| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 1846
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Konstrukcijska izvedba tesnjenja sklopov zaganjalnika
Ana Marinič, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so prikazane konstrukcijske izvedbe tesnjenja sklopa ohišja zaganjalnika. Te informacije naj bi bralcu pomagale pri soočanju s podobnim problemom in mu olajšale izbiro pri novi zasnovi, optimizaciji obstoječe zasnove ali raziskavi alternativne metode tesnjenja z zneslivejšo in cenejšo rešitvijo. Poleg čisto teoretičnih informacij, pa je opisan še postopek montaže na samodejni liniji, ki zadeva tesnjenje in postopek preverjanja tesnjenja z napravo za preverjanje vodotesnosti.
Ključne besede: zaganjalnik, tesnjenje, tesnilo, vodotesnost, montaža
Objavljeno: 24.09.2021; Ogledov: 8; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (2,27 MB)

2.
Snovanje baterijskega sklopa in elektronike za električno kolo
Rok Friš, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljen proces načrtovanja in izdelave baterijskega sklopa ter pripadajoče elektronike, ki je sestavni del električnega kolesa. To je izdelano za Tekmovanje v izdelavi kolesa, ki se izvaja v Mariboru. Zastavljene zahteve za zmožnosti električnega kolesa izvirajo iz zahtev tekmovanja in pri tem minimalno vplivajo na udobnost vožnje kolesarja. Naloga obravnava tudi oblikovanje in izdelavo ohišja za ustrezno vpetje in zaščito vseh elektronskih komponent. Sledi opis montaže komponent na kolo in testiranje delovanja strojne opreme. Predstavljen je programski del, ki skrbi za branje senzorjev električnega kolesa in pošiljanje podatkov o vožnji uporabniku na pametni telefon.
Ključne besede: Električno kolo, baterijski sklop, BMS, AEK
Objavljeno: 22.09.2021; Ogledov: 34; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (16,26 MB)

3.
Optimizacija hrupa pogonskega sklopa na avtomatskih drsnih vratih
Jan Horvat, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi bo predstavljeno konstruiranje, izdelava ter testiranje protihrupnega nosilca, ki smo ga razvili v podjetju DOORSON d.o.o. V preteklih letih se je pojavila težnja, da bi serijo vrat pl300 naredili tišjo. Na to je še posebej vplival padec kvalitete motorja, ki je začel proizvajati vse več vibracij. Zato se je podjetje odločilo, da bo naredilo nov nosilec motorja, ki bo blažil vibracije in hkrati zmanjševal glasnost vrat. Postopki konstruiranja, izdelave, testiranja in končni rezultati so predstavljeni v tem diplomskem delu
Ključne besede: avtomatska drsna vrata, hrup, konstruiranje, nosilec
Objavljeno: 21.09.2021; Ogledov: 32; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (1,97 MB)

4.
Predstavitev prednosti/pomanjkljivosti vrtljivo-nagibnega pozicionerja v primerjavi z L – pozicionerjem – primer iz prakse
Aljoša Jerič, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja starejši projekt podjetja Daihen Varstroj, ki se nahaja v Lendavi. V diplomskem delu je opisana robotska varilska celica, ki je bila zasnovana za zunanjega naročnika. V diplomski nalogi sem predstavil vse komponente, ki robotsko celico sestavljajo in so pomembne za delovanje le-te. V največji meri sem se v diplomskem delu posvetil pozicionerjem in poskušal predstaviti prednosti in slabosti vrtljivo-nagibnega pozicionerja v primerjavi z L-pozicionerjem.
Ključne besede: robotizacija, vrtljivo-nagibni pozicioner, L-pozicioner, varilska celica, robotsko varjenje
Objavljeno: 20.09.2021; Ogledov: 29; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (1,97 MB)

5.
Konstruiranje zobniškega gonila težkega transporterja
Domen Zver, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno konstruiranje zobniškega gonila težkega transporterja, ki služi za transport materiala. Na začetku je predstavljena razvrstitev gonil in opis osnov konstruiranja gonil. Sledi pregled teoretičnega preračuna gonil. V nadaljevanju je sledilo konstuiranje gonila. Zasnova gonila se je začela z izdelavo zahtevnika z osnovnimi zahtevami. Sledil je preračun gonil kateri je izhajal iz znanih podatkov. Poznali smo skupno medosno razdaljo, skupno prestavno razmerje, moč in vrtilno frekvenco motorja ter vgradne mere. Pred izračunom v programskem paketu KISSSoft je bilo potrebno določiti število zob zobnikov za zagotovitev želenega prestavnega razmerja ter modul in nagib bočnic zobniških parov. Predpostavljene oz. ocenjene lastnosti zobniških parov so bile osnova za izdelavo geometrijskega, kinematičnega in trdnostnega preračuna kateremu je sledila analiza rezultatov. V sklopu konstruiranja gonila je sledila primerna izbira ležajev in dimenzioniranje gredi s preračunom ter izbira maziva. Z določenimi vrtljivimi deli je sledilo konstruiranje ohišja dotičnega gonila. V sklepu so ovrednoteni dobljeni rezultati in dodani komentarji o nadaljnjem razvoju gonila.
Ključne besede: zobniško gonilo, zobniške dvojice, zobnik
Objavljeno: 16.09.2021; Ogledov: 64; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (1,81 MB)

6.
Izdelava in krmiljenje virtualnega industrijskega procesa z uporabo programskih orodij Factory I/O in FluidSim
Goran Munđar, 2021, magistrsko delo

Opis: Osrednji cilj magistrske naloge je načrtali kompleksnejši virtualni industrijski proces in ga izdelali v programskem okolju »Factory I/O«. Za izdelani industrijski proces je izdelan krmilnik v programskem okolju »FluidSim«. Povezava krmilnika in virtualnega industrijskega procesa je izvedena s komunikacijskim protokolom OPC Data Access. Na koncu bo izvedena simulacija industrijskega procesa, s katero bo preverjeno pravilno delovanje sistema.
Ključne besede: Factory I/O, FluidSim, Festo Didactic EzOPC, OPC komunikacijski protokol, virtualni industrijski proces, elektro-pnevmatski sistem
Objavljeno: 16.09.2021; Ogledov: 57; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (4,54 MB)

7.
Vpenjanje visokonapetostnih talilnih vložkov na vibracijskem stresalniku
Tadej Bevk, 2021, diplomsko delo

Opis: Visokonapetostne varovalke podjetja ETI Elektroelement, d. o. o., so namenjene varovanju visokonapetostnih električnih tokov. Sestavljene so iz podstavka in talilnega vložka, ki je napolnjen s kremenčevim peskom. Pri procesu polnjenja s peskom se uporablja vibracijski stresalnik, ki talilni vložek optimalno napolni in zagotovi varno delovanje celotne varovalke. Za pravilno obratovanje vibracijskega stresalnika je potrebno določiti ustrezno vpetje talilnega vložka, ki omogoča popoln prenos vibracij in skrbi, da vložek med obratovanjem ne pade z naprave. Diplomska naloga zajema modeliranje in analizo več vrst vpetij na stresalniku, določitev ustreznega vpetja in opis opravljenih meritev pospeškov vibracij na prototipnem vibracijskem stresalniku.
Ključne besede: visokonapetostne varovalke, talilni vložek, vibracijski stresalnik, vpetje talilnih vložkov
Objavljeno: 06.09.2021; Ogledov: 44; Prenosov: 0

8.
Konstruiranje tovorne prikolice
Mitja Vidovič, 2021, magistrsko delo

Opis: V okviru magistrskega dela je bilo izvedeno konstruiranje prekucnega kesona tovorne prikolice. Na začetku so opisani veljavni zakoni, temu sledi opis uporabljenih metod konstruiranja. Za tem je na kratko opisan postopek modeliranja, na koncu pa še postopek izvedbe numerične analize s prikazanimi rezultati in končnimi zaključki.
Ključne besede: CAD, MKE, prikolica, konstruiranje
Objavljeno: 03.09.2021; Ogledov: 79; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (6,55 MB)

9.
Razvoj algoritma za avtonomno vožnjo robota v ros/gazebo okolju
Gregor Popič, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga povzema snovanje algoritmov za avtonomno vožnjo robota v različnih simulacijskih okoljih. Pri tem so uporabljeni različni senzorji, kot so LiDAR, IMU in inkrementalni ter absolutni dajalniki za odometrijo. Algoritem je zapisan v C++ programskem jeziku, ki je namenjen meta robotskemu operacijskemu sistemu ROS. Ob tem je uporabljeno simulacijsko okolje Gazebo, ki služi kot pripomoček, za naključno generiranje testnih okolij, ki so bila tudi del tekmovanja Field Robot Event 2021. To je sestavljeno iz več nalog, kjer prva predstavlja avtonomno vožnjo robotov po ukrivljenih vrstah, na koncu katerih je potrebno zaviti v naslednjo vrsto. Drugo nalogo pa sestavljajo ravne vrst, deloma nepopolne vrste, kjer mora robot prevoziti le določene vrste, po v naprej določenem zaporedju. Razvita algoritma sta bila testirana v simulacijskem okolju in ovrednotena v primerjavi z drugimi podobnimi rešitvami na tekmovanju poljskih robotov Field Robot Event 2021.
Ključne besede: FarmBeast, Field Robot Event, avtonomna vožnja, ROS, Gazebo
Objavljeno: 30.08.2021; Ogledov: 65; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (2,01 MB)

10.
Razvoj programske rešitve za razpored oddaj lokalne TV
Aleš Ravnik, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava razvoj programske rešitve za lokalno televizijo Bled TV. Glavni cilj je delujoča aplikacija, ki uporabnikom omogoča, vodenje evidence oddaj v arhivu, izdelavo razporeda oddaj in obdelavo podatkov za različne namene. Podrobno smo analizirali dokumente, ki jih televizija uporablja pri pripravi poročil, opisali smo potek načrtovanja in razvoja podatkovne baze ter izdelave uporabniškega vmesnika. Aplikacijo smo razvili v orodju Microsoft Access 2016. Na koncu smo razvito programsko rešitev v celoti testirali in ocenili s pomočjo SWOT analize.
Ključne besede: MS Access, baza podatkov, razvoj aplikacije, grafični uporabniški vmesnik
Objavljeno: 26.08.2021; Ogledov: 94; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (1,99 MB)

Iskanje izvedeno v 0.29 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici