| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 38
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Orodja za razvoj videoiger
Branko Drevenšek, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V tej nalogi opisujemo programske knjižnice, ki jih lahko uporabimo za izdelavo videoiger, ter orodja, s katerimi lahko izdelamo vsebine zanje. Ogledamo si osnove uporabe grafičnega pogona OGRE, fizikalnega pogona Bullet, povezovalne plasti OgreBullet, zvočnega pogona IrrKlang in sistema za izdelavo razpoznavalnikov GOLD. Poleg tega se dotaknemo uporabe nekaterih dodatkov in namenskih orodij za te komponente. Na kratko opišemo tudi postopek ustvarjanja vsebin za videoigro. Opisano predstavimo na primeru preproste arkadne 3D igre Wormhole, ki smo jo razvili z navedenimi orodji.
Keywords: videoigre, računalniška animacija, fizikalna simulacija, računalniški zvok, skriptni jezik, vmesne komponente za razvoj videoiger
Published: 19.03.2009; Views: 2181; Downloads: 177
.pdf Full text (3,48 MB)

8.
Meritve parametrov okolja v osnovni šoli
Jožica Jurgec, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V današnjem času lahko ugotovimo, da so učenci kljub navidezni otroški brezskrbnosti izpostavljeni različnim obremenitvam. Te so v času njihovega šolanja takšne, da zahtevajo iskanje vzročno-posledičnih povezav v neposredni praksi. Obremenjenost obsega psihofizične napore, ki so jim učenci izpostavljeni pri pouku. Zato se moramo zavedati, da je šolsko okolje pomemben ergonomsko-ekološki prostor, kjer se izvajajo vsi učno-vzgojni procesi. Obremenitve, ki se s tem pojavljajo, so tiste, na katere velikokrat niti ne pomislimo. Tako se včasih niti ne zavedamo, da je težava pri branju teksta, če so premajhne črke, če je v učilnici neprimerna razsvetljava ali je prevelika delovna temperatura, mogoče celo prevelik hrup v prostoru. Tega pogosto niti ne zaznamo, saj se nam zdi delo v takšnih razmerah nekaj čisto normalnega. Dejansko pa ti pogoji vplivajo na preobremenjenost učenca, ki jo z različnimi obveznostmi samo še stopnjujemo. Hrup je nedvomno dejavnik, ki v veliki meri vpliva na koncentracijo pri delu, zmanjša pa se tudi razumljivost komunikacije, ki je nujno potrebna pri delu in učenju. Učitelji in učenci so v šolskih prostorih ponavadi izpostavljeni prevelikemu hrupu. Rezultati meritev, ki sem jih opravila v prostorih ob različnih situacijah, dokazujejo zgornjo trditev. Glede na pravilnike in uredbe o hrupu v naravnem in življenjskem okolju dnevna izpostavljenost hrupu ne presega zakonsko določenih mejnih vrednosti. V posameznih primerih pa bi lahko vrednost hrupa v daljšem časovnem obdobju vplivala na okvaro sluha ali na splošno počutje.
Keywords: Ključne besede: zvok, hrup, temperatura, osvetljenost, meritve hrupa, osvetljenosti in temperature, šolski prostor
Published: 16.03.2010; Views: 3857; Downloads: 162
.pdf Full text (1,33 MB)

9.
UKREPI ZA ZMANJŠANJE HRUPA ZARADI CESTNEGA PROMETA
Marko Šolar, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Hrup je dandanes eden najpogostejših motenj ljudi in okolice, ki negativno vpliva na človeka fizično, psihološko in sociološko. V stanovanjskih stavbah ob prometnih cestah se je hrupu cestnega prometa mogoče izogniti tako, da so bivalni prostori obrnjeni stran od zunanjih virov hrupa, okna in vrata morajo biti primerno zvočno izolirana, zemljišča v okolici oblikovana z brežinami, zidovi itd. Da se stanje hrupne obremenjenosti izboljša, se posega za raznimi gradbenimi ukrepi na in ob cesti — uporaba protihrupnih cestnih površin, izvedba protihrupnih nasipov, protihrupnih sten ter ostali ukrepi (tuneli, vkopi, nasadi...).
Keywords: zvok, hrup, prometni hrup, protihrupna zaščita, viri hrupa, meritve hrupa, zakonodaja
Published: 17.09.2010; Views: 3235; Downloads: 371
.pdf Full text (2,73 MB)

10.
NAČRTOVANJE SNEMALNEGA STUDIA IN NJEGOVA AKUSTIKA
Aleš Rola, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi obravnavamo akustiko snemalne sobe oz. studia. Za kvalitetno snemanje glasbe ali govora mora imeti prostor ustrezno obliko in volumen, da lahko posnamemo kvaliteten zvok. Upoštevati moramo vse značilnosti in lastnosti zvoka kot valovanja in obdelati ter pripraviti prostor tako, da optimiziramo akustične parametre studia. Hrup je eden izmed najbolj motečih faktorjev, zato ga je potrebno zmanjšati na minimum. Na akustične parametre vplivajo še velikost, oblika in akustične lastnosti notranjih materialov in predmetov. Naloga nam je lahko v pomoč že pri načrtovanju, v začetni fazi izgradnje prostora, lahko pa tudi pri sami opremi in notranji dodelavi prostora za snemanje.
Keywords: zvok, akustika, snemalni studio, poodmevanje, absorbcija
Published: 20.12.2010; Views: 8323; Downloads: 403
.pdf Full text (1,59 MB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica