| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 300
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Verodostojnost prosilcev za mednarodno zaščito
Žiga Tomc, 2021, magistrsko delo

Opis: V zadnjih letih je Republika Slovenija pod povečanim migracijskim pritiskom, kar se odraža tudi v povečanju števila prošenj za mednarodno zaščito. Mednarodno zaščito države članice nudijo tistim posameznikom, ki te zaščite ne morejo dobiti v svoji državi. Posameznik, ki želi pridobiti mednarodno zaščito, mora zanjo zaprositi pri pristojnem državnem organu in z njim med celotnim upravnim postopkom sodelovati. Najpomembnejši vir informacij, ki jih pristojni organ potrebuje za odločanje v postopku, je v večini primerov izjava prosilca za mednarodno zaščito, ki jo uradne osebe pridobijo preko razgovorov s prosilci. Glede na to, da pozitivno rešena prošnja za mednarodno zaščito pomeni poleg možnosti legalnega bivanja v Republiki Sloveniji tudi ostale ugodnosti, npr. dostop do trga dela in socialne pomoči, so prosilci, ki vedo, da do mednarodne zaščite morda niso upravičeni, pripravljeni na razgovorih tudi zavajati uradne osebe. V zaključnem delu smo osvetlili pomen ocene verodostojnosti prosilcev za kakovostno in objektivno odločanje v postopkih pridobitve mednarodne zaščite in pravno podlago, ki jo imajo uradne osebe za takšno oceno. Prikazane so nekatere pasti, ki se pri takem ocenjevanju pokažejo zaradi kompleksnosti celotnega postopka in morebitne subjektivnosti odločevalcev ter izzivov, ki se odpirajo pri preverjanju konkretnih dokazov, ki jih podajo prosilci za mednarodno zaščito. V zaključnem delu so opisana tudi določena orodja, ki jih imajo migracijski organi na voljo za preverjanje verodostojnosti prosilcev ter njihov pomen za celoten postopek mednarodne zaščite.
Ključne besede: migracije, migranti, mednarodna zaščita, azil, azilna zakonodaja, magistrska dela
Objavljeno: 29.11.2021; Ogledov: 115; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (1,42 MB)

2.
Načrtovanje in izvajanje kondicijskega načrta treninga za pripravo na tekmovanje v kickboxingu
Žiga Pečnik, 2021, diplomsko delo

Opis: Kondicijska priprava športnika je ključnega pomena pri pripravi na tekmovanje, tudi pri kickboxingu. Prvotni namen diplomske naloge je bil ustvariti učinkovit trimesečni program vadbe, ki bi športnika kondicijsko optimalno pripravil na tekmovanje, pri tem nam je beleženje vadbenih enot in njegovih rezultatov omogočilo podroben vpogled v stanje pripravljenosti. Glavne smernice za našo uspešnost pa so bila testiranja, ki jih je športnik opravil trikrat. Prva testiranja je športnik opravil pred pričetkom priprav, druga sredi programa vadbe in zadnja po izvedenem programu vadbe. Testiranja so vsebovala test za eksplozivnost (skok v daljino), maksimalno moč (1RM pri osnovnih vajah) in vzdržljivost (Cooperjev test). Pridobljene rezultate smo obdelali s programom Excel. Rezultati so pokazali športnikov napredek pri testiranju maksimalne moči in vzdržljivosti pri primerjavi rezultatov drugega in zadnjega testiranja glede na rezultate prvega, niso pa pokazali napredka pri testiranju eksplozivne moči.
Ključne besede: šport, program vadbe, kondicijska vadba, kickboxing
Objavljeno: 24.11.2021; Ogledov: 75; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (3,58 MB)

3.
Mutacijsko testiranje v programskem jeziku JavaScript
Žiga Ajdnik, 2021, diplomsko delo

Opis: Mnoga podjetja investirajo v pokritost programskega koda z avtomatiziranimi testi za boj proti hroščem pri izdaji novejših različic. V diplomskem delu smo raziskali proces testiranja testov, imenovan mutacijsko testiranje. Mutacijsko testiranje z vsiljevanjem napak preverja kvaliteto testov. Osredotočili smo se na proces mutacijskega testiranja programske kode, napisane v jeziku JavaScript. Pregledali smo obstoječa orodja za izvedbo takšnega procesa in izbrali orodja Stryker-Mutator in ter Mutode za nadaljnjo analizo. Izvedli smo proces testiranja na dveh odprtokodnih projektih, s čimer smo pridobili podatke za ovrednotenje obeh orodij. Glede na opredeljene kriterije se je orodje Stryker-Mutator izkazalo kot primernejše za izvedbo mutacijskega testiranja.
Ključne besede: JavaScript, mutacijsko testiranje, Stryker-Mutator, Mutode
Objavljeno: 04.11.2021; Ogledov: 291; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)

4.
Analiza izobraževalnega sistema za varnostno osebje v Republiki Sloveniji
Žiga Božjak, 2021, magistrsko delo

Opis: Varnost uvrščamo med eno najbolj pomembnih človekovih potreb in dobrin in ravno zaradi tega so se začele razvijati zasebnovarnostne družbe, ki ponujajo in zagotavljajo dodatno varnost, ki je država s svojimi mehanizmi ne more zagotavljati. Skupaj z razvojem zasebnega varovanja v Republiki Sloveniji so se pojavile tudi številne ustanove in podjetja, ki se ukvarjajo z usposabljanjem in/ali izobraževanjem varnostnega osebja. Tako kot zasebno varovanje pa se je tudi izobraževalni sistem skozi leta spreminjal, nadgrajeval in izboljševal. Trenutno poznamo usposabljanja za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije za različne poklice v zasebnem varovanju, h katerim prištevamo tudi specialistična in obdobna usposabljanja ali izpopolnjevanja. Poleg tega poznamo srednješolski program tehnik varovanja in višješolski program inženir varovanja. Magistrska naloga se ukvarja z ugotavljanjem ali je takšen sistem primeren in če predstavlja ustrezno nadgradnjo znanja in kompetenc kandidatov po različnih stopnjah usposabljanja oziroma izobraževanja. V nalogi so opravljene primerjave programov glede na vsebino, trajanje in glede na razmerje med teoretičnim in praktičnim delom, osredotočeno na poklic varnostnika in varnostnega menedžerja. Primerjave so podkrepljene z mnenji in ugotovitvami strokovnjakov na svojem področju, ki so pridobljene z izvedbo fokusne skupine. Predmeti zasebnega varovanja v programih usposabljanja in izobraževanja so vsebinsko zelo podobni, primerljivi pa so tudi glede na trajanje in razmerje med teoretičnim in praktičnim delom. Ker programi niso ustrezno nadgrajeni glede na stopnjo izobraževanja, bi bilo treba posodobiti programe, hkrati pa zagotoviti usposobljenost izvajalcev pedagoškega procesa.
Ključne besede: zasebno varovanje, varnostniki, varnostno osebje, izobraževanje, usposabljanje, magistrska dela
Objavljeno: 28.10.2021; Ogledov: 149; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (1,33 MB)

5.
Snovanje in konstruiranje izsekovalnega orodja za plačevino
Žiga Voga, 2021, diplomsko delo

Opis: V svoji diplomski nalogi sem se osredotočil na snovanje in konstrukcijo izsekovalnega orodja za pločevino po zahtevah kupca. Najprej sem izdelal metodo (tehnologijo izdelave pločevine), nato pa se lotil modeliranja na osnovi le tega. Sledila je določitev tehnoloških parametrov in s tem preračun sil v orodju - izsekovalne in snemalne sile. Kasneje sem določil tudi velikost serije proizvodnje.
Ključne besede: preoblikovalna orodja, izsekovalna orodja, preoblikovalni stroji, CAD
Objavljeno: 21.10.2021; Ogledov: 140; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (3,31 MB)

6.
Optimatizacija egr regulatorja in dpf filtra pri avtomobilu s prisilno polnjenim dizelskim agregatom
Žiga Šuhel, 2021, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je povečati moč pogonskemu agregatu z notranjim izgorevanjem, vgrajenim v avtomobil znamke Volkswagen Golf 6 , pri tem pa najprej odstraniti EGR-regulator in DPF-filter tako fizično kot programsko. V nalogi je predstavljen postopek fizične in programske odstranitve, opisana so vsa potrebno diagnostična orodja, ki sem jih uporabljal pri tem procesu. Na koncu je vidna tudi meritev na merilnih valjih, pri kateri smo izmerili moč pogonskemu agregatu.
Ključne besede: EGR-regulator, DPF-filter trdih delcev, Checksum- Kontrolna vsota, Bootloader- zagonski dnevnik
Objavljeno: 19.10.2021; Ogledov: 172; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (5,17 MB)

7.
Izzivi in prednosti uvajanja agilnih pristopov k razvoju programske opreme v slovenskih računalniških podjetjih
Žiga Inkret, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega predvsem raziskavo, kako vplivajo agilni pristopi na delovanje in produktivnost slovenskih računalniških podjetij, zanima pa nas tudi, s kakšnimi težavami oziroma izzivi se srečujejo podjetja ob prehodih k agilnim pristopom razvoja. Na začetku smo raziskali agilne pristope po katerih posega največ podjetij. V nadaljevanju predstavimo, kako lahko razni agilni pristopi pomagajo pri razvoju programske opreme in kakšne izzive predstavljajo na začetku. S pomočjo pridobljenega znanja smo pripravili intervju, s katerim smo pridobili relevantne podatke v slovenskem računalniškem podjetju. Na koncu smo analizirali zbrane informacije in primerjali ugotovitve z našo hipotezo.
Ključne besede: Agilni pristopi, Scrum, Kanban
Objavljeno: 18.10.2021; Ogledov: 159; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (667,50 KB)

8.
Uporaba okrepitvenega učenja za optimizacijo krmiljenja semaforjev
Žiga Sušin, 2021, diplomsko delo

Opis: V tej nalogi bomo podrobno preučili metodo okrepitvenega učenja in načine implementacije le-tega. Nato ga bomo uporabili za rešitev zadanega problema, ki je optimizacija krmiljenja semaforjev v križišču. V naslednjih poglavjih bomo na splošno opisali strojno učenje, podrobneje pa okrepitveno učenje. Opisali bomo tudi način implementacije v programskem jeziku Python in knjižnice, ki nam pomagajo pri tem. V drugem delu naloge bomo izdelali program s pomočjo pridobljenega znanja. Na koncu pa bomo še predstavili rezultate simulacij.
Ključne besede: Okrepitveno učenje, umetna inteligenca, promet, Python
Objavljeno: 18.10.2021; Ogledov: 102; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (1,21 MB)

9.
Optimizacijski algoritem na osnovi iskanja hrane bakterij
Žiga Stupan, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo raziskali področje optimizacije in optimizacijskih algoritmov po vzorih iz narave. Opisali smo optimizacijski algoritem na osnovi iskanja hrane bakterij, njegove biološke osnove, modifikacije in aplikacije. V empiričnem delu smo osnovno različico algoritma implementirali v programskem jeziku Python, kot razširitev ogrodja za razvoj in preizkušanje algoritmov po vzorih iz narave NiaPy. Implementiran algoritem smo preizkusili na desetih popularnih testnih funkcijah različnih dimenzij (10, 20 in 30). Rezultate smo nato primerjali z rezultati treh popularnih algoritmov po vzorih iz narave (DE, PSO in BA). Ugotovili smo, da osnovni algoritem BFO v večini primerov močno zaostaja za prej omenjenimi algoritmi v kakovosti najdenih rešitev.
Ključne besede: algoritmi po vzorih iz narave, inteligenca rojev, optimizacija na osnovi iskanja hrane bakterij
Objavljeno: 18.10.2021; Ogledov: 104; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (569,91 KB)

10.
Analiza medijske prisotnosti znotraj NBA mehurčka
Žiga Jakomini, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga je teoretična in empirična raziskava o medijski prisotnosti v NBA mehurčku. Cilj naloge je bil raziskati kako so informacije prihajale iz NBA mehurčka ter kako je javnost dostopala do njih. Raziskali smo tudi delovanje slovenskih športnih novinarjev v času pandemije zaradi covida-19. V nalogi smo predstavili športno novinarstvo, raziskali NBA mehurček in razloge za njegovo uvedbo ter delovanje športnih novinarjev in komentatorjev znotraj mehurčka. V diplomskem delu smo analizirali uporabo družbenih medijev s strani ekip in igralcev. Podrobno smo predstavili načine dostopanja do NBA tekem ter raziskali gledanost v NBA mehurčku. V empiričnem delu smo predstavili potek raziskave in metodologijo, ki smo jo izbrali kot relevantno za naše delo. Z namenom podrobnega razumevanja problematike smo izvedli anketo med širšo javnostjo o njihovem dostopanju do informacij iz NBA mehurčka, izvedeni pa so bili tudi intervjuji s športnimi novinarji na temo njihovega delovanja v času pandemije zaradi covida-19. Diplomsko nalogo zaključujemo s sklepnimi ugotovitvami o medijski pokritosti NBA mehurčka ter o delovanju slovenskih novinarjev v času pandemije.
Ključne besede: NBA mehurček, novinar, mediji
Objavljeno: 18.10.2021; Ogledov: 71; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (1,80 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici