| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
PODOBE TUJEGA IN DRUGAČNEGA V LITERATURI FERDA GODINE
Črt Močivnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Godinova literarna dela so v slovenskem prostoru poznana, saj je nepretrgoma ustvarjal slabih šest desetletij. Svojo pisateljsko pot je začel s kratkimi pripovedmi (črticami in novelami), ki so se navezovale na prekmursko govorico in življenje prekmurskega človeka. V poznejšem ustvarjalnem obdobju se je posvetil daljšim tekstom — romanom, v katerih je obravnaval aktualne družbene razmere. Posebno pozornost je namenjal tudi opazovanju značajskih lastnosti literarnih oseb. V diplomskem delu podrobneje predstavljam podobe tujega in drugačnega v njegovem romanesknem opusu in novelistiki. Godinov literarni prostor je po večini Prekmurje, ki ponuja številne možnosti preučevanj podob tujega. Gre za tesen zgodovinski stik z Madžari, zanimiva je problematika verskih skupnosti in narodnostnih manjšin (Židi). Pogosto se v literaturi pojavlja problem zdomstva, dela v tujini: odkrivajo se nam podobe sosednjih in bližnjih držav: Madžarske, Nemčije, Italije, Avstrije in Francije. Podobe so redko izražene eksplicitno, pogosteje gre za implicitni vpliv, ki je opazen z vidika medosebnih odnosov posameznih literarnih oseb. Podobe drugačnega se osredotočajo na literarne like, ki odstopajo od ustaljenih podob oz. stereotipov, gre za t. i. monumentalne like. Najpogostejši je lik duhovnika, ki je prisoten tako v novelistiki kot v romanesknem opusu. Zanimivi so ženski liki, ki niso premišljevalci o življenju in razumski urejevalci dogodkov, ampak se na spremembe odzivajo intuitivno, ravnajo, kakor se jim v danem trenutku zdi pravilno. Mlada samomorilka Dunja je ena najzanimivejših literarnih likov v Godinovi prozi, z njo načenja vprašanja, ki se tičejo odnosov med starejšo in mlajšo generacijo. Številni literarni liki so zaznamovani tudi z avtobiografskimi prvinami. Zaradi osebne izkušnje političnega preganjanja Godina ni mogel ostati zgolj nemi opazovalec dogajanja v družbi. Z dejanji svojih literarnih likov je opozarjal na krivice, ki so se dogajale malemu človeku. Njegov literarni opus je pomemben literarnozgodovinski odsev dvajsetega stoletja na slovenskih tleh.
Ključne besede: Ferdo Godina, stereotipi, podobe tujega, literarni liki.
Objavljeno: 22.04.2010; Ogledov: 2399; Prenosov: 513
.pdf Celotno besedilo (628,52 KB)

3.
RASTERIZACIJA
Žan Močivnik, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje predstavitev informacij s pomočjo rastrske grafike, različne postopke rasterizacije in rasterizacijske algoritme ter implementacijo rasterizacije na LCD prikazovalnikih. Prikazano je delovanje Bresenhamovega algoritma za črto, krožnico in elipso ter risanje črte v tridimenzionalnem prostoru. Prav tako so vsi liki opisani s pomočjo matematičnih pristopov, algoritmi pa so zapisani s pridihom programskega jezika C++. Naloga opisuje tudi delovanje Wu-jevega algoritma za glajenje robov.
Ključne besede: Rasterizacija, Bresenhamov algoritem, Wu-jev algoritem, glajenje, slikovna točka, LCD prikazovalnik, tekoči kristali, rasterska grafika.
Objavljeno: 18.07.2011; Ogledov: 2526; Prenosov: 194
.pdf Celotno besedilo (2,35 MB)

4.
HAMILTONSKE PRIZME
Žan Močivnik, 2012, diplomsko delo

Opis: obstoja hamiltonske prizme v grafu leži med problemoma obstoja Hamiltonove poti in obstoja 2-sprehoda v grafu, kar v diplomskem delu podrobneje osvetlimo. Pri dokazovanju obstoja hamiltonskih prizem nad grafi si pomagamo s posebnim barvanjem povezav grafa. V prvem poglavju so opisane osnovne definicije in rezultati, povezani z grafi, prizmami in hamiltonskostjo. V drugem poglavju podrobneje obravnavamo prizme nad dvodelnimi grafi, kubičnimi grafi, posplošenimi Halinovimi grafi in grafi povezav ter predstavimo nekatere rezultate, ki se nanašajo na iskanje njihovih Hamiltonovih prizem.
Ključne besede: Teorija grafov, prizma, kartezični produkt, Hamiltonov cikel, Hamiltonov graf, Hamiltonova prizma, k-sprehod, k-drevo, k-faktor.
Objavljeno: 27.02.2012; Ogledov: 2087; Prenosov: 175
.pdf Celotno besedilo (2,17 MB)

5.
6.
Robotska proizvodna celica za označevanje izdelkov s signiranjem
Jaka Močivnik, 2014, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomskega dela je avtomatizacija signiranja industrijskih nožev v podjetju MFA Robotika d.o.o. To delo je prej potekalo ročno in je bilo dolgotrajno ter zamudno. Najprej je bilo potrebno zagnati SCARA robotski sistem znamke SONY, model SRX-611(L6015), kasneje pa še izdelati in tudi vpeljati na robotsko linijo prijemalo za izdelke, ki so se signirali znotraj varnostne kletke. Glavni izziv je bil zagon robotskega sistema, saj ob nakupu ni bil priložen noben povezovalni kabel, niti ni bilo priložene programske opreme, kot tudi ne dokumentacije robotskega sistema ali programske opreme. Od proizvajalca se je programsko okolje z licenco kupilo, medtem ko povezovalnih kablov proizvajalec nima več in jih je bilo potrebno v lastni režiji izdelati. Po zagonu je bilo potrebno robotsko roko namestiti na mizo ter izdelati pnevmatsko orodje, s katerim se izdelki prijemajo ter signirajo na mizi. Zastavljeni cilj je bil dosežen, saj signiranje poteka avtomatsko in človeška roka ni več potrebna pri tej fazi obdelave.
Ključne besede: mehatronika, robotski sistem, SCARA, avtomatizacija, robotsko prijemalo, signiranje izdelkov
Objavljeno: 15.10.2014; Ogledov: 783; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (2,12 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici