| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 31
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Kaštelir
2021

Opis: Skladno z naslovom, monografija obravnava tri medsebojno povezane, čeprav specifične tematike: 1) prazgodovinska gradišča, torej bronastodobna in železnodobna višinska utrjena naselja; 2) etnobotaniko oz. rastlinski svet regije in njegovo tradicionalno rabo le-tam; in 3) vključevanje te kulturne in naravne dediščine v trajnostni, do okolja in domačinov prijaznejši turizem. Monografija sledi ciljem projekta: obuditi starodavno povezanost življenja ljudi z rastlinami in jo predstaviti sodobnemu času na način, da bo služila trajnostnem čezmejnem turizmu, razvoju podeželja in sonaravnem ravnanju z okoljem. Rdeča nit projekta so ostanki gradišč ali kaštelirjev, kot se imenujejo v regiji od Krasa do Kvarnerja. Nekoč najmarkantnejše strukture v krajini so danes skoraj popolnoma pozabljena dediščina regije, ki je v prazgodovini tvorila enotno območje.
Ključne besede: gradišča/kaštelirji, prazgodovina, arheologija, etnobotanika, arheobotanika, trajnostni turizem
Objavljeno: 30.06.2021; Ogledov: 83; Prenosov: 10
URL Povezava na datoteko

2.
Študija pripravljenosti poklicne gasilske enote Krško v primeru nesreče električnega avtomobila
Žan Matjašič, 2020, magistrsko delo

Opis: Porast baterijskih električnih avtomobilov po svetu je vsako leto večji, zato je pomembno, da so v primeru nesreče vse reševalne službe dobro seznanjene, kako ukrepati. V magistrskem delu bomo predstavili postopke gašenja baterijskih električnih vozil. Na začetku bomo predstavili zgodovino električnega avtomobila in njegove glavne gradnike. Sledi raziskava postopkov gašenja električnih avtomobilov in na koncu strnitev v celovit postopek. Nato bomo vse raziskane postopke primerjali s postopki za gašenje Poklicne gasilce enote Krško. V sklopu raziskave bo opravljen test dveh električnih vozil in opis reševalnih kart.
Ključne besede: električni avtomobil, nesreča električnega avtomobila, požar, gašenje električnega avtomobila, test električnega vozila
Objavljeno: 21.12.2020; Ogledov: 238; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (3,56 MB)

3.
Števec korakov in kalorij na platformi STM32 F4 Discovery
Niko Matjašič, 2020, diplomsko delo

Opis: V sklopu diplomske naloge sta predstavljena razvoj in implementacija namizne aplikacije, ki omogoča štetje korakov s ploščico STM32 F4 Discovery. Poudarek je na pridobivanju ekstremov po amplitudi osi Y in prepoznavanje vzorcev za korak. Namizna aplikacija je bila razvita v programskem jeziku C#, pridobivanje potrebnih podatkov na ploščici STM32 F4 Discovery smo implementirali v jeziku C. Rešitev smo testirali v različnih pogojih hoje in gibov z roko in jo primerjali z meritvami s pametno uro Suunto 3 fitness in pametnim telefonom Samsung Galaxy S7. Naprave smo med meritvami namestili na roko ter na nart noge. Rezultati meritev so pokazali, da se naš algoritem v idealnih razmerah minimalistično razlikuje od ure in telefona. Hkrati pa pride do manjših odstopanj v primeru sedenja in dviganja roke, kjer sta ura in telefon pokazala veliko odstopanje.
Ključne besede: STM32 F4 Discovery, števec kalorij, števec korakov
Objavljeno: 04.11.2020; Ogledov: 294; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)

4.
Vodenje projekta za razvoj avtomatske naprave za merjenje globine akumulacijskih bazenov hidroelektrarn
Žan Matjašič, 2018, diplomsko delo

Opis: Vodenje projekta pri izdelavi avtomatske večnamenske naprave za merjenje globine bazenov.
Ključne besede: Vodenje, projekt, avtomatska naprava, hidroelektrarna.
Objavljeno: 01.08.2018; Ogledov: 676; Prenosov: 73
.pdf Celotno besedilo (2,15 MB)

5.
Vpliv izbranih učnih metod in oblik na učne rezultate pri pouku geografije v 7. razredu osnovne šole
Lana Matjašič Filipič, 2016, magistrsko delo

Opis: Geografsko izobraževanje je za družbo izjemnega pomena. Zaradi svoje izjemno široke izobraževalne vsebine je geografija tako naravoslovna kot družboslovna veda. Za uresničevanje ciljev pri predmetu geografija so izjemnega pomena pristopi k učenju in poučevanju geografije. Za pouk geografije je pomembno, da ne temelji zgolj na učenju in pomnjenju dejstev. Pomembno je, da učenci pri pouku geografije s pomočjo raziskovalnega dela samostojno prihajajo do spoznanj na področju zakonitosti v naravi in družbi. V teoretičnem delu smo predstavili predmet geografije v osnovni šoli z vidika izobraževalnih ciljev in vsebin, ki so zapisani v učnem načrtu za predmet geografija v osnovni šoli. S teoretičnega vidika smo osvetlili učne oblike in metode pouka. Poudarili smo tiste učne oblike in metode, ki so posebej značilne za pouk geografije. V empiričnem delu nas je zanimalo, pri kateri od izbranih učnih oblik so učenci dosegli najvišji učni rezultat. Ugotovili smo, da so najvišji učni rezultat dosegli pri frontalni učni obliki pouka z uporabo računalnika kot učnim sredstvom. Do učnega rezultata pri pouku geografije smo prišli z merjenjem in vrednotenjem znanja. Prav je, da proces vrednotenja zaključimo s povratno informacijo, ki učitelju služi za nadaljnje načrtovanje in izboljšanje vzgojno-izobraževalnega dela, učencu pa za analizo lastnega znanja in postavitev ciljev za nadaljnje delo. Ključne besede: geografija, geografsko izobraževanje, učenje, učne oblike, učne metode, proces, preverjanje, ocenjevanje in vrednotenje.
Ključne besede: geografija, geografsko izobraževanje, učenje, učne oblike, učne metode, učni proces, preverjanje, ocenjevanje, vrednotenje, magistrska dela
Objavljeno: 10.11.2017; Ogledov: 1000; Prenosov: 202
.pdf Celotno besedilo (1,88 MB)

6.
VPLIV IN VLOGA POSAMEZNIH DEJAVNIKOV NA IZBIRO SREDNJE ŠOLE DEVETOŠOLCEV
Lana Matjašič - Filipič, 2016, magistrsko delo

Opis: Današnji čas že od otrok in mladostnikov zahteva prilagodljivost in fleksibilnost. To velja tudi za poklicno odločitev in pred tem izbiro srednje šole. Oboje predstavlja del procesa, ki ga imenujemo poklicna orientacija. Predstavlja celostno in organizirano dejavnost, ki posamezniku pomaga do samostojne odločitve za nadaljnje izobraževanje in izbiro poklica. Sestavljena je iz mnogih zaporednih aktivnosti, ki mladostniku pomagajo, da spozna samega sebe, lastne želje in interese, sposobnosti in druge osebnostne lastnosti, ki so pomembne za njegovo poklicno odločitev. Pojem poklicna orientacija, ki je vse bolj pomemben v širšem družbenem kontekstu, vse bolj nadomešča pojem karierna orientacija. Slednja po navedbah nekaterih avtorjev predstavlja sodobnejši in širši pristop, saj povezuje poklicno, izobraževalno in osebno orientacijo skozi celotno življenje. V teoretičnem delu naloge smo opredelili poklicno orientacijo z vidika izbire srednje šole oz. nadaljnjega izobraževanja. Proučili smo teorije izbire poklica, ki kljub različnosti v teoretičnih podlagah z opredeljenimi dejavniki vplivajo na posameznikovo poklicno izbiro. Opredelili smo vlogo šolske svetovalne službe pri izbiri srednje šole devetošolcev ter proučili tudi vlogo še drugih izbranih dejavnikov, kot so: starši ali skrbniki, učitelji, razrednik in spletni mediji. V empiričnem delu smo na vzorcu učencev devetega razreda iz osnovnih šol Mestne občine Maribor izvedli raziskavo o vplivu izbranih dejavnikov na izbiro srednje šole. Posebej smo se osredotočili na vpliv šolske svetovalne službe pri posameznikovi poklicni odločitvi in vlogo šole na področju posredovanja različnih informacij in izvajanja dejavnosti s področja poklicne orientacije. Ugotovitve raziskave kažejo, da imajo pri devetošolcih na izbiro srednje šole največji vpliv starši in šolska svetovalna služba.
Ključne besede: poklicna orientacija, karierna orientacija, mladostnik, srednja šola, poklic
Objavljeno: 07.02.2017; Ogledov: 4342; Prenosov: 303
.pdf Celotno besedilo (1,75 MB)

7.
Laborant za kemijo v osnovni šoli
Andreja Matjašič, 2016, diplomsko delo

Opis: Laborant je bil kot profil vpeljan v slovensko osnovno šolo šele z uvedbo devetletke. Delovno mesto je regulirano s pravilniki in drugimi pravnimi akti. Kljub temu pa realna situacija zaposlenih pokaže položaj laboranta v drugačni luči, kar je potrdil tudi pregled nekaterih raziskav in pobud ustreznih domačih in tujih državnih institucij s tega področja, ki so predstavljene v teoretičnem delu naloge. V empiričnem delu je bila uporabljena metoda poklicne biografije. V raziskavi so sodelovale laborantke večjih slovenskih osnovnih šol. Namen diplomskega dela je bil ugotoviti vlogo laboranta v osnovni šoli – dela in naloge, ki jih laboranti opravljajo, pogoje dela, stopnjo njihove izobrazbe, načrtovanje dela, možnosti dodatnega strokovnega izpopolnjevanja, komunikacijo in sodelovanje z nosilcem predmeta, probleme, s katerimi se srečujejo pri svojem delu, in kako je njihovo delo ovrednoteno. Raziskava je med drugim pokazala na ponovno problematiko, da predpisana obveza laboranta pri urah naravoslovnih predmetov ustreza njegovi polni zaposlitvi šele na treh dvooddelčnih osnovnih šolah. Rezultati tako med drugim kažejo na še vedno nerešeno situacijo laborantov, ki so bili načrtno uvedeni v šole zaradi bolj kakovostnega in sodobnejšega, z raziskovanjem podprtega eksperimentalnega dela, pri katerem je laborant nepogrešljiv sodelavec v učnem procesu. Rezultati raziskave izpostavljajo še izredno velik obseg in nizko vrednotenje dela kljub izkazani višji izobrazbi zaposlenih laborantov od zahtevane. V zaključnem delu diplomske naloge so nakazani predlogi za izboljšanje obstoječega stanja.
Ključne besede: laborant, laboratorijsko delo, osnovna šola, poklicna biografija
Objavljeno: 11.11.2016; Ogledov: 2482; Prenosov: 238
.pdf Celotno besedilo (592,68 KB)

8.
Problem stopnje in premera
Telopea Matjašič, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavan problem stopnje in premera. Poiskati hočemo največji graf, glede na število njegovih vozlišč, ki bo imel premer k ≥ 1 in največjo stopnjo vozlišč d ≥ 1. Število vozlišč takšnega grafa je navzgor omejeno z Mooreovo mejo: 1 + d sum_{i=0}^{k-1}(d-1)^i. Graf, ki doseže to mejo, imenujemo Mooreov graf. Izkaže se, da je zelo malo grafov, ki dosežejo to mejo, zato se je smiselno osredotočiti na grafe, katerih število vozlišč je blizu tej meji. Iskanje teh grafov poteka na dva načina. Najprej pogledamo kako so z dokazi o neobstoju grafov zniževali zgornjo mejo, nato pa predstavimo nekatere splošne metode s katerimi so izboljševali spodnjo mejo in se na ta način približali Mooreovi meji. Ugotovimo, da je do sedaj znanih le malo grafov, ki so optimalne velikosti oziroma, ki odgovorijo na naš zastavljen problem. Posebej opišemo grafe, za katere je premer bodisi 2 bodisi 3.
Ključne besede: stopnja, premer, Mooreov graf, Mooreova meja.
Objavljeno: 30.08.2016; Ogledov: 479; Prenosov: 55
.pdf Celotno besedilo (502,18 KB)

9.
Mikrobiota sapišč pri izbranih vrstah prostoživečih ptic
Tjaša Matjašič, 2016, magistrsko delo

Opis: Ptiči so skupina živali, ki naseljuje najrazličnejše habitate in so razširjeni po vsem svetu. Zaradi sposobnosti letenja lahko premagujejo zelo velike razdalje. Ker so potencialni prenašalci patogenih mikroorganizmov, lahko le-te razširjajo po obsežnem geografskem območju. Mikrobiota v ptičjem črevesju, na njihovi koži in v dihalih, vpliva tudi na fiziološko stanje ptic. Informacije o njeni diverziteti so zato pomembne za preprečevanje širjenja patogenih mikroorganizmov, kot tudi za ohranjanje ogroženih vrst ptic. Ptičem smo vzeli brise na treh telesnih območjih: podperut, kloaka in sapišče. Ker je bil eden od ciljev naloge ugotavljanje prisotnosti bakterije Acinetobacter baumannii, smo vzorce nanesli na selektivno gojišče za osamitev te bakterije. Omenjena bakterija je znana povzročiteljica bolnišničnih okužb. V drugem pristopu smo njeno prisotnost ugotavljali neposredno s PCR-pomnoževanjem odseka gena blaOXA-51-like, ki je naravno prisoten v tej bakteriji. Bakterije A. baumannii v vzorčenih ptičih nismo identificirali z nobenim od obeh uporabljenih pristopov. Hkrati smo iz vzorcev, odvzetih iz sapišč, preiskali celokupno kultivabilno bakterijsko mikrobioto. Iz morfološko različnih bakterijskih kolonij smo s precepljanjem pridobili čiste kolonije in jih identificirali na osnovi preiskovanja nukleotidnega zaporedja gena za 16S rRNK. Od skupno 102 bakterijskih izolatov, ki smo jih osamili iz 15 različnih vrst ptic, smo identificirali 69 različnih vrst bakterij, ki so pripadale 22 različnim družinam in štirim različnim deblom. Od tega je 51 % izolatov pripadalo deblu Actinobacteria, 30 % Proteobacteria, 15 % Firmicutes in 4 % Bacteroidetes. Identificirali smo tudi tri potencialno nove vrste bakterij: Aeromicrobium sp. 9H-4, Agromyces sp. 63H-5 in Chryseobacterium sp. 60H-4. Ugotovili smo, da je sapišče ptičev ekološka niša z značilnimi okoljskimi bakterijami. Mikrobiota sapišč žužkojedih ptic je bila revnejša v smislu vrstne pestrosti in deleža zastopanosti posameznih vrst v primerjavi z vsejedimi pticami. Med identificiranimi bakterijami je bilo 13 vrst (18,8 %) oportunističnih za ljudi in sedem (10,1 %) za rastline.
Ključne besede: ptiči, mikrobiota sapišč, prehrana, Acinetobacter baumannii
Objavljeno: 03.03.2016; Ogledov: 990; Prenosov: 111
.pdf Celotno besedilo (1,78 MB)

10.
Vpliv protiforenzike na preiskave digitalnih posnetkov spolnih zlorab otrok
Andrej Matjašič, 2015, diplomsko delo

Opis: Uspešnost preiskav digitalnih podatkov in pridobivanje dokazov sta lahko v veliki meri odvisna od natančno opravljene hišne preiskave in pridobljenih informacij. Strokovno in natančno opravljena hišna preiskava lahko storilcu prepreči izvajanje določenih metod protiforenzike, kot so na primer destruktivna dejanja. Z morebiti najdenimi zapisi gesel na listih ali analizo med hišno preiskavo zavarovanega spomina delovnega pomnilnika računalnika je mogoče v nadaljnji fazi preiskave podatkov elektronskih naprav uspešno dešifrirati digitalne podatke, jih preiskati in zavarovati obremenilne digitalne dokaze. V diplomskem delu sta na pregleden način predstavljena pojma digitalni dokaz in posnetki spolnih zlorab otrok. Nadalje je opisan pojem digitalna forenzika vključno z načeli digitalne forenzike in metodologijo digitalne preiskave. Opredeljen je tudi pojem digitalna protiforenzika in predstavljene različne protiforenzične tehnike, s katerimi storilci poskušajo otežiti ali onemogočiti forenzične preiskave, kadar poskušajo prikriti posedovanje digitalnih posnetkov spolnih zlorab otrok. Nadalje je opisana taktika, tehnika in metodika izvedbe hišne preiskave. Poudarjena je pomembnost načrtovanja izvedbe hišne preiskave in opisane določene posebnosti pridobivanja digitalnih dokazov, ki se razlikujejo od opravljanja klasičnih hišnih preiskav, kjer se iščejo predmeti v fizični obliki. Na koncu dela sta opredeljena postopka zavarovanje in preiskava elektronske naprave ter predstavljeni ukrepi za zmanjševanje vpliva digitalne protiforenzike na forenzične preiskave.
Ključne besede: kazniva dejanja, posnetki spolnih zlorab otrok, preiskovanje, digitalni dokazi, digitalna forenzika, diplomske naloge
Objavljeno: 18.01.2016; Ogledov: 829; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (862,07 KB)

Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici