| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 172
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Konstruiranje in izdelava zobniške dvojice reduktorja vrtilnika tunelov
Blaž Zatler, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem se posvetil preračunu in izdelavi zobnika oz. pastorka, ki je del gonila za pogon stroja za izkop zemljine v tunelih. V diplomskem delu so najprej predstavljene teoretične osnove preračuna zobniške dvojice. Sledi jim analiza zasnove reduktorja in preračun osnovnih geometrijskih veličin. S pomočjo pridobljenih podatkov sem nato izvedel trdnostni preračun, s katerim sem preveril ustreznost zasnove in določil potrebne manjkajoče podatke za izdelavo pastorka. Na koncu sem v skladu s preračunom pripravil tehnično dokumentacijo pastorka in predstavil izdelovalne postopke, s katerimi je pastorek izdelan.
Ključne besede: gonilo, zobnik, konstruiranje, preračun zobnikov, izdelava zobnikov
Objavljeno v DKUM: 09.07.2024; Ogledov: 57; Prenosov: 0

2.
Preračun nosilnosti zobniškega gonila HTN100
Lan Voršič, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem se osredotočil na raziskavo nosilnosti zobniškega para v gonilu HTN100. Gonilo HTN100 je delovalo preglasno, zato sem se odločil izvesti preračun gonila in tako preveriti, če je gonilo primerno konstruirano. Nosilnost zobnikov je ključnega pomena za brezhibno delovanja sistema, zato je potrebno razumeti njihovo zmogljivost. Uporabil bom analitični preračun, ki je opisan v standardu ISO 6336. Standard ISO 6336 zagotavlja celovito metoda za ocenjevanje nosilnosti zobnikov in upošteva dejavnike, kot so geometrija zobnikov, materialne lastnosti in površinske obdelave. Cilj diplomske naloge je, da izboljšam delovanje gonila HTN100 in da zagotovim njegovo zanesljivo delovanje v industrijskih aplikacijah.
Ključne besede: zobniško gonilo – zobniki – trdnostni preračun –standard ISO 6336
Objavljeno v DKUM: 09.07.2024; Ogledov: 57; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (3,73 MB)

3.
Prototip nadgradnje merilne naprave Blist o2
Tim Zupanec, 2022, diplomsko delo

Opis: Potrebe v farmacevtski industriji so pripeljale do tega, da se zaradi obsega dela in hitrejše kontrole določenih izdelkov veča povpraševanje po izboljšani različici naprave za kontrolo plinov Blist O2. Blist O2 je naprava, ki meri zaostali kisik ali dušik v pretisnem omotu oz. v blisterju, tj. v mehurčasti embalaži za tablete. V diplomskem delu smo se lotili izdelave prototipa nadgradnje obstoječe merilne naprave, na katerem bo temeljila končna nadgradnja merilne naprave Blist O2. Cilj je odpraviti pomanjkljivosti obstoječe naprave.
Ključne besede: nadgradnja, prototip, merjenje vsebnosti dušika ali kisika, pretisni omot, farmacevtska industrija, merilna naprava
Objavljeno v DKUM: 09.07.2024; Ogledov: 51; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

4.
Noise evaluation of coated polymer gears
Brigita Polanec, Srečko Glodež, Aleš Belšak, 2023, izvirni znanstveni članek

Ključne besede: polymer gears, PVD-coatings, experimental testing, noise evaluation
Objavljeno v DKUM: 10.04.2024; Ogledov: 148; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (7,34 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Prediction of the form of a hardened metal workpiece during the straightening process
Tadej Peršak, Jernej Hernavs, Tomaž Vuherer, Aleš Belšak, Simon Klančnik, 2023, izvirni znanstveni članek

Opis: In industry, metal workpieces are often heat-treated to improve their mechanical properties, which leads to unwanted deformations and changes in their geometry. Due to their high hardness (60 HRC or more), conventional bending and rolling straightening approaches are not effective, as a failure of the material occurs. The aim of the research was to develop a predictive model that predicts the change in the form of a hardened workpiece as a function of the arbitrary set of strikes that deform the surface plastically. A large-scale laboratory experiment was carried out in which a database of 3063 samples was prepared, based on the controlled application of plastic deformations on the surface of the workpiece and high-resolution capture of the workpiece geometry. The different types of input data, describing, on the one hand, the performed plastic surface deformations on the workpieces, and on the other hand the point cloud of the workpiece geometry, were combined appropriately into a form that is a suitable input for a U-Net convolutional neural network. The U-Net model’s performance was investigated using three statistical indicators. These indicators were: relative absolute error (RAE), root mean squared error (RMSE), and relative squared error (RSE). The results showed that the model had excellent prediction performance, with the mean values of RMSE less than 0.013, RAE less than 0.05, and RSE less than 0.004 on test data. Based on the results, we concluded that the proposed model could be a useful tool for designing an optimal straightening strategy for high-hardness metal workpieces. Our results will open the doors to implementing digital sustainability techniques, since more efficient handling will result in fewer subsequent heat treatments and shorter handling times. An important goal of digital sustainability is to reduce electricity consumption in production, which this approach will certainly do.
Ključne besede: sustraightening process, hardened workpiece, manufacturing, U-Net convolutional neural network, modeling, point cloud, digital sustainability
Objavljeno v DKUM: 02.04.2024; Ogledov: 211; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (10,52 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Paletne vilice za traktor : diplomsko delo
Gregor Štefan Lenart, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem se osredotočil na celoten proces izdelave paletnih vilic za traktor. V začetni fazi sem razvil zamisel in naredil model vilic v programskem okolju Solidworks. Nato sem naredil še konstrukcijo na katero se pritrdijo vilice, nato pa celotna konstrukcija na traktor. V drugem delu diplomske naloge sem se posvetil izvajanju simulacije narejenega modela. Z uporabo programa Solidworks Simulation, sem preveril kako se bo izdelek obnašal v različnih pogojih obremenitev. S tem sem želel zagotoviti, da so vilice primerne, varne in funkcionalne za uporabo na traktorju. V zaključni fazi sem se lotil izdelave končnega izdelka v domači delavnici. S spretnostmi in ustrezno opremo sem uporabil 3D modele in izdelal paletne vilice po načrtih. Pri tem sem pazil na natančnost in kakovost izdelave, da sem dosegel željene funkcionalne lastnosti.
Ključne besede: Paletne vilice, 3D modeliranje, Simulacija, Izdelek
Objavljeno v DKUM: 04.03.2024; Ogledov: 231; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (3,97 MB)

7.
Parametrično modeliranje enostopenjskega zobniškega reduktorja z upoštevanjem koeficientov profilnih premikov : diplomsko delo
Jernej Kralj, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega opis parametričnega modeliranja enostopenjskega zobniškega reduktorja s poudarkom na modeliranju valjastih zobnikov s poševnim ozobjem, upoštevajoč vpliv vsote koeficientov profilnih premikov na geometrijo ozobja. Rezultat diplomske naloge je torej parametričen 3D model zobniškega gonila, katerega geometrija se ustrezno spreminja v odvisnosti od vrednosti parametrov. Poleg tega so dodane še nekatere nadgradnje, kot so izračun življenjske dobe raznih strojnih elementov ter izračun površinskih tlakov ipd.
Ključne besede: parametrično modeliranje, zobniki s poševnim ozobjem, koeficienti profilnih premikov, strojni elementi, 3D model
Objavljeno v DKUM: 11.10.2023; Ogledov: 566; Prenosov: 73
.pdf Celotno besedilo (4,29 MB)

8.
Analiza strešnih nosilcev : diplomsko delo
Jan Karnet, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je prestavljen kratek opis podjetja, kjer sem prejel temo diplomske naloge. V nadaljevanju so predstavljeni programi, ki sem jih uporabljal, kratek opis strešnih nosilcev vozila, postopek konstruiranja, numerična simulacija, ki sem jo izdelal v programih UltraEdit in Ansa ter pregled rezultatov v programu Meta. Sledila je izbira nosilca z najboljšimi rezultati. Temu sem nato v programu SolidWorks dodal objemke in ostale potrebne dele za montažo na avto. Opisana je izbira materiala, izdelava simulacije v programu Ansa in pregled rezultatov v programu Meta.
Ključne besede: Konstruiranje, strešni nosilci za osebno vozilo, trdnostna analiza, metoda končnih elementov.
Objavljeno v DKUM: 09.10.2023; Ogledov: 535; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (3,61 MB)

9.
Konstruiranje progresivnega orodja za serijsko proizvodnjo kovinskih izdelkov : diplomsko delo
Kristjan Veberič, 2023, diplomsko delo

Opis: V današnjih serijskih proizvodnjah, kjer je čas/produktivnost vse večjega pomena, se podjetja poslužujejo uporabe progresivnih orodij za preoblikovanje pločevine. Progresivno orodje omogoča izdelavo več zaporednih operacij oblikovanja materiala, dokler se ne doseže končna oblika izdelka. V diplomskem delu je predstavljen postopek konstruiranje progresivnega orodja, v sodelovanju s podjetjem Koban d.o.o. Diplomska naloga vključuje načrtovanje orodja, ki bo omogočalo učinkovito in natančno oblikovanje izdelka ter bo hkrati upoštevalo omejitve proizvodnega procesa in zadostovala naročnikove zahteve. Raziskali smo različne metode, izvedli potrebne preračune in na podlagi tega izdelali konstrukcijo progresivnega orodja za izdelavo nosilcev za uporabo v avtomobilski industriji.
Ključne besede: progresivno orodje, preoblikovanje, rezanje, upogibanje, konstruiranje
Objavljeno v DKUM: 09.10.2023; Ogledov: 516; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (2,56 MB)

10.
Konstruiranje varilnega odra za varjenje kmetijskih prikolic : diplomsko delo
Blaž Pustinek, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno koncipiranje, snovanje in izdelava numerične analize varilnega odra za potrebe podjetja Farmtech d.o.o.. Ker podjetje Farmtech proizvaja kmetijske prikolice različnih dimenzij, potrebujejo varilni oder, ki bo imel možnost spremembe višine, širine in dolžine. Konstruirati je bilo treba varilni oder, ki bo omogočal izdelavo prikolic EDK 500-800, ZDK 800-1800, TDK 800-2000 in DDK 2400. Izdelati je bilo potrebno tudi statično analizo osnovne podesti, ki smo jo izvedli s programskim paketom SolidWorks. Po opravljeni analizi dobljenih rezultatov smo ugotovili, da varilni oder ustreza našim zahtevam in zagotavlja ustrezno varno uporabo.
Ključne besede: varilna podest, CAD, CAE, MKE, SolidWorks
Objavljeno v DKUM: 09.10.2023; Ogledov: 468; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (4,05 MB)

Iskanje izvedeno v 1.66 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici