| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 51
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
NARAVOSLOVNI DAN POTOK V 3. RAZREDU OSNOVNE ŠOLE
Ajda Arl, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi z naslovom Naravoslovni dan Potok v 3. razredu osnovne šole je predstavljen naravoslovni dan na vsebino Potok, ki smo ga načrtovali in izpeljali v 3. razredu osnovne šole. V teoretičnem delu diplomske naloge predstavljamo predmet Spoznavanje okolja, opredeljujemo dneve dejavnosti s poudarkom na naravoslovnih dnevih. Opisani so cilji, vsebine, načrtovanje in izvajanje naravoslovnih dni v 1. triletju. Ob pregledu učbeniških kompletov štirih založb (DZS, Rokus, Modrijan, Mladinska knjiga), ki so potrjeni s strani Strokovnega sveta Republike Slovenije za splošno izobraževanje, za predmet Spoznavanje okolja v 3. razredu izpostavljamo učne vsebine, ki jih je mogoče izpeljati v okviru naravoslovnega dne. Podajamo tudi sugestije učiteljem, ki te učbeniške komplete uporabljajo, katere vsebine v njih so primerne za izpeljavo naravoslovnega dne. V praktičnem delu predstavljamo Osnovno šolo Franja Goloba Prevalje in načrtovanje naravoslovnih dni na tej šoli. Predstavljamo pripravo, izvedbo in vrednotenje naravoslovnega dne, ki smo ga izpeljali in ki tudi zadošča vsem teoretičnim zahtevam sodobnega pouka. Sama vsebina je odbrana tako, da jo je mogoče izpeljati ne glede na to, kateri učbeniški komplet uporabljajo učitelj oziroma učenci za pouk Spoznavanje okolja v 3. razredu.
Ključne besede: Spoznavanje okolja, dnevi dejavnosti, naravoslovni dan, osnovna šola, 3. razred, potok
Objavljeno: 11.09.2009; Ogledov: 2246; Prenosov: 383
.pdf Celotno besedilo (1,09 MB)

4.
Fitofarmacevtska sredstva za varstvo rastlin - analiza komercialnih navodil za uoprabo
Marta Butolen, 2009, diplomsko delo

Opis: V prvem delu diplomskega dela z naslovom Nekatere posebne vrste matrik so obravnavani osnovni pojmi matrik: osnovne lastnosti matrik, osnovne operacije z matrikami in računanje determinante matrik. Opisana je tudi enakost matrik, transponiranje in potenciranje matrik ter inverzna matrika. V drugem delu so zajete posebne vrste matrik: diagonalne matrike, trikotne matrike, simetrične matrike, simetrične Toeplitzove matrike in permutacijske matrike. Pri teh matrikah so navedene njihove posebne lastnosti. Posebej so dokazani osnovni izreki, ki vključujejo te matrike.
Ključne besede: matrika, vrstica, stolpec, diagonala, transponirana matrika, inverzna matrika, determinanta, diagonalna matrika, trikotna matrika, zgornje trikotna in spodnje trikotna matrika, simetrična matrika, Toeplitzova matrika, permutacijska matrika
Objavljeno: 07.01.2010; Ogledov: 2475; Prenosov: 331
.pdf Celotno besedilo (310,21 KB)

5.
Računanje kreditov
Maja Vučko, 2009, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je raziskati računanje kreditov in uporabnost matematičnih orodij pri računanju le-teh. Diplomsko delo je sestavljeno iz treh delov. V prvem delu so podane splošne lastnosti zaporedij, aritmetično in geometrijsko zaporedje. Nadalje so predstavljene lastnosti vrst. V drugem delu sledi opredelitev pojmov, povezanih z računanjem kreditov (obresti, obrestna mera, obrestni račun). Poudarek je na izdelavi amortizacijskih oziroma odplačilnih načrtov. Upoštevali smo obe možnosti odplačevanja kredita: anuitetni in obročni način. V zadnjem delu smo predstavili praktični primer računanja kreditov. Izdelali smo odplačilni načrt za najeti kredit: izbrali smo vrsto kredita in znesek kredita, določili mesečno anuiteto in izbrali ustrezno obrestno mero. Za posamezno kapitalizacijsko obdobje smo nato izračunali obresti, razdolžnine in ostanke dolgov. Izračune smo primerjali z informativnim izračunom odplačilnega načrta, ki smo ga naredili na spletnih staneh NKBM. Za konec smo na primeru dveh izbranih bank (NLB in NKBM) naredili primerjavo informativnih izračunov za stanovanjski kredit. Določili smo znesek kredita in odplačilno dobo. Zanimala nas je mesečna anuiteta, ki bi jo morali plačevati ob najemu izbranega kredita.
Ključne besede: Zaporedja, aritmetično zaporedje, geometrijsko zaporedje, obrestni račun, kredit, amortizacijski načrt.
Objavljeno: 01.10.2009; Ogledov: 3049; Prenosov: 298
.pdf Celotno besedilo (415,01 KB)

6.
ANTISIMETRIČNE MATRIKE
Gregor Ambrož, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je sestavljeno iz treh poglavij. V prvem poglavju predstavimo osnovne pojme matrik in njihove definicije. Nato podrobneje opišemo računske operacije med njimi in jih ponazorimo z zgledi. Nazadnje predstavimo tudi determinanto matrike in njene lastnosti, lastne vrednosti in Jordanovo kanonično formo matrike. V naslednjem poglavju se posvetimo simetričnim matrikam. Najprej opišemo definicijo simetrične matrike, nato spoznamo njene osnovne lastnosti. Vsako lastnost ponazorimo z zgledom. Na koncu drugega poglavja se usmerimo tudi k definitnosti in semidefinitnosti simetričnih matrik. V uvodu tretjega poglavja predstavimo antisimetrične matrike. Nadaljujemo z osnovnimi izreki, ki jih dokažemo in ponazorimo z zgledi. V tem poglavju vpeljemo tudi ostale izreke in definicije, ki so povezane z antisimetričnimi matrikami. Poglavje zaključimo s primerjavo simetričnih in antisimetričnih matrik, ki smo jih zasledili skozi celotno drugo in tretje poglavje diplomskega dela.
Ključne besede: Simetrične matrike, antisimetrične matrike, definitnost, semidefinitnost.
Objavljeno: 09.07.2010; Ogledov: 2038; Prenosov: 174
.pdf Celotno besedilo (331,49 KB)

7.
TESTIRANJE ODPRTOKODNE REŠITVE ZA IZVAJANJE SPLETNEGA ANKETIRANJA
Ajda Strmljan, 2009, diplomsko delo

Opis: Raziskava obravnava testiranje programske opreme za spletno anketiranje. Izbran je bil odprtokodni programski paket Limesurvey. Kratko so predstavljeni tudi druge odprtokodne in licenčne rešitve. Naloga opisuje namestitev in testiranje na domačem in fakultetnem strežniku. Predstavljene so funkcije, ki omogočajo oblikovanje ankete, kot tudi poročanje in predstavitev rezultatov. Opisane so lastnosti in prednosti distribucijskih list in njihovo delovanje. Prikazan je primer ankete o elektronskem poslovanju, ki je povzet po paprini obliki. Testiranje je pokazalo, da Limesurvey deluje zanesljivo. Največja ovira za širjenje Limesurvey je nepopolna dokumentacija, v primeru napak pa je izvajalec prepuščen iskanju rešitev na forumih.
Ključne besede: Testiranje programske opreme, Testiranje po načelu »črne škatle«, Spletno anketiranje, Limesurvey
Objavljeno: 03.12.2009; Ogledov: 1641; Prenosov: 146
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

8.
TRIKOTNE MATRIKE
Gordana Kmetič, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga predstavi matrike kot samostojne algebrske objekte. V prvem delu naloge so predstavljene matrike, različne vrste le-teh, lastnosti, osnovne operacije in determinante. V drugem delu pa gre za ugotavljanje naštetih postopkov, lastnosti pri zgoraj in spodaj trikotnih matrikah.
Ključne besede: matrika, zgoraj trikotna matrika, spodaj trikotna matrika, kvadratna matrika, determinanta, inverzna matrika, transponiranje, rang, linearne transformacije
Objavljeno: 11.02.2010; Ogledov: 1990; Prenosov: 200
.pdf Celotno besedilo (308,74 KB)

9.
O PROBLEH UJEMANJA POVPRAŠEVANJA IN PONUDBE
Jernej Kokošinc, 2010, diplomsko delo

Opis: Mikroekonomija se ukvarja z analizo posameznih ekonomskih objektov, makroekonomija pa z delovanjem ekonomije kot celote. Pri prvi se s problemi ujemanja srečujemo pri tržnem mehanizmu, ko določamo ravnotežno ceno, pri drugi pa pri sektorski analizi, ko analiziramo celotno strukturo gospodarstva. V obeh primerih si pomagamo z linearno algebro, ki nam omogoči pregledno in natančno reševanje problema.
Ključne besede: povpraševanje, ponudba, ravnotežna cena in količina, input-output tabelA
Objavljeno: 06.02.2018; Ogledov: 303; Prenosov: 16
.doc Datoteka (1,60 MB)

10.
VREDNOTENJE UPORABNOSTI SPLETNIH SOCIALNIH OMREŽIJ S PRIMEROM
Ajda Gregorčič, 2010, diplomsko delo

Opis: Pojav svetovnega spleta je omogočil uporabnikom dostop do velike količine informacij, ki se nahajajo na spletnih straneh. Pri komunikaciji človeka s tehnologijo imajo v procesu uporabe spletnih vsebin veliko vlogo uporabniški vmesniki, s pomočjo katerih ustvarjalci spletnih vsebin oblikujejo spletno predstavitev tako, da bo razumljiva čim večjemu številu uporabnikov. Ker se ti v količini izkušenj, znanjem in individualnimi karakteristikami med seboj zelo razlikujejo, je oblikovanje uporabnih spletnih predstavitev predmet razprave strokovnjakov s področja psihologije, interakcije v odnosu človeka s tehnologijo, grafičnega oblikovanja, sociologije in sorodnih znanosti. Ti stremijo k definiciji univerzalnih standardov za vrednotenje uporabnosti spletnih strani, da bi s tem zagotovili čim bolj univerzalno in pozitivno uporabniško izkušnjo. Ker so spletna socialna omrežja trenutno najpopularnejši medij spletne komunikacije, jih je potrebno oblikovati v skladu s pričakovanji in zahtevami tipičnih uporabnikov. Pozitivno uporabniško izkušnjo lahko ustvarimo le tako, da analiziramo uporabnost spletnih strani iz različnih vidikov in jim ponudimo najboljšo možno rešitev.
Ključne besede: semantični splet, spletni uporabnik, uporabnost spletnih strani, spletna socialna omrežja, uporabniški vmesniki, ikone, oblikovanje
Objavljeno: 02.03.2010; Ogledov: 11556; Prenosov: 438
.pdf Celotno besedilo (1,95 MB)

Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici