| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 292
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Primerjava ogrodij za domorodne in hibridne mobilne aplikacije Kotlin za Android in Apache Cordova
Marija Milikjevikj, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo primerjali ogrodji Kotlin za Android in Apache Cordova, tako, da smo naredili primerjavo v hitrosti delovanja, uporabi pomnilnika in odzivnosti grafičnega vmesnika med domorodno ter hibridno mobilno aplikacijo na več enostavnih praktičnih primerih. Z implementacijo in primerjavo mobilnih aplikacij z enakim delovanjem v obeh ogrodjih smo dokazali, da aplikacije implementirane v Kotlinu za Android delujejo hitreje, so bolj odzivne in porabijo manj pomnilnika od hibridnih aplikacij, implementiranih v ogrodju Apache Cordova.
Ključne besede: Cordova, Android, Kotlin, domorodna mobilna aplikacija, hibridna mobilna aplikacija
Objavljeno v DKUM: 28.06.2022; Ogledov: 32; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (1,84 MB)

2.
Primerjalna analiza radijskih oglasov : magistrsko delo
Aljaž Jelen, 2022, magistrsko delo

Opis: Ob vsakem pojavu novega oglaševalskega medija se vedno znova pojavijo špekulacije o pomenu in zastarelosti radijskega oglaševanja. A kljub temu radijsko oglaševanje ne upada – življenjski stil ljudi je vse hitrejši in veliko časa preživimo v avtomobilih ter na poti. Podjetja se tako še vedno poslužujejo radijskega oglaševanja, ki ga uporabljajo za ozaveščanje o obstoju podjetja, za promocijo izdelkov in storitev ter komunikacijo s potencialnimi potrošniki. V magistrski nalogi raziskujemo, kolikšen del radijskega programa trenutno zasedejo oglasni bloki, kakšne so glavne značilnosti radijskih oglasov in katere tematike oziroma vsebine oglasov se najpogosteje oglašujejo. Raziskavo in analizo oglasnih blokov smo izvedli na primeru petih najbolj poslušanih radijskih postaj na področju Slovenije.
Ključne besede: radijski oglasi, radijsko oglaševanje, radijske postaje, marketing
Objavljeno v DKUM: 13.06.2022; Ogledov: 65; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (1,84 MB)

3.
Računski model za analizo dinamične upogibne trdnosti sintranih zobnikov : magistrsko delo
Aljaž Ignatijev, 2021, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo vsebuje opis izdelave računskega modela za analizo sintranih zobnikov z uporabo numerične simulacije. V začetku je podanih nekaj teoretičnih osnov utrujanja materialov in tehnologije sintranja. Praktični primer sintranega zobnika je razdeljen na tri dele. Vsak del vsebuje določitev materialnih podatkov, robnih pogojev in predstavitev rezultatov numerične analize. Prvi del zajema trdnostno analizo. Drugi del vsebuje izračun življenjske dobe do iniciacije razpoke v korenu zoba zobnika. V tretjem delu prikazuje model z začetno razpoko in izračun življenjske dobe med širjenjem razpoke. V zadnjem delu je izračunana skupna življenjska doba. Na koncu je izdelana še primerjava dobljenih rezultatov z eksperimentalnimi.
Ključne besede: sintrani zobniki, utrujanje, deformacijska metoda, mehanika loma, življenjska doba, numerična simulacija
Objavljeno v DKUM: 15.04.2022; Ogledov: 190; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (3,33 MB)

4.
Zasebnostni vidik "mHealth" aplikacij na platformah iOS in Android : magistrsko delo
Aljaž Zajc, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo preučili, koliko osebnih podatkov od svojih uporabnikov zbirajo proizvajalci mobilnih aplikacij na platformah iOS in Android. Pregledali smo različne vrste osebnih podatkov in dovoljenj, ki jih aplikacije iz različnih kategorij ob njihovi uporabi zahtevajo od uporabnika. Preučili smo več kot 2500 besedil politike o zasebnosti različnih aplikacij in iz njih izluščili vrste osebnih podatkov in dovoljenj. To smo storili s pomočjo implementacije algoritma za obdelavo besedil politike o zasebnosti, katerega namen je bil dobiti boljši vpogled v količino zbranih podatkov. S pomočjo rezultatov algoritma smo izvedli še statistične analize, na podlagi katerih smo ugotovili, da brezplačne mobilne aplikacije zbirajo več podatkov kot plačljive. Prav tako smo ugotovili, da medicinske aplikacije zbirajo več zdravstvenih podatkov od uporabnika kot ostale aplikacije, ki ne spadajo v kategorijo medicinskih. Ugotovili smo še, da prihaja do neujemanj med dovoljenji, ki smo jih pridobili iz besedil politike o zasebnosti, in tistimi, ki so napisna na spletni strani Google Play. Iz besedil politike o zasebnosti je bilo razbrati večje število zahtev po dovoljenjih kot pa je bilo to prikazano na spletni strani Google Play.
Ključne besede: Politika o zasebnosti, nltk, mHealth, iOS, Android
Objavljeno v DKUM: 12.04.2022; Ogledov: 229; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (2,15 MB)

5.
Vloga co2 certifikatov včeraj, danes, jutri : diplomsko delo
Aljaž Škoda, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno delovanje trenutno največjega sistema v boju s podnebno krizo na svetu – EU-sistem trgovanja z emisijami (EU ETS). Na začetku diplomskega dela so prestavljene prvotna zasnova sistema trgovanja s certifikati CO2 in pomanjkljivosti, ki so bile odpravljene v nadaljnjih letih delovanja sistema. V diplomskem delu so opisani razvoj sistema in posledice, ki so bile povod za spreminjanje energetske podobe Slovenije in Evrope. Predstavljeni so tudi izračuni, po katerih se določajo izpusti emisij toplogrednih plinov, in monitoring emisij v realnem času.
Ključne besede: emisijski kupon, toplogredni plini, obnovljivi viri energije, ogljična nevtralnost
Objavljeno v DKUM: 01.04.2022; Ogledov: 188; Prenosov: 27
.pdf Celotno besedilo (2,18 MB)

6.
Trajnostno poročanje in družbena odgovornost v Krki in Leku ter skladnost s predlogom CSRD
Aljaž Grlica, 2022, magistrsko delo

Opis: Dandanes se vedno več podjetij zaveda, da za uspeh ni pomembno samo dobro finančno poslovanje, ampak tudi nefinančno. Slednje podjetja dosegajo ter dvigujejo s trajnostnim poročanjem in družbeno odgovornostjo. Na takšen način se podjetja približajo ljudem ter lokalni skupnosti, s čimer posredno dvigujejo svoj ugled ter dosegajo dobre dolgoročne finančne rezultate. Boljša je tudi konkurenčna prednost podjetja v panogi. V magistrskem delu smo v prvem delu opisali vse osnove nefinančnega poročanja, torej teoretične ugotovitve trajnostnega razvoja, kako je do njega prišlo ter kako ga vidijo številni raziskovalci, tako domači kot tuji. Obravnava in podaja informacije tako o ekonomskih, socialnih ter okoljskih dejavnikih. V nadaljevanju smo podrobno opisali družbeno odgovornost, njen zgodovinski razvoj, opredelitev ter kakšne so zunanje ter notranje dimenzije družbene odgovornosti. Sledila je predstavitev predloge nove direktive o korporativnem poročanju (CSRD), ki bo spremenila predlogo o nefinančnem poročanju (NFRD). Ključne pri poznavanju direktiv in sprememb so tudi opisane osnove nefinančnega poročanja. V Sloveniji imamo kar nekaj podjetij, ki so prepoznale dodano vrednost nefinančnega poročanja, s katerim deležnikom posredujejo informacije o svojem družbeno odgovornem ravnanju. Prav zaradi tega smo si v empiričnem delu izbrali dve zelo razviti in uspešni farmacevtski podjetji iz Slovenije, Krko d. d. in Lek d. d., ter analizirali njuna trajnostna poročila ter kako odgovorni sta do družbe in okolja. Ugotovili smo, da Lek kot odvisna družba poroča na drugačen način kot Krka, ki je neodvisna družba. Namreč Krka objavlja letna poročila, medtem ko Lek samostojna trajnostna poročila, ki so manj obsežna ter ne podajajo toliko informacij. Nobeno podjetje ne podaja negativnih informacij, ampak zgolj pozitivne. Predvsem poročata o družbi, zaposlenih, okolju, izobraževanju zaposlenih, itd. Ugotovili smo, da podjetji deloma že poročata v skladu s predlogom nove direktive CSRD, tako da zanju nov predlog ne bo predstavljal dodatnega bremena. Primerjava trajnostnih poročil med preučevanima podjetjema kaže, da Krka nekoliko bolj natančno informira svoje deležnike in javnost. S tem jim omogoča, da dobijo jasno sliko o stanju in dogajanju v podjetju.
Ključne besede: nefinančno poročanje, trajnostni razvoj, družbena odgovornost, Direktiva NFRD, predlog direktive CSRD, izjava o nefinančnem poslovanju
Objavljeno v DKUM: 01.03.2022; Ogledov: 239; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (1,82 MB)

7.
Primerjava algoritmov za registracijo 3D oblakov točk : diplomsko delo
Aljaž Mohorič, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je namenjeno primerjavi različic iterativnega algoritma najbližje točke in raziskovanju algoritma in njegovih različic. V nadaljevanju bomo predstavili začetke algoritma, njegovo delovanje, pomembne pojme ter delovanje in teoretično ozadje različic algoritma. Prikazali bomo tudi implementacijo štirih različic algoritma, ki so: iterativni algoritem najbližje točke, iterativni algoritem najbližje točke z uporabo normal, nelinearen iterativni algoritem najbližje točke in posplošen iterativni algoritem najbližje točke. Vse različice bomo testirali z različnimi parametri nad različnimi 3D oblaki točk. Rezultati kažejo, da sta algoritem najbližje točke in algoritem najbližje točke z uporabo normal najboljša za splošno uporabo.
Ključne besede: diplomska dela, algoritem, točke, registracija oblakov točk, 3D oblak točk
Objavljeno v DKUM: 16.02.2022; Ogledov: 534; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (1,61 MB)

8.
Modeliranje in simulacija visoko napetostnih vezji v električnem pogonskem sklopu s poudarkom na elektromagnetni kompatibilnosti : magistrsko delo
Aljaž Zečević Rojko, 2021, magistrsko delo

Opis: Avtomobilska industrija vse bolj stremi k hibridni ali popolni elektrifikaciji prevoznih sredstev. Nekatera podjetja so objavila, da s priˇcetkom novega desetletja ne bodo veˇc prodajala avtomobilov z motorjem na notranje izgorevanje. Najpomembnejˇsi cilji pri naˇcrtovanju novih elektriˇcnih pogonov so zmanjˇsanje pogonskega sklopa ter viˇsji izkoristek in zmogljivost. Integracija oziroma poslediˇcno zmanjˇsanje celotnega pogonskega sklopa pomeni krajˇse medsebojne razdalje med elektriˇcnimi komponentami. Vzrok katerih je lahko morebitno poveˇcanje elektromagnetnih motenj. Nov produkt ne more priti na trg, ˇce ne izpolnjuje predpisov v skladu s elektromagnetno zdruˇzljivostjo (EMC). V magistrski nalogi je predstavljeno celotno modeliranje in simulacija parazitnih paramet- rov in njihov vpliv na celoten model sistema. Parazitni parametri so pridobljeni za moˇcnostne kable, ˇsestfazno bakreno vodilo, leˇzaj in sinhronski motor s trajnimi mag- neti, z uporabo tridimenzionalnih elektromehanskih modelov z metodo konˇcnih elemen- tov. Pridobljene upornosti, kapacitivnosti, lastne in medsebojne induktivnosti so im- plementirane v kontrolni model sistema. V veˇcini primerov so ti elementi zanemarjeni v simulacijah, zato njihova vkljuˇcitev v model pripomore k pridobitvi bolj natanˇcnih rezultatov ob primerjavi z meritvami. Boljˇsi rezultati privedejo do natanˇcnejˇsih informacij o sistemu, kot so: prenihaji, oscilacije, harmonski spekter, elektromagnetne motnje, maksimalne delovne toˇcke, licitacije sistema itd. Na podlagi teh informacij je lahko raziskan sistem modificiran in optimiran pred zaˇcetkom prototipne ali testne faze projekta. Rezultati, predstavljeni v tej magistrski nalogi, nakazujejo, da je razvita metoda in inte- gracija v model primerna za predvidevanje licitacij in problemov sistema. Z opravljen- imi meritvami elektromagnetnih motenj je lahko opravljena validacija pogonskega sklopa ter nadaljnja nadgradnja modela za pridobitev rezultatov znotraj ˇzeljenih odstopanj.
Ključne besede: elektro mobilnost, elektriˇcni pogonski sklop, elektromagnetna kom- patibilnost (EMC), elektromagnetne motnje (EMI), medsebojni vplivi, metoda konˇcnih elementov (MKE)
Objavljeno v DKUM: 15.02.2022; Ogledov: 224; Prenosov: 0

9.
Telemetrično spremljanje bradikardnih motenj in vstavitev srčnega spodbujevalnika
Aljaž Markuš, 2022, diplomsko delo

Opis: Uvod: Aritmije so motnje srčnega ritma. Bradikardije so nenormalno znižan srčni utrip. Med bradikardije uvrščamo bolezen sinusnega vozla in atrio-ventrikularni (AV) blok I, II in III. Bolniki z boleznijo sinusnega vozla potrebujejo zdravljenje z zdravili ali vstavitev srčnega spodbujevalnika, bolniki z drugo- in tristopenjskim AV blokom pa zdravljenje z zdravili, če je potrebno, namestitev začasnega spodbujevalnika, nato pa vsaditev stalnega srčnega spodbujevalnika. Ključno vlogo pri zdravstveno negovalni oskrbi bradikardnih bolnikov ima strokovno delo medicinske sestre. Namen diplomskega dela je bil analizirati načine zdravljenja bradikardnih bolnikov in proučiti vlogo medicinske sestre pri oskrbi tovrstnih bolnikov. Metode: V raziskavi je sodelovalo 50 moških in ženskih bolnikov, ki so bili zaradi bradikardnih motenj zdravljeni na Oddelku za kardiologijo in angiologijo. Kvalitativne podatke smo zbrali z analizo znanstveno strokovne literature in bolniškim sprejemnim listom za anamnezo. Kvantitativne podatke smo zbrali s pomočjo telemetričnega opazovanja. Rezultati: Bolnike z motnjami srčnega ritma nadzorujemo s telemetrično diagnostiko. (8; 16 %) proučevanih bradikardnih bolnikov je prejelo izključno zdravljenje z zdravili, (42; 84 %) opazovanim bolnikom pa so vstavili srčni spodbujevalnik. Razprava in sklep: Anamnestični podatki v kombinaciji s telemetričnimi izsledki olajšajo odločitev za operativno zdravljenje bradikardnih bolnikov z vstavitvijo srčnega spodbujevalnika. Strokovno delo medicinske sestre je ključnega pomena za obravnavo bradikardnih bolnikov ter ohranitev kakovosti njihovega življenja. Bradikardne motnje srčnega ritma naraščajo, zato se potreba po zdravljenju z zdravili in operativnih posegih povečuje. Medicinska sestra mora biti na področju aritmij visoko izobražena in ustrezno strokovno usposobljena, še zlasti ko gre za delo v triaži in urgentni medicini.
Ključne besede: bradikardija, tahikardija, antiaritmiki, telemetrija, srčni spodbujevalnik
Objavljeno v DKUM: 02.02.2022; Ogledov: 162; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (5,04 MB)

10.
Sistem za omejevanje frekvence zahtevkov na odjemalcu : diplomsko delo
Aljaž Mislovič, 2021, diplomsko delo

Opis: V okviru te diplomske naloge smo razvili in implementirali programsko rešitev za omejevanje frekvence zahtevkov na odjemalcu. Sistem smo zasnovali tako, da je uporaba možna iz katerega koli programskega okolja. Programska rešitev je zagnana v obliki strežnika, na katerem izvajamo zahtevke. V diplomski nalogi smo raziskali in opisali metode za omejevanje frekvence zahtevkov. Prav tako smo predstavili postopek načrtovanja ter implementacijske podrobnosti. Na koncu smo predstavili rezultate testiranja na približno 117.5 milijonov izvedenih zahtevkov na različne spletne storitve ter podali možne izboljšave.
Ključne besede: omejevanje zahtevkov, frekvenca zahtevkov, drsno okno, API, odjemalec
Objavljeno v DKUM: 21.01.2022; Ogledov: 325; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (2,06 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici