| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 13
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
NAPREDNO NAČRTOVANJE TEHNOLOŠKIH IN PROIZVODNIH PROCESOV TER SISTEMOV V DRUŽBI VEPLAS D.D.
Gregor Vedenik, 2009, magistrsko delo

Opis: Osnovni predpogoj za dolgoročni obstoj podjetij s proizvodno funkcijo predstavlja doseganje tehnološkega nivoja, ki je primerljiv z najboljšimi tekmeci v panogi oziroma se ta nivo presega. Na osnovi lastnega znanja, izkušenj pridobljenih v delovnem okolju in metod znanstvenega raziskovanja, magistrska naloga preučuje in dokazuje, kako je mogoče z naprednimi in bolj kakovostnimi tehnološkimi proizvodnimi procesi ter sistemi doseči boljše rezultate v poslovnem kot tudi v ekološkem in socialnem smislu. Naloga je osredotočena na načrtovanje RTM tehnoloških/proizvodnih procesov in sistemov v družbi Veplas. Na osnovi izdelanih analiz stanja, preučitve problematike so definirane rešitve, ki izboljšujejo obstoječe stanje in izpolnjujejo vse dane zahteve, namene in cilje ter predstavljajo konkurenčno prednost.
Ključne besede: kompoziti, proces, sistem, načrtovanje, kvaliteta, proizvodnja, tehnologija
Objavljeno: 01.09.2009; Ogledov: 2735; Prenosov: 375
.pdf Celotno besedilo (4,36 MB)

4.
Optimizacija proizvodnega procesa: idelava kompozitne kabine za avtodom
Petra Tomić, 2018, diplomsko delo

Opis: Proizvodni proces je pretvarjanje vhodnih veličin v izhodne. Vhodne veličine so lahko materialne ali nematerialne, izhodne veličine pa so izdelki ali storitve, s pomočjo katerih podjetje ustvarja dobiček ali izgubo. Proizvodne procese je potrebno po določenem času optimizirati. Optimizacija pomeni uvajanje sprememb v obstoječi proizvodni proces. Optimiziramo lahko stroške, čas in delovna mesta proizvodnega procesa. Vse to pa zahteva najprej natančno analizo trenutnega stanja, nato pa pripravo predlogov za spremembe in uvajanje sprememb v proces. Na koncu je potrebno nov proces kontrolirati. V diplomski nalogi je prikazan naveden proces optimizacije izdelave kompozitne kabine v podjetju Veplas, d. d.
Ključne besede: organizacija proizvodnje, optimizacija proizvodnje, prenova delovnega procesa, stroški, ergonomija
Objavljeno: 27.09.2018; Ogledov: 181; Prenosov: 0

5.
MODEL INSTITUCIONALNE PODPORE INTERNACIONALIZACIJE SLOVENSKIH PODJETIJ V RAZMERAH DINAMIČNEGA SPREMINJANJA GLOBALNE EKONOMIJE
Črt Vedenik, 2011, magistrsko delo

Opis: Poznavanje zgodovine predstavlja osnovno znanje, ki je potrebno za razumevanje sodobnega sveta. Skozi zgodovino smo bili priča vzponom in padcem imperijev ter številnim drugim dramatičnim spremembam, ki so oblikovale svetovno ureditev. Ta ima ključen vpliv tako na vsakodnevno življenje, kot tudi na gospodarstvo, kar obravnavamo v Poglavju 2. Nato se posvečamo globalizaciji, ki ni pojav, značilen za zadnjih 20 let, temveč je prisoten že skozi vso zgodovino. Prinaša določena vprašanja in izzive, kar obravnavamo v Poglavju 3. Sodobna ureditev sveta spodbuja države, da pomagajo tekmovati podjetjem v mednarodni menjavi. Ta vprašanja obravnavamo v Poglavju 4. V Poglavju 5 predstavimo Slovenijo, posebno pozornost pa namenjamo programom institucionalne podpore internacionalizaciji podjetij v Sloveniji. Nekatere izmed teh programov proučimo v Poglavju 6 in podamo nekaj napotkov za nadaljnji razvoj le-teh. V Poglavju 7 pa se znova posvetimo napovedim spreminjajoče se svetovne ureditve, kako naj se ji podjetja prilagodijo in kaj nam prinaša vzpon novega svetovnega reda.
Ključne besede: Ključne besede: svetovna ureditev, mala in srednje velika podjetja, globalizacija, internacionalizacija, institucionalna podpora internacionalizaciji, diplomacija, gospodarska diplomacija, Republika Slovenija, Avstralija, nov svetovni red, strateški trgi.
Objavljeno: 28.06.2011; Ogledov: 2339; Prenosov: 210
.pdf Celotno besedilo (3,24 MB)

6.
7.
8.
Nevarnost JRKB napada zaradi možnosti zlorabe uporabe nevarnih kemikalij v proizvodno raziskovalnih procesih
Leon Vedenik, Iztok Pičinin, Iztok Podbregar, Teodora Ivanuša, 2009, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Opis: V članku je predstavljena ustreznost zagotavljanja varnosti in varovanja v organizaciji, pri kateri, glede na uporabo nevarnih kemikalij v proizvodno raziskovalnih procesih, lahko pride do zlorabe proizvodnih in raziskovalnih procesov za namene kemijskega napada, ki se obravnava kot del napada z jedrskimi, radiološkimi, kemijskimi in biološkimi (JRKB) agensi.
Ključne besede: varnost, zdravje, varnost pri delu, nevarne snovi, tehnično varovanje, fizično varovanje, JRKB
Objavljeno: 04.06.2012; Ogledov: 1304; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (129,74 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
Prikriti preiskovalni ukrepi z uporabo specialne tehnike "IMSI lovilec" in posegi v zasebnost državljanov
Roman Medik, 2014, diplomsko delo

Opis: V zadnjih letih smo priča neštetim medijsko odmevnim primerom na sodišču, kjer se vedno večkrat pojavlja dvom v delo kriminalistične policije oziroma protizakonito pridobivanje operativno pomembnih podatkov, kateri so v nadaljevanju podlaga za izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov po 149. a, 150., 155. in 155. a členu Zakona o kazenskem postopku (v nadaljevanju ZKP), in s tem posledično tudi nedovoljenih in protizakonitih posegov v človekove pravice. V omenjenih odmevnih primerih največkrat lahko slišimo za protizakonito delovanje kriminalistične policije med zbiranjem operativnih podatkov o telekomunikacijskih sredstvih osumljencev že pred izvajanjem ukrepov na podlagi odredbe pristojnega preiskovalnega sodnika ali državnega tožilca. V takih primerih največkrat že med samim sodnim postopkom lahko zasledimo pritožbe obrambe, da je policija za pridobitev podatkov o telekomunikacijskih napravah uporabljala specialno tehniko – IMSI lovilec oz. IMSI CATCHER. Z uporabo navedene naprave policija lahko pridobi pomembne in potrebne podatke o uporabniku določenega telekomunikacijskega sredstva – mobilnega telefonskega aparata. Prav tako v takih primerih obramba zagovarja protizakonito uporabo navedene naprave, katero policija poseduje in jo po navedbah informacijske pooblaščenke občasno uporablja. Uporaba navedene naprave za pridobivanje podatkov o določenem telekomunikacijskem sredstvu trenutno še ni zakonsko opredeljena, sicer je opredeljena v noveli ZKP-M, kateri še vedno čaka na obravnavo v državnem zboru Republike Slovenije. Glede na opisano bomo v diplomskem delu poskušali raziskati, ali policija dejansko uporablja omenjeno napravo protizakonito ter zavestno krši človekove pravice in temeljne svoboščine, prav tako bomo poskušali opredeliti ločnico med zakonsko dovoljeno uporabo naprave IMSI lovilca za raziskavo najhujših kaznivih dejanj, potreb po iskanju pogrešanih oseb, ter nevarnih pobeglih zapornikov, in dopustno kršitvijo komunikacijske zasebnosti do ostalih državljanov, kateri se v določenem trenutku uporabe naprave nahajajo na območju delovanja oz. določenem kraju.
Ključne besede: prikriti preiskovalni ukrepi, tehnike, človekove pravice, zasebnost, komunikacijska zasebnost, kršitve, diplomske naloge
Objavljeno: 27.01.2015; Ogledov: 1531; Prenosov: 531
.pdf Celotno besedilo (784,55 KB)

10.
Percepcija virov ogrožanja varnosti policistov pri njihovem delu
Manja Konkolič, 2015, magistrsko delo

Opis: Z magistrskim delom smo želeli nazorno prikazati tveganja in nevarnosti, s katerimi se vsakodnevno srečujejo policisti in policistke pri opravljanju nalog oziroma pri svojem delu. Podrobneje so opisane škodljivosti in tveganja pri njihovem delu, organizacija in delovanje policije ter ocena tveganja za delovno mesto policist. Policisti in policistke, ki so v sistemu zagotavljanja varnosti ključnega pomena in opravljajo svoje delo ter naloge v skladu z zakonom, so tudi najbolj ogroženi z vidika zdravja in varnosti pri delu. Pri opravljanju svojega dela, ki ima visoko stopnjo tveganja, se pogosto srečujejo z različnimi nevarnostmi in škodljivostmi za zdravje. Tveganja se povečujejo glede na vsebino njihovih del oziroma nalog, in sicer pri izvajanju policijskih pooblastil, nadzoru prometa, preiskovanju kaznivih dejanj, uporabi osebne varovalne opreme … Njihovo percepcijo v zvezi z ogrožanjem na delovnem mestu smo ugotavljali s pomočjo anketnega vprašalnika, ki smo ga posredovali zaposlenim policistom in policistkam v Republiki Sloveniji. Anketiranci so bili mnenja, da je tveganje oziroma nevarnost za okužbe pri opravljanju policijskih nalog visoko, prav tako tudi tveganje za napad na policiste. Z raziskavo in na podlagi ugotovitev raziskovalnega dela naloge smo izdelali predloge za upravljanje z zaznanimi tveganji policistov.
Ključne besede: policija, policisti, varnost pri delu, zdravje pri delu, ocena tveganja, nevarnosti, škodljivosti, magistrska dela
Objavljeno: 26.08.2015; Ogledov: 945; Prenosov: 191
.pdf Celotno besedilo (1,88 MB)

Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici