| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 76
Na začetekNa prejšnjo stran12345678Na naslednjo stranNa konec
1.
Emoticonos en la comunicación por correo electrónico entre estudiantes y profesores
Alenka Baggia, Anja Žnidaršič, Alenka Tratnik, 2022, izvirni znanstveni članek

Opis: Los emoticonos se han convertido en un fenómeno común en la correspondencia por correo electrónico entre estudiantes y profesores. Para los estudiantes, estas herramientas de comunicación no verbal son una forma de agregar contexto o énfasis a sus mensajes. Sin embargo, para la mayoría de los profesores, el uso de emoticonos se considera inapropiado y poco profesional. A medida que más estudiantes incorporan emoticonos en sus mensajes de correo electrónico a los profesores, nos propusimos examinar la relación entre el uso de emoticonos y las percepciones de los profesores sobre los mensajes de correo electrónico de los estudiantes con y sin emoticonos. Examinamos los mensajes de los estudiantes con particular referencia a la adecuación del estilo de escritura de los estudiantes, evaluamos el nivel de alfabetización digital de los estudiantes, su actitud hacia un profesor y las diferencias de género en el uso de emoticonos. Recopilamos correos electrónicos de los estudiantes y los calificamos en varias dimensiones. Además, utilizamos un cuestionario en línea para identificar las diferencias características entre los estudiantes que usan emoticonos y los que no. Los resultados muestran que los mensajes con emoticonos tienen una calificación más baja que los mensajes sin emoticonos en varias dimensiones. Los estudiantes que usan emoticonos también muestran una menor alfabetización digital y perciben a sus profesores como más comprensivos y serviciales. Contrariamente a nuestras expectativas, el uso de emoticonos no está relacionado con el género. Los resultados sugieren que los estudiantes deben evitar el uso de emoticonos, puesto que el profesor espera un comportamiento apropiado a través de Internet.
Ključne besede: Habilidades de comunicación, comunicación, comunicación digital, emoticonos, género, correo electrónico
Objavljeno v DKUM: 16.08.2023; Ogledov: 91; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (16,71 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Analiza okoljskih podatkov z Oracle Analytics Cloud
Edin Šahinović, 2023, diplomsko delo

Opis: Z analizo okoljskih podatkov, pridobljenih v sodelovanju z mednarodnim proizvodnim podjetjem, smo raziskovali in ocenili zmožnosti, funkcije, prednosti in slabosti orodja Oracle Analytics Cloud. Poleg samih funkcij smo se osredotočili na povezanost in pomembnost analize okoljskih podatkov z doseganjem ciljev zelenega slovenskega lokacijskega okvirja ter tudi evropskega zelenega dogovora. Ti cilji postajajo vedno bolj pomembni in regulirani, kar pa se odraža tudi pri prilagajanju poslovanja podjetij, ki veliko svojih resursov usmerjajo v optimizacijo energentov in področje trajnosti. Diplomska naloga se zato osredotoča na preprost prikaz okoljskih podatkov in njihovo predstavitev, kljub temu da je v ozadju podrobna analiza, izvedena v raziskovalnem orodju.
Ključne besede: Oracle Analytics Cloud, okoljski podatki, analiza, Evropski zeleni dogovor.
Objavljeno v DKUM: 08.08.2023; Ogledov: 130; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (3,44 MB)

3.
Izdelava in optimizacija spletne strani za marketinško podjetje
Amir Draganović, 2023, diplomsko delo

Opis: Podjetja morajo imeti v današnjem času funkcionalne spletne strani, oblikovane v moderni zasnovi, če želijo ostati konkurenčna. V diplomskem delu je predstavljena izdelava spletne strani za marketinško podjetje Pro Marketing, d. o. o. Spletna stran je izdelana v odprtokodnem sistemu WordPress za upravljanje spletnih vsebin. V prvem delu diplomskega dela so predstavljeni vtičniki uporabljeni na strani, vizualni graditelj strani Elementor in osnovni pristopi k optimizaciji spletne strani. V drugem delu diplomskega dela je opisan postopek priprave diagrama z aplikacijo diagrams.net, načrta z orodjem Adobe XD in spletne strani v odprtokodnem sistemu WordPress. V zaključnem delu je predstavljen proces optimizacije s pomočjo vtičnika Rankmath in prikazana analiza rezultatov s pomočjo orodja Google Analytics. Rezultati analize kažejo, da smo uspešno opravili optimizacijo strani in posledično izboljšali prepoznavnost in prodajo podjetja.
Ključne besede: Wordpress, Elementor, Rank Math, vtičniki, izdelava spletne strani, optimizacija spletne strani
Objavljeno v DKUM: 09.05.2023; Ogledov: 199; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (5,71 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Primerjava hitrosti izrisa spletne strani na odjemalcu in strežniku
Lenart Velkavrh, 2022, diplomsko delo

Opis: Spletni brskalniki izrisujejo spletne strani na podlagi modela DOM, ki ga prevedejo iz HTML dokumenta, ali pa ga ustvarijo s programom, napisanem v jeziku JavaScript. V prvem primeru izris poteka na strežniku (SSR), v drugem primeru pa pri uporabniku (CSR). Končni rezultat je enak – prikazana spletna stran na uporabnikovem zaslonu. Vsak način izrisa ima svoje prednosti in pomanjkljivosti. V diplomskem delu smo izdelali dve vizualno skoraj identični spletni strani, ki se razlikujeta zgolj v načinu izrisa. Prva se izriše na uporabnikovi napravi z JavaScript programom, druga pa do naprave pride v obliki HTML dokumenta. Metrike za merjenje hitrosti izrisa smo opisali in izmerili s pomočjo vgrajenih orodij v dveh trenutno najbolj popularnih brskalnikih na svetu – Chrome in Safari. Z meritvami smo opredelili prednosti in pomanjkljivosti različnih načinov izrisa spletnih strani.
Ključne besede: spletna stran, izris spletne strani, odjemalec, strežnik, primerjava hitrosti
Objavljeno v DKUM: 22.02.2023; Ogledov: 223; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (3,80 MB)

5.
Načrtovanje in razvoj spletne aplikacije stonks
Gal Jeromel, 2022, diplomsko delo

Opis: Mobilne aplikacije kot plačilno sredstvo postajajo vse bolj priljubljene. V diplomskem delu sta predstavljena ideja o novem načinu plačevanja in potek razvoja aplikacije za storitev plačevanja s pomočjo pametnega telefona. V osrednjem delu diplomskega dela sta opisana razvoj spletnega strežnika v slogu REST API in aplikacija za odjemalca od začetne postavitve baze do končnega urejanja videza aplikacije. Izdelava spletne strani s prikazom njenih elementov zaokroži celotno zgodbo razvoja ideje kot alternative obstoječim plačilnim aplikacijam. Uporaba unikatnih, privlačnih elementov spletne strani doda novo vrednost ter s tem poveča njeno uporabnost in privlačnost.
Ključne besede: razvoj aplikacije, spletna aplikacija, aplikacijski programski vmesnik, spletna stran
Objavljeno v DKUM: 30.01.2023; Ogledov: 292; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (975,95 KB)

6.
Izdelava in optimizacija spletne strani oblikovalskega studia
Nejc Kovačič, 2022, diplomsko delo

Opis: Digitalna prisotnost ima vedno večji pomen na uspeh podjetja. Brez lastne spletne strani in računov na družbenih omrežjih podjetje za svet tako rekoč ne obstaja. V okviru diplomskega dela smo se zato odločili izdelati spletno stran za novo ustanovljen oblikovalski studio. Raziskali smo trg platform za upravljanje spletnih strani in opredelili večkriterijski odločitveni model za izbiro najprimernejše platforme. Na podlagi ugotovitev smo izbrali platformo, ki je najbolj ustrezala postavljenim kriterijem, in s pomočjo naročnika ustvarili spletno stran, primerno za oblikovalski studio. Sledila je optimizacija spletne strani. Pri tem smo si pomagali s številnimi že vgrajenimi in zunanjimi orodji za analizo stanja strani. V okviru zunanje optimizacije in s ciljem povečanja digitalne prisotnosti smo ustvarili račune na družbenih omrežjih, kjer bo naročnik lahko objavljal novosti in na ta način posredno povečal obisk svoje spletne strani. Naročnik je zadovoljen z izdelano spletno stranjo, analize pa so pokazale, da je spletna stran zadovoljivo optimizirana za spletne iskalnike.
Ključne besede: spletna stran, sistem za upravljanje spletne strani, oblikovalski studio, optimizacija spletne strani
Objavljeno v DKUM: 28.11.2022; Ogledov: 263; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (3,24 MB)

7.
Razvoj namizne aplikacije za izračun potnih stroškov
Karin Planinšek, 2022, diplomsko delo

Opis: Pridobivanje podatkov o prevoženi kilometrini zaposlenih in pretvorba le-teh v potne stroške lahko vzame podjetju veliko dragocenega časa, sploh v primerih večjih organizacij z večjim številom zaposlenih. Pri reševanju tovrstnega problema nam lahko najbolje pomaga programska oprema, ki lahko komunicira s specifičnim API-jem oziroma neko javno dostopno hrambo točno določenih informacij, ki je namenjena vračanju geolokacijskih podatkov. V diplomskem delu predstavljamo proces razvoja in nadgradnje namizne aplikacije za izračun razdalj med lokacijami za končnega naročnika s pomočjo tehnologije API. Aplikacija je razvita v programskem jeziku C# in ogrodju .NET ter uporablja Google Maps Directions API. Osnovno verzijo programske rešitve smo na željo naročnika nadgradili z dodatnimi funkcionalnostmi. Z uporabo aplikacije se proces izračuna potnih stroškov skrajša in poenostavi, v prihodnosti pa načrtujemo tudi nadgradnjo v spletno aplikacijo.
Ključne besede: potni stroški, programska oprema, API, aplikacija
Objavljeno v DKUM: 14.10.2022; Ogledov: 389; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (1,71 MB)

8.
Primerjava izdelave spletne strani z uporabo dveh različnih pristopov
Miha Božnar, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava primerjavo razvoja spletnega mesta z uporabo dveh pristopov. V diplomskem delu obravnavamo problematiko izbire primernejšega pristopa k razvoju spletne strani glede na namen spletne predstavitve, časovne stiske in nenazadnje tudi finančne zmožnosti organizacije. Cilj je ustvariti dva prototipa spletišč: enega z uporabo preprostega urejevalnika Elementor in drugega z razvojem lastne WordPress teme. Dela smo se lotili s predstavitvijo dotičnih spletnih tehnologij, nato smo razvili oba prototipa, tehniki med seboj primerjali in s primernejšo spletno mesto tudi dokončali. Rezultat dela je poleg predstavitve prednosti in slabosti uporabljenih pristopov še dokončana spletna stran, ki jo bo kulturno društvo lahko uporabljalo pri svojem nastopu na spletu.
Ključne besede: WordPress, sistem za upravljanje vsebin, spletna stran, predloga spletne strani
Objavljeno v DKUM: 13.10.2022; Ogledov: 202; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (2,77 MB)

9.
Are we ready to use microchip implants? : an international crosssectional study
Anja Žnidaršič, Alenka Baggia, Jakub Fischer, Maciej Rostanski, Borut Werber, 2021, izvirni znanstveni članek

Opis: Background and purpose: Despite their clear relevance to human life, microchip implants are still widely viewed as negative, threatening our privacy and raising growing concerns about our health. This paper aims to investigate the important factors influencing people’s perception of microchip implants and their willingness to use them for different purposes. Methodology: The cross-sectional study was conducted in three European countries and the data were analysed using the group Structural Equation Modeling approach. Only complete answers to the online survey questionnaire items were used representing a convenience sample of 804 respondents. Results: The results show that perceived ease of use, usefulness and perceived trust are significant predictors of intention to use microchip implants. Perceived trust is influenced by privacy and technology safety. Concerns about painful procedures and other health concerns reduce the perceived usefulness of microchip implants. Apart from the predictor health concerns, the results were similar in all countries. Conclusion: Based on the presented results, researchers interested in investigating the actual use of microchip implants can establish a solid foundation for their research. The results may assist policy makers in developing the regulations to ensure the safe use of microchip implants and allow for a higher level of security. As a follow-up, investigation of changes in the acceptance of microchip implants following the threat of a global pandemic is proposed.
Ključne besede: microchip implant, near field communication, behavioural intentions, structural equation model, technology acceptance model
Objavljeno v DKUM: 15.09.2022; Ogledov: 276; Prenosov: 7
URL Povezava na datoteko

10.
Uporaba paketa DBMS_LDAP za vzdrževanje LDAP imenika
Miha Berdik, 2022, diplomsko delo

Opis: Raziskava temelji na projektu, katerega namen je bil upravljanje identitet na imeniškem strežniku (OpenLDAP) s pomočjo spletne aplikacije, izdelane v orodju Oracle application Express (APEX). V tem primeru baza podatkov Oracle služi kot primarni vir za vzdrževanje imenika uporabnikov. Na kratko so prikazane značilnosti imeniških strežnikov, ki uporabljajo protokol LDAP, ter primer odprtokodne rešitve OpenLDAP. Opisane so nekatere lastnosti baze podatkov Oracle, sistemskega paketa DBMS_LDAP ter malokodnega orodja za razvoj spletnih aplikacij APEX. V eksperimentalnem delu so prikazani priprava razvojnega okolja z dvema virtualnima strojema (APEX in OpenLDAP), paket PIIS_SYNC, ki uporablja funkcije DBMS_LDAP, ter spletna aplikacija za upravljanje zapisov v strežniku LDAP. V nalogi so bile nekatere funkcije paketa DBMS_LDAP preizkušene v testnem okolju, vendar bi ob primerni zaščiti omrežnega prometa paket lahko prenesli tudi v produkcijsko okolje.
Ključne besede: upravljanje identitet, strežnik LDAP, Oracle application Express, DBMS_LDAP
Objavljeno v DKUM: 30.06.2022; Ogledov: 349; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (2,12 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici