| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Zaznavanje pozicije talilnega elementa v keramičnem talilnem vložku s Hallovo sondo
Uroš Polc, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo raziskovali možnost zaznavanje pozicije talilnega elementa v keramičnem talilnem vložku s Hallovo sondo. Najprej smo si izbrali primerno velikost vložka, nato pa smo raziskali fizikalno ozadje Hallovega pojava. Raziskavo smo nadaljevali s pomočjo meritev na več vzorcih in pri različnih tokovnih pogojih. Pri meritvah smo si pomagali tudi z računalniško simulacijo. Možnost zaznavanja s Hallovo sondo smo potrdili, zaradi uspešnega rezultata smo izdelali tudi predlog praktične rešitve.
Ključne besede: keramični talilni vložek, Hallov pojav, simulacija magnetnega polja
Objavljeno: 09.10.2017; Ogledov: 501; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (3,61 MB)

2.
Komagataeibacter sp. nov. T5K1: ocetnokislinska bakterija, izolirana iz kvasovke Saccharomycodes ludwigii
Mateja Polc, 2017, magistrsko delo

Opis: Ocetnokislinske bakterije so skupina mikroorganizmov, ki jih v naravi pogosto najdemo na substratih, bogatih s sladkorji, alkoholi in kislinami. Število opisanih rodov ocetnokislinskih bakterij je v zadnjih 30 letih iz prvotno dveh narastlo na 19. Med njimi je največje število vrst opisanih znotraj rodov Acetobacter, Gluconobacter, Gluconacetobacter in Komagataeibacter. V magistrskem delu smo iz kvasovke Saccharomycodes ludwigii T5K1 osamili ocetnokislinsko bakterijo Komagataeibacter sp. T5K1_A in jo nadalje okarakterizirali s preiskovanjem nukleotidnega zaporedja genov za 16S rRNA in medgenske regije 16S-23S rDNA. Odkrili smo, da je njen najbližji sorodnik vrsta Gluconacetobacter entanii; njuni sekvenci gena za 16S rRNA sta si podobni v 99 %, sekvenci medgenskih regij 16S-23S rDNA pa v 94 %. Glede na do sedaj poznane podatke o podobnosti teh DNA-regij med vrstami ocetnokislinskih bakterij smo domnevali, da bi sev Komagataeibacter sp. T5K1_A lahko bila nova vrsta ocetnokislinske bakterije. Odločili smo se, da naredimo natančno fenotipsko analizo in poiščemo fenotipske lastnosti, ki omogočajo razlikovanje seva Komagataeibacter sp. T5K1_A od njemu najbolj sorodnih vrst. Sev Komagataeibacter sp. T5K1_A je mogoče razlikovati od dveh filogenetsko najbolj sorodnih vrst Gluconacetobacter entanii in Komagataeibacter maltaceti po zmožnosti tvorbe 2-keto-D-glukonske kisline, uporabe sorbitola, D- manitola, D-glukonata in glicerola kot edinega vira ogljika za rast, fermentaciji D-manitola do kisline in še nekaterih drugih biokemijskih lastnostih. Sev Komagataeibacter sp. T5K1_A raste tudi pri višjih koncentracijah ocetne kisline ob prisotnosti 1 % in 3 % etanola v gojišču RAE, v primerjavi s tipskim sevom Komagataeibacter maltaceti. Sev Komagataeibacter sp. T5K1_A producira na gojišču RAE celulozo. Zaradi vseh teh lastnosti je sev Komagataeibacter sp. T5K1_A zelo verjetno nova vrsta ocetnokislinske bakterije. Za dokončno potrditev te hipoteze bo potrebno razlike seva Komagataeibacter sp. T5K1 od njemu najbolj sorodnih vrst potrditi še na nivoju celokupne DNA genomov. Sekvenciranje genoma seva Komagataeibacter sp. T5K1 in genomov njemu najbolj sorodnih vrst trenutno poteka v sodelavi z raziskovalno skupino iz Belgije.
Ključne besede: Ocetnokislinske bakterije, rod Komagataeibacter, industrijski bioprocesi, kis, 16S rRNA, 16S-23S rDNA, identifikacija
Objavljeno: 18.04.2017; Ogledov: 1247; Prenosov: 130
.pdf Celotno besedilo (1,79 MB)

3.
Avtomatizacija naročanja blaga z napovedovanjem povpraševanja
Žan Polc, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Avtomatizacija naročanja blaga povzroča podjetjem težavo pri obvladovanju materialnih tokov, če so modeli, s katerimi se lotevajo avtomatizacije, preveč enostavni. Pri velikih trgovcih je avtomatizacija naročanja blaga priznana tehnika, vendar za napovedovanje prodaje največkrat uporabljajo povprečja, ki pa se zlasti zaradi neupoštevanja sezon in trenda gibanja povpraševanja večkrat izkažejo za manj uspešne. Skozi leta so avtorji razvijali različne modele napovedovanja, s katerimi so želeli minimizirati napake napovedi, a dejstvo je, da se od artikla do artikla in od količin povpraševanja po posameznih artiklih natančnost napovedi in primernost modelov za napoved zelo razlikuje, predvsem zaradi nepredvidljivih faktorjev, ki vplivajo na povpraševanje. Na konkretnem primeru poslovalnice testnega podjetja smo testirali vpliv povprečnih dnevnih temperatur na prodajo prehrane in pijače, nato pa smo z ABC in XYZ analizo določili primernost artiklov za stohastično napovedovanje in določili politiko naročanja za posamezni artikel. Izdelali smo model napovedovanja, ki testira deset metod različnih avtorjev in na podlagi kazalcev, ki merijo točnost napovedi, izbere metodo z najmanjšo napako, ki jo uporabimo v modelu določanja količine za naročilo.
Ključne besede: napovedovanje povpraševanja, linearna regresija, ABC in XYZ analiza, avtomatizacija naročanja
Objavljeno: 10.11.2015; Ogledov: 1005; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (3,87 MB)

4.
ELEKTRONSKI SISTEM DALJINSKO VODENE KOSILNICE ZA ZAHTEVNE TERENE
Luka Polc, 2013, diplomsko delo

Opis: Avtor diplomske naloge je dobil prošnjo, da elektronsko opremi daljinsko vodeno kosilnico za zahtevne terene . Izziv mu je predstavil vrtnar, ki se poklicno ukvarja z zahtevno košnjo trave in ima izkušnje v strojegradnji. V prvem delu naloge je predstavljen smisel takšne naprave in trenutno stanje na trgu. Osrednji del vsebuje natančnejšo razlago posameznega elektronskega sklopa, potek opravljenega dela in rezultat. V sklepu avtor ugotovi, koliko dela zahteva elektronika na takšnem projektu.
Ključne besede: elektronika, daljinsko vodenje, kosilnica
Objavljeno: 30.09.2013; Ogledov: 2180; Prenosov: 298
.pdf Celotno besedilo (2,35 MB)

5.
UVAJANJE OBMOČIJ OMEJENE HITROSTI V NASELJU MIKLAVŽ NA DRAVSKEM POLJU
Katarina Polc, 2013, diplomsko delo

Opis: Varnost v cestnem prometu je ena ključnih dejavnikov kakovosti cestnega omrežja. Prevelike hitrosti v strnjenem naselju resno ogrožajo življenja prebivalcev, prav vsak si želi varnih prometnih poti. Celostno načrtovanje nove prometne ureditve bodisi mesta ali naselja, ki temelji na boljši varnosti ranljivih udeležencev v prometu kot so pešci in kolesarji, je odgovornost in obveznost, kot tudi privilegij vsake občine in je načrtovanje za boljši jutri. Na ta način soustvarjamo boljšo kakovost bivanja v urbanih naseljih za sedanje in vse prihodnje generacije. V diplomski nalogi je predstavljena problematika umirjanja prometa v naselju Miklavž na Dravskem polju. Na osnovi analize obstoječega stanja umirjanja prometa, analiziranih cest / ulic, raziskanih dobrih praks umirjanja prometa v tujini in Sloveniji, kot tudi pridobljenih rezultatov analize, je podan predlog izboljšav obstoječega stanja. Podan je predlog umirjanja prometa v naselju z uvedbo območij omejene hitrosti, ter načrt nove ureditve.
Ključne besede: umirjanje prometa, območje omejene hitrosti, prometna signalizacija, prometna varnost
Objavljeno: 02.07.2013; Ogledov: 1304; Prenosov: 279
.pdf Celotno besedilo (7,44 MB)

6.
Prenova procesa maloprodaje ter problematika varovanja osebnih podatkov v izbranem podjetju
Nina Polc, 2012, diplomsko delo

Opis: V naši diplomski nalogi smo se osredotočili na maloprodajni proces v izbranem podjetju in varovanje osebnih podatkov znotraj tega procesa. V uvodnem delu smo opisali okolje, v katerem podjetje deluje in predstavili teoretično ozadje naše diplomske naloge. Izbrano podjetje na trgu nastopa kot proizvajalec in distributer prehranskih dopolnil, svoje proizvode pa preko maloprodajnega kanala prodaja tudi končnim kupcem. V diplomski nalogi je podrobno opisan in kritično analiziran celotni maloprodajni proces, s posebej izpostavljenimi ključnimi kritičnimi točkami znotraj tega procesa. Eno izmed teh kritičnih točk predstavlja problematika varovanja osebnih podatkov, kateri smo namenili tudi posebno pozornost. Na temo varovanja osebnih podatkov smo naredili raziskavo, katere rezultate smo predstavili v razpravi. Za vse kritične točke oziroma problematična področja, ki smo jih odkrili v samem procesu, smo podali rešitve, ki so v tistem trenutku predstavljale najboljšo možno optimizacijo opisanega procesa.
Ključne besede: logistika, distribucija, maloprodaja, varovanje osebnih podatkov
Objavljeno: 17.02.2013; Ogledov: 1388; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (762,28 KB)

7.
Iskanje izvedeno v 0.24 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici