| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Zelena Univerza v Mariboru : magistrsko delo
Ana Murko, 2024, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo raziskovali, kako univerze po svetu uvajajo trajnostnostne ukrepe na različnih področjih svojega delovanja (trajnostnostno upravljanje, energetska učinkovitost stavb, odpadki, poraba vode, mobilnost, hrana, študenti in izobraževanje, administracija) in poseben poudarek namenili Univerzi v Mariboru (UM) ter njenim dosedanjim aktivnostim na področju uvajanja trajnostnostnih pristopov. Glavni cilj je bil s pomočjo vprašalnika, prilagojenega po vprašalniku Copernicus Alliance, zajeti stanje trajnostnostnih procesov in zelenega prehoda na članicah UM. V raziskavi smo uporabili kvalitativno metodo ankete (20) in intervjujev (9), da bi pridobili vpogled v sedanje stanje na članicah (17 fakultet, Študenski domovi, Univerzitetna knjižnica Maribor in Rektorat). Ugotovitve kažejo, da so potrebni dodatni ukrepi predvsem za izboljšanje trajnostnostnega upravljanja, boljšo energijsko učinkovitost stavb in trajnostnostno porabo vode. Na področju administracije, ravnanja z odpadnim pohištvom in IT opremo pa se UM približuje najbolj »zelenim«. Na podlagi analize rezultatov spletne ankete članic UM in intervjujev študentov smo predstavili možnosti za nadgradnjo trajnostnostnih praks na UM. Zaključki nakazujejo predvsem potrebo po inovativnih pristopih, sodelovanju celotne skupnosti (študentov in zaposlenih) ter iskanju dodatnih ali optimizacijo že obstoječih finančnih sredstev za realizacijo trajnostnostnih ukrepov, ki zahtevajo finančni vložek.
Keywords: zeleni in digitalni prehod, zelena univerza, Univerza v Mariboru, zmanjševanje odpadkov, energijska učinkovitost stavb, trajnostnostna poraba pitne vode
Published in DKUM: 09.01.2025; Views: 0; Downloads: 23
.pdf Full text (1,38 MB)

2.
Koncept Zero Waste v hotelu
Andreja Dremelj, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Zaradi želje, da bi znižali negativen vpliv na okolje in poslovali racionalno in trajnostno smo se uprli na koncept Zero Waste. Po preučitvi obstoječega stanja smo preko smernic koncepta Zero Waste in primerov dobrih praks drugih hotelov raziskali, kako bi le te lahko vključili v naše delovanje in okolje.
Keywords: Zero Waste hoteli in restavracije, trajnostni – zeleni turizem, zmanjševanje količin odpadkov, zamenjava izdelkov za enkratno uporabo
Published in DKUM: 19.11.2018; Views: 1524; Downloads: 132
.pdf Full text (1,21 MB)

3.
ANALIZA OKOLJEVARSTVENEGA ZAVEDANJA DVOJE IZBRANIH EKOLOŠKIH KMETIJ
Mateja Lepej, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi preverjamo, v kolikšni meri so kmetije že uvedle ekološki management in za katere okoljevarstvene ukrepe so se odločili. Na osnovi ugotovitev iz intevjuva smo izdelali priporočila. Naslov diplomske naloge se glasi Analiza okoljevarstvenega zavedanja dvoje izbranih ekoloških kmetij. Naloga je razdeljena na pet poglavij. Po uvodnem delu, ki opisuje problem in področje raziskovanja, osnovne teze in trditve, predpostavke in omejitve raziskav, sledi drugo poglavje, kjer smo podrobneje opredelili ekoturizem in ekološki management. V tretjem poglavju sta predstavljeni slovenska Ekološko počitniška kmetija Lešnik in avstrijska Bio kmetija zdravja Willibald Gamsjäger. Ponudbo obeh kmetij smo natančno opisali; podatke smo pridobili na osnovi intervjuja. V četrtem poglavju smo na osnovi spoznanja iz intervjujev lastnikov kmetij ter pregleda strokovne literature na temo ekološkega managementa izdelali priporočila za ravnanje na področju surovin, vode, energije, odpadkov in transporta. Predlagali smo tudi nekaj novosti, ki jih lahko uporabijo na svojih kmetijah. V zadnjem poglavju so podane še končne ugotovitve v zvezi z diplomsko nalogo.
Keywords: ekoturizem, ekološki management, Quebeška deklaracija, okoljevarstveni ukrepi, ekološko drevo, BIODAR, ekološka turistična kmetija, Počitnice na kmetiji, varčevanje z energijo, varčevanje z vodo, varčevanje s surovinami, zmanjševanje odpadkov, zmanjševanje transporta.
Published in DKUM: 20.10.2009; Views: 3360; Downloads: 343
.pdf Full text (1,13 MB)

4.
Search done in 0.04 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica