| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Funkcionalna sestava vegetacije gozdnatih travnikov v krajinskem parku Šturmovci : magistrsko delo
Ana Šram, 2022, magistrsko delo

Opis: V okviru magistrske naloge smo proučevali funkcionalno sestavo (=prisotnost različnih funkcionalnih tipov rastlin) vegetacije zeliščnega sloja gozdnatih travnikov v Krajinskem parku Šturmovci s poudarkom na odvisnosti funkcionalne sestave od abiotskih dejavnikov (jakosti svetlobe, temperature in vlage). Zaradi prisotnosti dreves predstavljajo gozdnati travniki heterogen habitat z razlikami v okoljskih dejavnikih, ki je zelo primeren za razlago mehanizmov sobivanja vrst. Popisali in ocenili smo pokrovnost (metoda po Braun-Blanquetu, 1964) za 65 rastlinskih vrst na 36 popisnih ploskvah v velikosti 0,5 m x 0,5 m. Ploskve smo določili znotraj 4 transektov dolžine 12 m in 9 naključno izbranih popisnih ploskev. Transekti so potekali od drevesa hrasta doba (Quercus robur) v smereh sever, jug, vzhod in zahod. Hkrati smo izmerili tudi jakost svetlobe, temperaturo zraka tik nad tlemi in vlago v tleh. Aparature smo postavili vzdolž vsakega izmed štirih transektov na točke 0 m, 6 m in 12 m oddaljenosti od drevesa. Točka na 0 m je bila postavljena v senci, točka na 6 m v polsenci in točka na 12 m na soncu. Popisanim rastlinskim vrstam smo določili prednostni habitat in izbrane morfološko-funkcionalne poteze (MFP): življenjska oblika, življenjski cikel, višina rastline, specifična listna površina-SLA, vsebnost suhe snovi lista-LDMC, CSR strategija, začetek cvetenja, dolžina cvetenja, listna obstojnost in oblika klonalnosti. Podatke smo statistično obdelali s CWM analizo (community-weighted mean value of trait) ter multivariatnimi analizami (principal component analysis-PCA in redudancy analysis-RDA). Ugotovili smo značilne razlike med MFP rastlin v manj in bolj sončnih mikrohabitatih gozdnatega travnika: v senci so prevladovale vrste s kompetitorskimi MFP (višja rast, krajše in kasnejše cvetenje), na soncu pa je bilo prisotnih več vrst s stres toleratorskimi lastnostmi (zgodaj cvetoče vrste, večinoma trajnice z višjimi vrednostmi LDMC). Ugotovili smo tudi značilno povezanost oblik klonalnosti rastlin z osončenostjo ploskev. Rezultati raziskave so potrdili pozitiven vpliv raznolikosti okoljskih dejavnikov (npr. razlike v osvetljenosti) v mikrohabitatih gozdnatih travnikov na pestrost funkcionalnih tipov rastlin. Raziskave kot je naša, lahko pomembno pripomorejo k razumevanju glavnih dejavnikov ohranjanja raznolikosti vrst v teh polnaravnih ekosistemih z visoko naravovarstveno vrednostjo in pri oblikovanju smernic za varovanje teh habitatov.
Ključne besede: heterogenost habitata na manjšem območju, ekstenzivni travniki, funkcionalna pestrost, morfološko funkcionalne poteze, gozdnati travniki
Objavljeno v DKUM: 28.09.2022; Ogledov: 634; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (3,50 MB)

2.
TVEGANJA V MEDNARODNEM POSLOVANJU IN TERMINSKA POGODBA TER AKREDITIV KOT NAČINA ZAVAROVANJA PRED FINANČNIMI TVEGANJI
Andrej Šram, 2010, diplomsko delo

Opis: Ker se vsako podjetje pri svojem poslovanju srečuje z najrazličnejšimi tveganji, kot so na primer valutno, obrestno, tveganje neizpolnitve nasprotne stranke, likvidnostno tveganje, itd., je v njihovem interesu se izogniti le tem oziroma jih omejiti ali celo odpraviti. Vsako podjetje, ki posluje mednarodno bi moralo proučiti trg na katerem se nahaja oziroma na katerega vstopa. Proučiti njegove zakonitosti, posebnosti in tveganja s katerimi se bo srečevalo v času poslovanja. Podjetja bi tako lažje našla pravi način kako zmanjšati ali celo odpraviti tveganje. Podjetja so v tem času svetovne gospodarske krize še bolj občutljiva, saj so tveganja še večja. V diplomskem delu so predstavljena tveganja v mednarodnem plačilnem prometu, podrobneje so predstavljena finančna tveganja in instrumenti obvladovanja le teh. Od instrumentov obvladovanja tveganj je predstavljena terminska pogodba kot način zavarovanja pred valutnim tveganjem, ter nepreklicni dokumentarni akreditiv kot način zavarovanja pred tveganjem neizpolnitve nasprotne stranke.
Ključne besede: tveganja, finančno tveganje, instrumenti obvladovanja tveganj, terminska pogodba, dokumentarni akreditiv.
Objavljeno v DKUM: 22.09.2010; Ogledov: 2722; Prenosov: 385
.pdf Celotno besedilo (3,16 MB)

Iskanje izvedeno v 0.06 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici