1. Uvajanje okolju prijaznih vozil v vozni park podjetja Henkel d.o.o. : diplomsko deloHana Habjanič, 2024, diplomsko delo Opis: V diplomskem delu v okviru podnebnih ciljev, ki si jih je postavil svet, postavljamo cestni tovorni promet v širši kontekst in raziskujemo, kakšno je zdajšnje stanje v tem segmentu logistike in kakšna je njena prihodnost. Poudarek je na izzivih, ki jih prinašajo električni tovornjaki, in na intermodalnem transportu. Tak transport uporablja podjetje Henkel, d. o. o., ki ga podrobneje predstavljamo. Raziskujemo pa tudi, kaj je do zdaj storila država, da bi pospešila uvajanje okolju prijaznejših tovornjakov, zlasti električnih, kakšni so najnovejši modeli električnih tovornjakov vodilnih svetovnih proizvajalcev in kakšna je mreža polnilnic za električna vozila. Ključne besede: logistika, dizelski tovornjaki, električni tovornjaki, intermodalni promet, obnovljivi viri energije Objavljeno v DKUM: 25.11.2024; Ogledov: 0; Prenosov: 13
Celotno besedilo (2,60 MB) |
2. Razvoj računalniške igre »Finding Habo« s pomočjo knjižnice PygameMatej Habjanič, 2024, diplomsko delo Opis: V diplomskem delu je bil prikazan razvoj računalniške igre "Finding Habo" s pomočjo knjižnice Pygame. Knjižnica je bila podrobneje spoznana od modulov, ki jih vsebuje, do njihove implementacije in uporabe. Prav tako je bil obravnavan programski jezik Python, v katerem deluje ta knjižnica. Predstavljeno je bilo tudi psihološko ozadje razvoja igre, pa tudi koncepti, ki so bili izdelani pri načrtovanju igre. Ključne besede: Pygame, Python, razvoj igre, Finding Habo Objavljeno v DKUM: 08.08.2024; Ogledov: 294; Prenosov: 72
Celotno besedilo (1,72 MB) |
3. Odstranjevanje pegastega šuma iz slik SAR z uporabo globokega učenja : magistrsko deloTadej Habjanič, 2023, magistrsko delo Opis: Postopek odstranjevanja pegastega šuma je neizogiben pri obdelavi slik z radarjem s sintetično odprtino (SAR). Obstaja več različnih metod za odstranjevanje pegastega šuma, vendar se je postopek s konvolucijsko nevronsko mrežo (CNN) izkazal kot zelo učinkovita metoda.
Pri preprosti strukturi CNN se še vedno izgubi precejšnje število podrobnosti na sliki. Za rešitev tega problema je bila uporabljena arhitektura kodirnika – dekoderja. Model se uči s pristopom, ki temelji na veliki količini podatkov, z uporabo algoritma gradientnega spuščanja s kombinacijo spreminjanja ojačanja pri odstranjevanju šuma in funkcije izgube celotne variacije. Poskusi, izvedeni na realnih slikah, kažejo, da ta metoda dosega pomembne izboljšave v primerjavi z ostalimi metodami. Ključne besede: pegasti šum, radar s sintetično odprtino, konvolucijska nevronska mreža, arhitektura kodirnik – dekodirnik Objavljeno v DKUM: 06.02.2024; Ogledov: 274; Prenosov: 39
Celotno besedilo (12,83 MB) |
4. Integration of Talum's roll-bond heat exchanger for different applicationsJanko Ferčec, Rajko Habjanič, 2019, izvirni znanstveni članek Opis: This article presents the integration of heat exchangers made using the roll-bond technology of Talum d.d., Kidričevo, Slovenia, to applications in refrigeration and heating technology. Talum has more than 30 years of tradition in the production of evaporators for cooling technology and heat exchangers for various purposes, such as absorbers and condensers. The heat exchangers produced in Talum are made of aluminium or aluminium alloys and are categorized as flat heat exchangers. Aluminium and aluminium alloys can be completely recycled after they reach the final phase of their life cycle, which is an essential feature in terms of sustainable construction. The roll-bond technology enables the manufacture of heat exchangers with a complex geometry of channels, which enables them to be used for various applications. Enabled through roll-bond technology, all of these features give the roll-bond heat exchanger a very useful and functional value. In this article, we focused only on some implemented and potential applications of heat exchangers made with using the roll-bond technology. Ključne besede: talum, roll-bond, heat exchanger, evaporator, absorber Objavljeno v DKUM: 05.12.2023; Ogledov: 257; Prenosov: 7
Celotno besedilo (1,22 MB) Gradivo ima več datotek! Več... |
5. Konstruiranje in izdelava menjalnika orodij za industrijskega robota : diplomsko deloŽan Habjanič, 2023, diplomsko delo Opis: V diplomski nalogi je obravnavano konstruiranje in izdelava menjalnika orodij za robotsko roko KUKA KR16-2 KRC4. Po pregledu obstoječih rešitev je bil razvit lastni menjalnik kot cenovno ugodnejša alternativa. Glavne komponente vključujejo ohišje, centrirne palice in trajni elektromagnet. Z uporabo 3D tiskanja so bile izdelane komponente, ki so bile nato integrirane na robotsko roko. Menjalnik je zasnovan za prilagodljivost in robustnost, omogoča pa tudi modularno zamenjavo priključkov. Rezultat je zanesljiv in cenovno ugoden menjalnik, primeren za izobraževalne namene. Ključne besede: Menjalnik orodja, Solidworks, KUKA robot, trajni elektromagnet Objavljeno v DKUM: 09.10.2023; Ogledov: 440; Prenosov: 30
Celotno besedilo (3,15 MB) |
6. Vpliv vsebnosti CO2 in procesnih pogojev na potek fermentacije in senzorične lastnosti kombuče : magistrsko deloŠpela Habjanič, 2023, magistrsko delo Opis: Kombuča je osvežilna fermentirana pijača, bogata z organskimi spojinami, polifenoli, vitamini, minerali ter drugimi bioaktivnimi snovmi. Prvotno izhaja iz območja na severovzhodu Kitajske, v zadnjih letih pa je doživela pravi razcvet po vsem svetu. V okviru magistrskega dela smo študirali potek fermentacije sladkanega čaja s kombučo. Zanimala nas je dinamika koncentracije sladkorja, CO2 in etanola med procesom fermentacije ter gibanje pH vrednosti. Raziskovali smo vplive izbranih bioprocesnih parametrov na kvaliteto končnega napitka. V nadaljevanju smo opazovali vpliv temperature na potek fermentacije.
Za določitev bioprocesnih parametrov smo uporabljali tekočinsko kromatografijo visoke ločljivosti in aparat za merjenje koncentracije raztopljenega CO2. V prvi fazi je proces fermentacije potekal v 6 L steklenih posodah, primarna fermentacija je potekala teden dni. Nato smo pri procesu sekundarne fermentacije uporabili 100 mL stekleničke. Sekundarna fermentacija je trajala dober mesec dni.
