| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 135
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv vsebnosti CO2 in procesnih pogojev na potek fermentacije in senzorične lastnosti kombuče : magistrsko delo
Špela Habjanič, 2023, magistrsko delo

Opis: Kombuča je osvežilna fermentirana pijača, bogata z organskimi spojinami, polifenoli, vitamini, minerali ter drugimi bioaktivnimi snovmi. Prvotno izhaja iz območja na severovzhodu Kitajske, v zadnjih letih pa je doživela pravi razcvet po vsem svetu. V okviru magistrskega dela smo študirali potek fermentacije sladkanega čaja s kombučo. Zanimala nas je dinamika koncentracije sladkorja, CO2 in etanola med procesom fermentacije ter gibanje pH vrednosti. Raziskovali smo vplive izbranih bioprocesnih parametrov na kvaliteto končnega napitka. V nadaljevanju smo opazovali vpliv temperature na potek fermentacije. Za določitev bioprocesnih parametrov smo uporabljali tekočinsko kromatografijo visoke ločljivosti in aparat za merjenje koncentracije raztopljenega CO2. V prvi fazi je proces fermentacije potekal v 6 L steklenih posodah, primarna fermentacija je potekala teden dni. Nato smo pri procesu sekundarne fermentacije uporabili 100 mL stekleničke. Sekundarna fermentacija je trajala dober mesec dni. V splošnem smo potrdili, da vrednosti pH in sladkorja med procesom fermentacije padajo, koncentracije CO2 ter etanola pa naraščajo. Ugotovili smo, da dodatek sirupa h kombuči pospeši proces sekundarne fermentacije, saj v krajšem obdobju nastane bolj kisla, gazirana pijača z večjo vsebnostjo alkohola. Po drugi strani pa umetno dodan CO2 h kombuči zaustavi oziroma upočasni proces fermentacije, predvsem v prvi fazi procesa (prvih 14 dni). Z rezultati smo potrdili, da ima temperatura pomembno vlogo pri procesu fermentacije. Pri višji temperaturi (35 °C) je fermentacija potekala hitreje, vrednosti pH in sladkorja so hitreje padale, koncentracije CO2 in etanola pa naraščale, v primerjavi s potekom sekundarne fermentacije pri sobni temperaturi (24 °C). Nasprotno smo opazili pri fermentaciji kombuče, ki je potekala v hladilniku (5 °C). Nižje temperature fermentacije so proces upočasnile. Nazadnje smo ugotovili, da na proces fermentacije močno vplivajo uporabljena starter kultura, njena oblika, velikost, izvor in starost.
Ključne besede: kombuča, SCOBY kultura, sekundarna fermentacija, CO2, etanol, temperaturna odvisnost
Objavljeno v DKUM: 05.05.2023; Ogledov: 118; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (3,35 MB)

2.
Marketinško komuniciranje
Sara Habjanič, diplomsko delo

Opis: Uspešna marketinška komunikacija je pomembna za uspešno delovanje vsakega podjetja. Prinaša prepoznavnost izdelkov, vodi k večji prodaji in večjemu dobičku. V podjetjih je vse večji poudarek na marketinški komunikaciji s podporo digitalnih medijev. Družbena omrežja so postala del našega vsakdana. V podjetju MeWoodYou se zavedajo, da z uporabo družbenih omrežij in dobro načrtovano marketinško komunikacijo lahko lažje dosežejo zastavljene cilje. Glavno omrežje, ki ga podjetje uporablja je Instagram, kjer redno ohranjajo stike s svojimi odjemalci. Pri uporabi marketinških orodij se osredotočajo predvsem na oglaševanje in pospeševanje prodaje. Vodja podjetja je njegov ustanovitelj Nino Novak, ki je znamko zasnoval in razvil s pomočjo Instagrama.
Ključne besede: marketinško komuniciranje, digitalni mediji, družbena omrežja, Instagram, MeWoodYou
Objavljeno v DKUM: 28.09.2022; Ogledov: 239; Prenosov: 80
.pdf Celotno besedilo (3,07 MB)

3.
Plesno ustvarjanje otrok na temo vremenski pojavi : diplomsko delo
Manuela Habjanič, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavljamo ustvarjalne plesne dejavnosti na temo vremenski pojavi. Otroci so spoznavali določene vremenske pojave in jih plesno poustvarili. Želeli smo raziskati, kako bodo spodbude s področja narave vplivale na plesno improvizacijo otrok, njihovo ustvarjanje ter izražanje z gibanjem. Obenem nas je zanimalo, ali bodo spodbude na temo vremenskih pojavov otroke dovolj motivirale za plesno ustvarjanje. Diplomska naloga je sestavljena iz teoretičnega in praktičnega dela. V teoretičnem delu smo se poglobili v plesno vzgojo v predšolskem obdobju in pomen ustvarjalnosti pri plesu. Osredotočili smo se na spodbude s področja narave, ki jih lahko uporabimo pri otrokovem plesnem izražanju, ter vlogo vzgojitelja pri tem. V praktičnem delu diplomske naloge smo načrtovali in izvedli osem plesnih dejavnosti na temo štirih različnih vremenskih pojavov. Na podlagi evalvaciji pedagoškega dela smo ugotovili, da so otroci s plesnimi dejavnostmi spoznali vremenske pojave in bili pri plesnem izražanju zelo ustvarjalni. Bogatili so svoj gibalni izraz, se naučili sodelovanja, poslušanja in gibanja ob glasbi, s plesnim izražanjem so se sprostili ter občutili pozitivna čustva.
Ključne besede: plesno ustvarjanje, ustvarjalnost, plesna vzgoja, narava, vremenski pojavi.
Objavljeno v DKUM: 09.09.2022; Ogledov: 271; Prenosov: 69
.pdf Celotno besedilo (3,39 MB)

4.
Fermentacija čaja s kombučo: tehnološki vidik procesa : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Špela Habjanič, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje študijo poteka fermentacije čaja z naravno starter kulturo kombuče. Med fermentacijo smo spremljali spremembo koncentracij sladkorjev in ogljikovega dioksida ter vrednosti pH. Prav tako smo določali vpliv temperature (25 ᵒC in 30 ᵒC) na spremembo omenjenih parametrov. Fermentacijo kombuče smo pri obeh temperaturah izvajali 14 dni. Za določitev zahtevanih parametrov smo pri laboratorijskem delu uporabljali sistem za tekočinsko kromatografijo visoke ločljivosti in iono selektivno in pH elektrodo. Fermentacija kombuče je potekala v stekleni posodi volumna 6000 mL, nato še v stekleni posodi z volumnom 1200 mL. Ugotovili smo, da se med procesom fermentacije porabljajo sladkorji, posledično nastaja ogljikov dioksid ter organske kisline, zato so vrednosti pH in sladkorjev padale, koncentracija CO2 pa je naraščala. Z rezultati smo potrdili, da je pri višji temperaturi (30 ᵒC) fermentacija potekala hitreje, saj so se koncentracije sladkorjev ter vrednosti pH hitreje znižale, koncentracija CO2 pa zvišala v primerjavi s fermentacijo, ki je potekala pri temperaturi 25 ᵒC v enakem časovnem intervalu.
Ključne besede: probiotiki, kombuča, SCOBY kultura, fermentacija, temperaturna odvisnost
Objavljeno v DKUM: 09.10.2020; Ogledov: 1233; Prenosov: 246
.pdf Celotno besedilo (2,45 MB)

5.
Uvajanje avtomatov z zdravo prehrano v zdravstvene in socialno varstvene ustanove ter na fakultete v Sloveniji
Nastja Habjanič, 2020, magistrsko delo

Opis: Prodajni avtomati predstavljajo del prehranske ponudbe, ki ima velik vpliv na zdravje posameznika. Eden izmed ključnih ciljev glede ustrezne prehrane in telesne dejavnosti je zagotavljanje zdravih prehranskih izbir za bolnike, osebje in obiskovalce v sistemu zdravstvenega varstva in socialno varstvenih zavodih ter na fakultetah. Namen raziskave je bil ugotoviti nakupne navade na prodajnih avtomatih v zdravstvenih in socialno varstvenih ustanovah ter na fakultetah. Izvedli smo anketo, v katero je bilo vključenih 1000 anketirancev splošne populacije v Sloveniji. Anketni vprašalnik je vseboval 18 vprašanj. Ugotovili smo, da, zaradi hitrega tempa življenja in dolge odsotnosti od doma zaradi služb, šole itd., se anketiranci v veliki meri poslužujejo nezdravih izbir v prehranjevalnih avtomatih, vendar bi si v le-teh, sodeč po odgovorih, želeli bolj zdrave ponudbe. Rezultati prikazujejo, da bi se 73 % anketirancev posluževalo zdrave izbire hrane v prodajnih avtomatih, če bi ta bila na voljo ter da se največ nakupov opravi v javnih ustanovah in na fakultetah. Z rezultati smo dokazali, da obstaja povezava med nakupom hrane iz prodajnega avtomata in razpoložljivim časom anketiranca. Rezultati bodo uporabljeni v okviru projekta MOJA IZBIRA = VEŠ, KAJ JEŠ IZBIRA, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije v okviru Programov na področju prehrane in telesne dejavnosti za zdravje do leta 2022.
Ključne besede: prodajni avtomati, zdrava prehrana, zdravstvene ustanove, socialno varstvene ustanove, fakultete
Objavljeno v DKUM: 30.09.2020; Ogledov: 780; Prenosov: 131
.pdf Celotno besedilo (1,53 MB)

6.
Recesija kot izziv za gospodarsko politiko
Ajda Habjanič, 2019, diplomsko delo

Opis: Gospodarstva po naravi njihovega delovanja nihajo in se premikajo iz faze v fazo. V diplomskem seminarju podrobneje preučujemo gospodarski cikel na makroekonomski ravni, pri čemer se osredotočamo na predhodno recesijo iz leta 2008, hkrati pa izvedemo primerjalno analizo trenutnega stanja v treh najmočnejših gospodarstvih. Posamezne faze gospodarskega cikla opredelimo z vidika njihovih značilnosti in razlogov za nastanek. Podrobneje analiziramo predhodno recesijo ter razloge za njen nastanek. V zadnjem delu diplomskega seminarja strnemo kazalnike, ki nakazujejo recesijo in argumentiramo razloge za pomen njihovega kontinuiranega preučevanja. V diplomskem seminarju ugotavljamo, da se gospodarstvo trenutno nahaja v rekordno dolgem obdobju ekspanzije, zato je le vprašanje časa, kdaj bo cikel prešel v naslednjo fazo. Recesijo lahko nakazujejo nekateri kazalniki, kot so npr. izjemno nizke obrestne mere. Prav obrestne mere so imele veliko vlogo pri svetovni recesiji iz leta 2008. Takrat so centralne banke po svetu znižale obrestne mere in s tem spodbudile trošenje denarja. V diplomskem seminarju preučujemo tudi mehanizme, ki so lahko v pomoč pri blaženju nove gospodarske krize.
Ključne besede: Gospodarski cikel, svetovno gospodarstvo, ekspanzija, recesija, kriza, okrevanje.
Objavljeno v DKUM: 24.06.2020; Ogledov: 919; Prenosov: 68
.pdf Celotno besedilo (2,07 MB)

7.
Odnos med podobo in tekstom v postmodernistični slikanici
Melanie Habjanič, 2019, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi se bom ukvarjala z odnosom podobe in teksta skozi t. i. postmodernistično slikanico. Kot tehnično izhodišče bom ob umetniških delih Miriam Elia in Davida Shrigleyja analizirala njune pristope upodabljanja interakcije med besedilom in ilustracijo. V praktičnem delu naloge bom skozi ilustracijo raziskovala in razvijala odnos med verbalnim in vizualnim.
Ključne besede: podoba in tekst, postmodernistična slikanica, ilustracija, Miriam Elia, David Shrigley
Objavljeno v DKUM: 22.11.2019; Ogledov: 1128; Prenosov: 229
.pdf Celotno besedilo (4,26 MB)

8.
Predlog izboljšave tehnološkega procesa izdelave obračalnih vencev za avtodvigala v podjetju ADK d.o.o. : diplomsko delo
Sandi Habjanič, 2019, diplomsko delo

Opis: Dandanes je med podjetji na trgu velika konkurenčnost, zato so ta prisiljena k nenehni avtomatizaciji proizvodnje, da si tako znižajo stroške proizvodnje. V podjetju ADK d.o.o. se v glavnem ukvarjajo z izdelavo avtodvigal. V diplomskem delu je natančneje opisan postopek izdelave obračalnega venca. Ta del je za avtodvigalo ključen, saj omogoča rotacijo zgornjega dela avtodvigala. Razlog posodobitve je izboljšanje kvalitete varjenja, ter odpravljanje napak. Najprej je teoretično predstavljena splošna montaža, ter opisani postopki varjenja, nato pa podrobneje opisan postopek MAG varjenja. Nato je v nadaljevanju opisan dosedanji proces montaže. Sledi podroben opis montaže obračalnega venca za tem pa slabosti dosedanjega načina dela pri montaži. Namen diplomskega dela je bil podati predlog tehnološke izboljšave pri procesu izdelave obračalnih vencev.
Ključne besede: avtodvigalo, izdelava, montaža, obračalni venec, varjenje
Objavljeno v DKUM: 27.09.2019; Ogledov: 903; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (2,50 MB)

9.
Termična obdelava odpadnega blata s čistilne naprave s torefikacijo in pirolizo : magistrsko delo
Nastja Habjanič, 2019, magistrsko delo

Opis: Količina odpadnega blata po svetu se povečuje, saj se vedno več odpadnih voda zbira v kanalizaciji in nato obdeluje na vedno večjem številu komunalnih čistilnih naprav. Odstranjevanje odpadnega blata, predstavlja komunalnim podjetjem veliko finančno breme. Izziv s katerim se spoprijemajo strokovnjaki, je najti stroškovno učinkovite in inovativne rešitve, ki se bodo odzivale na okoljske in zakonodajne pritiske. Odvečno biološko blato komunalnih čistilnih naprav za čiščenje odpadnih vod predstavlja pomemben tok komunalnih odpadkov. V Sloveniji nastane dnevno preko 60 ton oziroma letno 20.000 ton suhe snovi. Tak odpadek ima v seznamu odpadkov klasifikacijsko številko 19 08 05 in je nenevaren, saj vsebnost potencialnih okoljsko kritičnih komponent ne presega mejnih vrednosti. Z magistrsko nalogo smo se lotili obdelave odpadnega blata iz komunalne in industrijske čistilne naprave. Pri tem so naši vzorci bili že predhodno obdelani z dehidracijo. Vzorce smo nato sušili do konstantne mase. Sledila je termična obdelava s procesom torefikacije; pirolizo, izveden je bil še razklop z zlatotopko, da smo preverili kakšna je vsebnost težkih kovin. Na koncu smo izdelali pelet z vezivom iz žagovine in ga žarili pri različnih temperaturah, da bi ugotovili pri kateri temperaturi pepel steče.
Ključne besede: odpadno blato, torefikacija, piroliza, Aqua regia
Objavljeno v DKUM: 23.09.2019; Ogledov: 1366; Prenosov: 256
.pdf Celotno besedilo (2,43 MB)

10.
Optimizacija razmestitve proizvodne opreme in manipulacije izdelkov v podjetju Tovarna kos in srpov d.o.o. : magistrsko delo
Aleš Habjanič, 2019, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je obravnavana optimizacija razmestitve proizvodne opreme v podjetju Tovarna kos in srpov d.o.o., ki je v današnjih konkurenčnih in hitro odzivnih časih bistvena, za učinkovito in uspešno poslovanje. V podjetju Tovarna kos in srpov d.o.o., strmijo k nenehni optimizaciji in učinkovitejši proizvodnji. V magistrskem delu se optimizacija nanaša na transport izdelkov pri izdelavi, med več objekti podjetja. Na začetku je predstavljena teoretična osnova razmestitve delovnih mest, načrtovanja delovnega okolja, vloge logistike v podjetju, ekonomske upravičenosti investicije, ter kovanja v podjetju. Sledi opis izdelave izdelkov, na katere se nanaša magistrsko delo. Nato sledi še podrobna analiza obstoječega stanja teh izdelkov, ter podane rešitve. Na osnovi ekonomske analize smo primerjali več rešitev in izbrali najprimernejšo, za vsak izdelek posebej. Zaključni del diplome predstavlja sklep izvedene analize. Dosežene so bile krajše transportne poti in znižani stroški transporta, glede na predhodno stanje.
Ključne besede: optimizacija razmestitve proizvodne opreme, transport izdelkov, Tovarna kos in srpov d.o.o.
Objavljeno v DKUM: 18.09.2019; Ogledov: 678; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (4,91 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici