| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Vpliv znamčenja podjetja Boltez d.o.o. na proces zaposlovanja
Petra Boltez, 2024, master's thesis

Abstract: Raziskave kažejo, da je znamčenje postalo ključen dejavnik za uspeh v sodobnem poslovnem svetu. S pojmom znamčenje zajemamo celosten proces, ki vključuje upravljanje z blagovno znamko in vzpostavljanje identitete podjetja, kar pomaga pri procesu zaposlovanja in ohranjanja kadra. Naš namen je bil predstaviti podjetje Boltez d.o.o. in posnetek stanja trenutnega znamčenja ter kako le-to vpliva na privlačnost dela in ohranjanje zaposlenih. V teoretičnem delu smo s pomočjo strokovne literature prikazali teoretične osnove znamčenja in vpliv, ki ga ima na proces zaposlovanja in ohranjanja kadrov. S pomočjo kvantitativne raziskave in analize v podjetju smo zbrali podatke in jih interpretirali ter podali ustrezno rešitev za podjetje na področju znamčenja v povezavi s procesom zaposlovanja. V empiričnem delu smo odgovorili na hipoteze, ki smo si jih postavili. Preverba šestih raziskovalnih hipotez je pokazala, da doslednost sporočanja blagovne znamke na različnih kanalih predstavlja ključen dejavnik za privlačnost podjetja, medtem ko izobrazba in dolžina delovne dobe nista bistvenega pomena pri oblikovanju mnenj zaposlenih, kot na primer v podjetju Boltez d.o.o. Poudarja se pomembnost delovnih izkušenj in okolja pri oblikovanju percepcije o delodajalcu. Predlogi za nadaljnje delo vključujejo identificiranje dodatnih dejavnikov, ki vplivajo na pripadnost zaposlenih, ter izboljšanje strategije znamčenja podjetja Boltez d.o.o. na podlagi povratnih informacij, s ciljem stalnega spremljanja in prilagajanja pristopkov glede na nova spoznanja in trende na področju zaposlovanja.
Keywords: znamčenje, vpliv znamčenja na zaposlovanje, proces zaposlovanja, Boltez d.o.o.
Published in DKUM: 15.05.2024; Views: 194; Downloads: 13
.pdf Full text (2,05 MB)

2.
Uveljavljanje blagovne znamke letal podjetja Pipistrel d. o. o.
Aleš Korošec, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Podjetja, ki proizvajajo različne vrste letal, se pri uveljavljanju blagovne znamke na trgu soočajo z različnimi izzivi ter notranjimi in zunanjimi dejavniki, ki pomembno vplivajo na njihovo uspešnost. V nalogi je definirana blagovna znamka letal podjetja Pipistrel d. o. o. in prikaz problemov, ki se pojavljajo pri prodaji njihovih produktov na domačem in tujem trgu. V nalogi je opis poslovnega okolja, marketinga, pravnih podlag in kadrovskih zadev v podjetju, kar predstavlja osnovo za raziskovalni del naloge. V raziskovalnem delu smo ugotavljali, kakšne so dejanske zaznave zaposlenih v zvezi z vplivom posameznih notranjih in zunanjih dejavnikov na uspešnost uveljavljanja blagovne znamke. Rezultati raziskave so pokazali, da je več pozornosti potrebno posvetiti notranjim dejavnikom, na katere ima predvsem vodstvo podjetja večji vpliv. Pri zunanjih dejavnikih pa morajo pristojni organi države izpolniti sprejete obveze iz veljavnih predpisov. Na podlagi ugotovitev pa smo predstavili možnosti oziroma priložnosti, ki bi utegnile inovativnim podjetjem, kot je Pipistrel d. o. o., omogočiti lažjo pot do uresničitve idej.
Keywords: Blagovna znamka, inovatorstvo, letalstvo, znamčenje, marketing
Published in DKUM: 21.10.2022; Views: 742; Downloads: 77
.pdf Full text (1,16 MB)

3.
Nakupno vedenje potrošnikov vina v povezavi z etnocentrizmom : doktorska disertacija
Vita Petek, 2022, doctoral dissertation

Abstract: Vinogradništvo je v Sloveniji pomemben del slovenskega gospodarstva, slovenske kulture in tradicije. Pridelek je vino, ki ga vinarji »donegujejo« v kleti, ustekleničijo, opremijo z vinsko etiketo in prodajajo na različnih lokacijah. V doktorski disertaciji smo z raziskavo prišli do rezultatov, ki kažejo dva vidika, kupca in vinarja, ko govorimo o vinski steklenici in njeni etiketi. Skozi intervjuje z vinarji smo ugotovili njihov pogled in ozadje postopka izdelave vinske etikete in skozi anketni vprašalnik vidik kupcev in njihove vzorce vedenja, ko pride do nakupa vina. Vse to smo analizirali skozi prizmo étnocentrizma, ki kaže, kako zavedni in »ponosni« so na svoje domače pridelke in izdelke. Na koncu smo z metodo analize vsebine analizirali vinske karte najboljših restavracij v Sloveniji. Rezultati analize kažejo, da je étnocentrizem pozitivno povezan s pomembnostjo geografskih identifikatorjev pri nakupu vina ter, da motiv zabave ni povezan s pomembnostjo geografskih identifikatorjev. Zunanjo podobo vinske steklenice sestavljajo oblika steklenice, barva steklenice, oblike in barve na etiketi ter zamašek. Ugotovili smo, da večina vinarjev zamašek, barve vinske etikete in stil steklenice izbere glede tipa vina, ki je v steklenici. Zavedajo se, da mora biti vinska etiketa takšna, da pritegne pozornost potrošnika, med najpomembnejšimi elementi pa so izpostavili blagovno znamko, vinorodni okoliš in sorto vina. Na koncu je bilo ugotovljeno še, da so vinske karte najboljših slovenskih restavracij dokaj étnocentrične, med njimi pa je daleč najbolj zastopana vinorodna dežela Primorska in vinarji te dežele.
Keywords: vino, vinska etiketa, nakupno vedenje, étnocentrizem, znamčenje
Published in DKUM: 07.10.2022; Views: 766; Downloads: 134
.pdf Full text (3,18 MB)

4.
So-Znamčenje (co - branding)
Aljaž Benko, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V hitro spreminjajočem in negotovem globalnem okolju podjetja iščejo različne možnosti za ustvarjanje konkurenčne prednosti in da bi postala uspešna. Zaradi visokih medijskih stroškov in podobnosti izdelkov na trgu je manj znanim in manj priljubljenim podjetjem težko zgraditi močno blagovno znamko. Zato je lahko so-znamčenje privlačna možnost za mnoga podjetja. So-znamčenje predstavlja različne oblike povezav z blagovnimi znamkami, lahko preoblikuje pozitivna združenja partnerske blagovne znamke v smeri šibkejše žariščne blagovne znamke in povečuje njegovo zaznavo. Torej, izbira partnerja v so-znamčenju je pomembna. S povezovanjem blagovnih znamk in ustvarjanjem zavezništva lahko podjetja na ta način svojo blagovno znamko naredijo bolj privlačno za potrošnike. Tako bomo v tem diplomskem delu raziskali, kaj pomeni so-znamčenje, katere vrste in strategije so-znamčenja poznamo in na kaj morajo biti podjetja pozorna pri izbiri partnerja za so-znamčenje. Na koncu diplomskega dela bomo preučili uspešen primer so-znamečnja med podjetjema MasterCard in Apple Pay, pri čemer bomo lahko videli, koliko lahko podjetje pridobi iz so-znamčenja, če izbere pravilnega partnerja za to. Strategija so-znamčenja je definirana kot pojav, ko se dve tržni znamki istočasno pojavita bodisi v imenu, znaku, simbolu ali embalaži novega izdelka (Grossman & Till, 1998). So-znamčenje je oblika sodelovanja med dvema ali več znamkami z močnim zaznavanjem s strani potrošnika (Blackett & Boad, 1999). Vse vpletene partnerske znamke so na so-znamčeni blagovni znamki vidne tudi potrošniku. Osredotočamo se na strateško zavezništvo, kjer imata storitvena in izdelčna blagovna znamka skupaj več prednosti kot v primeru pojavljanju vsake posamezne na trgu. Govorimo o skupnem nastopu na trgu, kjer ena blagovna znamka podpira drugo in obratno. Raziskave kažejo, da prinaša strategija so-znamčenja izjemno povečanje prepoznavnosti izdelčnih blagovnih znamk, in izluščijo dejavnike, kateri vplivajo na zavedanje (Besharat, 2010). Ta strategija omogoča, da partnerji povežejo kakovost posamezne izdelčne znamke v skupen paket za potrošnika, kateri podjetju zmanjša stroške ter prinaša vrsto različnih vplivov. Ob tem se poraja vprašanje, ali taka vrsta strategije dejansko vpliva na prepoznavnost in spreminja ugled »glavne« blagovne znamke in s tem niža oziroma viša zaznano kakovost partnerskih znamk (Besharat, 2010; Levin, Charlene Davis, & Levin, 1996).
Keywords: so-znamčenje, co-branding, partnersko povezovanje blagovnih znamk, blagovna znamka, partner, povezovanje, strategije, vrste
Published in DKUM: 27.06.2019; Views: 1208; Downloads: 136
.pdf Full text (1,22 MB)

5.
Marketing destinacij na YouTubu - znamčenje in zgodbarjenje
Tjaša Alegro, 2018, master's thesis/paper

Abstract: V zadnjih letih različna socialna omrežja pomembno dopolnjujejo tradicionalne oblike marketinških kanalov turistične promocije. YouTube velja za enega izmed najvplivnejših socialnih medijev in podpira tudi vizualno vsebino, ki lahko pozitivno vpliva na ustvarjanje podobe destinacije in odnosa do blagovne znamke. S kvalitativno analizo promocijskih videov destinacijskih menedžmentskih organizacij, ki so bili deljeni na YouTubu, smo želeli ugotoviti, kakšni tipi zgodb se pojavljajo v videih in kakšna je rdeča nit njihove vizualne predstavitve. Ugotovili smo, da videoposnetki v večini prikazujejo kolaže destinacije in da je sosledje dogodkov prisotno le v manjši meri. Prav tako v želji po prikazu celotne destinacije vsi poudarjajo enake vizualne podobe in ne prispevajo k diferenciaciji blagovne znamke destinacije. V nadaljevanju smo s pomočjo kvantitativne analize ugotovili, da se kljub kolažu v visoki meri pojavljajo zgodbarski elementi, predvsem različni liki, vlogo konflikta v promocijskih videih pa prevzema humor, ki skoraj ni prisoten. Kljub pogosti prisotnosti sloganov, ki podpirajo blagovno znamko, zaradi njihove generičnosti ti ne pripomorejo k diferenciaciji destinacije. Prav tako smo ugotovili, da aktivnost destinacijskih menedžmentskih organizacij na YouTubu ne vpliva na večjo priljubljenost videa, vendar pa priljubljenost kanala posamezne destinacijske menedžmentske organizacije vpliva na priljubljenost videa v obliki števila ogledov, »všečkov« in komentarjev. V prihodnje se morajo destinacije bolj usmeriti v znamčenje, zgodbarjenje in specializiranost, da bodo uspešneje dosegle diferenciacijo destinacije.
Keywords: marketing destinacij, znamčenje, zgodbarjenje, socialni mediji, YouTube
Published in DKUM: 18.10.2018; Views: 1960; Downloads: 484
.pdf Full text (2,01 MB)

6.
Prenova celostne grafične podobe podjetja
Urška Premzl, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo, v katerem smo preučili spremembo grafične podobe, je razdeljeno na uvodni in glavni del ter na koncu še na sklep. Po uvodnem delu je predstavljena teorija, v kateri so razloženi pojmi, povezani s celostno grafično podobo. Nato smo se v diplomskem delu osredotočili na dejavnike, ki vplivajo na preznamčenje, na dogodke ali procese in ki so pomembni za ponovno oblikovanje identitete. Na primeru podjetja A1 Slovenija smo v nadaljevanju analizirali proces preznamčenja. Temu sledi opis sedanjega logotipa in njegove glavne značilnosti, kot so barva, tipografija in uporaba logotipa. V zadnjem delu smo prikazali poslovna komunikacijska sredstva podjetja.
Keywords: Celostna grafična podoba, blagovna znamka, sprememba vizualne podobe, znamčenje, preznamčenje.
Published in DKUM: 08.10.2018; Views: 2346; Downloads: 175
.pdf Full text (1,93 MB)

7.
Primerjalna analiza dejavnikov nacionalne blagovne znamke Slovenije in Estonije
Lucija Bosina, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Prepoznavnost države in njen ugled v svetu sta vedno bolj pomembna za uspešnost v mednarodnih odnosih in poslovanju. Blagovna znamka države predstavlja za uvoznika in izvoznika, investitorja ali turista prvi stik z državo, saj logotip znamke, njeni simboli, sporočilo in pojavnost ponazarjajo vrednote in kulturo države. Razvoj prepoznane blagovne znamke nosi velik pomen za državo, saj lahko pripomore k višjemu ugledu ter h konkurenčnosti gospodarstva. V tem diplomskem projektu obravnavamo pojem in pomen blagovne znamke države, pojem in proces znamčenja države, dimenzije blagovne znamke države, pristope k njenemu merjenju ter identiteto in zaznavanje blagovnih znamk Slovenije in Estonije.
Keywords: mednarodna konkurenčnost, blagovna znamka države, znamčenje, identiteta, Slovenija, Estonija
Published in DKUM: 14.12.2017; Views: 1167; Downloads: 131
.pdf Full text (742,04 KB)

8.
POMEN BARV V RAZLIČNIH KULTURAH IN NJIHOVA VLOGA PRI OBLIKOVANJU IDENTITETE MESTA
Mihela Ditmajer, 2016, master's thesis

Abstract: V današnjem svetu je vizualna podoba zelo pomembna na vseh področjih. Barve so atribut, ki je pri vizualni podobi zelo pomemben, vendar pa se pomeni barv v različnih kulturah razlikujejo med sabo. Blagovne znamke tako tekmujemo med sabo, katera bo bolj prepoznavna in uspešna na trgu. Ta trend se je prenesel tudi na mesta in oblikovanje njihove identitete. Znamčenje mest je postalo zelo pomembno, pomembna pa je tudi uporaba barv pri znamčenju mest, saj se njihovi pomeni na različnih koncih sveta razlikujejo
Keywords: barva, pomen, kultura, znamčenje, mesta
Published in DKUM: 06.06.2016; Views: 2161; Downloads: 263
.pdf Full text (1,31 MB)

9.
REVITALIZACIJA BLAGOVNE ZNAMKE TOPER
Eva Nabernik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Blagovne znamke predstavljajo pomemben del našega vsakdanjega življenja. Za nekatere je znano, da imajo že več desetletno tradicijo, nekatere komaj nastajajo, druge pa dočakajo tudi svoj propad. Diplomska naloga zajema in obravnava blagovno znamko Toper, kako je bila v času Jugoslavije konkurenčna svojim tekmecem, vse dokler ni doživela stečaj podjetja. Vsi so že mislili, da blagovna znamka Toper ne bo nikoli več oživela, vendar jo je podjetje Lohnko Inženiring po skoraj dveh desetletjih vzelo pod svoje okrilje in jo ponovno oživelo. Kako jim je to uspelo in kakšen uspeh so doživeli z blagovno znamko Toper je opisano v drugem delu diplomske naloge, prav tako sem v diplomski nalogi navedla pomen blagovne znamke Toper ter razloge za njeno ukinitev. Dodala sem SWOT analizo, ki ugotavlja dejavnike, ki so blagovno znamko Toper popeljali na sam vrh, po drugi strani pa slabosti, katerih se mora izogibati, da ne bi doživela enake usode, kot jo je doletela v 90. letih 20. stol.
Keywords: blagovna znamka, revitalizacija blagovne znamke, oživitev mrtve blagovne znamke, upokojitev znamke, prenova blagovne znamke in retro-znamčenje
Published in DKUM: 11.12.2012; Views: 2648; Downloads: 285
.pdf Full text (729,04 KB)

Search done in 1.77 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica