| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Forenzična odontologija : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Lara Potrč, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Zobje so najtrša struktura v človeškem telesu, ki je odporna na vplive okolja in visoko temperaturo. Zato se ohranijo nedoločen čas po smrti in so uporabni kot metoda identifikacije umrlih ne glede na stopnjo napredovanja poznih mrliških sprememb ali mutiliranja trupla po smrti. S pomočjo značilnosti zob je umrlim mogoče določiti spol, približno starost ter raso. Enojajčni dvojčki in trojčki imajo lahko enak molekularno genetski zapis, medtem ko se njihovi zobni odtisi medsebojno razlikujejo, saj ima vsak posameznik, podobno kot prstni odtis, edinstvenega, kjer en sam zob v ustni votlini ni enak zobu drugega posameznika. Forenzična odontologija je ena izmed primarnih metod identifikacije, ki se ukvarja s preučevanjem predsmrtnih in posmrtnih sprememb in značilnostmi zob, ki so uporabne za identifikacijo posameznika, žrtev množičnih nesreč, storilcev kaznivih dejanj s pomočjo analize ugriznega znamenja in določanje starosti mladoletnih živih oseb npr. migrantov. Zobna identifikacija se pri ohranitvi mehkih tkiv uporablja v kombinaciji z metodama rugoskopije in cheiloskopije. Rugoskopija analizira nebne brazde, cheiloskopija pa analizira linije na ustni rdečini in se večinoma uporablja za dokazovanje prisotnosti ali odsotnosti storilca s kraja kaznivega dejanja. V Sloveniji je področje forenzične odontologije in delo forenzičnega odontologa relativno nepoznano, zato v delu predstavljam potek identifikacije posameznika na podlagi značilnosti zob ter kot enega od načinov identifikacije storilca kaznivega dejanja s prepoznavo in analizo ugriznega znamenja. Identifikacija žrtev množičnih nesreč in nenavadnih zločinov poteka v sodelovanju forenzičnega odontologa s forenzičnim antropologom in specialistom sodne medicine, ki vsak s svojimi ugotovitvami privede do identifikacije posameznika. Kje se delo enega strokovnjaka začne in drugega konča, je pomembno za razumevanje primerjave njihovega dela ter izobraževanja.
Keywords: diplomske naloge, ugrizna znamenja, spol, starost, rasa, migracije
Published in DKUM: 15.03.2021; Views: 1099; Downloads: 53
.pdf Full text (2,04 MB)

2.
Skupna lastnina s pregledom sodne prakse
Urška Kenda, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Na začetku diplomske naloge avtorica na splošno predstavi lastninsko pravico več oseb. Nadaljuje s opisom pojma skupne lastnine ter podrobno predstavi vse značilnosti skupne lastnine, z vključitvijo in analizo aktualne sodne prakse. Diplomsko delo nadaljuje s predstavitvijo zakonsko določenih oblik skupne lastnine. To so skupno premoženje zakoncev, zunajzakonskih partnerjev in partnerjev v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi; dediščinska skupnost; rezervni sklad v etažni lastnini in mejna znamenja. V diplomski nalogi se avtorica osredotoči tudi na aktualne problematike v zvezi z skupno lastnino.
Keywords: lastninska pravica več oseb, skupna lastnina, skupno premoženje zakoncev, skupno premoženje zunajzakonskih partnerjev, skupno premoženje parnerjev v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi, dediščinska skupnost, rezervni sklad, mejna znamenja
Published in DKUM: 28.03.2018; Views: 1737; Downloads: 257
.pdf Full text (392,87 KB)

3.
POMEN PREVENTIVE KOŽNEGA MELANOMA
Ines Petrušič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Izhodišče: Melanom se kaže kot kožna sprememba, ki je vidna s prostim očesom in se lahko z rednimi samopregledovanji pravočasno odkrije. Preventiva omogoča uspešno zdravljenje in dobro prognozo, zato je pomembno, da so ljudje pozorni na nova pigmentna znamenja in spremembe že obstoječih. Namen: Namen diplomskega dela je predstaviti kožni melanom in z raziskavo ugotoviti, katere preventivne ukrepe za preprečevanje kožnega melanoma poznajo in izvajajo študenti Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Mariboru in študenti Filozofske fakultete Univerze v Mariboru. Raziskovalna metodologija: Raziskavo smo opravili marca 2015 v Mariboru na Fakulteti za zdravstvene vede Univerze v Mariboru in Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. Kot instrument raziskovanja smo uporabili anketni vprašalnik, ki je zajemal 19 vprašanj. Rezultati: V raziskavi smo ugotovili, da kljub vsem opozorilom in znanju, študenti še zmeraj premalo upoštevajo preventivne ukrepe malignega melanoma. Iz raziskave je prav tako razvidno, da imajo študenti Filozofske fakultete Univerze v Mariboru manj znanja glede preventive in bi želeli več informacij na to temo. Študenti Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Mariboru, pa kljub znanju, ne upoštevajo dovolj preventivnih ukrepov. Diskusije in zaključek: Redno samopregledovanje pigmentnih znamenj na koži enkrat mesečno in poznavanje svojega telesa je nujno za zgodnje odkritje melanoma. Najboljša metoda za odkrivanje melanoma je metoda ABCDE, ki opozarja, na katere spremembe znamenj je potrebno biti pozoren. Za preventivo pa poskrbimo že s pravilno prehrano, gibanjem in upoštevanjem preventivnih ukrepov glede sončenja, ki so temelji zdravega življenja.
Keywords: maligni melanom, dejavniki tveganja, pigmentna znamenja, preventiva, medicinska sestra.
Published in DKUM: 01.09.2016; Views: 2145; Downloads: 146
.pdf Full text (1,74 MB)

4.
Terry Pratchett in Neil Gaiman v slovenskem prevodu: Prevodni premiki v Good Omens
Tjaša Kokol, 2015, master's thesis

Abstract: Pri prevajanju literarnih del so prevajalcem za premostitev razlik med jezikom izvirnika in jezikom prevoda na voljo različne prevajalske strategije. Nekatere izmed teh lahko privedejo do manjših ali večjih odstopanj, ki povzročijo razlike v bralni izkušnji bralcev izvirnika in prevoda. V prevodu pa se lahko pojavi še ena, sicer nezaželena kategorija odstopanja od izvirnika – prevajalska napaka. Magistrsko delo raziskuje, katere strategije in odstopanja se v Gorenčevem prevodu romana Good Omens, avtorjev Neila Gaimana in Terryja Pratchetta, pojavijo najpogosteje in kako je zaradi njih bralna izkušnja bralcev prevoda drugačna od tiste bralcev izvirnika. Prav tako je v ospredju učinek, ki ga imajo odstopanja v karakterizaciji likov na bralčevo predstavo o njih.
Keywords: literarno prevajanje, prevajalske strategije, prevajalska napaka, karakterizacija, Dobra znamenja
Published in DKUM: 23.11.2015; Views: 2266; Downloads: 146
.pdf Full text (620,07 KB)

5.
Osveščenost mladostnikov o dejavnikih tveganja za kožni melanom
Ines Škofič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili melanom, dejavnike tveganja za nastanek kožnega melanoma, njegovo zdravljenje in preventivo v obliki osveščanja prebivalstva in pravilni zaščiti pred UV sevanjem. Melanom je nevaren v vseh življenjskih obdobjih, ampak če ga odkrijemo dovolj zgodaj je popolnoma ozdravljiv tako, da je velik poudarek na preventivi kot je redno samopregledovanje in pravilni ultravijolični (UV) zaščiti. Raziskava je potekala na dveh različnih srednjih šolah, Srednji zdravstveni in kozmetični šoli in Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška. Rezultati raziskave so pokazali, da mladostniki poznajo pravilno zaščito pred UV žarki, ampak jih ne upoštevajo, saj so skoraj vsi bili že opečeni in večina nanese zaščitno kremo samo 1x dnevno. Mladostniki niso dovolj osveščeni o rednem pregledovanju svojih pigmentnih znamenj in na katere znake vse še morajo biti pozorni saj je raziskava pokazala, da največ informacij o kožnem melanomu dobijo v šoli, nobene pa pri sistematskih pregledih. Ker vedno več melanoma odkrijejo pri mladih je preventiva pomembna že od otroštva in mladih let naprej. Pomembno je dodatno osveščanje mladostnikov o pravilno visokem zaščitnem faktorju, pravilni čas izpostavljanje soncu za pridobitev vitamina D in da vsaka opeklina povečuje tveganje za razvoj melanoma.
Keywords: kožni melanom, pigmentna znamenja, dejavniki tveganja, osveščenost prebivalstva, preventiva, ultravijolični žarki
Published in DKUM: 02.04.2014; Views: 1783; Downloads: 311
.pdf Full text (5,96 MB)

6.
STVARNOPRAVNI VIDIKI SKUPNE LASTNINE
Anita Boškić, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Na začetku avtorica najprej na splošno predstavi večlastninska razmerja. Nadaljuje s predstavitvijo značilnosti, ki so skupne vsem oblikam skupne lastnine. Predstavi vse zakonsko določene oblike skupne lastnine, to so skupno premoženje zakoncev, zunajzakonskih partnerjev in registriranih istospolnih partnerskih skupnosti; dediščinska skupnost; rezervni sklad v etažni lastnini in mejna znamenja. Pri skupnem premoženju zakoncev, zunajzakonskih partnerjev in registriranih istospolnih partnerskih skupnosti se osredotoči tudi na odprta vprašanja, ki se pojavljajo v teoriji in praksi. Na koncu še predstavi dilemo ali je mogoče oblikovanje skupne lastnine na podlagi pravnega posla.
Keywords: skupna lastnina, skupno premoženje zakoncev, skupno premoženje zunajzakonskih partnerjev, skupno premoženje registriranih istospolnih partnerskih skupnosti, dediščinska skupnost, rezervni sklad v etažni lastnini, mejna znamenja.
Published in DKUM: 08.05.2012; Views: 2315; Downloads: 440
.pdf Full text (1,09 MB)

7.
ZNAMENJA IN KAPELICE V STUDENIŠKI IN MAKOLSKI ŽUPNIJI
Patricija Žnidar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so bila obravnavana znamenja in kapelice v studeniški in makolski župniji, ki doslej v literaturi še niso bile natančno popisane in opredeljene. Namen diplomskega dela je preučiti ter izdelati natančen topografski popis znamenj in kapelic v studeniški in makolski župniji; preučiti njihovo arhitekturo ter njihovo slikarsko in kiparsko opremo; ikonografsko opredeliti različne tipe Kristusa in Marije; poudariti pomen in izbor upodobitev svetnikov, ki se nahajajo v znamenjih. Namen diplomskega dela je tudi raziskati provenienco kipov in slik višje umetniške kakovosti. Popis kulturnozgodovinskih objektov se je opiral na tipologijo, ki jo je v strokovno literaturo uvedel Marijan Zadnikar. Lokacija se je določila glede na kraje in hišne številke. Opis je potekal po določeni metodologiji. Ugotovljeno je bilo, da je največ kapelic na tem območju zaprtega tipa, ki so jih iz raznih razlogov večinoma postavili lastniki zemljišč. Najpogostejši vzrok je bila zahvala za uslišane prošnje ob boleznih, vrnitvi iz vojske in drugih srečnih dogodkih. Predvideva se, da so kipe višje kakovosti, ki se nahajajo v Studenicah, postavile dominikanke ob praznovanju petstoletnice samostana. Več del v kapelicah in znamenjih je kiparskih kot slikarskih. Tukaj gre izpostaviti Lurško Mater Božjo, tj. tip, ki se najpogosteje pojavlja v kiparskih in tudi slikarskih delih. Poleg Lurške Marije se pojavlja še tip Brezmadežne, Marije Kraljice in Marije z Jezusom ter Srca Marijinega. Od Kristusov bi izpostavila tip »hrvaškega Kristusa« in Kristusa v ječi. Od slikarskih del je največ naslikanih svetniških podob.
Keywords: Ključne besede: drobna arhitektura, znamenja, kapelice, župnija Studenice, župnija Makole, slikarsko okrasje, kiparsko okrasje.
Published in DKUM: 11.04.2012; Views: 3525; Downloads: 296
.pdf Full text (11,22 MB)

8.
ZNAMENJA IN KAPELICE V OBČINAH APAČE, GORNJA RADGONA IN SV. JURIJ OB ŠČAVNICI
Maja Patty, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je preučiti in izdelati natančen topografski popis znamenj in kapelic v občinah Apače, Gornja Radgona in Sv. Jurij ob Ščavnici v severovzhodnem delu Slovenije. Nekatera znamenja in kapelice na omenjenem področju doslej v uradnih registrih še niso bila evidentirana in so tako v diplomskem delu prvič popisana. Pri popisu kulturnozgodovinskih objektov sem se opirala na Zadnikarjevo tipologijo, jim določila lokacije glede na kraje in hišne številke ter jih opisala po določeni metodologiji. Ugotovljeno je bilo, da se znamenja na izbranem območju delijo v več skupin skladno z Zadnikarjevo tipologijo, in se v grobem razdelijo na znamenja in kapelice. Spoznala sem, da je potrebno Zadnikarjevi tipološki razvrstitvi dodati k skupini kapelice še kapelice z zvonikom ali fasadnim stolpičem. Prav tako se je pojavila potreba, da znamenja v obliki zvonikov zaradi same oblike in uporabnosti uvrstim v podskupino znamenj.
Keywords: umetnostna topografija, drobna arhitektura, znamenja, kapelice, občina Apače, občina Gornja Radgona, občina Sv. Jurij ob Ščavnici
Published in DKUM: 17.06.2010; Views: 2886; Downloads: 379
.pdf Full text (35,92 MB)

Search done in 2.62 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica