| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Sindrom Helen Irlen
Patricija Bertalanič, Maša Mestek, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo predstavili sindrom Helen Irlen, kjer gre za težave s procesiranjem vidnih informacij v možganih. Sindrom imajo lahko tudi slabovidne osebe, ki si pomagajo z barvnimi folijami Irlen ali očali z barvnimi filtri Irlen (Čelešnik Kozamernik, 2018). Kot glavno poimenovanje smo uporabili besedno zvezo sindrom Helen Irlen, je pa sindrom v javnosti poznan tudi kot skotopični sindrom. V raziskavi smo si zastavili šest raziskovalnih vprašanj, in sicer kako sindrom Helen Irlen vpliva na življenje posameznika; ugotoviti kakšna je povezanost in skladnost med teoretičnimi primeri, ki opisujejo sindrom Helen Irlen ter primeri iz prakse; kako neraziskanost pojava sindroma vpliva na njegovo poznavanje v javnosti ter kaj vse je potrebno storiti, da pridemo do naziva certificirani presojevalec skotopičnega sindroma po metodi Irlen in do naziva certificirani diagnostik skotopičnega sindroma po metodi Irlen. Namen magistrskega dela je bil proučiti, kako sindrom Helen Irlen vpliva na življenje posameznika ter ozavestiti javnost o sindromu Helen Irlen in njegovih simptomih, ki se kažejo ob sami motnji. V ta namen smo izvedli raziskavo, ki vključuje intervjuje s starši in otroki s potrjenim sindromom Helen Irlen ter certificirano diagnostičarko skotopičnega sindroma po metodi Irlen, Majo Volk, ter z dvema certificiranima presojevalcema skotopičnega sindroma po metodi Irlen, Vesno Jurjec Žvikart in Jožetom Volkom. Raziskava magistrskega dela bo pripomogla k prepoznavanju sindroma Helen Irlen v slovenskem prostoru.
Ključne besede: Skotopični sindrom oziroma sindrom Helen Irlen, barvne folije Irlen, certificirana presojevalka skotopičnega sindroma po metodi Irlen, certificirana diagnostičarka skotopičnega sindroma po metodi Irlen, očala z barvnimi filtri Irlen
Objavljeno v DKUM: 20.07.2022; Ogledov: 332; Prenosov: 43
.pdf Celotno besedilo (4,34 MB)

2.
3.
4.
IZOBRAŽEVANJE SVETOVALCEV ZAPOSLITVE NA ZAVODU RS ZA ZAPOSLOVANJE
Neva Kozamernik, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava vlogo in pomen izobraževanja svetovalcev zaposlitve na Zavodu RS za zaposlovanje na Območni enoti Ljubljana v povezavi s svetovanjem in pomočjo brezposelnim osebam. Kajti spremembe zunanjega okolja; v tem primeru trga dela, silijo svetovalce zaposlitve k nenehnemu izobraževanju in izpopolnjevanju. Kajti le kompetentni svetovalci zaposlitve, oziroma svetovalci zaposlitve, ki suvereno nastopajo v komunikaciji z brezposelno osebo, lahko kakovostno opravljajo funkcijo svetovanja. S tem omogočajo sebi ter sogovorniku osebnostno ter strokovno rast, ki je nujna pri delovanju na trgu dela. Izobraževalni programi po vsebini in izvedbeno, glede na zahteve trga in s tem spremenjeno vlogo svetovalca zaposlitve, niso več aktualni. Svetovalci zaposlitve potrebujejo sveža, nova znanja, ki jim bodo omogočala kakovostno svetovanje ter imela posledično pozitiven vpliv tudi na spreminjajoči se trg dela, saj so delodajalci, ki zaposlujejo brezposelne osebe, za Zavod prav tako pomembni, kot brezposelne osebe. Svetovalci brez dobrega poznavanja brezposelne osebe, le te ne morejo uspešno posredovati na trg dela. Prav tako je ob tem prisoten dejavnik stresa, ki svetovalcu deloma omejuje prepoznati ključne informacije v posamezniku ter mu onemogoča, da bi svetovalno delo potekalo v sproščenem interaktivnem vzdušju. Diplomsko delo je razdeljeno na dva dela. V prvem delu smo povzeli teoretične osnove, ki skozi institucijo kot je Zavod RS za zaposlovanje definirajo pomen in vlogo svetovalca zaposlitve v procesu svetovanja brezposelnim osebam, vplive ter pomen marketinga in okolja (tako zunanjega kot notranjega) na kakovost svetovalnega dela, motiv svetovalcev zaposlitve za delo, ter možnosti izobraževanja v povezavi, ki bi jih lahko nudilo e-izobraževanje. V drugem praktičnem delu pa smo v izbranem podjetju preko anketnega vprašalnika evalvirali različne vrste že izvedenih usposabljanj, ter pridobili mnenja anketiranih o e-izobraževanju ter uvedbi izobraževalnega centra.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE : svetovalec zaposlitve, izobraževanje, kompetence, zadovoljstvo, svetovanje.
Objavljeno v DKUM: 28.06.2010; Ogledov: 2791; Prenosov: 316
.pdf Celotno besedilo (873,35 KB)

5.
MOBILNOST ŠTUDENTOV FAKULTETE ZA ORGANIZACIJSKE VEDE - OVIRE IN SPODBUDE ZA SELITEV IN DELO V TUJINI
Ana Kozamernik, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava področje mobilnosti študentov na Fakulteti za organizacijske vede, raziskuje ovire in spodbude za selitev in delo v tujini, razlaga obstoječe možnosti za mobilnost v času študija, stanje mladih na trgu delovne sile ter ima namen predstaviti pomembnost mobilnosti v luči povečanih možnosti za zaposlovanje bodočih diplomantov. V teoretičnem delu so predstavljene glavne značilnosti migracij s poudarkom na navedbi potencialnih faktorjev za selitev in delo v tujini iz domače in tuje literature, predstavljeni so programi in njihov razvoj v okviru Evropske unije, katerih se študentje lahko udeležijo v času študija, po podatkih s strani evropskih ustanov, na podlagi lastnih izkušenj in gradiva, dostopnega na svetovnem spletu. Podan je pregled podatkov o stanju mladih na trgu delovne sile v Sloveniji in v Evropski uniji, in razlaga osnovnih pravic, ki se nanašajo na zaposlitvene možnosti v državah evropskega gospodarskega prostora. Empirični del vsebuje podrobno analizo raziskave med študenti, ki podaja mnenje študentov glede selitve, študijske izmenjave in dela v tujini in določa glavne spodbude in ovire za selitev. V zaključnem delu je izdelana SWOT analiza in podani so predlogi za izboljšanje stanja.
Ključne besede: mobilnost, selitve, študijska izmenjava, zaposlovanje mladih
Objavljeno v DKUM: 05.05.2010; Ogledov: 2362; Prenosov: 187
.pdf Celotno besedilo (786,07 KB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici