| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 39
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Sodobna produkcija elektronske glasbe
Žan Kapun, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je osredotočeno na sodobno elektronsko glasbo ter strojno in programsko opremo, ki se pri tem uporablja. V teoretičnem delu so opisani elektronska glasba, strojna oprema, komponente, iz katerih je sestavljen zvok, ter koncept mešanja in masteringa. Vsi ti elementi so nato uporabljeni za ustvarjanje primera elektronske glasbe, na podlagi katerega je bilo prikazano ustvarjanje glasbe brez klasičnih inštrumentov in z uporabo minimalne strojne in programske opreme.
Keywords: zvok, glasbena produkcija, DAW, zvočni miks, mastering
Published: 04.11.2020; Views: 163; Downloads: 25
.pdf Full text (1,52 MB)

2.
Vzpostavitev preverljivega varnega komunikacijskega kanala s pomočjo zvoka
Gregor Ivajnšič, 2019, master's thesis

Abstract: V današnjem času, ko velika večina komunikacije poteka preko interneta, je potrditev sogovorčeve identitete postala oteženo opravilo. Mnogo je primerov, ko se osebe izdajajo za nekoga drugega z namenom preslepitve ali pridobitve drugačne koristi od sogovorca. Kot odgovor na ta problem je bila razvita mobilna aplikacija, ki omogoča vzpostavitev preverljivega varnega komunikacijskega kanala s pomočjo zvoka. Dodane so ji bile tudi druge funkcionalnosti, kot so shranjevanje povezanih naprav, nastavitve z možnostjo izbire zvočnih profilov, možnost ponastavitve identitete naprave in sejne identitete. Aplikacija deluje v operacijskem sistemu iOS in se za prenos podatkov preko zvoka ter za uporabo kriptografskih konstruktov zanaša na zunanji knjižnici. Serializacija podatkov in njihova pretvorba v binarno obliko je prav tako realizirana s pomočjo zunanje knjižnice.
Keywords: kriptografija, varni kanal, varni komunikacijski kanal, zvok
Published: 21.11.2019; Views: 384; Downloads: 60
.pdf Full text (2,30 MB)

3.
Uporaba difuzijskih elementov za izboljšanje akustičnih karakteristik v prostoru
Miha Kostevc, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje uporabo difuzijskih elementov in kako sta difuzorja vplivala na izboljšavo akustičnih karakteristik v prostoru. Opisan je način izdelave in načrtovanja dveh difuzorjev (enodimenzionalnega in dvodimenzionalnega) ter opravljene meritve in prikaz rezultatov meritev. Meritve so se opravljale s programom ARTA. Meritve so bile opravljene v povsem praznem prostoru. Diplomska naloga zajema področje elektroakustike, akustike in prostorske akustike.
Keywords: zvok, akustika prostora, načrtovanje difuzorja, enodimenzionalen difuzor, dvodimenzionalen difuzor
Published: 11.11.2019; Views: 327; Downloads: 32
.pdf Full text (3,48 MB)

4.
Dejavniki vpliva na zvok v kontrolni sobi glasbenega studia
Leo Čoh, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje in grafično prikazuje dejavnike oziroma faktorje, ki vplivajo na zvok v kontrolni sobi glasbenega studia (šum, odboj, lom, refleksija, difrakcija, časovni odmev reverbacije). Z različno opremo in postavitvijo zvočnikov ter absorpcijskih materialov smo ugotovili, kako mora biti kontrolna soba optimizirana, da je primerna za glasbeno produkcijo. Pri tem smo opravili meritve valovanja zvoka v prostoru, katere smo primerjali z zvokom v dnevni sobi. Na podlagi tega smo v ugotovitvah določili, kaj je smiselno preurediti, da bi bila dnevna soba kar se da primerna za poslušanje in produkcijo glasbe, prav tako pa tudi, ali je to sploh mogoče. Meritve smo opravili s programom Sonarworks reference 3, ki so nam ga priporočili v glasbenem studiu.
Keywords: akustika, zvok, akustične meritve, zvočno valovanje
Published: 29.05.2018; Views: 1036; Downloads: 104
.pdf Full text (1,33 MB)

5.
Vključitev multimedijskih komponent v aplikacijo za sporočanje
Anja Hauptman, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga se ukvarja s prikazom načina implementacije multimedijskih komponent, kot so zvok, slika in video, v aplikacijo za sporočanje z uporabo programskega jezika Swift. Osnova je aplikacija, kjer si lahko uporabniki med seboj pošiljajo sporočila v obliki besedila, slik, videov, zvočnih posnetkov ter drugih datotek. Prejeto ali poslano si lahko v aplikaciji tudi ogledajo ali predvajajo. Te datoteke si lahko tudi shranijo na svojo napravo (v tej aplikaciji je pokrit iPhone) in jih delijo v obliki sporočil (SMS in MMS) ali preko ostalih aplikacij, ki jih imajo na napravi in podpirajo tip izbrane datoteke.
Keywords: slika, video, zvok, programiranje, Swift
Published: 24.10.2017; Views: 630; Downloads: 22
.pdf Full text (17,23 MB)

6.
OPTIMIZACIJA PARAMETROV ZVOČNIH SISTEMOV ZA RAZLIČNA AKUSTIČNA OKOLJA
Robert Rojc, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Optimizacija parametrov zvočnih sistemov je zelo pomemben del uporabe zvočnih sistemov. Za lažje razumevanje smo na začetku diplomske naloge razložili osnove akustike in definirali osnovne parametre zvočniških komponent. Predstavili smo različne tehnologije, tako samih komponent kot tudi postavitev in izvedli kratko primerjavo z izvedbami v preteklih desetletjih. Opravljen je pregled nekaterih pogostejših izvedb postavitev, tako celopasovnih kot tudi nizkotonskih komponent. Podana je praktična izvedba postavitve avdio ozvočenja na prizorišču, z opisom celotnega procesa optimizacije, od simulacij, do dejanskih meritev in prilagoditev.
Keywords: akustika, zvok, ozvočenje
Published: 09.10.2017; Views: 838; Downloads: 68
.pdf Full text (7,17 MB)

7.
Predvidevanje tokovno povzročenega zvoka in možnosti izboljšav
Peter Košir, 2017, master's thesis

Abstract: V okviru magistrskega dela je bila opravljena validacija numerične simulacije dinamičnega pojava tokovno povzročenega zvoka. Podana je bila ustrezna teoretična podlaga, sledi integralna obravnava elementa z značilnim pojavom žvižga v obliki eksperimenta, ki se je izvedel v Laboratoriju za energetske delovne stroje in tehnično akustiko na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani. Osrednji del magistrskega dela zajema nastavitve in zagon numerične simulacije v programskem okolju Fluent. Sledi analiza vplivnih spremenljivk s pomočjo hitre Fourierjeve transformacije in slikovna obdelava animacije tokovnega polja z lastno programsko kodo. Slednje je izkazalo soodvisnost značilnih amplitud v frekvenčni domeni tokovnega polja in akustičnega pojava.
Keywords: numerična simulacija, akustični tlak, tokovno povzročen zvok, turbulenca, turbulenten tok, akustika, zvok, hrup, tok tekočine, računalniška dinamika tekočin, simulacija velikih vrtincev.
Published: 27.09.2017; Views: 591; Downloads: 14
.pdf Full text (3,88 MB)

8.
MEŠANJE ZVOKA Z ORODJI ABLETON LIVE 9
Dejan Pantner, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu obravnavamo mešanje zvoka, ki je eden izmed glavnih procesov na področju glasbene produkcije. Namen diplomskega dela je proučiti in predstaviti znanja, orodja, tehnike in opremo, ki je potrebna, da lahko rešujemo problematiko mešanja zvoka v digitalni domeni. Posledično tako v diplomskem delu predstavljamo orodja glasbene programske opreme Ableton Live 9, ki nam omogočajo reševanje tovrstne problematike, in delovno okolje, ki ga je za kvalitetno mešanje zvoka potrebno vzpostaviti. V praktičnem delu na primeru prikažemo mešanje zvoka, kar je tudi glavni cilj diplomskega dela.
Keywords: zvok, studio, procesiranje zvoka, mešanje zvoka
Published: 24.11.2016; Views: 944; Downloads: 116
.pdf Full text (3,94 MB)

9.
HRUP NA DELOVNEM MESTU VARILCA V PODJETJU BARTEC VARNOST, D.O.O.
Branka Voje, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Hrup je problem sodobne civilizacije in je posledica delovanja različnih strojev in naprav, transportnih sredstev in aktivnosti ljudi, kar je vzrok za slabšo kakovost življenja. Hrup je najpogostejši vzrok poklicnih bolezni, kar 50 % je povezanih s poškodbo sluha ali akustično travmo. Hrup je globalni problem, ki prizadene vsakogar. Tema diplomskega dela je reševanje problema previsokega nivoja hrupa, ki je prisoten na delovnem mestu varilca v podjetju Bartec Varnost, d.o.o. V diplomskem delu bomo predstavili negativne vplive čezmernega hrupa na delavca − varilca, ki so najprej vidni na delavčevem zdravstvenem stanju, učinkovitosti pri delu in poškodbi sluha. V diplomskem delu bomo raziskali, kakšne so mejne in opozorilne vrednosti izpostavljenosti hrupu, zakaj je treba zmanjšati izpostavljenost hrupu, kakšne težave se lahko pojavijo zaradi izpostavljenosti hrupu, kakšni so škodljivi vplivi hrupa, katere varnostne ukrepe mora delodajalec upoštevati in kako je potrebno te ukrepe izvesti. Meritve hrupa so pokazale, da je na delovnem mestu varilca dnevna in tedenska izpostavljenost višja od zgornje opozorilne vrednosti in mejne opozorilne vrednosti. Sklepamo lahko, da je delavec brez protihrupne zaščite izpostavljen negativnim posledicam, ki jih povzroča izpostavljenost čezmernemu hrupu. Kot rešitev problema pred negativnimi posledicami hrupa bomo v diplomskem delu predstavili metode za zmanjševanje hrupa in uporabo drugih različnih sredstev.
Keywords: zvok, hrup, naprava, delavec, zdravje
Published: 04.10.2016; Views: 859; Downloads: 96
.pdf Full text (1,85 MB)

10.
UČINKOVITOST AKUSTIČNIH ELEMENTOV V IMPROVIZIRANEM SNEMALNEM STUDIU ZA ZAJEMANJE ZVOKA NA LOKACIJI
Peter Auguštiner, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Širjenje in popularizacija medijskih dejavnosti povečuje število snemalnih projektov in tehnikov, ki izvajajo zajemanje zvoka na različnih lokacijah. Razumevanje akustičnih problemov ter njihovo obvladovanje je bistveno za kvalitetno izvedbo, zato si nekateri pomagajo z mobilnimi akustičnimi elementi. Njihova učinkovitost je merljiva z akustičnimi meritvami, ki so predmet zajete raziskave. Namen raziskave je ugotoviti, kako učinkoviti so akustični elementi v majhnih prostorih. Kritični parametri meritev zajemajo odmevne čase in dušenje jakosti zvočnega pritiska; njihova primerjalna analiza pa poda kvalitativno oceno ter iz nje izpeljane ugotovitve. Nadaljnja primerjava tipskih postavitev akustičnih elementov je dober pokazatelj praktične in efektivne uporabe v majhnih, zaprtih prostorih in s tem dober nasvet za vse nevešče, nadebudne snemalce.
Keywords: zvok, akustika, akustične meritve, akustični elementi
Published: 23.09.2016; Views: 613; Downloads: 45
.pdf Full text (22,21 MB)

Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica