| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
Pomen outsourcinga v razbremenilni logistiki na primeru podjetja Saubermacher Slovenija : diplomsko delo magistrskega študija
Tjaša Gerič, 2009, magistrsko delo/naloga

Opis: Tema magistrskega dela je pomen outsourcinga v razbremenilni logistiki, kar smo prikazali na primeru podjetja Saubermacher Slovenija, ki se ukvarja s storitvami v zvezi z gospodarnim ravnanjem z odpadki. Namen je bil ugotoviti možnosti reševanja vprašanja razbremenilne logistike s pomočjo uporabe outsourcinga, in sicer z vidika zmanjševanja obremenjevanja naravnega okolja in glede oblikovanja stroškovno učinkovitih in servisno naravnanih blagovnih in informacijskih tokov znotraj podjetij in med podjetji. V magistrskem delu smo opisali pomen logistike za podjetja, predstavili smo logistične podsisteme in podrobneje opisali pomen in aktivnosti razbremenilne logistike. Proučili smo standardizacijo in zakonodajo z okoljskega vidika in s področja razbremenilne logistike. Opisali smo različne vrste odpadkov, predvsem pa smo se posvetili industrijskim odpadkom. Prikazali smo različne strategije ravnanja z ostanki oz. odpadki in proučili njihov pomen. Opisali smo outsourcing, kot v zadnjem času zelo aktualno možnost reševanja problematike z ostanki oz. odpadki v različnih podjetjih in panogah industrije. Proučili smo delovanje podjetja Saubermacher Slovenija in prikazali primer dejanske ponudbe outsourcinga v enem izmed slovenskih proizvodnih podjetij. S pomočjo ankete smo med slovenskimi podjetji izvedli tudi raziskavo o problematiki reševanja problemov z odpadki in ostanki ter morebitnem reševanju tega vprašanja z outsourcingom. Z anketo smo ugotovili, da slovenska podjetja sicer ločujejo in zbirajo odpadke ter skrbijo za okolje, vendar so mnenja, da bi lahko na tem področju storili še več in mnogi bi izkoristili možnost zunanjega sodelovanja, če bi dobili primerno in za njih ugodno ponudbo. V okviru magistrskega dela smo za podjetje Saubermacher Slovenija izdelali tudi zloženko, ki bo poslana v različna slovenska podjetja, kot ponudba outsourcinga v razbremenilni logistiki.
Ključne besede: outsourcing, razbremenilna logistika, obremenjavanje okolja, odpadki, ravnanje z odpadki
Objavljeno: 18.08.2009; Ogledov: 3688; Prenosov: 811
.pdf Celotno besedilo (2,72 MB)

4.
5.
STRGANJE BESEDILA IZ SPLETNIH MEST S POIZVEDBAMI AJAX
Mitja Gerič, 2012, diplomsko delo

Opis: V tem diplomskem delu predstavimo rešitev za strganje besedila iz spletnih mest s poizvedbami AJAX, ki spreminjajo prikazano vsebino spletnega mesta, kljub istemu spletnemu naslovu. Najprej raziščemo in preučimo tehnologije, ki se navezujejo na temo diplomskega dela. Navedemo možne ovire pri preiskovanju spleta in predstavimo nabor tehnologij za razvoj programske rešitve. Na podlagi informacij iz strukture DOM izdelamo aplikacijo za strganje besedila, v kateri implementiramo rešitve za navedene ovire pri preiskovanju spletnih mest. Delovanje implementirane aplikacije je podrobno predstavljeno še s primeri uporabe.
Ključne besede: strgalnik, asinhrona komunikacija, AJAX, splet, DOM
Objavljeno: 06.08.2012; Ogledov: 1086; Prenosov: 97
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

6.
Sodelovanje notranjih in zunanjih revizorjev v banki
Kristina Gerič, 2016, diplomsko delo

Opis: Današnje stanje lahko označimo kot stanje zmanjšanega zaupanja v finančne informacije gospodarskih družb. Zato so potrebna zagotovila revizorjev, da so podatki in informacije, ki jih zagotavlja upravna in računovodska služba zanesljivi, pravilni in točni. Osnovna naloga notranje revizije je preiskovanje dokazov ali notranje kontrole obvladujejo tveganja. Prav tako pa daje zagotovila in ustrezno svetuje, kako uspešno odpravljati tveganja, ki se pojavljajo pri poslovanju bank. Izboljšuje kakovost vodenja in upravljanja, to vse pa vodi k uspešnemu doseganju ciljev. Zunanja revizija igra izredno pomembno vlogo pri vzdrževanju visoke kvalitete finančnih poročil. Visoka kvaliteta poročil pa poveča zaupanje javnosti. Zunanja revizija je zakonsko obvezna, opravi jo neodvisen pooblaščen revizor, ki poda neodvisno strokovno mnenje o računovodskih izkazih, ki je podprto z dokazi in objektivnim mnenjem. Namen diplomske naloge je prikazati sodelovanje med notranjimi in zunanjimi revizorji v banki. To medsebojno sodelovanje vpliva na občutno zmanjšanje obsega, vrste in časa preizkušanja notranjih kontrol.
Ključne besede: Notranji revizor, zunanji revizor, banka, sodelovanje revizorjev, notranje kontrole.
Objavljeno: 08.04.2016; Ogledov: 559; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (2,04 MB)

7.
Značilnosti listov pogostih spomladanskih rastlin v podrasti bukovega gozda
Simona Gerič, 2016, diplomsko delo

Opis: Zgodnje pomladanske rastline cvetijo v listopadnih gozdovih še preden zeleni listi v krošnjah dreves zastrejo svetlobo rastlinam v podrasti. Poskušala sem prepoznati skupine spomladanskih rastlin glede na njihove anatomske in morfološke značilnosti listov. Proučevala sem 13 izbranih rastlinskih vrst spomladanske podrasti v ilirsko kolinskem nevtrofilnem bukovem gozdu. Terensko delo v sklopu raziskave je potekalo v aprilu 2013, v starem, nemotenem, listopadnem gozdu na Mariborskem otoku, kjer uspeva nekaj še posebej pomembnih ilirskih vrst že izven svojega strnjenega areala, t.i. Hayekove vegetacijske črte. Na terenu sem nabrala 15 naključno izbranih popolnoma razvitih, zdravih in nepoškodovanih listov in jih sveže uporabila za študij morfologije ter 10 takšnih za študij anatomije, katere sem po prihodu v laboratorij dala v fiksativ FAA, da so se bolje ohranili. V Laboratoriju za molekularno biologijo na Oddelku za biologijo, na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru sem v aprilu 2013 opravila morfološko ter v maju in juniju tega leta anatomsko analizo listov. Pripravila sem sveže mokre mikroskopske preparate. Naredila sem prečni prerez lista, za vsakega od desetih listov po en rez, pri čemer sem izmerila debelino lista, debelini palisadnega in gobastega tkiva ter izračunala razmerje med njima. Hkrati sem pripravila sveže mokre mikroskopske preparate spodnje in zgornje povrhnjice ter preštela listne reže in epidermalne celice na površinsko enoto. Za analizo rastlin na makroskopskem nivoju sem stehtala svežo in suho maso ter določila vsebnost suhe snovi listov – LDMC, izračunala površino ter določila specifično listno površino – SLA, na koncu pa izmerila še maksimalno dolžino in širino vsakega lista. Nazadnje sem naredila še klastrsko analizo z namenom prepoznati skupine spomladanskih rastlin, ki so si podobne glede na značilnosti listov. Uporabila sem pristopa klasične klastrske analize in postopka K-mean clustering ter naredila primerjavo med njima. Pridobljeni rezultati obeh metod klastrske analize nakazujejo, da je optimalno v raziskavo hkrati vključiti anatomske in morfološke značilnosti listov, saj imajo na tak način oblikovane skupine višjo razlagalno moč.
Ključne besede: zgodnje pomladne rastline, gozdni geofiti, bukov gozd, ilirske vrste, LDMC, SLA, klastrska analiza
Objavljeno: 11.11.2016; Ogledov: 736; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (3,96 MB)

Iskanje izvedeno v 0.23 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici