| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 132
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Fermentacija čaja s kombučo: tehnološki vidik procesa
Špela Habjanič, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje študijo poteka fermentacije čaja z naravno starter kulturo kombuče. Med fermentacijo smo spremljali spremembo koncentracij sladkorjev in ogljikovega dioksida ter vrednosti pH. Prav tako smo določali vpliv temperature (25 ᵒC in 30 ᵒC) na spremembo omenjenih parametrov. Fermentacijo kombuče smo pri obeh temperaturah izvajali 14 dni. Za določitev zahtevanih parametrov smo pri laboratorijskem delu uporabljali sistem za tekočinsko kromatografijo visoke ločljivosti in iono selektivno in pH elektrodo. Fermentacija kombuče je potekala v stekleni posodi volumna 6000 mL, nato še v stekleni posodi z volumnom 1200 mL. Ugotovili smo, da se med procesom fermentacije porabljajo sladkorji, posledično nastaja ogljikov dioksid ter organske kisline, zato so vrednosti pH in sladkorjev padale, koncentracija CO2 pa je naraščala. Z rezultati smo potrdili, da je pri višji temperaturi (30 ᵒC) fermentacija potekala hitreje, saj so se koncentracije sladkorjev ter vrednosti pH hitreje znižale, koncentracija CO2 pa zvišala v primerjavi s fermentacijo, ki je potekala pri temperaturi 25 ᵒC v enakem časovnem intervalu.
Ključne besede: probiotiki, kombuča, SCOBY kultura, fermentacija, temperaturna odvisnost
Objavljeno: 09.10.2020; Ogledov: 220; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (2,45 MB)

2.
Uvajanje avtomatov z zdravo prehrano v zdravstvene in socialno varstvene ustanove ter na fakultete v Sloveniji
Nastja Habjanič, 2020, magistrsko delo

Opis: Prodajni avtomati predstavljajo del prehranske ponudbe, ki ima velik vpliv na zdravje posameznika. Eden izmed ključnih ciljev glede ustrezne prehrane in telesne dejavnosti je zagotavljanje zdravih prehranskih izbir za bolnike, osebje in obiskovalce v sistemu zdravstvenega varstva in socialno varstvenih zavodih ter na fakultetah. Namen raziskave je bil ugotoviti nakupne navade na prodajnih avtomatih v zdravstvenih in socialno varstvenih ustanovah ter na fakultetah. Izvedli smo anketo, v katero je bilo vključenih 1000 anketirancev splošne populacije v Sloveniji. Anketni vprašalnik je vseboval 18 vprašanj. Ugotovili smo, da, zaradi hitrega tempa življenja in dolge odsotnosti od doma zaradi služb, šole itd., se anketiranci v veliki meri poslužujejo nezdravih izbir v prehranjevalnih avtomatih, vendar bi si v le-teh, sodeč po odgovorih, želeli bolj zdrave ponudbe. Rezultati prikazujejo, da bi se 73 % anketirancev posluževalo zdrave izbire hrane v prodajnih avtomatih, če bi ta bila na voljo ter da se največ nakupov opravi v javnih ustanovah in na fakultetah. Z rezultati smo dokazali, da obstaja povezava med nakupom hrane iz prodajnega avtomata in razpoložljivim časom anketiranca. Rezultati bodo uporabljeni v okviru projekta MOJA IZBIRA = VEŠ, KAJ JEŠ IZBIRA, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije v okviru Programov na področju prehrane in telesne dejavnosti za zdravje do leta 2022.
Ključne besede: prodajni avtomati, zdrava prehrana, zdravstvene ustanove, socialno varstvene ustanove, fakultete
Objavljeno: 30.09.2020; Ogledov: 134; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (1,53 MB)

3.
Recesija kot izziv za gospodarsko politiko
Ajda Habjanič, 2019, diplomsko delo

Opis: Gospodarstva po naravi njihovega delovanja nihajo in se premikajo iz faze v fazo. V diplomskem seminarju podrobneje preučujemo gospodarski cikel na makroekonomski ravni, pri čemer se osredotočamo na predhodno recesijo iz leta 2008, hkrati pa izvedemo primerjalno analizo trenutnega stanja v treh najmočnejših gospodarstvih. Posamezne faze gospodarskega cikla opredelimo z vidika njihovih značilnosti in razlogov za nastanek. Podrobneje analiziramo predhodno recesijo ter razloge za njen nastanek. V zadnjem delu diplomskega seminarja strnemo kazalnike, ki nakazujejo recesijo in argumentiramo razloge za pomen njihovega kontinuiranega preučevanja. V diplomskem seminarju ugotavljamo, da se gospodarstvo trenutno nahaja v rekordno dolgem obdobju ekspanzije, zato je le vprašanje časa, kdaj bo cikel prešel v naslednjo fazo. Recesijo lahko nakazujejo nekateri kazalniki, kot so npr. izjemno nizke obrestne mere. Prav obrestne mere so imele veliko vlogo pri svetovni recesiji iz leta 2008. Takrat so centralne banke po svetu znižale obrestne mere in s tem spodbudile trošenje denarja. V diplomskem seminarju preučujemo tudi mehanizme, ki so lahko v pomoč pri blaženju nove gospodarske krize.
Ključne besede: Gospodarski cikel, svetovno gospodarstvo, ekspanzija, recesija, kriza, okrevanje.
Objavljeno: 24.06.2020; Ogledov: 259; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (2,07 MB)

4.
Odnos med podobo in tekstom v postmodernistični slikanici
Melanie Habjanič, 2019, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi se bom ukvarjala z odnosom podobe in teksta skozi t. i. postmodernistično slikanico. Kot tehnično izhodišče bom ob umetniških delih Miriam Elia in Davida Shrigleyja analizirala njune pristope upodabljanja interakcije med besedilom in ilustracijo. V praktičnem delu naloge bom skozi ilustracijo raziskovala in razvijala odnos med verbalnim in vizualnim.
Ključne besede: podoba in tekst, postmodernistična slikanica, ilustracija, Miriam Elia, David Shrigley
Objavljeno: 22.11.2019; Ogledov: 435; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (4,26 MB)

5.
Predlog izboljšave tehnološkega procesa izdelave obračalnih vencev za avtodvigala v podjetju ADK d.o.o.
Sandi Habjanič, 2019, diplomsko delo

Opis: Dandanes je med podjetji na trgu velika konkurenčnost, zato so ta prisiljena k nenehni avtomatizaciji proizvodnje, da si tako znižajo stroške proizvodnje. V podjetju ADK d.o.o. se v glavnem ukvarjajo z izdelavo avtodvigal. V diplomskem delu je natančneje opisan postopek izdelave obračalnega venca. Ta del je za avtodvigalo ključen, saj omogoča rotacijo zgornjega dela avtodvigala. Razlog posodobitve je izboljšanje kvalitete varjenja, ter odpravljanje napak. Najprej je teoretično predstavljena splošna montaža, ter opisani postopki varjenja, nato pa podrobneje opisan postopek MAG varjenja. Nato je v nadaljevanju opisan dosedanji proces montaže. Sledi podroben opis montaže obračalnega venca za tem pa slabosti dosedanjega načina dela pri montaži. Namen diplomskega dela je bil podati predlog tehnološke izboljšave pri procesu izdelave obračalnih vencev.
Ključne besede: avtodvigalo, izdelava, montaža, obračalni venec, varjenje
Objavljeno: 27.09.2019; Ogledov: 313; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (2,50 MB)

6.
Termična obdelava odpadnega blata s čistilne naprave s torefikacijo in pirolizo
Nastja Habjanič, 2019, magistrsko delo

Opis: Količina odpadnega blata po svetu se povečuje, saj se vedno več odpadnih voda zbira v kanalizaciji in nato obdeluje na vedno večjem številu komunalnih čistilnih naprav. Odstranjevanje odpadnega blata, predstavlja komunalnim podjetjem veliko finančno breme. Izziv s katerim se spoprijemajo strokovnjaki, je najti stroškovno učinkovite in inovativne rešitve, ki se bodo odzivale na okoljske in zakonodajne pritiske. Odvečno biološko blato komunalnih čistilnih naprav za čiščenje odpadnih vod predstavlja pomemben tok komunalnih odpadkov. V Sloveniji nastane dnevno preko 60 ton oziroma letno 20.000 ton suhe snovi. Tak odpadek ima v seznamu odpadkov klasifikacijsko številko 19 08 05 in je nenevaren, saj vsebnost potencialnih okoljsko kritičnih komponent ne presega mejnih vrednosti. Z magistrsko nalogo smo se lotili obdelave odpadnega blata iz komunalne in industrijske čistilne naprave. Pri tem so naši vzorci bili že predhodno obdelani z dehidracijo. Vzorce smo nato sušili do konstantne mase. Sledila je termična obdelava s procesom torefikacije; pirolizo, izveden je bil še razklop z zlatotopko, da smo preverili kakšna je vsebnost težkih kovin. Na koncu smo izdelali pelet z vezivom iz žagovine in ga žarili pri različnih temperaturah, da bi ugotovili pri kateri temperaturi pepel steče.
Ključne besede: odpadno blato, torefikacija, piroliza, Aqua regia
Objavljeno: 23.09.2019; Ogledov: 624; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (2,43 MB)

7.
Optimizacija razmestitve proizvodne opreme in manipulacije izdelkov v podjetju Tovarna kos in srpov d.o.o.
Aleš Habjanič, 2019, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je obravnavana optimizacija razmestitve proizvodne opreme v podjetju Tovarna kos in srpov d.o.o., ki je v današnjih konkurenčnih in hitro odzivnih časih bistvena, za učinkovito in uspešno poslovanje. V podjetju Tovarna kos in srpov d.o.o., strmijo k nenehni optimizaciji in učinkovitejši proizvodnji. V magistrskem delu se optimizacija nanaša na transport izdelkov pri izdelavi, med več objekti podjetja. Na začetku je predstavljena teoretična osnova razmestitve delovnih mest, načrtovanja delovnega okolja, vloge logistike v podjetju, ekonomske upravičenosti investicije, ter kovanja v podjetju. Sledi opis izdelave izdelkov, na katere se nanaša magistrsko delo. Nato sledi še podrobna analiza obstoječega stanja teh izdelkov, ter podane rešitve. Na osnovi ekonomske analize smo primerjali več rešitev in izbrali najprimernejšo, za vsak izdelek posebej. Zaključni del diplome predstavlja sklep izvedene analize. Dosežene so bile krajše transportne poti in znižani stroški transporta, glede na predhodno stanje.
Ključne besede: optimizacija razmestitve proizvodne opreme, transport izdelkov, Tovarna kos in srpov d.o.o.
Objavljeno: 18.09.2019; Ogledov: 361; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (4,91 MB)

8.
Postavitev postaje za upz (utekočinjeni plini zraka)
Gregor Habjanič, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava postavitev postaje za UPZ in opis splošnih zahtev, ki veljajo pri sami postavitvi, ter upoštevanju vseh varnostnih dejavnikov. Pri uporabi postaje za UPZ je zelo pomembna varnost izvedbe, da niso ogrožene osebe in okolje. Zato naloga govori predvsem o varnosti. Sama postavitev zajema transport rezervoarja na lokacijo postavitve, postavitev rezervoarja, postavitev uparjalnika, povezavo z cevovodom teh dveh in povezavo cevovoda od uparjalnika do odjemalca. Opisani so postopki, ki sledijo postavitvi, kot so uvodni pregled, končni pregled, prvo polnjenje rezervoarja, vzdrževanje postaje. V diplomskem delu so opisani postopki, koko pregledovati in preskusiti tlačno opremo v rednih intervalih po zakonodaji.
Ključne besede: varnost, tlak, postavitev, rezervoar, postaja za UPZ, utekočinjeni plini zraka
Objavljeno: 06.05.2019; Ogledov: 386; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (2,42 MB)

9.
Dinamizacija podjetja s poudarkom na pridobivanju poslovnih možnosti
Elena Habjanič, 2018, magistrsko delo

Opis: Podjetja danes delujejo v močno konkurenčnem, globalnem okolju, v katerem se razmere hitro spreminjajo. Življenjski cikli izdelkov, storitev in tehnologij so krajši kot kadar koli prej, zato morajo podjetja neprestano iskati nove priložnosti in jih tudi uspešno in učinkovito izrabljati, da lahko še naprej konkurirajo na trgu. Če podjetju to uspe, pravimo, da je podjetje dinamično in le dinamično podjetje lahko uspešno podaljšuje svoje življenjsko obdobje. Podjetja iščejo poslovne možnosti v razvoju in spremembah okolja, kjer prežijo tudi nevarnosti, ki jih morajo pravočasno prepoznati in se jim izogniti. Poslovne možnosti pa lahko podjetja najdejo tudi v prednostih svojega delovanja in sposobnosti, da minimizirajo svoje slabosti. Za podjetja je zato ključnega pomena, da sproti proučujejo okolje in lastno delovanje ter na podlagi tega iščejo in načrtujejo možnosti razvoja. Pri tem morajo najprej proučiti izhodiščni položaj lastnega delovanja, kvaliteto dosedanjih strategij ter potrebo po razvojnem spreminjanju. Nato morajo analizirati svoje zunanje okolje, iz katerega izhajajo priložnosti in nevarnosti, ter svoje notranje okolje, ki jim v primerjavi s konkurenco izkazuje prednosti in slabosti poslovanja. Šele na podlagi celovite presoje lahko podjetja načrtujejo in oblikujejo strategije svojega prihodnjega razvoja in delovanja. V magistrskem delu smo proučili, kako se mora podjetje soočati s premagovanjem življenjskega cikla oziroma kako mora vzpostaviti dinamičnost svojega poslovanja. V prvem delu magistrskega dela smo proučili teoretične osnove, ki so bile relevantne za empirični del magistrskega dela. Podrobneje smo proučili koncept življenjskega cikla, rasti in razvoja podjetja, še posebej pa model razvoja podjetij po Pümpinu in Prangeju, iz katerega je izhajalo naše naslednje področje raziskovanja, to je dinamizacija podjetja. Proučili smo pojem dinamičnosti in posebnosti dinamičnega podjetja, še posebej pa smo se osredotočili na glavno posebnost takšnega poslovanja, to je sposobnost pridobivanja privlačnih poslovnih možnosti. V drugem, empiričnem delu magistrskega dela smo teoretične koncepte prenesli na konkretni primer, in sicer na podjetje Krka, d. d. Proučevali smo stopnjo njegovega razvoja, dinamičnost ter analizirali pričakovane spremembe v njegovem okolju, saj nas je zanimalo, kako dobro izbrano podjetje pridobiva in izrablja poslovne možnosti. Na podlagi ugotovitev smo Krki, d. d., predlagali ukrepe za izboljšanje dinamičnosti.
Ključne besede: dinamično podjetje, rast, razvoj, poslovne možnosti
Objavljeno: 19.10.2018; Ogledov: 440; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (1,48 MB)

10.
Izkušnje in izvedba postopkov meritev ter preizkušanja električnih in strelovodnih inštalacij
Boris Blagotinšek, 2018, diplomsko delo

Opis: Zaključno delo zajema potek pregleda in meritev električnih inštalacij od prihoda na objekt do izdelave poročila. Izvajalca pregleda in meritev električnih inštalacij zaključno delo vodi skozi posamezna preverjanja in preizkušanja ter mu sproti podaja z veljavno zakonodajo dovoljene mejne vrednosti, da jih primerja z izmerjenimi rezultati. V zaključnem delu so opisane najpogostejše napake ugotovljene pri pregledih in preizkusih ter nasveti za odpravo le-teh. Kot dodatek k pregledu je v zaključnem delu opisan tudi pregled s termovizijsko kamero.
Ključne besede: električne inštalacije, meritve električnih inštalacij, RCD zaščitna stikala, odvodniki prenapetosti, ozemljitve
Objavljeno: 20.02.2018; Ogledov: 869; Prenosov: 129
.pdf Celotno besedilo (2,22 MB)

Iskanje izvedeno v 0.33 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici