1. Hydrothermal conversion of oilseed cakes into valuable products : influence of operating conditions and whey as an alternative process liquid on product properties and their utilizationAleksandra Petrovič, Tjaša Cenčič, Sabina Vohl, Gregor Hostnik, Matjaž Finšgar, Lidija Čuček, 2024, izvirni znanstveni članek Ključne besede: hydrothermal carbonization, hydrochar, process liquid, oilseed press cake, cheese whey, catalyst Objavljeno v DKUM: 29.08.2024; Ogledov: 64; Prenosov: 6 Celotno besedilo (7,20 MB) |
2. Thermo-kinetic analysis of pyrolysis of thermally pre-treated sewage sludge from the food industryAleksandra Petrovič, Janja Stergar, Lidija Škodič, Neža Rašl, Tjaša Cenčič, Lidija Čuček, Darko Goričanec, Danijela Urbancl, 2023, izvirni znanstveni članek Ključne besede: thermal pre-treatment, pyrolysis, industrial sewage sludge, thermogravimetric analysis, kinetic analysis, thermodynamic analysis Objavljeno v DKUM: 10.05.2024; Ogledov: 258; Prenosov: 9 Celotno besedilo (3,46 MB) Gradivo ima več datotek! Več... |
3. Motivacijski ukrepi za dvig bivalnega ugodja v delovnem okolju: DELOUM : zaključno poročilo o izvajanju projektaVesna Žegarac Leskovar, Miroslav Premrov, Maja Lešnik, Danijela Urbancl, Damjan Maučec, Matjaž Cenčič, Gaja Karo, Eva Gašperšič, Vladimir Lutovac, Malika Pavić, Matic Reberčnik, Aleš Šegula, Eva Gider, Neža Hozjan, 2019, končno poročilo o rezultatih raziskav Ključne besede: gradbeno inženirstvo, arhitektura, delovno okolje, klimatski pogoji Objavljeno v DKUM: 20.01.2020; Ogledov: 1499; Prenosov: 149 Celotno besedilo (7,42 MB) |
4. Uvedba metode merjenja živega srebra z induktivno sklopljeno plazmo z optično emisijsko spektrometrijo v analitskem laboratoriju : magistrsko deloAlen Erjavec, 2019, magistrsko delo Opis: Živo srebro v okolju predstavlja nevarnost organizmom, ki so mu izpostavljeni. V našem okolju je vsebnost živega srebra že naravno nekoliko višja, zato moramo nanj biti pozorni. Namen naloge je uvesti metodo merjenja Hg z induktivno sklopljeno plazmo z optično emisijsko spektrometrijo (ICP-OES), s pomočjo validacije po načinu Eurachem, za uporabo v okoljskem analitskem laboratoriju. V nalogi je zajeta priprava vzorcev, ki se pojavljajo v okoljski analitiki in merjenje teh s pomočjo ICP-OES. Ugotovljeno je bilo, da je metoda merjenja primerna za tehnološke meritve in je uporabna pri merjenju vsebnosti živega srebra v tleh, izkopih, umetno pripravljeni zemljini in odpadkih. Ključne besede: ICP-OES, živo srebro, validacija, okoljske meritve Objavljeno v DKUM: 28.10.2019; Ogledov: 1505; Prenosov: 119 Celotno besedilo (1,12 MB) |
5. DOLOČANJE POLICIKLIČNIH AROMATSKIH OGLJIKOVODIKOV V ODPADKIHAndrej Cenčič, 2015, diplomsko delo Opis: Namen diplomske naloge je vpeljava standardne metode za vsakodnevno analizno delo v okoljevarstvenem laboratoriju. V diplomskem delu je prikazan razvoj metode za določevanje policikličnih aromatskih ogljikovodikov v trdnih matricah oziroma v odpadkih. Celoten razvoj metode obsega predpriprava laboratorijskih vzorcev, izvajanje ekstrakcije in analiziranje pripravljenih ekstraktov s plinsko kromatografijo masno spektroskopijo (GC-MS). Za kvantifikacijo je bila uporabljena metoda izbranih ionov (SIM). Priprava vzorcev in ekstrakcije so bile izvedene s petrol etrom z vreliščem 40-60°C in z uporabo metode s stresanjem ali Soxhlet ekstrakcijo. Umeritvena krivulja je v območju med 1 in 10 mg/L na posamezno spojino, kar znaša med 0,20 mg/kg in 2 mg/kg posameznega PAH pri maksimalni zatehti 25g vzorca in minimalni količini ekstrakta 5ml. Ključne besede: Policiklični aromatski ogljikovodiki, odpadki, Soxhlet ekstrakcija, GC/MS, plinska kromatografija, analitika odpadkov. Objavljeno v DKUM: 03.07.2015; Ogledov: 2156; Prenosov: 235 Celotno besedilo (1,48 MB) |
6. |
7. Vpliv različnih pridelovalnih sistemov na prisotnost patogenih bakterij v zelenjaviUroš Vrabelj, 2012, diplomsko delo Opis: V diplomski nalogi smo preverjali prisotnost nekaterih patogenih bakterij na solati. Preverjali smo hipoteze kako mesta prodaje, način proizvodnje in letni čas vplivajo na prisotnost patogenih bakterij v krhkolistni solati. Za vzgojo bakterij smo uporabili štiri selektivna gojišča namenjena za izolacijo bakterij iz hrane in vode. Bakterije smo izolirali, prešteli, ter določene vizualno identificirali. Rezultati so pokazali, da je najmanj bakterij v vzorcih kupljenih na tržnicah in slovenskega porekla. Največje število je bilo na solati iz uvoza, kupljeni v trgovini. Glede na pridelavo je najmanj vsebovala ekološko in integrirano pridelana zelenjava. Glede na letni čas je od šest prodajnih mest bilo najvišje število kolonij na štirih spomladi in na dveh poleti. Ključne besede: patogene bakterije, krhkolistna solata, varnost prehrane, načini pridelave zelenjave, mikrobiološka aktivnost Objavljeno v DKUM: 08.11.2012; Ogledov: 1676; Prenosov: 130 Celotno besedilo (552,30 KB) |