V splošnem smo potrdili, da vrednosti pH in sladkorja med procesom fermentacije padajo, koncentracije CO2 ter etanola pa naraščajo. Ugotovili smo, da dodatek sirupa h kombuči pospeši proces sekundarne fermentacije, saj v krajšem obdobju nastane bolj kisla, gazirana pijača z večjo vsebnostjo alkohola. Po drugi strani pa umetno dodan CO2 h kombuči zaustavi oziroma upočasni proces fermentacije, predvsem v prvi fazi procesa (prvih 14 dni). Z rezultati smo potrdili, da ima temperatura pomembno vlogo pri procesu fermentacije. Pri višji temperaturi (35 °C) je fermentacija potekala hitreje, vrednosti pH in sladkorja so hitreje padale, koncentracije CO2 in etanola pa naraščale, v primerjavi s potekom sekundarne fermentacije pri sobni temperaturi (24 °C). Nasprotno smo opazili pri fermentaciji kombuče, ki je potekala v hladilniku (5 °C). Nižje temperature fermentacije so proces upočasnile. Nazadnje smo ugotovili, da na proces fermentacije močno vplivajo uporabljena starter kultura, njena oblika, velikost, izvor in starost. Ključne besede: kombuča, SCOBY kultura, sekundarna fermentacija, CO2, etanol, temperaturna odvisnost Objavljeno v DKUM: 05.05.2023; Ogledov: 582; Prenosov: 120
Celotno besedilo (3,35 MB) |
7. Marketinško komuniciranjeSara Habjanič, diplomsko delo Opis: Uspešna marketinška komunikacija je pomembna za uspešno delovanje vsakega podjetja. Prinaša prepoznavnost izdelkov, vodi k večji prodaji in večjemu dobičku. V podjetjih je vse večji poudarek na marketinški komunikaciji s podporo digitalnih medijev. Družbena omrežja so postala del našega vsakdana. V podjetju MeWoodYou se zavedajo, da z uporabo družbenih omrežij in dobro načrtovano marketinško komunikacijo lahko lažje dosežejo zastavljene cilje. Glavno omrežje, ki ga podjetje uporablja je Instagram, kjer redno ohranjajo stike s svojimi odjemalci. Pri uporabi marketinških orodij se osredotočajo predvsem na oglaševanje in pospeševanje prodaje. Vodja podjetja je njegov ustanovitelj Nino Novak, ki je znamko zasnoval in razvil s pomočjo Instagrama. Ključne besede: marketinško komuniciranje, digitalni mediji, družbena omrežja, Instagram, MeWoodYou Objavljeno v DKUM: 28.09.2022; Ogledov: 632; Prenosov: 156
Celotno besedilo (3,07 MB) |
8. Plesno ustvarjanje otrok na temo vremenski pojavi : diplomsko deloManuela Habjanič, 2022, diplomsko delo Opis: V diplomskem delu predstavljamo ustvarjalne plesne dejavnosti na temo vremenski pojavi. Otroci so spoznavali določene vremenske pojave in jih plesno poustvarili. Želeli smo raziskati, kako bodo spodbude s področja narave vplivale na plesno improvizacijo otrok, njihovo ustvarjanje ter izražanje z gibanjem. Obenem nas je zanimalo, ali bodo spodbude na temo vremenskih pojavov otroke dovolj motivirale za plesno ustvarjanje. Diplomska naloga je sestavljena iz teoretičnega in praktičnega dela. V teoretičnem delu smo se poglobili v plesno vzgojo v predšolskem obdobju in pomen ustvarjalnosti pri plesu. Osredotočili smo se na spodbude s področja narave, ki jih lahko uporabimo pri otrokovem plesnem izražanju, ter vlogo vzgojitelja pri tem. V praktičnem delu diplomske naloge smo načrtovali in izvedli osem plesnih dejavnosti na temo štirih različnih vremenskih pojavov. Na podlagi evalvaciji pedagoškega dela smo ugotovili, da so otroci s plesnimi dejavnostmi spoznali vremenske pojave in bili pri plesnem izražanju zelo ustvarjalni. Bogatili so svoj gibalni izraz, se naučili sodelovanja, poslušanja in gibanja ob glasbi, s plesnim izražanjem so se sprostili ter občutili pozitivna čustva. Ključne besede: plesno ustvarjanje, ustvarjalnost, plesna vzgoja, narava, vremenski pojavi. Objavljeno v DKUM: 09.09.2022; Ogledov: 684; Prenosov: 156
Celotno besedilo (3,39 MB) |
9. Fermentacija čaja s kombučo: tehnološki vidik procesa : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnjeŠpela Habjanič, 2020, diplomsko delo Opis: Diplomska naloga opisuje študijo poteka fermentacije čaja z naravno starter kulturo kombuče. Med fermentacijo smo spremljali spremembo koncentracij sladkorjev in ogljikovega dioksida ter vrednosti pH. Prav tako smo določali vpliv temperature (25 ᵒC in 30 ᵒC) na spremembo omenjenih parametrov. Fermentacijo kombuče smo pri obeh temperaturah izvajali 14 dni.
Za določitev zahtevanih parametrov smo pri laboratorijskem delu uporabljali sistem za tekočinsko kromatografijo visoke ločljivosti in iono selektivno in pH elektrodo. Fermentacija kombuče je potekala v stekleni posodi volumna 6000 mL, nato še v stekleni posodi z volumnom 1200 mL. Ugotovili smo, da se med procesom fermentacije porabljajo sladkorji, posledično nastaja ogljikov dioksid ter organske kisline, zato so vrednosti pH in sladkorjev padale, koncentracija CO2 pa je naraščala. Z rezultati smo potrdili, da je pri višji temperaturi (30 ᵒC) fermentacija potekala hitreje, saj so se koncentracije sladkorjev ter vrednosti pH hitreje znižale, koncentracija CO2 pa zvišala v primerjavi s fermentacijo, ki je potekala pri temperaturi 25 ᵒC v enakem časovnem intervalu. Ključne besede: probiotiki, kombuča, SCOBY kultura, fermentacija, temperaturna odvisnost Objavljeno v DKUM: 09.10.2020; Ogledov: 1775; Prenosov: 312
Celotno besedilo (2,45 MB) |
10. Uvajanje avtomatov z zdravo prehrano v zdravstvene in socialno varstvene ustanove ter na fakultete v SlovenijiNastja Habjanič, 2020, magistrsko delo Opis: Prodajni avtomati predstavljajo del prehranske ponudbe, ki ima velik vpliv na zdravje posameznika. Eden izmed ključnih ciljev glede ustrezne prehrane in telesne dejavnosti je zagotavljanje zdravih prehranskih izbir za bolnike, osebje in obiskovalce v sistemu zdravstvenega varstva in socialno varstvenih zavodih ter na fakultetah. Namen raziskave je bil ugotoviti nakupne navade na prodajnih avtomatih v zdravstvenih in socialno varstvenih ustanovah ter na fakultetah. Izvedli smo anketo, v katero je bilo vključenih 1000 anketirancev splošne populacije v Sloveniji. Anketni vprašalnik je vseboval 18 vprašanj. Ugotovili smo, da, zaradi hitrega tempa življenja in dolge odsotnosti od doma zaradi služb, šole itd., se anketiranci v veliki meri poslužujejo nezdravih izbir v prehranjevalnih avtomatih, vendar bi si v le-teh, sodeč po odgovorih, želeli bolj zdrave ponudbe. Rezultati prikazujejo, da bi se 73 % anketirancev posluževalo zdrave izbire hrane v prodajnih avtomatih, če bi ta bila na voljo ter da se največ nakupov opravi v javnih ustanovah in na fakultetah. Z rezultati smo dokazali, da obstaja povezava med nakupom hrane iz prodajnega avtomata in razpoložljivim časom anketiranca. Rezultati bodo uporabljeni v okviru projekta MOJA IZBIRA = VEŠ, KAJ JEŠ IZBIRA, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije v okviru Programov na področju prehrane in telesne dejavnosti za zdravje do leta 2022. Ključne besede: prodajni avtomati, zdrava prehrana, zdravstvene ustanove, socialno varstvene ustanove, fakultete Objavljeno v DKUM: 30.09.2020; Ogledov: 1328; Prenosov: 173
Celotno besedilo (1,53 MB) |