| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Načini reševanja sporov v zvezi z določanjem meddržavne meje
Anže Žunko, 2018, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je skozi poglavja predstavljen postopek kreacije državne meje z izbranimi primeri sodne, arbitražne in druge pravne prakse. Določanje državne meje je eden izmed nadvse zapletenih procesov na področju mednarodnega prava. Še težjo kategorijo predstavlja nadaljno reševanje mejnih sporov, ki iz določanja le-te tudi izvirajo. Gre za izredno široko področje, zato je smiselno problematiko pogledati skozi celoto, ki jo dotična magistrska naloga vsekakor ponuja. Za razumevanje meddržavne mejne problematike je potrebno vsaj temeljno poznavanje pojmov v zvezi z državno mejo in državnimi ozemlji, kakor tudi razumeti možnosti reševanja meddržavnih sporov s področja mejne problematike, za potrebe implementacije znanja v konkretne primere in razumevanje le-teh. Teoretični postopek določanja državnih mej je v magistrski nalogi opisan na način, da bralcu poda sistematičen pregled in jasnost dotičnega področja. Bralcu so skozi poglavja predstavljeni tudi možni načini reševanja mejne problematike med državama. Gre tako za reševanje sporov po diplomatski poti ali sodni poti. Tekom magistrske naloge je moč ugotoviti, da sta slednja načina reševanja mejne problematike tesno povezana in da so bili le redki primeri rešeni bodisi samo po diplomatski, bodisi samo po sodni poti. Skozi dolgotrajne ter za stranke finančno izredno obremenjujoče postopke reševanja mejne problematike, gre v mnogih primerih za prepletanje obeh omenjenih načinov. Glede na dejstvo, da v svetu med državami obstoji znatno število meddržavnih mejnih sporov, je v tej magistrski nalogi izbranih le nekaj različnih, pa vendar iz vidika reševanja le-teh izredno zanimivih in kompleksnih. Predvsem ne gre spregledati mejnega spora med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško, ki je zaradi neposrednega učinka na državo v kateri živimo bistvenega pomena.
Ključne besede: mejni spor, meddržavni mejni spor, državno ozemlje, kopenska meja, morska meja, načelo uti possidetis, načelo uti possidetis iuris, Meddržavno sodišče v Haagu, ICJ, arbitraža, ad hoch, arbitražni sporazum
Objavljeno: 09.07.2018; Ogledov: 690; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (950,83 KB)

2.
ZAČASNI UKREPI MEDDRŽAVNEGA SODIŠČA V HAAGU
Anže Žunko, 2016, diplomsko delo

Opis: Enkratnost Meddržavnega Sodišča v Haagu si je mogoče razlagati na več načinov. Bodisi v smeri, da je edino sodišče v svetu, ki ima moč odločati med državami kot subjekti mednarodnega prava, torej v sporih, kjer kot stranki nastopata državi bodisi po njegovi sestavi ali po izdajanju začasnih ukrepov. Meddržavno sodišče v Haagu ima torej moč sprejeti ter izdati kakršenkoli začasni ukrep, če meni, da bi se z njim zavarovale pravice ali interesi stranke ali da s sprejetjem le-tega ne bi poslabšali že nastale situacije ter preprečili nadaljnjo škodo. Vprašanje izdajanja začasnih ukrepov je tesno povezano z jurisdikcijo Meddržavnega sodišča v Haagu (pristojnost soditi v konkretnem primeru). Kadar je pred Meddržavnim sodiščem v Haagu vložena tožba s strani tožnika, v kateri tožnik tudi zahteva izdajo začasnih ukrepov, Meddržavno sodišče v Haagu zadevo začne obravnavati prednostno, ker z izdajo začasnega ukrepa ne sme odlašati, saj z vsakim zamujenim dnem eni izmed strank nastaja nepopravljiva škoda, ki bi jo naj preprečili z začasnim ukrepom, dokler ne bi bila izdana dokončna meritorna sodna odločba, ki stranki zavezuje k spoštovanju le-te. Kadar Meddržavno sodišče v Haagu dobi v odločanje zadevo, v kateri bi naj izdalo tudi začasne ukrepe, samo sebi ni dolžno zadostiti vsem strogim kriterijem, po katerih bi bilo pristojno o zadevi odločati meritorno, pač pa je dovolj, da pristojnost utemelji zgolj prima facie, torej na določenem temelju pristojnosti oziroma v pristojnosti na prvi pogled. Na podlagi prima facie pristojnosti, ki v bistvu sploh ni prava oblika pristojnosti, je Meddržavno sodišče v Haagu zaradi nujnosti vseeno pristojno izdati začasni ukrep. Skozi primere sodne prakse Meddržavnega sodišča v Haagu bo moč videti, da temu toženec največkrat ugovarja, torej da Sodišče ni pod nobenim pogojem pristojno izdati začasne ukrepe .
Ključne besede: Meddržavno sodišče, ICJ, jurisdikcija, pristojnost, ratione, začasni ukrepi, prima facie pristojnost.
Objavljeno: 19.09.2016; Ogledov: 697; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (289,70 KB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici