| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Oskrba letal z nadomestnimi deli v slovenski vojski
Renata Resnik, 2020, bachelor thesis/paper

Abstract: Vzdrževanje materialnih sredstev (MS) je namenjeno ohranjanju zanesljivosti letal in s tem tudi zagotavljanje sposobnosti, da pri predpisanih pogojih uporabe delujejo brezhibno, s čimer se omogoči izvedbo nalog enot SV v okviru mirovnih operacij in v vojnih razmerah. Bistvene naloge s področja oskrbe je, da z načrtovanim in sistematičnim koriščenjem materialnih virov in zalog zagotovimo optimalno, pravočasno in neprekinjeno oskrbovanje poveljstva in PE 15. PVL z MS in storitvami oskrbnega razreda, ki so potrebni za delovanje. Oskrbovanje je potrebno izvajati s spoštovanjem načel pravočasnosti, preglednosti, popolnosti, točnosti, odgovornosti, usklajenosti in varnosti. Poleg tega je zelo pomembno, da se spoštujejo in dosledno izvajajo tudi zakoni, predpisi, navodila, SOP in ukazi, ki opredeljujejo področje oskrbe v slovenski vojski. Pri načrtovanem tehničnem vzdrževanju ne pride do večje problematike, saj se to izvaja v skladu z letnim ukazom za vzdrževanje. Pri tem se upoštevajo že znane potrebe tehničnega vzdrževanja, ki izhajajo iz načrtovane uporabe MS. V tem primeru ni izključno, da pri samem izvajanju vzdrževanja lahko pride do ugotovitve, da je prišlo do dodatnih možnih okvar, ki jih seveda pristojni uspešno odpravijo. Nekoliko drugače je pri vzdrževanju in popravilih na mednarodnih operacijah in misijah. Tu morajo biti enote poleg osnovnega vzdrževanja usposobljeni še za hitra popravila. V tem primeru gre za hitro in krajše popravilo na kraju, kjer so nastale poškodbe oziroma okvara. V SV se tehnično vzdrževanje velikokrat izvaja pri zunanjih izvajalcih, in sicer predvsem kadar enota za tehnično vzdrževanje nima zadostne tehnične podpore, kadra ali usposobljenosti. Tudi za ta dva načina vzdrževanja je seveda potrebno upoštevati direktivo. Kljub finančni omejitvi, mogoče kdaj slabi komunikaciji, množični papirizaciji, carinjenju in upoštevanju direktiv, smo prišli do ugotovitve, da SV uspešno izvaja oskrbovanje letal z nadomestnimi deli, ki smo ga predstavili, saj to upravljajo osebe, ki so usposobljene vsak na svojem področju.
Keywords: Slovenska vojska, vojaška logistika, vzdrževanje, logistična podpora oskrbovanje, organiziranje, materialna sredstva, nadomestni deli, zunanji izvajalci.
Published: 23.10.2020; Views: 185; Downloads: 15
.pdf Full text (1,50 MB)

2.
Izvajanje transporta v izbranem podjetju
Pia Žigert, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo raziskovali problem izbire lastnega transporta ali izbire zunanjega izvajanja (outsourcing) transporta v izbranem podjetju. Zastavili smo si tri hipoteze, ki smo jih s pomočjo raziskave v zaključku diplomskega dela potrdili oz. zavrgli. Prvi del diplomskega dela je teoretičen, v katerem smo opredelili zunanje izvajanje (outsourcing). Drugi del pa je praktičen. Na konkretnem primeru smo predstavili vozni park izbranega podjetja, izbiro zunanjih izvajalcev in kritično analizo. V zaključku diplomskega dela smo podali možne rešitve za problematiko v izbranem podjetju.
Keywords: zunanje izvajanje – outsourcing, zunanji izvajalci, vozni park, podjetje
Published: 05.10.2015; Views: 831; Downloads: 70
.pdf Full text (3,08 MB)

3.
Izzivi proučevanja zunanjega izvajanja z vidika teoretičnih izhodišč
Barbara Bradač Hojnik, 2011, review article

Abstract: V prispevku pregledno analiziramo izbrana teoretična izhodišča, ki se najpogosteje uporabljajo pri proučevanju zunanjega izvajanja. Pri proučevanju koncepta zunanjega izvajanja se namreč uporablja več različnih teoretičnih izhodišč. Med njimi so najpogosteje uporabljene teorija transakcijskih stroškov, teorija proizvodnih virov in ključnih sposobnosti ter agencijska teorija. V prispevku vsako od navedenih teorij obravnavamo v kontekstu zunanjega izvajanja. Prispevek končujemo z razpravo, da pri proučevanju zunanjega izvajanja uporaba le enega teoretičnega izhodišča velikokrat predstavlja oženje tega pojma, zato ugotavljamo, da je smiselna uporaba kombinacije več teoretičnih izhodišč hkrati, saj se med seboj dopolnjujejo.
Keywords: podjetja, organizacija dela, organizacija poslovanja, zunanji izvajalci, teorija
Published: 10.07.2015; Views: 659; Downloads: 39
URL Link to full text

4.
Outsourcing transporta v podjetju Intereuropa d.d., na oddelku Mednarodni transport Evropa, v poslovni enoti Celje
Goran Jocković, 2014, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo se osredotočili na outsourcing podjetja Intereuropa d.d., na oddelku Mednarodni transport Evropa, v poslovni enoti Celje. Naš glavni cilj je bil ugotoviti, ali so zunanji izvajalci tega oddelka pri svojem delu zanesljivi in uspešni. O njihovi zanesljivosti in uspešnosti smo sklepali na osnovi podatkov o številu in vrstah reklamacij, ki so jih v povezavi z njihovim delom zabeležili na tem oddelku. V prvem delu diplomskega dela so opredeljene teoretične osnove obravnavane tematike, kot so zunanje izvajanje oz. outsourcing v podjetju, izbira in ocenjevanje zunanjih izvajalcev, nabavna logistika ipd., v praktičnem delu pa so predstavljeni podjetje Intereuropa d.d., outsourcing v podjetju in zunanji izvajalci. V kritični analizi in SWOT analizi je predstavljena problematika, s katero se v podjetju srečujejo, v zaključku diplomskega dela pa so podani predlogi za njeno rešitev, med katere lahko uvrščamo uvedbo popolnega outsourcinga v podjetju, dolgoročne pogodbe z zunanjimi izvajalci, zmanjšanje števila zunanjih izvajalcev ter izbiro najkvalitetnejših med njimi.
Keywords: zunanje izvajanje oz. outsourcing v logistiki, zunanji izvajalci, podjetje, transportna podjetja
Published: 25.08.2014; Views: 1148; Downloads: 174
.pdf Full text (4,20 MB)

5.
PRIDOBIVANJE IN IZBIRA KADROV V SLOVENSKIH BANKAH
Vildana Poznič Kralj, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Uspeh podjetij je v sodobnem konkurenčnem poslovnem okolju odvisen predvsem od zaposlenih, zato je pridobivanje in izbira kadrov izrednega pomena. Dobro izbrani oz. pridobljeni kadri za podjetje predstavljajo konkurenčno prednost. Tako moramo pri postopku pridobivanja kadrov nameniti selekcijskemu procesu kar se da največ pozornosti. V svoji diplomski nalogi sem proučevala celoten postopek pridobivanja in izbire kadrov v sedmih slovenskih bankah. Ugotovila sem nekaj podobnosti, predvsem pa veliko razlik v postopkih kadrovanja v obravnavanih podjetjih. Analiza je bila primerljiva, saj gre za isto dejavnost. Iz podatkov, zajetih v tej raziskavi, omenjenih razlik ni mogoče zadovoljivo pojasniti. Morda so razlogi za pomembne razlike v ekonomiji obsega, morda pa v opravilih, ki jih ta raziskava ni zajela.
Keywords: Kadri, človeški viri, planiranje, pridobivanje in izbira kadrov, banke, zunanji izvajalci kadrovanja, metode izbirnega postopka.
Published: 05.01.2011; Views: 2148; Downloads: 152
.pdf Full text (1,02 MB)

Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica