o načrtu varovanja Blejskih dni 2017 in analiza poročil o uporabi ukrepov varnostnika. Ugotovitve analiz so pokazale, da do sedaj na Blejskih dnevih še ni prišlo do kršitve reda oz. javnega reda in miru. Iz tega lahko sklepamo, da varnostniki in reditelji dobro opravljajo svoje delo, da je dogodek za udeležence varen ter da je sama organizacija Blejskih dni uspešna in učinkovita. Drugi kriterij so bili intervjuji, ki smo jih tekom pisanja diplomske naloge izpeljali. Intervjuvane osebe so bile: glavna vodja prireditve Blejskih dni Diana Šebat, predsednik društva Nevem mag. Boštjan Vogelnik in varnostni manager varnostne službe Stinger d.o.o. Mumin Mešković. Na podlagi intervjujev smo ugotovili, da je Turizem Bled zadovoljen z delom varnostnikov, da reditelji dobro sodelujejo z varnostniki, ter da si pri opravljanju svojih nalog med seboj pomagajo in da svoje delo dobro opravljajo. Na Blejskih dnevih do sedaj še ni prišlo do kršitve reda in miru. Na vprašanje ali menite, da je organizacija varovanja Blejskih dni uspešna in učinkovita, so vse tri osebe odgovorile z da. Tretji kriterij je bila analiza anket, ki smo jih razdelili udeležencem Blejskih dni 2017. Rezultati anket so pokazali, da so udeleženci Blejskih dni zadovoljni s samo organizacijo varovanja dogodka ter da se počutijo varno. Na podlagi zaključkov analiz vseh kriterijev smo ocenili, da je organizacija varovanja Blejskih dni uspešna in učinkovita ter da so posledično tudi Blejski dnevi varen dogodek za udeležence.
Ključne besede: javne prireditve, varnost, varovanje, organizacija, uspešnost, diplomske naloge
Objavljeno: 02.11.2017; Ogledov: 693; Prenosov: 131
.pdf Celotno besedilo (1,46 MB)

7.
Razvoj modularne dvižne mize z integriranim računalnikom
Luka Pavlović, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje razvoj rešitve problema prekomernega sedenja in slabe integracije računalnika v naše okolje. Diplomsko delo je namenjeno razvoju celotnega izdelka od opisa problema, do končne rešitve. Sledi vsem fazam razvoja: problem, ideja, koncept, raziskava tržišča, analize trženja, konstruiranje, izbira materiala, izbira komponent, izračun stroškov in končni izdelek (računalniški model). Pri tem je večji del namenjen sami zasnovi in iskanju tehničnih rešitev za probleme, do katerih prihaja v razvoju. Pri razvoju izdelka se bom držal uveljavljenih pravil, standardov in načinov dela, ki mi bodo pomagali pri ustvarjanju najboljšega možnega izdelka, s kar čim manj zapleti in čim nižjimi stroški.
Ključne besede: Modularnost, dvižna miza, razvoj izdelka, računalniška miza
Objavljeno: 02.10.2017; Ogledov: 569; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (1,69 MB)

8.
L-arginine intake effect on adenin nucleotide metabolism in rat parenchymal and reproductive tissues
Gordana Kocić, J. Nikolić, Tatjana Jevtović, Dušan Sokolović, H. Kocić, T. Cvetković, Miloš Pavlović, Avrelija Cencič, D. Stojanovic, 2012, izvirni znanstveni članek

Opis: L-arginine is conditionally essential amino acid, required for normal cell growth, protein synthesis, ammonia detoxification, tissue growth and general performance, proposed in the treatment of men sterility and prevention of male impotence. The aim of the present paper was to estimate the activity of the enzymes of adenine nucleotide metabolismČ 5' -nucleotidase ( 5'-NU), adenosine deaminase (ADA), AMP deaminase, and xanthine oxidase (XO), during dietary intake of L-arginine for a period of four weeks of male Wistar rats. Adenosine concentration in tissues is maintained by the relative activities of the adenosine-producing enzyme, 5' -NU and the adenosine-degrading enzyme-ADA adenosine deaminase. Dietary L-arginine intake directed adenine nucleotide metabolism in liver, kidney, and testis tissue toward the activation of adenosine production, by increased 5' -NU activity and decreased ADA activity. Stimulation of adenosine accumulation could be of importance in mediating arginine antiatherosclerotic, vasoactive, immunomodulatory, and antioxidant effects. Assuming that the XO activity reflects the rate of purine catabolism in the cell, while the activity of AMP deaminase is of importance in ATP regeneration, reduced activity of XO, together with the increased AMP-deaminase activity, may suggest that adenine nucleotides are presumably directed to the ATP regenerating process during dietary L-arginine intake.
Ključne besede: biochemistry
Objavljeno: 15.06.2017; Ogledov: 345; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (1,16 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
Ravnanje z nevarnimi snovmi v Kemični tovarni Melamin d.d.
Bernarda Pavlović, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo je prikaz dela z nevarnimi snovmi v kemični tovarni Melamin Kočevje d.d. V nalogi smo opisali tudi nekatere delovne procese, skladiščenje nevarnih snovi, pretakanje nevarnih snovi ipd. Posebno pozornost smo namenili zakonski ureditvi s področja ravnanja z nevarnimi snovmi. Podjetje Melamin spremlja spremembe na tem področju in v skladu s spremembami uvaja, dopolnjuje in spreminja svoje tehnologije. V nalogi smo opisali, kako se je podjetje prilagodilo spremembi na področju klasifikacije kemikalije formaldehid, ki se je spremenila z Uredbo Evropskega parlamenta in sveta. V uredbi so bile postavljene nove zahteve glede definiranja nevarnosti. Prišlo je tudi do spremembe Uredbe o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih voda v vode in kanalizacijo. Podjetje je v skladu s spremembami spremenilo varnostne liste. Poiskali so nov način za čiščenje odpadnega zraka. Za podjetje Melamin se je kot najboljša rešitev pokazala »termična oksidacija odduh v kotlu na naravni les«.
Ključne besede: Kemikalije, nevarne snovi, nevarni odpadki, kemična tovarna, obremenjevanje okolja.
Objavljeno: 26.10.2016; Ogledov: 1125; Prenosov: 130
.pdf Celotno besedilo (761,58 KB)

10.
Prevladujoči stil vodenja v podjetju X
Marjeta Pavlović, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Vodenje pomembno vpliva na uspešnost doseganja ciljev podjetja. Pomemben je tudi proces vodenja in vzgoja posameznika. V teoretičnem delu smo na kratko predstavili vodenje, teorije vodenja, načine in stile vodenja, osebnostne lastnosti vodij in dejavnike ki vplivajo na vodenje (motivacija, komuniciranje, konflikti). V empiričnem delu pa prikazali rezultate raziskav in preverili hipoteze.
Ključne besede: Prevladujoči stil, vodenje, dejavniki vodenja, stili vodenja, podjetje X
Objavljeno: 19.10.2016; Ogledov: 535; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (1,25 MB)

Iskanje izvedeno v 1.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici