| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
ERP v malih in srednje velikih podjetjih v Sloveniji : magistrsko delo
Joži Močivnik, 2023, magistrsko delo

Opis: Digitalizacija sistemov v podjetju je ključnega pomena v sodobnem gospodarstvu in predstavlja konkurenčno prednost. To pojasnjuje tudi rast trga celovitih programskih rešitev ERP (Enterprise resource planning) v preteklih letih. Vedno več malih in srednje velikih podjetij (MSP) se odloča za implementacijo odprtokodnih ERP sistemov. Uporaba teh sistemov se že pojavlja tudi v slovenskem gospodarstvu. Namen magistrske naloge je predstaviti teoretične osnove ERP sistemov, ugotoviti stanje uporabe teh sistemov v MSP v Sloveniji ter praktično prikazati implementacijo poslovanja fiktivnega malega podjetja v odprtokodnem ERP sistemu. V magistrskem delu bomo predstavili odgovore na vprašanja o uporabi teh sistemov v malih in srednje velikih podjetjih v Sloveniji ter o uporabnosti odprtokodnega ERP sistema (Odoo) v Sloveniji. Naloga je sestavljena iz teoretičnih osnov, pregleda rezultatov opravljene ankete ter postavitve fiktivnega podjetja, katerega podatke bomo implementirali v Odoo.
Ključne besede: ERP, mala in srednje velika podjetja, odprtokodni sistemi, stroški, Odoo
Objavljeno v DKUM: 13.02.2024; Ogledov: 58; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

2.
Digitalna preobrazba vzgojno-izobraževalnih zavodov
Lenart Fajfar, 2022, magistrsko delo

Opis: Digitalizacija spada med najpomembnejše naloge in cilje moderne družbe. Močan zagon in pomen je pridobila med svetovno epidemijo, ki nas je doletela v zadnjih letih. Evropska komisija je obdobje med letom 2021 in 2030 razglasila za evropsko digitalno desetletje. Uspešen proces digitalizacije družbe lahko omogočimo z nadgradnjo digitalne kompetentnosti učencev, kar pa lahko zagotovimo z ustrezno usposobljenim kadrom v izobraževalnih ustanovah. V magistrskem delu smo pripravili pregled digitalnih kompetenc zaposlenih v izobraževanju. Raziskali smo različna orodja za merjenje stopnje digitalnosti izobraževalnih ustanov. Podrobno smo obravnavali orodje SELFIE, ki se je izkazalo za učinkovito in uporabno. Izvedli smo oceno stopnje digitalnosti izobraževalnega zavoda, v katerem so sodelovali vodstvo, zaposleni in učenci. Osnovni vprašalnik smo dopolnili z lastnimi trditvami. Na podlagi rezultatov smo prepoznali kritična in napredna področja ter za njih pripravili akcijski načrt za izboljšavo stopnje digitalnosti zavoda. Vanj smo po področjih zapisali digitalna orodja, ki jih bomo uvedli v svoje delo z učenci in v samo organizacijo učiteljskega zbora.
Ključne besede: digitalizacija, digitalne kompetence, SELFIE
Objavljeno v DKUM: 29.08.2022; Ogledov: 588; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (1,03 MB)

3.
Izobraževalni roboti kot orodje pri poučevanju programiranja za začetnike
Lučka Višnar, 2020, magistrsko delo

Opis: Poučevanje programiranja je pomembno in hkrati zahtevno tako za učitelja kot za učenca. Mnogim posameznikom lahko učenje zaradi značilnosti programiranja predstavlja težavo. Z uporabo izobraževalnih robotov se omogoči grajenje konceptov s področja znanosti in tehnologije, kar se interpretira skozi inženiring ter temelji na matematiki. V tem magistrskem delu se bomo osredotočili na raziskovanje različnih robotov, ki so primerni za uporabo v izobraževanju. V prvem delu bomo prikazali robote in njihov namen uporabe skozi čas, nato bomo predstavili pomen vključevanja robotov v šole ter to podkrepili s koncepti konstruktivizma in konstrukcionizma. Cilj naloge je raziskati izobraževalne robote in poiskati konkretne rešitve, kako le-te vključiti v poučevanje začetnikov v programiranju.
Ključne besede: Izobraževalni roboti, poučevanje programiranja, konstruktivizem, konstrukcionizem.
Objavljeno v DKUM: 13.08.2020; Ogledov: 1112; Prenosov: 69
.pdf Celotno besedilo (3,82 MB)

4.
Prenova notranjega transporta v podjetju sij metal ravne d.o.o.
Joži Močivnik, 2019, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo predstavili podjetje SIJ Metal Ravne, d. o. o. V podjetju smo se osredotočili na delo v oddelku interne logistike. V delu smo predstavili obstoječe stanje v interni logistiki, največje probleme v trenutnem sistemu in predlagali določene rešitve. V prvem delu smo predstavili teoretične osnove in obstoječe stanje v podjetju, v nadaljevanju pa naredili kritično analizo opisanega stanja. V drugem delu dela smo za ugotovljen problem predstavili možne rešitve, na koncu pa povzeli vse ugotovitve, do katerih smo prišli, med pisanjem diplomskega dela. Ocenili in ovrednotili smo uspešnost rešitve samega problema, podali tudi pogoje, ki so potrebni, za uveljavitev rešitve. V zadnjem poglavju smo navedli možnosti za nadaljnji razvoj. Predstavili smo tudi načrt uvedbe, enega izmed sistemov, ter opisali težave pri pridobivanju podatkov za izračun povrnitve stroškov.
Ključne besede: interna logistika, elektronsko naročanje, SIJ Metal Ravne d.o.o., vozni park podjetja, planiranje
Objavljeno v DKUM: 06.01.2020; Ogledov: 938; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (1,58 MB)

5.
6.
Robotska proizvodna celica za označevanje izdelkov s signiranjem
Jaka Močivnik, 2014, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomskega dela je avtomatizacija signiranja industrijskih nožev v podjetju MFA Robotika d.o.o. To delo je prej potekalo ročno in je bilo dolgotrajno ter zamudno. Najprej je bilo potrebno zagnati SCARA robotski sistem znamke SONY, model SRX-611(L6015), kasneje pa še izdelati in tudi vpeljati na robotsko linijo prijemalo za izdelke, ki so se signirali znotraj varnostne kletke. Glavni izziv je bil zagon robotskega sistema, saj ob nakupu ni bil priložen noben povezovalni kabel, niti ni bilo priložene programske opreme, kot tudi ne dokumentacije robotskega sistema ali programske opreme. Od proizvajalca se je programsko okolje z licenco kupilo, medtem ko povezovalnih kablov proizvajalec nima več in jih je bilo potrebno v lastni režiji izdelati. Po zagonu je bilo potrebno robotsko roko namestiti na mizo ter izdelati pnevmatsko orodje, s katerim se izdelki prijemajo ter signirajo na mizi. Zastavljeni cilj je bil dosežen, saj signiranje poteka avtomatsko in človeška roka ni več potrebna pri tej fazi obdelave.
Ključne besede: mehatronika, robotski sistem, SCARA, avtomatizacija, robotsko prijemalo, signiranje izdelkov
Objavljeno v DKUM: 15.10.2014; Ogledov: 1509; Prenosov: 208
.pdf Celotno besedilo (2,12 MB)

7.
HAMILTONSKE PRIZME
Žan Močivnik, 2012, diplomsko delo

Opis: Obstoja hamiltonske prizme v grafu leži med problemoma obstoja Hamiltonove poti in obstoja 2-sprehoda v grafu, kar v diplomskem delu podrobneje osvetlimo. Pri dokazovanju obstoja hamiltonskih prizem nad grafi si pomagamo s posebnim barvanjem povezav grafa. V prvem poglavju so opisane osnovne definicije in rezultati, povezani z grafi, prizmami in hamiltonskostjo. V drugem poglavju podrobneje obravnavamo prizme nad dvodelnimi grafi, kubičnimi grafi, posplošenimi Halinovimi grafi in grafi povezav ter predstavimo nekatere rezultate, ki se nanašajo na iskanje njihovih Hamiltonovih prizem.
Ključne besede: Teorija grafov, prizma, kartezični produkt, Hamiltonov cikel, Hamiltonov graf, Hamiltonova prizma, k-sprehod, k-drevo, k-faktor.
Objavljeno v DKUM: 27.02.2012; Ogledov: 3084; Prenosov: 282
.pdf Celotno besedilo (2,17 MB)

8.
RASTERIZACIJA
Žan Močivnik, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje predstavitev informacij s pomočjo rastrske grafike, različne postopke rasterizacije in rasterizacijske algoritme ter implementacijo rasterizacije na LCD prikazovalnikih. Prikazano je delovanje Bresenhamovega algoritma za črto, krožnico in elipso ter risanje črte v tridimenzionalnem prostoru. Prav tako so vsi liki opisani s pomočjo matematičnih pristopov, algoritmi pa so zapisani s pridihom programskega jezika C++. Naloga opisuje tudi delovanje Wu-jevega algoritma za glajenje robov.
Ključne besede: Rasterizacija, Bresenhamov algoritem, Wu-jev algoritem, glajenje, slikovna točka, LCD prikazovalnik, tekoči kristali, rasterska grafika.
Objavljeno v DKUM: 18.07.2011; Ogledov: 3451; Prenosov: 287
.pdf Celotno besedilo (2,35 MB)

9.
Podobe tujega in drugačnega v literaturi Ferda Godine
Črt Močivnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Godinova literarna dela so v slovenskem prostoru poznana, saj je nepretrgoma ustvarjal slabih šest desetletij. Svojo pisateljsko pot je začel s kratkimi pripovedmi (črticami in novelami), ki so se navezovale na prekmursko govorico in življenje prekmurskega človeka. V poznejšem ustvarjalnem obdobju se je posvetil daljšim tekstom — romanom, v katerih je obravnaval aktualne družbene razmere. Posebno pozornost je namenjal tudi opazovanju značajskih lastnosti literarnih oseb. V diplomskem delu podrobneje predstavljam podobe tujega in drugačnega v njegovem romanesknem opusu in novelistiki. Godinov literarni prostor je po večini Prekmurje, ki ponuja številne možnosti preučevanj podob tujega. Gre za tesen zgodovinski stik z Madžari, zanimiva je problematika verskih skupnosti in narodnostnih manjšin (Židi). Pogosto se v literaturi pojavlja problem zdomstva, dela v tujini: odkrivajo se nam podobe sosednjih in bližnjih držav: Madžarske, Nemčije, Italije, Avstrije in Francije. Podobe so redko izražene eksplicitno, pogosteje gre za implicitni vpliv, ki je opazen z vidika medosebnih odnosov posameznih literarnih oseb. Podobe drugačnega se osredotočajo na literarne like, ki odstopajo od ustaljenih podob oz. stereotipov, gre za t. i. monumentalne like. Najpogostejši je lik duhovnika, ki je prisoten tako v novelistiki kot v romanesknem opusu. Zanimivi so ženski liki, ki niso premišljevalci o življenju in razumski urejevalci dogodkov, ampak se na spremembe odzivajo intuitivno, ravnajo, kakor se jim v danem trenutku zdi pravilno. Mlada samomorilka Dunja je ena najzanimivejših literarnih likov v Godinovi prozi, z njo načenja vprašanja, ki se tičejo odnosov med starejšo in mlajšo generacijo. Številni literarni liki so zaznamovani tudi z avtobiografskimi prvinami. Zaradi osebne izkušnje političnega preganjanja Godina ni mogel ostati zgolj nemi opazovalec dogajanja v družbi. Z dejanji svojih literarnih likov je opozarjal na krivice, ki so se dogajale malemu človeku. Njegov literarni opus je pomemben literarnozgodovinski odsev dvajsetega stoletja na slovenskih tleh.
Ključne besede: Ferdo Godina, stereotipi, podobe tujega, literarni liki.
Objavljeno v DKUM: 22.04.2010; Ogledov: 3388; Prenosov: 596
.pdf Celotno besedilo (628,52 KB)

10.
Iskanje izvedeno v 0.24 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici