| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 156
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Razvoj distančnika za optimizacijo skladiščenja bivalnih enot
Florjan Rajšp, 2023, magistrsko delo

Opis: V podjetju ARCONT d. d., kjer izdelujejo bivalne enote za možnost hitre izgradnje montažnih objektov, se spopadajo s težavo skladiščenja enot brez žepov za vilice viličarjev, ki jih lahko skladiščijo zgolj na talnem nivoju, saj skladiščenje ene bivalne enote na drugo onemogoča manipuliranje le-teh. To težavo smo rešili s pomočjo jeklenih distančnikov, ki zagotovijo 180 mm višinske razlike med streho ene enote in osnovo druge enote, tako da lahko zgornjo enoto, s pomočjo nakladalne deske, postavimo in skladiščimo na spodnji enoti. Vsak posamezni distančnik (na eni enoti jih potrebujemo štiri) se v enoto vstavi ročno.
Ključne besede: konstruiranje, distančnik, bivalna enota, skladiščenje
Objavljeno v DKUM: 20.09.2023; Ogledov: 21; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (4,54 MB)

2.
Izdelava tlačne posode po ASME standardu
Jan Marin, 2023, magistrsko delo

Opis: V okviru magistrskega dela je prikazan potek konstruiranja tlačne posode po ASME standardu. Najprej so prikazane zahteve naročnika in opis omejitev, s katerimi smo se soočili. Naslednji korak je konstruiranje tlačne posode po določbah zahtevnika ter prikaz načrta. Za tem sledi preračun obremenitev ter analiza rezultatov preračuna. Nato je predstavljen postopek izdelave posameznih komponent, postopek varjenja ter končna sestava izdelka. V zadnji fazi sledi še vrednotenje rezultatov.
Ključne besede: tlačna posoda, konstruiranje, ASME standard, analitični preračun
Objavljeno v DKUM: 28.08.2023; Ogledov: 102; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (3,01 MB)

3.
Numerična analiza povesa zoba polimernega zobnika
Denis Puhan, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je prikazana priprava numeričnega modela za analizo povesa zoba polimernega zobnika. Opisana je teorija ubiranja valjastih zobniških dvojic, teorija polimernih zobnikov in njihovih napak pri obratovanju. Opisan je tudi postopek analitičnega preračuna povesa zoba v skladu s priporočilom VDI 2736-2. V poglavju rezultati so prikazane Von Misesove primerjalne napetosti in pomiki polimernega zobnika za različne obremenitvene primere. Magistrsko delo primerja rezultate numerične analize z rezultati analitičnega preračuna.
Ključne besede: valjasti zobniki, polimeri, nosilnost, numerična analiza, MKE
Objavljeno v DKUM: 18.08.2023; Ogledov: 107; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (2,99 MB)

4.
Planning and construction of the lifting and towing device of the autonomous mobile robot MiR 100 for the delivery of transport trolleys in intralogistics
Tone Lerher, Aleš Belšak, Rok Skerbiš, Jure Tumpej, Žiga Volavšek, Domen Stamenov, Marko Motaln, 2022, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: Intralogistics is a very important area in warehousing and production for managing the flow of materials and informational flow. In recent years, automation and especially robotisation have had a major impact on throughput performance in intralogistics. Especially important is the transport of materials and products based on automated guided vehicles (AGVs) and autonomous mobile robots (AMRs) with different top modules, such as the lifting and towing device. In this paper, planning and construction of the lifting and towing device of the autonomous mobile robot MiR 100 for the delivery of transport trolleys in intralogistics is presented. Using the engineering design methods, a new design of the lifting and towing device has been proposed and evaluated.
Ključne besede: intralogistics, material handling systems, automation and robotisation, planning and construction, lifting and towing mechanism, simulation and animation
Objavljeno v DKUM: 15.03.2023; Ogledov: 299; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (1,45 MB)

5.
Snovanje naprave za merjenje uhajavih tokov katodnih odvodnikov v visokonapetostnih omrežjih : magistrsko delo
Dario Bat, 2023, magistrsko delo

Opis: V nalogi je razdelan problem merjenja uhajavih tokov, ki se pojavijo pri katodnih odvodnikih na visokonapetostnih omrežjih. Uhajave toke merimo, da dobimo sliko napetosti in pri tem zaznamo, kakšno je gibanje električnih velikosti v omrežju. Velikosti napetosti pri visokonapetostnih omrežjih so od 36 kV in na več, zato je takšne velikosti zelo težko meriti na konvencionalne načine. Pri predlaganem načinu merjenja se tok skozi katodni odvodnik »pretvori v vrednosti maksimalno 1 do 2 mA pri pritisnjeni napetosti od 36 kV. Nadalje se pridobljeni signal obdela skozi ADC pretvornik in določene vrednosti napetosti za meritev toka pridobijo vrednost med 0 in 3 V. Da bi metoda bila uspešna, je treba meriti vsaj 200 točk v eni polperiodi signala. Pridobljeni rezultati se obdelajo na procesorju, in če so meritve ustrezne, se enkrat dnevno pošlje informacija, ali je signal ustrezen (v dovoljenih mejah). S takšnimi podatki iz merilnika nadalje lahko opazujemo tudi stanje odvodnika in ga po potrebi zamenjamo oz. pustimo nespremenjenega, če so vrednosti zadovoljive.
Ključne besede: tiskano vezje, dizajn, merjenje, komunikacija, optimizacija
Objavljeno v DKUM: 30.01.2023; Ogledov: 299; Prenosov: 43
.pdf Celotno besedilo (3,44 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Nosilnost polimernih zobnikov z S-ozobjem : doktorska disertacija
Boštjan Trobentar, 2022, doktorska disertacija

Opis: V tej doktorski disertaciji je predstavljena celovita eksperimentalna analiza odpovedi in akustičnega obnašanja S-polimernih zobnikov. Analizirani zobniki, izdelani iz dveh polimerov (POM in PA66), pogosto uporabljenih v proizvodnji zobnikov, so bili obdelani s standardiziranim rezalnim orodjem, nato pa preučeni in primerjani s standardiziranimi evolventnimi zobniki (E-zobniki) na namensko izdelani napravi za preskušanje zobnikov, ki omogoča stalno nastavljanje navora z uporabo pogonskega in zavornega asinhronskega elektromotorja. Eksperimentalno preskušanje je potekalo pod različnimi zunanjimi obremenitvami zobniškega para (navora) do končne okvare, ki se je pojavila v naslednjih treh različnih oblikah: zlom korena zoba, deformacija zoba ali taljenje zoba. Poleg tega so bile vključene osnovne karakteristike za ocenjevanje zajemanja hrupa med delovanjem, kar je še posebej pomembno, kadar se pričakuje zmanjšanje hrupa ob uporabi polimernih zobnikov. Izmerjeni signali so bili analizirani v časovnem in frekvenčnem prostoru, ravni akustične aktivnosti pa so bile medsebojno primerjane. Eksperimentalni rezultati so pokazali, da so ravni zvočnega tlaka zobnikov sorazmerne z velikostjo navora. Primerjava rezultatov je pokazala, da S-ozobje izkazuje boljšo nosilnost kot E-zobniki pri veliki obremenitvi in mehkejšem materialu zobnikov (POM), kjer lahko povišana temperatura znatno vpliva na taljenje zob zobnikov. Na področju ocenjevanja hrupa je analiza pokazala nekatere prednosti S- zobnikov v primerjavi z E- zobniki. V zvezi s tem je bilo ugotovljeno, da so S- zobniki primernejši za zmanjšanje hrupa zobniških pogonskih sistemov pri normalni obremenitvi in tipični pogonski hitrosti.
Ključne besede: S-zobniki, polimerni zobniki, preizkusi zobnikov, odpoved zobnikov, zvočna analiza, akustika
Objavljeno v DKUM: 04.01.2023; Ogledov: 329; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (7,11 MB)

7.
Dvižni stol : magistrsko delo
Klemen Kokol, 2022, magistrsko delo

Opis: Prikazan je razvoj dvižnega stola, ki je v pomoč predvsem mehanikom, vzdrževalcem in vsem, ki so pri svojem delu izpostavljeni neugodnim telesnim položajem. Stol omogoča prehod iz sedečega v ležeči položaj brez večjega uporabnikovega napora. Stolu smo, v skladu z metodami konstruiranja, določili ustrezne pogone in mehanizme, ki bodo učinkovito opravljali prehod iz sedečega v ležeč položaj. S pomočjo numeričnih analiz smo obravnavali kritične dele konstrukcije in tako izvedli celoten potek konstruiranja dvižnega stola od idejnih variant do funkcionalnega 3D modela dvižnega stola in pripadajoče dokumentacije.
Ključne besede: Dvižni stol, pripomoček, konstruiranje, mehanizem, metoda končnih elementov, parametrična računalniška analiza
Objavljeno v DKUM: 01.12.2022; Ogledov: 417; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (4,27 MB)

8.
Razvoj pametnega prezračevalnega sistema : diplomsko delo
Matic Smogavec, 2022, diplomsko delo

Opis: Zaključno delo govori o razvoju prezračevalnega sistema z možnostjo upravljanja le-tega s pomočjo telefona, tablice ali računalnika. Delo zajema metode kot so 3D modeliranje, načrtovanje vezja, Programiranje v C jeziku, programiranje v HTML in Javascript jezikih, sestava vezja oz. spajkanje ter montažo sistema. V začetku smo podrobneje analizirali podobne sisteme, ki so ponujeni na trgu in glede na to opredelili zahteve za naš sistem z namenom, da bi bil le-ta boljši. Sledila je izbira ustreznih komponent, ki so na voljo na trgu, nato pa načrtovanje in izdelava strojnih in elektronskih delov ter montažo teh v smiselno zaključeno celoto. Na koncu sledi analiza našega oz. lastnega sistema v kateri ugotavljamo ali sistem v celoti izpolnjuje v začetku postavljene zahteve in glede na to podamo rezultate. Sledi še opis in rešitev večjih težav, ki jih je pomembno izpostaviti in pa zaključni komentar z nekaj idejami za nadgradnjo.
Ključne besede: razvoj, prezračevalni sistem, rekuperacija toplote, Wi-Fi, upravljanje na daljavo, 3D modeliranje, 3D tiskanje, načrtovanje, vezja, mikrokrmilnik, programiranje, C, C++, HTML, Javascript, CSS, spletna stran, Websocket
Objavljeno v DKUM: 08.11.2022; Ogledov: 607; Prenosov: 129
.pdf Celotno besedilo (2,28 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
Zasnova in izračun konstrukcije regulacijske zapornice na rečnem jezu : magistrsko delo
Žan Senekovič Žerjav, 2022, magistrsko delo

Opis: Namen magistrskega dela je izvesti analizo nosilnosti in dimenzioniranje jeklene konstrukcije regulacijske zaklopke na prelivnem objektu visokovodnega zadrževalnika Selška Sora. Jeklena konstrukcija je dimenzionirana skladno s standardom DIN_19704 ter Eurokod 3 in je izdelana iz materiala S355J2+N. V izračunu se je upoštevala obtežba vode v normalnem načinu obratovanja. Izvedla se je tudi analiza in izračun dvižni sil, ki imajo neposreden vpliv na samo nosilnost konstrukcije zaklopke. V okviru izračuna jeklene konstrukcije je bila izvedena analitična analiza posameznih elementov konstrukcije ter numerična analiza s pomočjo programskega paketa PrePoMax. Z potrebe določitve dvižnih sil zaklopke je bila izvedena analiza večfaznega toka vode čez zapornico.
Ključne besede: jez, jeklena konstrukcija, zaklopka, visokovodni zadrževalnik
Objavljeno v DKUM: 03.11.2022; Ogledov: 315; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (5,01 MB)

10.
Konstrukcija podvozja in ogrodja avtonomnega kmetijskega robota : diplomsko delo
Liza Škulj, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava konstrukcijo podvozja in ogrodja. Na začetku je predstavljen projekt in robot FarmBeast, splošna teorija konstrukcije podvozja, ter materialov, ki jih bomo uporabljali pri konstruiranju. V nadaljevanju načrtujemo in modeliramo dve verziji podvozja z istim ogrodjem. Podvozja se razlikujeta predvsem v izbiri gradiva, kjer je prva zasnovana iz konstrukcijskega jekla in druga iz standardnih aluminijevih profilov z režami. V okviru naloge je izvedena tudi računalniška simulacija, s katero preverimo ali sta konstrukciji primerni za predvidene obremenitve in prikažemo ustrezne rezultate. Diplomsko delo se zaključi z vrednotenjem rezultatov.
Ključne besede: podvozje robota, šasija, kmetijski robot, FarmBeast
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 278; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (4,99 MB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici