1. Proučevanje metod in postopkov čiščenja keramične membrane po mikrofiltraciji surove sirotke : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnjeŽan Brinovšek, 2020, diplomsko delo Opis: Sirotka je eden od proizvodov pri proizvodnji sira v mlekarski industriji. Sestavine sirotke se obravnavajo kot sestavine z dodano vrednostjo v formulah za dojenčke, hrani in pijači za športno prehrano ter drugih živilskih izdelkih. Sirotka je vir raznovrstnih biološko aktivnih spojin z edinstvenimi funkcionalnimi lastnostmi in omogoča živilski industriji, da razvije funkcionalna živila s potencialnimi zdravstvenimi koristmi. Sirotka je sestavljena iz različnih komponent, kot so proteini, mineralne soli, laktoza, mlečna maščoba, mikroorganizmi in ostale snovi (Barukcic et al., 2014). Za svežo sirotko je značilno, da je zelo dovzetna za kvarjenje zaradi prisotnosti mikroorganizmov, zato je potrebno, da jo hranimo pri ustreznih pogojih. V mlekarski industriji se pogosto uporabljajo postopki mikrofiltracije (MF) in ultrafiltracije (UF), kjer se MF uporablja za odstranitev mikroorganizmov, bakterij in nečistoč, medtem ko se UF uporablja predvsem za koncentriranje sirotke. V zadnjih 10 letih je mlekarska industrija spoznala, da se lahko s postopkom mikrofiltracije iz kisle sirotke ločijo različni mikroorganizme, proteini, kazein, bakterije, maščobe in različne lipide. Z metodo mikrofiltracije prav tako predelamo kislo sirotko, da lahko postane varna za izpust v okolje. Nepredelana kisla sirotka namreč vsebuje veliko nitratov in fosfatov, ki povzročajo evtrofikacijo naravne vode, kar pa pomeni odmiranje naravnih organizmov in poseganje v naravno kroženje snovi. Pri postopku mikrofiltracije, se na keramičnih membranah ustvari biološki film mikroorganizmov. Glavni problem postane močno mašenje keramične membrane zaradi tega filma, ki onemogoča nadaljnjo filtracijo. Pojavi se potreba po vzpostavitvi najbolj učinkovitega načina oz. postopka čiščenja membrane s primernimi čistili. Ključne besede: Sirotka, kisla sirotka, mikrofiltracija, keramična membrana, ultrafiltracija, postopek čiščenja membrane, ultrasil, filtracija, koncentrirana sirotka, diafiltracija Objavljeno v DKUM: 13.10.2020; Ogledov: 489; Prenosov: 60
Celotno besedilo (1,63 MB) |
2. ORGANIZACIJA GRADBIŠČA IN TERMINSKO PLANIRANJE GRADNJE ŠPORTNE DVORANE MOZIRJENiko Brinovšek, 2012, diplomsko delo Opis: V tej diplomski nalogi je obravnavana organizacija gradbišča za Športno dvorano Mozirje, ki vsebuje: opis objekta, proučitev pogojev gradnje, dimenzioniranje začasnih objektov in instalacij, tehnično poročilo k projektu organizacije gradbišča, planiranje gradnje omenjenega objekta ter predračun pripravljalnih in zaključnih del. Prav tako je obravnavano terminsko planiranje gradnje omenjenega objekta. Na koncu diplomske naloge sta prikazana tudi organizacijska shema ureditve gradbišča in modificiran gantogram za terminski plan gradnje objekta. Ključne besede: Gradbeništvo, organizacija grajenja, organizacija gradbišča, terminsko planiranje Objavljeno v DKUM: 16.02.2012; Ogledov: 2662; Prenosov: 521
Celotno besedilo (2,07 MB) |
3. PROUČITEV FAZE RASTI IN RAZVOJA PODJETJA BSH HIŠNI APARATI D. O.O. NAZARJEManja Brinovšek, 2011, diplomsko delo Opis: V razmerah poslovanja, kakršni so današnji, so podjetja nenehno izpostavljena procesom prilagajanja. Skozi življenje podjetja spreminjajo svojo velikost, organizacijo, cilje, strategijo, itd. Vsaka faza rasti in razvoja podjetja je sestavljena iz številnih različnih karakteristik, ki so značilne za določeno razvojno stopnjo. Različni modeli rasti in razvoja podjetja pa podjetju omogočajo lažji prehod iz ene v drugo fazo.
Med raziskavo in proučevanjem rasti in razvoja podjetja BSH Hišni aparati d.o.o. smo spoznali, kako pomembno je, da se podjetje razvija in raste v časih, kot so danes. Podjetja so tiste organizacije, ki nam omogočajo zaposlitev, boljše življenje in ne nazadnje tudi preživetje.
Pri pisanju diplomskega seminarja smo ob preučevanju modelov rasti in razvoja podjetja spoznali razsežnosti in kompleksnosti procesa rasti in razvoja podjetja in področja, v katerem delujejo. Ključne besede: • podjetje BSH Hišni aparati d.o.o., • rast in razvoj, • modeli rasti in razvoja podjetja, • cilji in strategije, • okolje, • kompleksnost. Objavljeno v DKUM: 15.12.2011; Ogledov: 3691; Prenosov: 610
Celotno besedilo (2,27 MB) |
4. DETEKTOR FAZNE NAPAKE SIGNALOV OPTIČNEGA ENKODERJALuka Brinovšek, 2011, diplomsko delo/naloga Opis: V diplomski nalogi je predstavljen princip delovanja detektorja fazne razlike. Izvedli smo ga v Xilinx ISE kot program za razvojno ploščo Spartan 3A, zapisan v programskem jeziku VHDL. V Programu ISE smo opravili tudi računalniško simulacijo. Predstavili smo tudi delovanje vhodnega vezje ter opravljene meritve na njem. Ob koncu pa so prikazane meritve delovanja detektorja, ki je sprogramiran na protobordu Spartan 3A ter povezan s pripadajočim analognim vhodnim vezjem. Ključne besede: Detektor fazne napake, enkoder pomika, programirljiva logična vezja FPGA Objavljeno v DKUM: 27.09.2011; Ogledov: 1909; Prenosov: 136
Celotno besedilo (5,01 MB) |
5. |
6. |
7. |