| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Trdnostna analiza industrijske mešalne posode : diplomsko delo
Patrik Šavli, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisana trdnostna analiza industrijske mešalne posode, opravljene v programu SolidWorks. Gre za 30.000 litrsko že obstoječo posodo, za katero menimo, da bi jo bilo možno izboljšati in tako zmanjšati proizvodne stroške. Največji poudarek bomo namenili pozicioniranju nog posode, ker bi z manjšim zamikom montažnega mesta lahko olajšali sestavo posode. Obenem bomo poskušali spremeniti debelino komponent. Izboljšave bodo dale vpogled, kje bi bilo možno uvesti podobne spremembe pri drugih posodah. Po zaključenih simulacijah smo prišli do ugotovitve, da zamik nog ne bo mogoč, uspelo pa nam je znatno zmanjšati maso posode.
Ključne besede: Industrijska mešalna posoda, trdnostna analiza, računalniške simulacije, metoda končnih elementov
Objavljeno v DKUM: 10.09.2021; Ogledov: 374; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (2,10 MB)

2.
ENAKOPRAVNOST - PRIMERJAVA MED SLOVENIJO IN IRANOM
Teja Šavli, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je obravnavana tematika, ki se nanaša na načelo enakopravnost zakoncev, zunajzakonskih partnerjev in istospolnih partnerjev ter na področja, ki so zajeta v tem načelu. Načelo enakopravnosti je splošno načelo civilnega prava, ki je določeno v Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Na področju zakonskega in družinskega prava določa, da imata zakonca v zakonski zvezi enake možnosti za porazdelitev pravic. Velja tako za osebna razmerja, kot za premoženjska razmerja med njima, uresničuje pa se tudi pri razvezi zakonske zveze. Ker je teorija eno, resnično, vsakdanje življenje pa drugo, na koncu diplomske naloge izdelan anketni vprašalnik prikazuje, ali partnerji skupaj odločajo o vseh pomembnih zadevah, ali pa prevladuje dominanten spol, ki odloča o vseh zadevah sam, o katerih bi morala skupno in soglasno odločati oba partnerja. V diplomskem delu je predstavljena tudi Islamska republika Iran, ki nima urejene enakopravnosti med spoloma in s tem tudi med zakoncema v veljavno sklenjeni zakonski zvezi. Iran je zanimiv zaradi tega, ker je skozi zgodovino razvil različne oblike zakonskih zvez, danes pa se še vedno uporablja začasna zakonska zveza, ki je sklenjena s točno določenim namenom (na primer prikritost nezvestobe moškega) in je nam nekoliko tuja. Pojavil pa se je tudi iranski feminizem, ki je že dosegel določene premike v smeri enakopravnosti med spoloma.
Ključne besede: načelo enakopravnosti, osebna razmerja, premoženjska razmerja, razveza zakonske zveze, Iran, začasna zakonska zveza, iranski feminizem.
Objavljeno v DKUM: 19.09.2016; Ogledov: 1455; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (1,51 MB)

3.
Ocene in stališča gasilcev gasilskih brigad Nova Gorica, Ajdovščina, Kranj in Jesenice do dela policije : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Aneja Šavli, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga je sestavljena iz dveh delov, teoretičnega in empiričnega dela; v slednjem so analizirani podatki, pridobljeni z anketnimi vprašalniki. V teoretičnem delu diplomske naloge predstavljamo organizacijo, delovanje in sestavo policije ter nekaj zgodovine. Pomembna so tudi pooblastila in naloge policije, zato smo jih na kratko opisali. Predstavljamo pa tudi Policijski upravi Nova Gorica in Kranj. Nadaljujemo z opisovanjem zgodovine gasilstva, organizacijo in s sestavo, nalogami gasilcev, prav tako pa bomo opisali poklicne enote, ki jih bomo uporabljali za raziskavo v nadaljnem empiričnem delu. Te so: Poklicna enota Nova Gorica, Ajdovščina, Kranj in Jesenice. Ker smo želeli ugotoviti ocene in stališča poklicnih gasilcev do dela policije, smo opravili empirično raziskavo med gasilci Gasilskih enot Nova Gorica, Ajdovščina, Kranj in Jesenice. Poglobili smo se v področje medsebojnega sodelovanja pri interventnih in humanitarnih dogodkih in na ocene osebnih kompetenc policistov. Na podlagi pridobljenih rezultatov smo ugotovili, da so policisti Policijskih uprav Nova Gorica in Kranj uspešni pri obravnavanju interventnih dogodkov in so pripravljeni tudi sodelovati pri humanitarnih nalogah. Medsebojno sodelovanje med poklicnimi gasilci Gasilskih enot Nova Gorica, Ajdovščina, Kranj in Jesenice ter policisti Policijskih uprav Nova Gorica in Kranj je po mnenju poklicnih gasilcev dobro, prav tako so dobro ocenili medsebojne odnose. Iz rezultatov smo razbrali in ugotovili, da so gasilci omenjenih poklicnih enot dobro ocenili tudi osebne kompetence policistov Policijskih uprav Nova Gorica in Kranj. Kot pri vsaki stvari, bi bilo tudi tukaj potrebno več pozornosti posvetiti izboljšavam, saj bi bile potrebne za še boljše sodelovanje. Res pa je, da bi bilo za njih potrebno vložiti veliko truda in poskrbeti za precej dobro finančno stanje.
Ključne besede: policija, policijsko delo, policisti, gasilci, gasilske brigade, stališča, ocene, javno mnenje, vprašalniki, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 11.11.2013; Ogledov: 1377; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (687,99 KB)

4.
5.
Lokalizacija in pomen uporabe prevajalskega orodja Trados Translator's Workbench v sodobni prevajalski praksi
Ana Šavli, 2011, diplomsko delo

Opis: Osrednji problem pričujočega diplomskega dela je povezan z vprašanjem o smiselnosti uporabe prevajalskih orodij v praksi samostojnega prevajalca z izrazito tehničnim strokovnim področjem prevajanja. Kot je iz naloge razvidno, na smiselnost uporabe vpliva zelo veliko dejavnikov; vrsta besedila, faktor ponavljanja, računalniška znanja, poznavanje pomnilnikov prevodov, leta izkušenj itd. Svojo tezo je avtorica podprla s statističnimi podatki, ki izhajajo iz mednarodne študije o razširjenosti uporabe pomnilnikov prevodov in lastne raziskovalne naloge ter jo tudi potrdila. V diplomski nalogi je predstavljen tudi celoten proces lokalizacije in njen vedno večji pomen.
Ključne besede: računalniško podprto prevajanje, prevajalska orodja, Trados Translator's Workbench, lokalizacija, globalizacija, internacionalizacija, SWOT analiza
Objavljeno v DKUM: 11.11.2011; Ogledov: 2435; Prenosov: 197
.pdf Celotno besedilo (1,89 MB)

6.
Sociološki vidiki pomena dojenja nekoč in danes
Ana Šavli, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava problematiko in pomen dojenja v naši družbi. Podana je kratka zgodovina dojenja – tega edinstvenega procesa, ki je nekoč predstavljal vir življenja novorojenčkov, danes pa zgolj možnost pri izbiri med veliko številnimi nadomestki materinega mleka. Diplomsko delo predstavlja institucije, programe, nacionalne spodbude in regulativne ukrepe, ki si v Sloveniji in drugod po svetu prizadevajo za dvig dojenja in njegovo ponovno priznanje, da bi postal prva (in edina) izbira mater.
Ključne besede: dojenje, zgodovina dojenja, nadomestki materinega mleka, miti o dojenju, programi za spodbujanje dojenja
Objavljeno v DKUM: 08.11.2011; Ogledov: 2853; Prenosov: 320
.pdf Celotno besedilo (1,70 MB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici