| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Odgovornost pravnih oseb za kazniva dejanja : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Varstvoslovje
Dragana Gajić, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavana tema odgovornost pravnih oseb za kazniva dejanja. Pravna oseba je pravni subjekt, ki nastopa v pravnem prometu kot nosilec pravic in dolžnosti. Ustvarjena je umetno s pravnim aktom. V njenem imenu v pravnem prometu nastopa fizična oseba, ki je pooblaščena za to. S tem, ko pravna oseba postane pravni subjekt, postane tudi kazenskopravno odgovorna in prevzema kazenske sankcije za protipravno ravnanje. Odgovarja lahko za civilne delikte, prekrške in kazniva dejanja. Kazenska odgovornost pravnih oseb je urejena v Zakonu o odgovornosti pravnih oseb [ZOPOKD], ki je tudi temeljni zakon na tem področju. ZOPOKD v temeljnih določbah določa, da pravna oseba odgovarja za svoj prispevek k storitvi kaznivega dejanja. Iz materialnih razlogov za odgovornost pravnih oseb v 4. členu ZOPOKD, je razvidno, da so subjektivizirani, saj pravna oseba odgovarja za prispevek k izvršitvi kaznivega dejanja, ki ga je storila fizična oseba s svojo oblikovano voljo in razumom. Za pravne osebe so predpisane štiri vrste premoženjskih sankcij, in sicer denarna kazen, odvzem premoženja, prenehanje pravne osebe ter prepoved razpolaganja z vrednostnimi papirji, katerih imetnica je pravna oseba. Pri kazenskem postopku je pomembno to, da je enoten, kar pomeni, da mora biti zoper obdolženo pravno osebo in obdolženo fizično osebo, vložena skupna obtožba. Obdolžena pravna oseba v kazenskem postopku ne more nastopati sama, imeti mora zastopnika, lahko pa tudi zagovornika. Statistični podatki kažejo na upad števila ovadb zoper pravne osebe. Delež obsodilnih sodb se giblje tam okoli 50%. iz podatkov je razvidno tudi, da sodišče največkrat izreče pogojno obsodbo.
Ključne besede: diplomske naloge, pravne osebe, kazniva dejanja, kazenska odgovornost, kazenski postopek, Zakon o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja
Objavljeno v DKUM: 21.08.2019; Ogledov: 1296; Prenosov: 187
.pdf Celotno besedilo (479,65 KB)

2.
Genetic etiology of primary premature ovarian insuffiency
Maja Franic Ivanisevic, Damir Franić, Miomira Ivovic, Milina Tancic Gajic, Ljiljana Marina, Marija Barac, Svetlana Vujovic, 2016, pregledni znanstveni članek

Opis: Primary premature ovarian insufficiency (PPOI) is characterized by hypergonadotropic amenorrhea and hypoestrogenism in women under 40 years of age. PPOI incidence is 1:10,000 in women aged 18-25, 1:1000 in women aged 25-30 and 1:100 in women aged 35-40. In 10%-28% of cases, PPOI causes primary and in 4%-18% secondary amenorrhea. The process is a consequence of accelerated oocyte atresia, diminished number of germinated cells, and central nervous system aging. Specific genes are responsible for the control of oocyte number undergoing the ovulation process and the time to cessation of the reproductive function. A positive family history of PPOI is found in 15% of women with PPOI, indicating the existing genetic etiology. Primary POI comprises genetic aberrations linked to chromosome X (monosomy, trisomy, translocation, deletion) or to autosomal chromosome. Secondary POI implies surgical removal of ovaries, chemotherapy and radiotherapy, and infections. Diagnostic criteria include follicle stimulating hormone level >40 IU/L and estradiol level <50 pmol/L.
Ključne besede: primary ovarian insufficiency, etiology, genetics
Objavljeno v DKUM: 08.05.2018; Ogledov: 1068; Prenosov: 172
.pdf Celotno besedilo (85,20 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Algoritmi minimalnega vpetega drevesa v vsakdanjem življenju
Marija Gajić, 2016, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V zaključni projketni nalogi je opisano minimalno vpeto drevo in načini iskanja minimalnega vpetega drevesa v grafu. Predstavljeni in analizirani so trije algoritmi in sicer Primov, Kruskalov in Boruvkin algoritem. Podrobneje so predstavljene tudi programske implementacije teh treh algoritmov. V nadaljevanju je predstavljena praktična uporaba minimalnega vpetega drevesa v vsakdanjem življenju ter opis enega konkretnega primera – postavljanja vodovodnega omrežja. Za izbiro optimalnega algoritma so java programske implementacije algoritmov testirane na 408 testnih datotekah z grafi. Analizirana je odvisnost časovne zahtevnosti algoritma od števila povezav v grafu. Hkrati je predstavljena še primerjava časovne učinkovitosti vseh treh analiziranih algoritmov.
Ključne besede: minimalno vpeto drevo, uporaba v vsakdanjem življenju, primerjava algoritmov, časovna zahtevnost
Objavljeno v DKUM: 22.03.2017; Ogledov: 3483; Prenosov: 190
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)

4.
Sistemska korupcija v Sloveniji : magistrsko delo
Ana Gajić, 2014, magistrsko delo

Opis: Z vidika kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete je sistemska korupcija eden najbolj uničujočih pojavov moderne družbe. Posledice sistemske korupcije so vidne ob finančnem izčrpavanju države, paralizi državnega aparata, nezaupanju ljudi v politiko, družbeni degradaciji in kolapsu družbenih vrednot. Pri sistemski korupciji se soočamo z načrtno zlorabo države s strani političnih elit, ki sistemsko korupcijo dopuščajo oziroma je ne odpravljajo, zaradi svojih materialnih koristi. Politični odločevalci imajo monopol odločanja pri oblikovanju politik, legalizaciji oziroma uzakonjanju izbranih predpisov in implementaciji zakonodaje, zato imajo vse vzvode, da pripravljajo zakonodajo po svoji meri. Javni uslužbenci in politiki lahko v tej tako imenovani sistemski korupciji, ki jo razumemo tudi kot velika korupcija oziroma korupcija elit sodelujejo ali pa jih interesne grupacije izkoristijo zgolj kot instrument za dosego svojega cilja. Z analizo poglobljenih intervjujev z devetimi uglednimi slovenskimi strokovnjaki in raziskovalci smo skušali opredeliti pojem sistemske korupcije ter izpostaviti tveganja za njen obstoj. Ugotovitve kažejo, da imamo v Sloveniji največ težav z Veliko korupcijo v zdravstvu, gradbeništvu, bančništvu, posebej pa na področju javnih naročil. Sprego korupcije omogočajo posamezniki ali skupine, ki jim je pridobivanje lastne premoženjske koristi pomembnejše od svojega poslanstva, to je skrb za javno dobro. Na podlagi tega smo v Sloveniji priča zlorabam državnega aparata, pod pretvezo “demokratičnega” sprejemanja zakonodajnih rešitev. To dejstvo potrjujejo tudi ugotovitve, da je v Sloveniji skorajda nemogoče poimensko sledenje strokovnih svetovalcev, ki skrbijo za domnevno znanstveno zbrane informacije, na podlagi katerih odločevalci pripravljajo zakonske spremembe. S tem lahko govorimo o popolnem ujetju države kot tudi o onemogočenem delu državnih organov, ki pravzaprav ostajajo brez resnih orodij za odpravljanje sistemske korupcije. Obenem pa politika “skrbi” da se policija, tožilstvo, še manj pa neodvisni državni organi, ne zmorejo kadrovsko, finančno in strokovno boriti zoper to patološko boleznijo modernega časa, ki še zdaleč ni omejena zgolj na slovenski prostor.
Ključne besede: korupcija, sistemska korupcija, preprečevanje, Slovenija, magistrska dela
Objavljeno v DKUM: 31.07.2014; Ogledov: 3920; Prenosov: 890
.pdf Celotno besedilo (3,31 MB)

5.
OBREMENJENOST MEDICINSKIH SESTER V SPLOŠNI BOLNIŠNICI JESENICE
Jelena Gajić, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje problematiko obremenjenosti medicinskih sester na ginekološko-porodniškem oddelku v Splošni bolnišnici Jesenice in vzroke, zaradi katerih do obremenjenosti prihaja. Poleg velike obsežnosti svojega dela se v svojem poklicu medicinske sestre srečujejo z različnimi stresorji, ki posledično vplivajo tudi na njihovo življenje. Kot ključni problem sem izpostavila preobremenjenost medicinskih sester, ki negativno vpliva na produktivnost, učinkovitost in kakovost dela, ki ga opravljajo medicinske sestre. Zato sem poskušala predstaviti nekaj rešitev, s katerimi bi lahko preobremenjenost na delovnem mestu zmanjšali ali celo odpravili. Empirični del naloge predstavlja rezultate raziskave, ki je bila izvedena na ginekološko- porodniškem oddelku v Splošni bolnišnici Jesenice. Rezultati so pokazali, da so medicinske sestre na ginekološko-porodniškem oddelku zaradi prevelikega števila dnevnega obravnavanja pacientov na medicinsko sestro, prevelikega obsega dela ter zaradi pomanjkanja kadra preobremenjene. To se kaže tudi v povečanem številu delovnih ur, zato so potrebne izboljšave na področju organizacije dela ter izboljšave pri razporeditvi delovnih nalog in opravil med zaposlenimi. Poleg tega pa bi bilo potrebno kader bolj motivirati in s tem omogočiti boljšo učinkovitost dela.
Ključne besede: Narava dela Preobremenjenost Medicinska sestra Zdravstvena nega Izobraževanje
Objavljeno v DKUM: 19.09.2012; Ogledov: 2524; Prenosov: 411
.pdf Celotno besedilo (668,12 KB)

6.
PARAMETRIČNA STATIČNA ANALIZA TROČLENSKEGA MREŽNEGA LOČNEGA MOSTU
Kristijan Gajić, 2013, diplomsko delo

Opis: Predmet diplomske naloge je konstrukcijska analiza ter primerjava lesenega tročlenskega ločnega mrežnega mostu z lesenim tročlenskim ločnim mostom z vertikalnimi vešalkami. Bistvo diplomske naloge je torej računska kontrola nosilnosti ter stabilnosti lesenega tročlenskega ločnega mrežnega mostu po trenutno veljavnih standardih ter primerjava slednjega z lesenim tročlenskim ločnim mostom z vertikalnimi vešalkami. Primarna nosilna konstrukcija mostu sta tročlenska ločna nosilca, na katera sta preko kablov obešena prekladna nosilca, ki nosita sekundarno nosilno konstrukcijo. Vsak izmed lokov ima en priključek v temenu ter dva v podporah. Razpon mostu znaša 40 m, puščica pa 7,0 m. Ločna nosilca sta dimenzij 2×25/100 cm = 50/100 cm, na katera sta preko Dywidag palic premera 40 mm obešena prekladna nosilca dimenzij 25/100 cm. Tako ločna kot prekladna nosilca sta iz lepljenega lameliranega lesa GL 36 h. Sekundarna nosilno konstrukcijo predstavljajo lepljeni nosilci iz lesa enake kvalitete kot primarna nosilna konstrukcija in prečnega prereza 20/100 cm ter hrastovi plohi debeline 4,80 cm iz lesa kvalitete D60.
Ključne besede: gradbeništvo, leseni ločni most, statična analiza, Evrokodi
Objavljeno v DKUM: 19.04.2012; Ogledov: 2426; Prenosov: 299
.pdf Celotno besedilo (4,75 MB)

7.
PRIMERJALNA ANALIZA REŠITEV ELEKTRONSKEGA ARHIVIRANJA
Goran Gajić, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Problematika povezana z arhivskim gradivom se iz dneva v dan veča. Podjetja so prišla do spoznanja, da je na področju vodenja arhiva veliko priložnosti za zmanjševanje stroškov. Vzporedno s spoznanji podjetij in razvijanjem strojne ter programske opreme se je začel razvijati tudi trg elektronskega arhiviranja. Elektronsko arhiviranje dokumentarnega gradiva je le majhen del celovitega elektronskega poslovanja podjetja in del upravljanja poslovnih procesov v podjetjih. A zato njegova vloga v poslovanju podjetij ni nikakor brezpredmetna temveč predstavlja velik potencial pri maksimizaciji vseh poslovnih proces in nižanju stroškov. V diplomskem seminarju smo pojasnili osnovne pojme, ki jih srečujemo pri uporabi elektronskega arhiviranja in zakonodajo povezano z njim ter opisali njegove prednosti in slabosti. Za zaključek smo predstavili slovenske in tuje ponudnike elektronskega arhiviranja in jih primerjali, da bi ocenili kakšno ponudbo imajo slovenska podjetja na domačem trgu elektronskega arhiviranja.
Ključne besede: dokumentarno gradivo, arhiv, elektronsko arhiviranje, zakonodaja.
Objavljeno v DKUM: 25.11.2011; Ogledov: 1893; Prenosov: 182
.pdf Celotno besedilo (318,23 KB)

8.
9.
TISKARSTVO IN (SLOVENSKI) TISK NA (SLOVENSKEM) ŠTAJERSKEM DO 2. SVETOVNE VOJNE
Tina Gajić, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je na strnjen način in na enem mestu predstavljeno tiskarstvo, (slovenski) tiski in časopisje na (slovenskem) Štajerskem do druge svetovne vojne. Na začetku je predstavljena tiskarska dejavnost na Slovenskem, nato pa je podrobneje obravnavan razvoj le-te na (slovenskem) Štajerskem, predvsem v Mariboru, Celju in Ptuju. Pri tem sem opisala tiskarne v omenjenih mestih in njihov razvoj skozi čas. Nadalje so me zanimali tiski, ki so jih obravnavane tiskarne tiskale. V ta namen sem pripravila kronološki pregled izbranih slovenskih monografskih publikacij za vsako mesto posebej. Pri pripravi pregleda tiskov sem ugotovila, da je bilo v tem času zelo pomembno in razvito časopisje, ki je bilo po številu različnih naslovov prav presenetljivo. Prav zaradi njihove vloge v življenju štajerskega prebivalstva sem se odločila in pripravila še kronološki pregled izbranega slovenskega in nemškega časopisja za Maribor, Celje in Ptuj. K temu pregledu sem dodala še nekoliko podrobnejši opis nekaterih, po mojem mnenju pomembnejših, časopisov, katerih naloga je bila seznanjati štajersko prebivalstvo s političnimi in gospodarskimi razmerami ter kulturnim življenjem.
Ključne besede: tiskarstvo, tiski, časopisje, Maribor, Celje, Ptuj.
Objavljeno v DKUM: 14.10.2010; Ogledov: 2949; Prenosov: 469
.pdf Celotno besedilo (834,49 KB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici