| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Propaganda islamske države
Andraž Hovnik, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno vprašanje na kakšen način deluje propaganda Islamske države, razlogi za njen obstoj in njeni cilji. V prvem delu naloge so prikazani ključni pojmi, kot sta propaganda in terorizem, spoznamo pa tudi medije in moč, ki jo imajo. Prav to pa so trije glavni sestavni deli Islamske države ali natančneje njenega propagandnega aparata. Predstavitvi osnovnih pojmov sledi zgodovinski pogled na območje današnje Sirije in prostor, na katerem deluje ali pa je pred časom delovala sama Islamska država. Skozi zgodovino spoznamo razloge in posledice, zaradi katerih so ljudje na tem območju še dandanes sprti in zaradi česar prihaja do nemirov. Temu sledi pregled razlogov za nastanek Islamske države, kakšna je ideja za nastankom in kam jo to vodi. V sklopu Islamske države je prikazan tudi njen propagandni aparat, ki ji omogoča nastopanje na modernem medijskem nivoju in njegovi cilji in prioritete. Spoznamo tudi njihov način lansiranja novic na Zahod. Za teoretičnim delom je prikaz bolj praktičnega pogleda na propagandni vpliv te države, skozi pogled slovenskih medijev. Spoznamo razlike med podajanjem informacij aktualnih medijev, njihove prioritete in cilje s katerimi vplivajo na svoje bralce. Cilj propagandnega aparata Islamske države je prikazovanje vseh muslimanov kot grožnje zahodnemu svetu in življenju kot ga poznamo. To lahko deluje tudi kot način, s katerim se novačijo novi člani. Skozi pregled slovenskih člankov bomo tako spoznali, do kakšne mere so naši mediji odporni na ta prefinjen način vplivanja na zahodne medije, ki ga prakticira Islamska država.
Ključne besede: diplomske naloge, propaganda, Islamska država, Bližnji vzhod, slovenski mediji, vojna
Objavljeno: 20.06.2019; Ogledov: 303; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (427,40 KB)

2.
Pravne in etične dileme v paliativni oskrbi
Tanja Hovnik Markota, 2018, magistrsko delo

Opis: Izhodišča: Odločanja v paliativni oskrbi ne sprožajo zgolj burnih medijskih reakcij, ampak so tudi nenehen vir pravnih in etičnih dilem zdravstvenega osebja, ki jo izvaja. Etična priporočila za odločanje o zdravljenju in paliativni oskrbi bolnika ob koncu življenja v intenzivni medicini so dobra podlaga za delovanje. Pravna ureditev področja paliativne oskrbe pa je v Sloveniji še vedno površna – ni sistemska, paliativna oskrba ni umeščena v ustrezne pravne dokumente. Namen: Ugotoviti, kakšna sta med zaposlenimi v zdravstveni negi poznavanje in raba zakonodaje in etičnih načel, ki se nanašajo na izvajanje paliativne oskrbe in kako ukrepajo ob prepoznavi etičnih in pravnih dilem pri delu s paliativnimi pacienti. Raziskovalna metodologija: Za pregled literature smo uporabili deskriptivno metodo. Raziskava temelji na kvantitativni metodologiji, instrument za pridobitev podatkov je bil strukturiran anketni vprašalnik z 22 vprašanji. Rezultati so bili statistično ovrednoteni s programoma Microsoft Excel in SPSS 20.0. Rezultati: Raziskava kaže, da približno polovica udeležencev pozna ukrepe v primeru soočenja s pravnimi in etičnimi dilemami (49,4 %). Glede na izide smo ovrgli tudi predpostavko, da stopnja izobrazbe zaposlenih v zdravstveni negi vpliva na ukrepanje ob pojavu pravnih in etičnih dilem. Anketirani si želijo sprememb in izpopolnitev pravic pacientov, obravnavanih v paliativni oskrbi (75,6 %), ugotavljajo, da je nujno potrebna tudi sprememba glede doslednosti pri udejanjanju teh pravic v klinični praksi (84,9 %). Nazadnje smo preverjali, ali prihaja do razlik v prepoznavanju etičnih dilem in ukrepanju v primeru le-teh, med zaposlenimi v zdravstveni negi na internističnih in kirurških oddelkih Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. Razhajanja so deloma prisotna. Diskusija in zaključek: Raziskava, ki smo jo izvedli, potrjuje in znova opominja na dejstvo, da je paliativna oskrba v Sloveniji pravno še vedno preskopo obravnavana. Kaže se tudi, da so zaposleni v zdravstveni negi nezadostno izobraženi in usposobljeni za izvajanje paliativne oskrbe. Pravne in etične dileme, ki se posledično pojavljajo, predstavljajo veliko breme izvajalcev paliativne oskrbe, škodo pa posledično trpijo pacienti in njihovi svojci.
Ključne besede: paliativa, zakonodaja, pravice pacienta, etična priporočila, zdravstvena nega
Objavljeno: 15.11.2018; Ogledov: 1324; Prenosov: 385
.pdf Celotno besedilo (1,73 MB)

3.
ZASTOPNIKI PACIENTOVIH PRAVIC
Sabina Hovnik, 2014, diplomsko delo

Opis: Ob sprejetju Zakona o pacientovih pravicah se je začela uveljavljati pravica do brezplačne pomoči pri uresničevanju pacientovih pravic, ki se izvaja preko zastopnikov pacientovih pravic. V Sloveniji imamo trinajst zastopnikov, ki delujejo na območnih izpostavah Zavoda za zdravstveno zavarovanje. Svoje delo opravljajo nepoklicno. Pri svojem delu so neodvisni in samostojni, ravnajo častno, pošteno in dobronamerno. Naloga zastopnika je, da pacientu prisluhne in mu poda strokovno mnenje, ali je bila njegova pravica kršena ali ne. Zastopnik mora pacientu tudi razložiti, na kakšen način lahko uveljavlja svoje pravice. Pacientu na primeren način svetuje o vsebini pravic, daje konkretne usmeritve za uveljavljanje pravic in skrbi za promocijo pacientovih pravic. Nudi mu pomoč pri vlaganju pravnih sredstev po Zakonu o pacientovih pravicah. Večinoma se pacienti nanje obračajo preko telefona ali elektronske pošte. Če zastopnik po opisu domnevne kršitve presodi, da gre za kršitev pacientove pravice, začne z neformalnim postopkom. Večina primerov se konča že na tej stopnji. Če ne najde rešitve, se postopek nadaljuje s prvo obravnavo. Če tudi tu ni rešitve, pa gre postopek pred Komisijo na Ministrstvu za zdravje. Poleg zastopnika pacientovih pravic za pacientove pravice skrbi tudi lokalni varuh bolnikovih pravic, ustanovljen v Mestni občini Maribor, kjer deluje že od leta 2002.
Ključne besede: Zakon o pacientovih pravicah, pacient, zastopniki pacientovih pravic, varuh človekovih pravic, mediacija.
Objavljeno: 17.12.2014; Ogledov: 1812; Prenosov: 646
.pdf Celotno besedilo (5,46 MB)

4.
OHRANJANJE STARINSKIH PLESOV V OSNOVNI ŠOLI PREKO INTERESNIH DEJAVNOSTI
Mihaela Hovnik, Jasna Gamze, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo obravnavali, kako in na kakšen način se v današnjem času preko interesnih dejavnosti ohranjajo starinski plesi na Osnovni šoli Koroški jeklarji na Ravnah na Koroškem. V teoretičnem delu smo obravnavali razvoj plesa skozi čas, od razvoja starih kultur do 19. stoletja. Obravnavali smo razvoj plesa skozi posamezna zgodovinska obdobja ob vplivih sprememb posameznega časa, prostora ter vpliv razslojevanja družbe na razvoj različnih vrst plesov. Preko primerjav med različnimi avtorji, iskanju podobnosti in razlik smo podali čim bolj izčrpne informacije o pomenu vpliva družbenega razvoja na razvoj plesa. V zaključku teoretičnega dela smo prikazali delovanje interesne dejavnosti starinskih plesov pod mentorstvom gospe Maje Marin. V empiričnem delu smo ugotavljali, s pomočjo anketnih vprašalnikov anketiranih učiteljev in učencev udeležencev interesne dejavnosti (sedanjih in bivših), v kolikšni meri se starinski plesi ohranjajo na osnovni šoli, kako poteka integracija starinskega plesa in njegovih značilnosti, kot so oblačila, glasba, zgodovinski pomen, ustvarjalnost, estetika idr., v posamezne predmete obveznega programa šole ali druge interesne dejavnosti. V zaključku empiričnega dela smo prikazali, da obstaja zanimanje otrok za starinske plese in da se starinski plesi na osnovni šoli ohranjajo ne glede na pestro ponudbo različnih zvrsti modernih plesov.
Ključne besede: starinski plesi, osnovna šola, interesne dejavnosti, integracija, plesni nastop
Objavljeno: 22.07.2014; Ogledov: 840; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (1,33 MB)

5.
VSEPRISOTNE INFORMACIJSKE REŠITVE ZA VOZNIKE
Žan Hovnik, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo predstavili pametne mobilne telefone, osnovni koncept GPS sistema, osrednja tema pa so informacijske rešitve za pomoč voznikom, ki so na voljo na vgrajenih sistemih v avtomobilih in na pametnih mobilnih telefonih. Opravili smo raziskavo uporabe navigacijskih sistemov in informacijskih rešitev, ki so namenjeni voznikom. Izdelali pa smo tudi aplikacijo za pomoč voznikom, ki deluje na telefonih z operacijskim sistemom Windows Phone 7. Opisali smo način izdelave aplikacije in njeno funkcionalnost.
Ključne besede: GPS, pametni telefoni, vgrajeni sistemi, navigacija
Objavljeno: 10.01.2013; Ogledov: 1280; Prenosov: 155
.pdf Celotno besedilo (1,85 MB)

6.
NAJPOGOSTEJŠE POŠKODBE OTROK V VRTCU
Mateja Hovnik Rožen, 2012, diplomsko delo

Opis: Poškodba je zunanja sila, ki poškoduje otrokovo tkivo, organ ali celoten organizem. Do poškodb prepogosto prihaja v vrtcu in s tem pomembno poseže v otrokovo življenje. Vsaka poškodba otroka namreč ovira ali pa ga upočasnjuje pri uresničevanju njegovih razvojnih nalog. Namen diplomskega dela je bil raziskati področje najpogostejših poškodb otrok v vrtcu. S pomočjo anketnega vprašalnika smo anketirali 21 vzgojiteljic vrtca Ravne na Koroškem, kar posredno zajema skupno število 390 otrok, v starosti od 11 mesecev do 6 let, ki so vpisani v vrtec Ravne na Koroškem, v letu 2011/2012. Ugotoviti smo želeli pogostost pojavljanja poškodb otrok v vrtcu, pogostost poškodb glede na starost in spol, ali se poškodbe pogosteje pojavljajo v času organiziranih dejavnosti ali v času proste igre, identificirati najpogostejše poškodbe glede na prostore vrtca, kateri so najpogostejši vzroki, vrste in lokacija poškodb. Pridobljene podatke smo obdelali kvantitativno z deskriptivno statistiko in sicer frekvenčno distribucijo, z uporabo tabel in grafičnim prikazom, izdelanim s pomočjo programa Office Word. V raziskavi smo ugotovili, da poškodbe v vrtcu niso pogoste, vendar so pogostejše pri dečkih. V večini do poškodb prihaja med prosto igro in sicer največkrat na zunanjem igrišču, ob padcu z igral in plezal. Najpogostejši vzrok je nepredvidena situacija, katere posledica je padec, pri čemer si otroci večinoma poškodujejo glavo. Vrtec se poslužuje zaščitnih sredstev, izdelan imajo Pravilnik o varnosti otrok, znanje prve pomoči vzgojiteljic pa je dobro.
Ključne besede: vrtec, otroci, poškodbe, varnost, preprečevanje
Objavljeno: 14.11.2012; Ogledov: 2410; Prenosov: 332
.pdf Celotno besedilo (1,31 MB)

7.
8.
SLOG UMETNOSTNEGA BESEDILA
Breda Hovnik, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem raziskovala slog umetnostnega besedila. Posebnost umetnostnih besedil se kaže v njihovi enkratni oblikovanosti, ki obstaja v posebno izbrani jezikovni sestavi besedila. Izbrana jezikovna sestava in funkcioniranje sredstev v besedilu tako prikazujejo slog besedila, ki se uresničuje kot enkratnost pojavnosti jezikovnih sredstev na vseh ravneh besedila (mikro- in makrokompoziciji). S pomočjo sondažne raziskave sem ugotovila najštevilčnejšo prisotnost samostalniške besede v neimenovalniški obliki, sledi ji glagol, kar je značilnost dinamičnega sloga. Z vertikalno analizo distribucije leksike sem prikazala pojavnost besed na posameznih mestih v besedilu in ugotovila njihovo enakovredno razporejenost. Pri analizi distribucije sklonov, kjer sem ugotavljala sosledje sklonov, sem ugotovila, da si skloni sledijo po naslednjem vrstnem redu: imenovalnik, tožilnik, mestnik, rodilnik, orodnik in dajalnik, kar približuje besedilo nevtralnemu besedilu. Ugotovila sem še, da slog v obravnavanem besedilu izraža bližino pogovornemu in splošnosporazumevalnemu jeziku, kažejo se podobnosti z esejističnim slogom, izključuje pa se podobnost z znanstvenim/strokovnim slogom. Čustvena obarvanost besedila kaže na njegovo subjektivno naravnanost. Posebnost besedila je slengovsko izrazoslovje, prevladujoči slogovni postopek pa je pripovedovanje. V diplomskem delu so uporabljene metode: deskriptivna, analitična, komparativna in primerjalna metoda, sondažna raziskava po besednih vrstah, vertikalna analiza leksikalne distribucije in mikrokompozicijska podoba oblikovnih elementov besedila. Slog umetnostnega besedila sem raziskovala na podlagi mladinskega romana Distorzija.
Ključne besede: umetnostno besedilo, slog, jezikovna sredstva, mikrokompozicija, makrokompozicija, slogovni postopek
Objavljeno: 08.07.2010; Ogledov: 4533; Prenosov: 392
.pdf Celotno besedilo (429,66 KB)

9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.29 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici