| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
RAZVOJ PROGRAMSKEGA ORODJA ZA DOKUMENTIRANJE VIDEOPOSNETKOV BOLNIKOV Z MOTNJAMI GIBANJA
Admir Alagić, 2016, magistrsko delo

Opis: Ekstrapiramidna nevrologija je veja nevrologije, ki se ukvarja z motnjami gibanja. Bolniki so lahko prekomerno gibljivi, ti simptomi pa imajo določene značilnosti, na osnovi katerih jih uvrstimo v skupino, ki ima tremor, horeo, distonijo, mioklonus ali tike. Pri beleženju simptomov ekstrapiramidalne nevrologije nevrologi uporabljajo različne načine. Eden izmed najpogostejših načinov beleženja simptomov bolnikov je snemanje le-teh s pomočjo videokamere ali mobilnega telefona. Videoposnetki se potem shranjujejo na drugi medij, računalnik ali zunanje diske. Pri shranjevanju videoposnetkov je zelo zaželjena klasifikacija videoposnetkov glede na različne simptome bolnikov. Klasifikacija videoposnetkov omogoča lažje iskanje shranjenih videoposnetkov, saj je brez uporabe specializiranih računalniških orodij iskanje lahko zelo počasno in neučinkovito, posebej pri večjem številu videoposnetkov. Po pregledu trga smo ugotovili, da specialističnih programskih orodij, ki bi omogočala shranjevanje in iskanje videoposnetkov na osnovi simptomov bolnikov z motnjami gibanja, ni mogoče najti. Iz tega razloga smo v okviru pričujočega magistrskega dela v sodelovanju s strokovnjaki s področja nevrologije razvili programsko orodje, ki omogoča shranjevanje in iskanje videoposnetkov na osnovi simptomov bolnikov z motnjami gibanja. Glavne prednosti razvitega programskega orodja so razumljivost in preprosta uporaba. Za uporabo programskega orodja ni potrebna internetna povezava v primeru, če videoposnetke shranjujemo na lokalni strežnik. Programsko orodje omogoča predvajanje posnetih videoposnetkov in samodejno kopiranje videoposnetkov iz zunanjih medijev (video kamere, mobilnega telefona) na računalnik. Videoposnetke lahko shranjujemo s podatki o več kot 120 simptomov, ki se navezujejo na področje ekstrapiramidalne nevrologije. Shranjene videoposnetke lahko iščemo na osnovi simptomov in osnovnih podatkov o bolniku. V teoretičnem delu magistrskega dela smo predstavili tehnologije, ki smo jih uporabili pri razvoju programskega orodja. Programsko orodje smo razvili na osnovi mnenj in potreb strokovnjakov s področja nevrologije, katere smo pridobili na osnovi prvega strukturiranega intervjuja. Po implementaciji programskega orodja je sledilo testiranje orodja s strani končnih uporabnikov, ki so nam svoje izkušnje z uporabo zaupali v drugem strukturiranem intervjuju.
Ključne besede: Ekstrapiramidna nevrologija, motnje gibanja, visual studio 2015, C#, Microsoft SQL Server localDB, XAML, WPF, T-SQL
Objavljeno: 10.01.2017; Ogledov: 1023; Prenosov: 116
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

2.
STANJE JAVNIH RADIOTELEVIZIJSKIH SERVISOV V BIH
Admir Alagić, 2013, diplomsko delo

Opis: Mediji so se, v državah postsocialističnega sistema, soočali z različnimi izzivi pri vzpostavitvi demokratičnega medijskega sistema. Velik izziv pri tem prehodu je bil vzpostavitev javnih RTV servisov, ki bi bili brez vplivov političnih struktur. Proces splošne demokratizacije v BiH je bil otežen zaradi vojne, ki se zgodila v začetku devetdesetih let. Dediščino vojne je predstavljala globoka etnična in teritorialna razdelitev prebivalstva, po kateri se je država razdelila na entitete. Na osnovi teh etničnih razdelitev, se je ustvarjal tudi medijski sistem. Tako danes v BiH obstajajo trije javni RTV servisi, ki služijo promociji nacionalnih interesov posameznih etničnih skupin. Zaradi politizirane družbe in prisotnosti občutka ogroženosti nacionalne identitete etničnih skupin, so javni RTV servisi zelo dovzetni za politične vplive in s svojim delovanjem prispevajo k še večjem razvoju nestrpnosti in nerazumevanja med različnim etničnimi skupinami v BiH.
Ključne besede: javni RTV servisi, neodvisnost medijev, regulatorna agencija, politični vplivi, mediji v BiH
Objavljeno: 25.09.2013; Ogledov: 1029; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (1,70 MB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici