| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 27
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Digitalna transformacija
Dragana Jovanović, 2020, diplomsko delo

Opis: Danes morajo podjetja slediti trendom, če želijo ostati konkurenčna na trgu. Digitalna transformacija je primer takega trenda. V diplomski nalogi predstavljamno, kaj je digitalna transformacija in katere prednosti prinaša, katere digitalne strategije poznamo in kako jih ustvariti, prikazali pa bomo tudi uspešne primere uvedbe oz. implementacije digitalne strategije v podjetje. Cilj diplomske naloge je ugotoviti, kdo je kriv za neuspešno transformacijo in kako digitalna transformacija vpliva na rast in razvoj podjetja. Sklenili smo, da digitalna transformacija podjetju prinaša veliko koristi in da pozitivno vpliva na njegov rast in razvoj. Preoblikuje poslovne procese in s tem vpliva na učinkovitost zaposlenih. Za neuspeh uvedbe oz. implementacije ni kriva ena oseba. Problem je organiziranost; projekt uvedbe mora biti natančno opredeljen, lahko je razdeljen tudi na dele. Sklenemo, da je transformacija podjetja iz tradicionalnega v moderno težek in zapleten proces, ki se ga mora lotiti vsako podjetje.
Ključne besede: digitalna transformacija, digtalna strategija
Objavljeno: 18.11.2020; Ogledov: 234; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (982,43 KB)

2.
Proces uvajanja novo zaposlenih na Mestni občini Ljubljana
Ivana Popov Jovanović, 2020, magistrsko delo

Opis: Delo zaposlenih na Mestni občina Ljubljana je v veliki meri odvisno od uporabe določenih računalniških programov, kot so Lotus Notes, Kadris, Mferac, Pobude meščanov ipd. Za usposabljanje zaposlenih, ki uporabljajo te programe, se izvajajo obdobni tečaji, vendar le enkrat do dvakrat na leto. To je predvsem težava za novo zaposlene, ki se tako lahko zanesejo le na dobro voljo in pomoč sodelavcev. Ti programi so tudi podvrženi obdobnim posodobitvam, kar predstavlja dodatno težavo za zaposlene. Zato smo se odločili, da to kompleksno področje poskušamo rešiti s pripravo digitalnega priročnika, ki bi predvsem novo zaposlenim omogočil čimprejšnje obvladovanje teh računalniških programov in vključitev v delovni proces. Istočasno bi se spremljale vse novosti pri programih in se samodejno dodajale v priročnik. Poleg tega je bila načrtovana in izvedena anonimna spletna anketa, ki je imela za cilj ugotoviti izkušnje zaposlenih pri uvajanju ter tudi pridobiti določene splošne podatke o strukturi zaposlenih na MOL. Ugotovljeno je, da ima Mestna občina Ljubljana nadpovprečno izobražene zaposlene, da je starostna struktura v povprečju aktivnega prebivalstva v Sloveniji, da je razmerje med zaposlenim 3:1 v korist žensk. Ugotovljeno je tudi, da 35 % novozaposlenih ni imelo pomoči pri uvajanju in da je za 34 % zaposlenih to bila prva zaposlitev. Pripravljeni Priročnik bo posredovan kadrovski službi za distribucijo zaposlenim in uporabo. Na temelju raziskav bodo kadrovski službi podani predlogi o uvedbi onboardinga za novo zaposlene namesto dosedanjega načina uvajanja.
Ključne besede: uvajanje, onboarding, novo zaposleni, priročnik
Objavljeno: 27.10.2020; Ogledov: 151; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (4,73 MB)

3.
Dejavniki varčevanja gospodinjstev v Sloveniji in v Evropski uniji
Martin Jovanović, 2018, magistrsko delo

Opis: Varčevanje je eden pomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na gospodarsko rast v državi, saj je stopnja varčevanja zelo povezana z investicijami v državi. Poznavanje dejavnikov varčevanja je tako pomembno z vidika ekonomske politike, da lahko tako nosilci fiskalne politike vplivajo na odločitev posameznikov o tem, ali bodo del svojega razpoložljivega dohodka namenili za varčevanje ali pa za potrošnjo. Magistrsko delo obravnava varčevanje v gospodarstvu in dejavnike varčevanja v Sloveniji, Avstriji, na Madžarskem, Češkem, Slovaškem in na Poljskem. Omejili smo se na države Srednje Evrope, saj so si te države med seboj dokaj podobne tako glede gospodarske razvitosti kakor tudi glede kulture, poleg tega pa imajo med seboj zelo dobro razvito medsebojno trgovino. V teoretičnem delu magistrske naloge najprej analiziramo osnovne teorije varčevanja in v njej izpostavljene dejavnike varčevanja. Predstavimo in analiziramo tudi rezultate empiričnih raziskovanj preučevanja dejavnikov varčevanja gospodinjstev. V nalogi prav tako predstavimo osnovne finančne instrumente, v katerih lahko gospodinjstva varčujejo. V empiričnem delu naloge analiziramo posamezne dejavnike varčevanja, njihovo gibanje skozi preučevano obdobje raziskovanja, tj. 2000–2017, in s pomočjo korelacijske analize ocenimo povezanost posameznih dejavnikov varčevanja s stopnjo varčevanja. Dejavniki, ki jih analiziramo, so naslednji: raven razpoložljivega dohodka na prebivalca, realna rast BDP na prebivalca, obrestna mera, inflacija, stopnja brezposelnosti, starostna odvisnost, stopnja urbanizacije, tuje direktne investicije in primanjkljaj oziroma presežek v proračunu države, poleg teh dejavnikov pa smo naredili tudi korelacijsko analizo s pričakovano življenjsko dobo po 65. letu starosti, spremembo cen nepremičnin in pogoji trgovanja. Rezultati empirične raziskave kažejo, da so demografski dejavniki in stopnja brezposelnosti najbolj in statistično značilno povezani s stopnjo varčevanja. Nadalje smo ugotovili statistično značilno pozitivno povezavo med varčevanjem in starostno odvisnostjo, primanjkljajem v proračunu, rastjo cen nepremičnin, pričakovano življenjsko dobo in bruto razpoložljivim dohodkom. Negativno statistično značilno povezavo pa smo ugotovili za dejavnike: realna rast BDP na prebivalca, realna obrestna mera in stopnja brezposelnosti. Dejavniki stopnja inflacije, stopnja urbanizacije, pogoji trgovanja in tuje direktne naložbe niso statistično značilno povezani s stopnjo varčevanja. Rezultati so tudi pokazali, da je največ preučevanih dejavnikov statistično značilno povezanih s stopnjo varčevanja na Poljskem, na drugi strani pa noben od dejavnikov ni povezan s stopnjo varčevanja na Češkem.
Ključne besede: varčevanje, stopnja varčevanja, realna rast BDP na prebivalca, inflacija, obrestna mera, stopnja brezposelnosti, demografski dejavniki, stopnja urbanizacije, tuje direktne investicije, primanjkljaj v državnem proračunu
Objavljeno: 17.01.2019; Ogledov: 657; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (1,28 MB)

4.
Authentic leadership to the future
Vlado Dimovski, Marko Ferjan, Miha Marič, Miha Uhan, Marko Jovanović, Matej Janežič, 2012, izvirni znanstveni članek

Opis: Authentic leadership is the latest evolutionary stage in leadership development and emphasizes the leader's authenticity. The construct of authenticity was researched by ancient Greek philosophers as 'know thy-self ', and 'thy true self '. Authentic leadership began to develop after 2004. The main reason why the researchers place so much attention to authentic leadership is fact that authentic leadership reaches all of the employees in organizations. Authentic leaders must identify the strengths of their followers and help them with their development and integration towards a common goal, purpose, vision and identity of the organization. Authentic leadership is seen as the final stage in the development of leadership styles, properties of this leadership style, and the consequences of this style have not been fully explored. In our paper we will explore this new style of leadership and its implications.
Ključne besede: authentic leadership, leadership, human resources, organizational behavior, organization
Objavljeno: 24.07.2017; Ogledov: 1196; Prenosov: 353
.pdf Celotno besedilo (593,20 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
New type of roundabout: dual one-lane roundabouts on two levels with right-hand turning bypasses - "target roundabout"
Tomaž Tollazzi, Goran Jovanović, Marko Renčelj, 2013, kratki znanstveni prispevek

Opis: The problems of low level traffic safety on multi-lane roundabouts have been resolved in various ways in different countries, usually by using alternative types of roundabouts that reduce the number of conflict points. Alternative types of roundabouts typically differ from "normal" or "standard" roundabouts in one or more design elements, as their implementation purposes could also be specific. Today, several different types of roundabouts are already in use ("mini", "double mini", "dumb-bell", those "with joint splitter islands" ("dog-bone"), those "with a spiralling circular carriageway" ("turbo"), those "with depressed lanes for right-hand turners" ("flower") etc.). This paper introduces a new type of roundabout, dual one-lane roundabouts on two levels with right-hand turning bypasses, namely the "target roundabout". This paper describes and analyses their design, traffic safety, and capacity characteristics, compared with the standard two-lane roundabouts.
Ključne besede: roundabouts, alternative types of roundabouts, turbo roundabout, target roundabout
Objavljeno: 05.06.2017; Ogledov: 586; Prenosov: 250
.pdf Celotno besedilo (1,33 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Zagotavljanje varnosti podjetja s sistemom pristopne kontrole na vhodu v podjetje
Milan Jovanović, 2017, diplomsko delo

Opis: Sistem pristopne kontrole se uporablja za identifikacijo oseb tudi pri vstopanju v podjetje. Da bi zagotovili varen in učinkovit sistem identifikacije, smo ugotavljali prednosti in slabosti sistema ter možnost kombiniranja različnih metod identifikacije za večjo varnost podjetja. V teoretičnem delu diplomske naloge smo se osredotočili na tehnično varovanje kot pripomoček fizičnemu varovanju ter v nadaljevanju odkrivali korelacijo obeh sistemov varovanja oziroma medsebojno vplivanje na ustreznost varovanja vhoda v podjetje. Izziv je bil omogočiti nemoteno delovanje sistema pristopne kontrole brez vpliva ali posredovanja varnostnega osebja pri kontroli vstopajočih oseb. Za lažje raziskovanje smo najprej spoznali, kateri so elementi varnostnega sistema, da bi vedeli, kaj varujemo, pred kom varujemo in s čim ter kako varujemo. Raziskavo smo usmerili v iskanje kombinacije tehničnih sredstev sistema pristopne kontrole za vzpostavitev varnega vstopanja zaposlenih. Potreba po kombiniranju varnostnih mehanizmov se je pokazala po izvedeni kategorizaciji vstopajočih oseb in oceni tveganja za podjetje. Pri izbiri tehničnih sredstev za kontrolo oseb na vstopu v podjetje nam je pomagala tudi izvedena anketa, s katero smo potrdili nekatere domneve o uporabi biometričnih ali drugih bolj konvencionalnih metod identifikacije.
Ključne besede: zasebno varovanje, tehnično varovanje, pristopne kontrole, varnostni sistemi, diplomske naloge
Objavljeno: 02.06.2017; Ogledov: 673; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (1,09 MB)

7.
Varstvo živali v Republiki Sloveniji
Tina Jovanović, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo obravnavali eno izmed večjih problematik v Republiki Sloveniji, to je mučenje živali in s tem povezana neustrezna zakonodaja ter kazensko sankcioniranje. Pri tem smo ugotovili, da zakonodaja na tem področju v Sloveniji obstaja, vendar je še zmeraj nedorečena in v določenih primerih, predvsem pri sankcioniranju mučiteljev, premila. V diplomskem delu smo izpostavili problem odkrivanja in prijavljanja primerov mučenja živali, ukrepanja nadzornih organov ter premile ali neprimerne kazni za mučitelje živali. Ker pristojnosti in izvajanje določb Zakona o zaščiti živali (v nadaljevanju ZZZiv) zaenkrat opravlja le Veterinarska inšpekcija Republike Slovenije (v nadaljevanju UVHVVR), stremimo k temu, da bi se tudi v Sloveniji uvedla t. i. policija za živali, ki bi imela vsa potrebna pooblastila za ukrepanje in kaznovanje mučiteljev živali in bi sodelovala z društvi ter vsemi pristojnimi organi, saj so veterinarji na tem področju preobremenjeni. Za začetek bi se morala spremeniti in izboljšati stopnja družbene odgovornosti ter odnos ljudi do živali, ki se je spreminjal skozi zgodovino, ni pa se spremenil do te mere, da bi se živali prenehalo mučiti. Prav tako bi se morale spremeniti pravna ureditev varstva živali v naši državi, ki smo jo opisali v diplomskem delu, in kazni za mučitelje živali. Opisali smo tudi nekaj primerov mučenja živali ter primerjali zakonodajo in sodno prakso s tistimi v drugih državah, tako pa prišli do nekaterih rešitev, ki bi bile primerne za vsaj delno rešitev problema mučenja živali v Sloveniji. Predvsem uvedba prepovedi imetništva živali oz. odvzema živali bi bila velik napredek pri sankcioniranju. Upamo, da se bo zakonodaja na tem področju izboljšala, predvsem pa, da bodo kazni strožje in se bo tako spremenil odnos ljudi do živali, saj so živali naši sopotniki in imajo tako kot ljudje tudi določene pravice.
Ključne besede: živali, mučenje živali, zaščita živali, zavetišča za živali, diplomske naloge
Objavljeno: 14.10.2016; Ogledov: 891; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (728,76 KB)

8.
PROBLEMATIKA BREZPOSELNOSTI V SLOVENIJI V ČASU GOSPODARSKE KRIZE
Petar Jovanović, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Pojav brezposelnosti je neločljiv sestavni del sodobnih družb. Je del kapitalistične družbe in se ji na žalost ni moč izogniti. Predstavlja velik problem, ki se nanaša tako na posameznike kot na celotno družbo. Za majhne ekonomske prostore, med katere sodi tudi Republika Slovenija, velja, da so zelo občutljivi na najrazličnejše spremembe, ki imajo za njih močan in tudi dolgoročen vpliv na gospodarstvo v celoti. V teoretičnem delu diplomskega dela smo najprej opisali trg dela in brezposelnost. V nadaljevanju smo predstavili merjenje brezposelnosti, vzroke in posledice brezposelnosti. V zaključnem delu teoretičnega dela smo prikazali aktivno politiko zaposlovanja, ki s svojimi ukrepi bistveno vpliva na reševanje brezposelnosti. V empiričnem delu diplomskega dela smo s pomočjo anketnega vprašalnika izvedli raziskavo, s katero smo ugotavljali kje brezposelni vidijo razloge za sedanji položaj, ki ga spremlja brezposelnost, kako brezposelni doživljajo lastno brezposelnost in kako si brezposelni prizadevajo, da bi spremenili in izboljšali svoj položaj. Ugotovili smo, da brezposelnost najbolj vpliva na finančno neodvisnost, samospoštovanje, brezposelni ljudje imajo težave z nespečnostjo, utrujenostjo ipd.
Ključne besede: brezposelnost, gospodarska kriza, trg dela, aktivna politika zaposlovanja
Objavljeno: 13.10.2016; Ogledov: 907; Prenosov: 141
.pdf Celotno besedilo (615,42 KB)

9.
Odpadna toplotna energija v podjetju Talum d.d. in možnost njene izrabe
Živojin Jovanović, 2016, diplomsko delo

Opis: Osrednja tematika diplomskega dela je raziskava virov odpadne toplotne energije v podjetju Talum d.d. in priprava projekta, ki predstavlja možnost izrabe enega od teh virov. Najprej je zaradi lažjega razumevanja področja predstavljen sistem ogrevanja v podjetju. Sledi preučitev obstoječega katastra in njegova posodobitev. V nadaljevanju je predstavljena Poslovna Enota Rondelice in njene potrebe po ogrevanju. Sledi priprava projekta s snovanjem sistema, preračunom toplotnega menjalnika, izbiro standardnih strojnih elementov in 3D modeliranjem sklopa toplotnega menjalnika z loputo. Na koncu so povzete ugotovitve v zvezi s projektom in odpadno toploto v podjetju.
Ključne besede: prenos toplote, toplotni menjalnik, odpadna toplotna energija
Objavljeno: 19.09.2016; Ogledov: 665; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (13,03 MB)

10.
OBRAVNAVA POSLOVNEGA PROCESA JAVNEGA NAROČANJA PO NOVEM ZAKONU
Martin Jovanović, 2016, diplomsko delo

Opis: Poznavanje poslovnih procesov je za delovanje podjetja zelo pomembno. S poznavanjem poslovnih procesov lahko podjetje izvede spremembe, ki izboljšajo poslovanje podjetja in pomagajo da podjetje deluje učinkoviteje. Uporaba teorije managementa se vse pogosteje uporablja tudi pri analiziranju procesov v javni upravi. Teorijo managementa bomo uporabili za obravnavo poslovnega procesa javnih naročil po novem zakonu V teoretičnem delu diplomske naloge bomo spoznali osnovno teorijo managementa, ki nam bo pomagala razumeti poslovne procese. Prav tako pa bomo spoznali delovanje javnih institucij in spoznali teoretično osnovo za poznavanje javnih naročil. V praktičnem delu diplomske naloge bomo analizirali proces javnega naročanja po novem zakonu. Za bolje razumevanje bomo prikazali grafični prikaz procesa in ga analizirali. Ob koncu praktičnega dela bomo predstavili še nekatere predloge, kako bi izboljšali učinkovitost procesa. V uvodu diplomske naloge smo si postavili raziskovalno vprašanje, ki pravi ali je možno racionalizirati proces javnega naročanja tako, da celoten postopek ne bi bil tako dolgotrajen in bi omogočal hitrejše izvajanje projektov? S analizo poslovnega procesa, ki poteka po odprtem postopku smo ugotovili, da se za sam proces lahko naredijo določeni popravki, ki bi izboljšali trajanje postopka in ki bi omogočili večjo vpetost ponudnikov pri sodelovanju v javnih naročilih.
Ključne besede: Poslovni procesi, javne finance, javno naročanje
Objavljeno: 08.09.2016; Ogledov: 1163; Prenosov: 111
.pdf Celotno besedilo (977,24 KB)

Iskanje izvedeno v 0.34 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici