| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 47
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
Modeli osvetlitve in metanje senc : diplomsko delo visokošolskega študija
Aleksander Vesel, 1989, diplomsko delo

Ključne besede: računalniška grafika, prikaz, senčenje, metanje senc
Objavljeno: 26.07.2007; Ogledov: 1353; Prenosov: 0

2.
ALGORITMI ZA ISKANJE NEKATERIH PODGRAFOV V GRAFU
Gregor Ambrož, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga je sestavljena iz treh poglavij. V prvem poglavju predstavimo osnovne pojme teorije grafov in algoritmov. Predstavimo definicijo časovne in prostorske zahtevnosti ter obravnavamo predstavitev grafov s seznami sosedov in matriko sosednosti. V naslednjem poglavju podamo predpostavke in predstavimo pogozdenost, ki nastopa v časovni zahtevnosti algoritmov, ki poiščejo določene podgrafe v nekem grafu. Te algoritme podrobneje obravnavamo v zadnjem poglavju. V tretjem poglavju opišemo enostavno strategijo, ki je uporabna za različne probleme,ki jim je skupno iskanje podgrafov v danem grafu. Z uporabo te strategije opišemo naslednje štiri algoritme. Prvi algoritem poišče vse trikotnike grafa G v času O(a(G)m). Drugi algoritem poišče vse štirikotnike v času O(a(G)). Ker je pogozdenost grafa G, a(G), kvečjemu 3 v ravninskem grafu G, oba algoritma potrebujeta linearni čas za ravninske grafe. Tretji algoritem poišče vse polne podgrafe Kl , v času O(la(G)l-2m). Četrti algoritem pa poišče vse klike v času O(a(G)m) za kliko. Pokazali bomo,da vsi ti algoritmi potrebujejo linearni prostor. Poglavje zaključimo z algoritmom za iskanje trikotnikov v grafu G,realiziranim v programskem jeziku Borland Delphi oz. z izdelanim računalniškim programom,ki ga prilagamo na zgoščenki k diplomskem delu.
Ključne besede: Pogozdenost, polni podgraf, neodvisna množica, štirikotnik, trikotnik, klika, algoritem za iskanje podgrafov.
Objavljeno: 03.03.2010; Ogledov: 1988; Prenosov: 145
.pdf Celotno besedilo (383,63 KB)

3.
Preštevanje racionalnih števil
Nuška Konec, 2010, diplomsko delo

Opis: V uvodu bomo spoznali pojme, ki so bistveni za razumevanje diplomske naloge. Tako se bomo seznanili z definicijo števne množice, izvedeli nekaj o grafih in drevesih, spoznali metodi iskanja v neskončnih drevesih, predstavljena pa je tudi rekurzija oz. rekurzivna zveza. V poglavju Preštevanje racionalnih števil bomo spoznali načine, s katerimi lahko dokažemo števnost racionalnih števil. To so: osnovni zgled, Calkin - Wilfovo drevo, preštevanje racionalnih števil s pomočjo največjega skupnega delitelja ter s pomočjo razcepa na prafaktorje.
Ključne besede: Racionalna števila, graf, Calkin-Wilfovo drevo, največji skupni delitelj.
Objavljeno: 06.09.2010; Ogledov: 1788; Prenosov: 79
.pdf Celotno besedilo (538,27 KB)

4.
BAZNA DREVESA
Mateja Oletič, 2010, diplomsko delo

Opis: Podatkovna struktura je način organizacije podatkov. Področje podatkovnih struktur obravnava enostavnejše strukture, kot so seznam, sklad, vrsta, tabela ter zahtevnejše, kot so drevesa, grafi, množice. V diplomskem delu se osredotočimo na posebno obliko dreves, ki jih imenujemo bazna drevesa. V prvem poglavju smo za boljše razumevanje nadaljnjih poglavij razložili pojem algoritma, pojem podatkovne strukture in pojem drevesa. Nadaljevali smo z razlago urejanja z radiksom, ki je motivacija za uvedbo baznih dreves. V tem poglavju razložimo osnove urejanja z radiksom ter opišemo in razložimo dva načina urejanja z radiksom. Oba načina razložimo še na podlagi primerov. Tretje poglavje posvetimo glavni temi našega diplomskega dela, kjer razložimo idejo baznih dreves. Naslednja tri poglavja posvetimo razlagi vsake od podvrst baznih dreves. Na podlagi teoretične razlage in praktičnega prikaza s primeri razložimo digitalno drevo, drevo trie in patricia drevo. Zadnje poglavje posvetimo razlagi delovanja algoritma, ki smo ga realizirali v programskem jeziku C++.
Ključne besede: algoritem, drevo, urejanje z radiksom, bazno drevo, digitalno drevo, trie, patricia
Objavljeno: 24.11.2010; Ogledov: 1334; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (1,05 MB)

5.
Iskanje niza v besedilu
Sergej Pukšič, 2012, diplomsko delo

Opis: Besedilo B in niz S sta zaporedji znakov iz abecede ∑. Pri problemu iskanja niza v besedilu želimo poiskati vse ponovitve niza S v besedilu B. V ta namen so v prvem poglavju diplomskega dela predstavljene teoretične osnove. Opisan je princip snovanja in ob tem predstavljen postopek ocenjevanja časovne in prostorske zahtevnosti algoritmov. Drugo poglavje je namenjeno teoretičnim osnovam, ki se pojavljajo pri problemu iskanja niza v besedilu. Predstavljena je definicija, nato so opisane lastnosti in zakonitosti, ki se pojavljajo tekom iskanja nizov v besedilu. Naslednja poglavja so namenjena predstavitvi treh algoritmov, ki se uporabljajo pri nalogah iskanja niza v besedilu. Opisane so njihove lastnosti, njihovo delovanje pa je predstavljeno z različnimi grafičnimi prikazi ter psevdokodo. Za vsakega izmed njih je prav tako predstavljena ocena časovne zahtevnosti.
Ključne besede: niz, besedilo, iskanje, ujemanje, algoritem, naivni, Rabin-Karp, končni avtomat, časovna zahtevnost, prostorska zahtevnost
Objavljeno: 23.05.2012; Ogledov: 1267; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (2,68 MB)

6.
7.
How good can ants color graphs?
Aleksander Vesel, Janez Žerovnik, 1998

Opis: V notici primerjamo algoritem Coste in Hertza, algoritem "mravlje", s postopkom zaporednega barvanja (RLF, recursive largest first) in z algoritmom tipa Petforf-Welsh. V naših poskusih je zadnji precej boljši od prvih dveh.
Ključne besede: matematika, teorija grafov, barvanje grafov, postopek zaporednega barvanja, algoritem mravlje, Petford-Welsh, RLF, mathematics, graph theory, graph coloring, ants algorithm, Petford-Welsh, RLF
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 504; Prenosov: 17
URL Povezava na celotno besedilo

8.
Embedding of complete and nearly complete binary trees into hypercubes
Aleksander Vesel, 2010

Opis: A new simple algorithm for optimal embedding of complete binary trees into hypercubes as well as a node-by-node algorithm for embedding of nearly complete binary trees into hypercubes are presented.
Ključne besede: matematika, teorija grafov, vložitev, hiperkocka, algoritem, mathematics, graph theory, embedding, complete binary tree, hypercube, algorithm
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 398; Prenosov: 12
URL Povezava na celotno besedilo

9.
Embedding of complete and nearly complete binary trees into hypercubes
Aleksander Vesel, 2011, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: A new simple algorithm for optimal embedding of complete binary trees into hypercubes as well as a node-by-node algorithm for embedding of nearly complete binary trees into hypercubes are presented.
Ključne besede: mathematics, graph theory, embedding, binary trees, algorithm
Objavljeno: 07.06.2012; Ogledov: 973; Prenosov: 21
URL Povezava na celotno besedilo

10.
Characterization of reducible hexagons and fast decomposition of elementary benzenoid graphs
Andrej Taranenko, Aleksander Vesel, 2008, izvirni znanstveni članek

Opis: A benzenoid graph is a finite connected plane graph with no cut vertices in which every interior region is bounded by a regular hexagon of a side length one. A benzenoid graph G is elementary if every edge belongs to a 1-factor of G. A hexagon h of an elementary benzenoid graph is reducible, if the removal of boundary edges and vertices of h results in an elementary benzenoid graph. We characterize the reducible hexagons of an elementary benzenoid graph. The characterization is the basis for an algorithm which finds the sequence of reducible hexagons that decompose a graph of this class in ▫$O(n^2)$▫ time. Moreover, we present an algorithm which decomposes an elementary benzenoid graph with at most one pericondensed component in linear time.
Ključne besede: mathematics, graph theory, benzenoid graphs, 1-factor, hexagons, reducible hexagons, reducible face decomposition
Objavljeno: 07.06.2012; Ogledov: 1124; Prenosov: 61
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici